Η Yandex ολοκλήρωσε την κατασκευή του αυτόνομου Hyundai Sonata

Η Yandex ολοκλήρωσε την κατασκευή του αυτόνομου Hyundai Sonata

Τον περασμένο Μάρτιο, ο ρωσικός τεχνολογικός γίγαντας Yandex υπέγραψε συμφωνία με την Hyundai για την κατασκευή ενός αυτόνομου οχήματος για λογαριασμό της θυγατρικής της εταιρείας, Hyundai Mobis, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσημη συνεργασία με μια αυτοκινητοβιομηχανία. Σήμερα το πρωί, η Yandex αποκάλυψε τον καρπό της δουλειάς της, ένα αυτόνομο Hyundai Sonata 2020 που θα λειτουργεί ως ταξί, με τη μόνη διαφορά ό,τι θα κυκλοφορεί στους δρόμους χωρίς οδηγό, μεταφέροντας τους επιβάτες με απόλυτη ασφάλεια.

Η Yandex, η οποία ισχυρίζεται ό,τι δοκίμασε το πρωτότυπο Sonata σε κλειστές διαδρομές και σε ποικίλες καιρικές συνθήκες, όπως και προσομοιωμένες συνθήκες έντονης κυκλοφοριακής συμφόρησης πριν από το ντεμπούτο στους δημόσιους δρόμους της Μόσχας. Μάλιστα αναφέρει ό,τι χρειάστηκαν μόνο λίγες εβδομάδες για να αναβαθμιστεί το όχημα με σύστημα αυτόνομης οδήγησης, ούτως ώστε να μπορεί να μετακινείται με απόλυτη ασφάλεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Hyundai, εκτός από την Yandex, συνεργάζεται και με άλλες εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογία και συστήματα αυτόνομης οδήγησης, συμπεριλαμβανομένης της Aurora που υποστηρίζεται από την Amazon.

Όσον αφορά την Yandex, από το Δεκέμβριο του 2017 δοκιμάζει τις δυνατότητες των αυτόνομων οχημάτων σε δημόσιους δρόμους, ξεκινώντας αρχικά από τη Μόσχα, επίσης αργότερα επεκτάθηκε στην Innopolis και το Skolkovo στη Ρωσία, μετά στο Λας Βέγκας και το Τελ Αβίβ, όπου μέχρι στιγμής τα πάντα κυλούν με απόλυτη ομαλότητα χωρίς να υπάρχει κάποιο ευτράπελο.

Μέχρι σήμερα, η Yandex αναφέρει ό,τι τα αυτόνομα ταξί της έχουν εκπληρώσει πάνω από 2.000 δρομολόγια, και προφανώς αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά κατά τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Ωστόσο εκείνο που χρήζει άξιο αναφοράς είναι πως κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η εταιρεία σκοπεύει να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο χωρίς τιμόνι ικανό να προσομοιάζει την ανθρώπινη οδήγηση, κάτι που θα αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, εφόσον βέβαια στεφθεί με απόλυτη επιτυχία αυτό το εγχείρημα. Μην ξεχνάτε πως και άλλες εταιρείες δραστηριοποιούνται σε ετούτο τον τομέα, αλλά κανείς ακόμη δεν έχει τελειοποιήσει στο έπακρο αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο.