Τα 59 καλύτερα δωρεάν προγράμματα για υπολογιστές

Τα 59 καλύτερα δωρεάν προγράμματα για υπολογιστές

Είναι κοινό μυστικό πως υπάρχουν διάσπαρτα στο ίντερνετ δεκάδες χιλιάδες δωρεάν προγράμματα για επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές. Σίγουρα δεν είναι όλα αξιόλογα, ούτε και μπορούν να αντικαταστήσουν αντίστοιχες εμπορικές λύσεις που πωλούνται επί πληρωμή. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια που ξεχωρίζουν.

Eν τούτοις είναι βέβαιο πως θα σας ταλανίζει το εξής ερώτημα: Πως να ξεχωρίσετε τα ποιοτικά από τα άχρηστα μέσα από αυτόν τον τεράστιο σωρό; Μην ανησυχείτε, αφήστε το σε εμάς, και θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω μερικά από τα πιο αξιόλογα προγράμματα που θα πρέπει να τα εμπιστευτείτε.

Ασφάλεια

Adaware: FREE Antivirus & ad block

Ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο αξιόπιστα δωρεάν προγράμματα anti-spyware που κυκλοφορούν.

AVG Antivirus

Ένα από τα πιο αξιόπιστα και δημοφιλή δωρεάν antiviruses, με δυνατότητα συχνής ανανέωσης με τα τελευταία αντιβιοτικά.

ZoneAlarm Firewall

Θεωρείται από πολλούς χρήστες ένα από τα καλύτερα δωρεάν firewalls της αγοράς και όχι άδικα. Ελαφρύ, εύχρηστο και αξιόπιστο, το ZoneAlarm προτείνεται ανεπιφύλακτα για την προστασία του υπολογιστή σας από τις κακόβουλες επιθέσεις άλλων χρηστών στο Διαδίκτυο.

Spybot Search and Destroy

Το Spybot Search and Destroy αποτελεί μαζί με το Ad-aware το δίπτυχο των καλύτερων δωρεάν προγραμμάτων anti-spyware.

A-Lock

Εύχρηστο πρόγραμμα κρυπτογράφησης των e-mails που αποστέλλετε. Σημειώστε ότι για να μπορέσει να αποκρυπτογραφήσει το e-mail σας ο παραλήπτης, θα πρέπει να έχει επίσης εγκατεστημένο στο PC του το ίδιο πρόγραμμα.

Eraser

Διαγράψτε διαπαντός αρχεία από τον σκληρό σας δίσκο και εξασφαλίστε την ιδιωτικότητά σας, αφού κανένας δεν θα μπορέσει να τα επαναφέρει.

Spyware Terminator

Πρόγραμμα anti-spyware, με βασικό του χαρακτηριστικό την προστασία σε πραγματικό χρόνο που δύσκολα συναντάμε σε δωρεάν εφαρμογές αυτού του είδους. Κάθε φορά που κάποιο κακόβουλο spyware θα προσπαθήσει να διεισδύσει στο σύστημά σας, το Spyware terminator θα σας ειδοποιήσει αμέσως και θα απομακρύνει την απειλή.

Avast Free Antivirus

Δημοφιλές antivirus που διατίθεται δωρεάν για προσωπική και μη κερδοσκοπική χρήση. Διαθέτει εύχρηστο περιβάλλον εργασίας και αυτόματες ενημερώσεις, εξελιγμένη δυνατότητα ελέγχου αρχείων και φακέλων του PC σας, ενώ φυσικά ελέγχει τα email και τοποθετεί αυτόματα τα μολυσμένα αρχεία σε καραντίνα.

TrueCrypt

Δημιουργήστε κλειδωμένους “φακέλους” στους οποίους μπορείτε να αποθηκεύσετε με ασφάλεια τα προσωπικά σας έγγραφα και αρχεία.

Avira Free Antivirus for Windows

Δωρεάν πρόγραμμα antivirus, το οποίο διαθέτει δυνατότητα ελέγχου σε πραγματικό χρόνο όλων των αρχείων που εισέρχονται στον υπολογιστή σας.

Ashampoo FireWall

Πρόγραμμα firewall για την ασφάλεια του υπολογιστή σας στο Διαδίκτυο, το οποίο διαθέτει απλές αλλά αποτελεσματικές λειτουργίες.

Comodo Firewall Pro

Συνδεθείτε με ασφαλή τρόπο στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας αυτό το πολύ καλό firewall.

Signature995

Υπογράψτε ψηφιακά αρχεία pdf, zip και έγγραφα του Office, για να μπορείτε να πιστοποιείτε εύκολα την αυθεντικότητά τους.

dirLock

Κλειδώστε συγκεκριμένους φακέλους του δίσκου σας, ή κάντε τους αόρατους, ώστε να μην μπορούν καν να τους δουν οι άλλοι χρήστες.

Cactus Spam Filter

Απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά spam e-mails με τη βοήθεια του Cactus Spam Filter. Το πρόγραμμα είναι συμβατό με όλα τα προγράμματα αλληλογραφίας που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο POP3, όπως για παράδειγμα τα Microsoft Outlook, Microsoft Outlook Express, Mozilla Thunderbird, IncrediMail και πολλά άλλα, για να μην βλέπετε ποτέ άχρηστα e-mails.

Internet

Mozilla Firefox

Ο Mozilla Firefox δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς αποτελεί μαζί με τον Internet Explorer το δίπτυχο των πιο επιτυχημένων Internet browsers που μονοπωλούν ουσιαστικά την αγορά.

Star Downloader Free

Απλός και εύχρηστος download manager για να κατεβάζετε γρήγορα αρχεία από το Internet.

Download Accelerator Plus

Ένα από τα πρώτα προγράμματα που ενσωμάτωσε τη λειτουργία resume downloading για διακοπή των downloads και επανεκκίνησή τους αργότερα από το σημείο που σταματήσατε. Έχει επίσης τη δυνατότητα να αντλεί δεδομένα από διαφορετικές πηγές ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα την αύξηση της ταχύτητας downloading

Trillian

Πρόγραμμα online συνομιλιών σε πραγματικό χρόνο, με σημαντικότερο χαρακτηριστικό του τη δυνατότητα συνεργασίας με όλα τα δημοφιλή προγράμματα του χώρου, όπως είναι το Yahoo! και το Windows Live Messenger που χρησιμοποιούν εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο.

Thunderbird

Εξαιρετικό εναλλακτικό πρόγραμμα αλληλογραφίας με τη σφραγίδα του Mozilla το οποίο συναγωνίζεται τις καλύτερες εμπορικές εφαρμογές.

IncrediMail Xe

Πρόγραμμα αλληλογραφίας που διαθέτει μια τεράστια συλλογή από skins, πρότυπα και εικονίδια για να ενσωματώσετε στα ηλεκτρονικά μηνύματα που αποστέλλετε οπουδήποτε.

Skype

Το δημοφιλέστερο πρόγραμμα τηλεφωνίας μέσω Internet. Όλες οι κλήσεις προς άλλους υπολογιστές είναι εντελώς δωρεάν, ενώ σε περίπτωση που καλέσετε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, υπάρχουν συγκεκριμένες χρεώσεις, χαμηλότερες από αυτές των συμβατικών.

RSSOwl

Το RSSOwl εκμεταλλεύεται την τεχνολογία RSS για την αυτόματη λήψη τίτλων ειδήσεων και την εμφάνισή τους στην οθόνη του PC. Κάνοντας κλικ στη συνέχεια σε κάποιον από αυτούς, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το πλήρες κείμενο της είδησης, ενώ φυσικά μπορείτε να τις προσαρμόσετε εύκολα στο blog ή το site σας.

Adblock Plus

Απαλλαγείτε για πάντα από τα ενοχλητικά παράθυρα που εμφανίζει το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε, κατά τις περιηγήσεις σας στο Διαδίκτυο.

mIRC

Συνδεθείτε σε εκατοντάδες θεματικά κανάλια και μιλήστε ζωντανά με χιλιάδες άλλους χρήστες που βρίσκονται online μαζί σας εκείνη τη στιγμή.

Camfrog Video Chat

Συνδεθείτε σε δεκάδες διαφορετικά chat rooms του Internet και επικοινωνήστε με άλλους χρήστες, στέλνοντας την εικόνα σας μέσω webcam.

Opera browser

Μπορεί ο Google Chrome και ο Mozilla Firefox να κυριαρχούν στον χώρο των Internet browsers, αλλά το Opera διαθέτει σημαντικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες ώστε να θεωρείται ένας αξιόμαχος αντίπαλος. Μη παραβλέψετε να το δείτε για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Yahoo Messenger

Ένα από τα δημοφιλέστερα προγράμματα επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο (real time messengers), το οποίο χρησιμοποιούν ήδη χιλιάδες χρήστες του Internet.

ThruCam

Επικοινωνήστε με ήχο, αλλά και εικόνα, με τους φίλους στο Internet. Το πρόγραμμα υποστηρίζει φυσικά τη χρήση webcam για την αποστολή της εικόνας σας online, ενώ επιτρέπει την ταυτόχρονη επικοινωνία μέχρι και 10 χρηστών ταυτόχρονα.

WebCam Spy

Εφαρμογή ελέγχου web cameras, με δυνατότητα παρακολούθησης χώρων και λειτουργία ανίχνευσης κίνησης.

Συντήρηση

Ashampoo StartUp Tuner

Πλήρης έλεγχος όλων των προγραμμάτων που εκτελούνται αυτόματα με την εκκίνηση των Windows και πιθανώς να καθυστερούν την όλη διαδικασία.

Outlook Express Backup

Κρατήστε αντίγραφα ασφαλείας όλων των e-mails, αλλά και των επαφών που έχετε αποθηκεύσει στο Outlook Express.

Simply Safe Backup

Απλό, αλλά πολύ χρήσιμο πρόγραμμα για να διατηρείτε αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών αρχείων του δίσκου σας χωρίς να ξοδεύετε πολύ χρόνο προσπαθώντας να βρείτε τον καλύτερο χώρο για τα back up σας μέσα στον δίσκο σας.

Revo Uninstaller

Οι απεγκαταστάσεις προγραμμάτων στα Windows, ενδέχεται να αφήσουν πίσω τους περιττά κατάλοιπα. Το Revo Uninstaller εγγυάται την ασφαλή απομάκρυνση εφαρμογών από το λειτουργικό σύστημα ελαχιστοποιώντας το προαναφερόμενο φαινόμενο.

Auslogics Disk Defrag

Εφαρμογή ανασυγκρότησης του δίσκου, η οποία διαθέτει καλαίσθητο και λειτουργικό γραφικό περιβάλλον.

MV RegClean

Διορθώστε προβλήματα που δημιουργούνται στη registry από τις συνεχείς απεγκαταστάσεις προγραμμάτων στα Windows.

Ashampoo Magical UnInstall

Κάθε φορά που απεγκαθιστάτε κάποιο πρόγραμμα, είναι πιθανό να αφήσει πίσω του “υπολείμματα” αρχείων. Με τη χρήση του Ashampoo Magical UnInstall, οι πιθανότητες αυτές ελαχιστοποιούνται.

SpeedFan

Το Speedfan είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να ελέγχετε τις ταχύτητες των ανεμιστήρων αλλά και τη θερμοκρασία στο εσωτερικό τού υπολογιστή. Σας προφυλάσσει από φαινόμενα υπερθέρμανσης του PC.

Free Registry Defrag

Οι πολλαπλές εγγραφές και διαγραφές στο αρχείο μητρώου των Windows (registry), δημιουργούν φαινόμενα κατακερματισμού σε αυτήν. Το Free Registry Defrag ανασυγκροτεί τη registry με αποτέλεσμα τη μείωση του μεγέθους του αρχείου της και τη συνολική αύξηση των επιδόσεων στα Windows.

Simple File Shredder

Διαγράψτε διαπαντός αρχεία από τον σκληρό σας δίσκο, χωρίς να μπορεί κανένας να τα επαναφέρει.

CCleaner

Δημοφιλές εργαλείο για την απομάκρυνση περιττών αρχείων από το δίσκο σας, όπως για παράδειγμα η cache του Internet browser, τα cookies, τα αρχεία του κάδου ανακύκλωσης, τα προσωρινά αρχεία (temp) των Windows και πολλά ακόμα έγγραφα που καταλαμβάνουν άσκοπα χώρο στον δίσκο σας και επιβαρύνουν σε πολλές περιπτώσεις τις επιδόσεις του PC.

Ranish Partition Manager

Εργαλείο δημιουργίας και διαχείρισης των κατατμήσεων (partition) των δίσκων σας.

MemInfo

Το MemInfo εμφανίζει με γραφικό τρόπο το ποσοστό της μνήμης RAM ή το page file των Windows που χρησιμοποιείται από το λειτουργικό σύστημα κάθε στιγμή, ενώ μπορεί παράλληλα να ανασυγκροτήσει τη μνήμη με αποτέλεσμα την αύξηση των επιδόσεων του υπολογιστή.

SpeeDefrag

Η ανασυγκρότηση του δίσκου (defragment) είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να γίνεται συστηματικά, καθώς βοηθάει στην αύξηση των επιδόσεων του λειτουργικού συστήματος. Το SpeeDefrag 4.1 είναι μια εφαρμογή για αυτόν τον σκοπό με βασικό πλεονέκτημα την ταχύτητα, σε σχέση με το αντίστοιχο εργαλείο των Windows.

PC Inspector File Recovery

Με τη βοήθεια του συγκεκριμένου προγράμματος, μπορείτε να επαναφέρετε αρχεία που έχετε διαγράψει κατά λάθος από τον σκληρό σας δίσκο.

Χρήσιμες εφαρμογές

Convert

Ένα απλό, αλλά τόσο χρήσιμο εργαλείο, για να μετατρέπετε δεκάδες μεγέθη από τη μία μονάδα σε κάποια άλλη.

SiSoftware Sandra Lite

Διάσημο διαγνωστικό πρόγραμμα, το οποίο θα σας δώσει σημαντικές πληροφορίες για όλα τα επί μέρους συστήματα του υπολογιστή σας. Χρησιμοποιεί, επίσης, και μια σειρά από benchmarks για να συγκρίνει τις επιδόσεις του PC σας με αυτές άλλων συστημάτων που χρησιμοποιούνται ως συστήματα αναφοράς.

PDF995

Δημιουργήστε αρχεία PDF, μέσα από οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου ή εικόνας. Το πρόγραμμα εγκαθίσταται ως οδηγός εκτυπωτών και το καλείτε μέσω της εντολής εκτύπωσης των παραπάνω εφαρμογών.

Burn4Free

Δωρεάν πρόγραμμα εγγραφής CD και DVD που υποστηρίζει τη δημιουργία μουσικών CDs, αλλά και DVDs dual layer.

Acrobat Reader

Απαραίτητο εργαλείο για κάθε υπολογιστή, για να μπορείτε να “διαβάζετε” τα δημοφιλή αρχείαPDF τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως εικόνες και κείμενο αλλά καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο από ότι οποιοδήποτε άλλο είδος ανάλογων αρχείων.

Launchy: The Open Source Keystroke Launcher

Ένα πρωτότυπο, όσο και χρήσιμο, πρόγραμμα για να “ανοίγετε” εύκολα και γρήγορα προγράμματα στον υπολογιστή σας. Χρησιμοποιεί μια γραμμή αναζήτησης, στην οποία πληκτρολογείτε τα πρώτα γράμματα από τον τίτλο ενός προγράμματος και στη συνέχεια το Launchy το βρίσκει και το “ανοίγει” σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Notepad2

Μια αναβαθμισμένη έκδοση του γνωστού Notepad των Windows που διαθέτει επιπλέον μια σειρά από χρήσιμες λειτουργίες.

IObit Unlocker

Όταν τα Windows εμφανίζουν μήνυμα ότι δεν μπορούν να διαγράψουν κάποιο αρχείο επειδή χρησιμοποιείται από το σύστημα, είναι η ώρα να χρησιμοποιήσετε το unlocked. Θα “ξεκλειδώσει” το αρχείο που θέλετε να διαγράψετε με αποτέλεσμα την εύκολη απομάκρυνσή του από τον δίσκο.

Easy Address Book

Καταχωρίστε και οργανώστε τα ονόματα, τα τηλέφωνα, τις διευθύνσεις και τα e-mails όλων των επαφών σας, με τη βοήθεια αυτής της πολύ καλής ηλεκτρονικής ατζέντας.

Fresh Diagnose

Αναλύστε, καταγράψτε και μετρήστε τις επιδόσεις του υπολογιστή σας, με τη βοήθεια του πολύ καλού αυτού benchmarking προγράμματος.

DeepBurner Free

Κάψτε CDs και DVDs εύκολα και γρήγορα και στη συνέχεια τυπώστε και τα εξώφυλλά τους με τη βοήθεια του ενσωματωμένου στο πρόγραμμα εργαλείου.

RoboForm

Το RoboForm “θυμάται” όλες τις πληροφορίες, αλλά και τα passwords, που εισάγετε στις φόρμες των σελίδων στο Internet και τις εισάγει αυτόματα τη δεύτερη φορά που θα τις επισκεφτείτε.

Easy PDF to Text Converter

Μετατρέψτε αρχεία PDF σε μορφή txt, για ευκολότερη επεξεργασία από οποιονδήποτε επεξεργαστή κειμένου.

OpenOffice

Μια πολύ καλή σουίτα εφαρμογών γραφείου, η οποία περιλαμβάνει επεξεργαστή κειμένου (Writer), υπολογιστικό φύλλο (Calc), δημιουργό παρουσιάσεων (Ιmpress) και πρόγραμμα σχεδίασης (Draw). Διαθέτει επίσης ελληνικό συλλαβισμό, ορθογράφο και θησαυρό συνωνύμων.

7-Zip

Πρόγραμμα συμπίεσης και αποσυμπίεσης αρχείων, το οποίο χρησιμοποιεί το δικό του πρότυπο, αλλά αναγνωρίζει και όλα τα υπόλοιπα δημοφιλή πρότυπα συμπίεσης.

WinRAR

Το WinRAR αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση όσον αφορά στη συμπίεση αρχείων και αποτελεί τη σημαντικότερη εναλλακτική πρόταση στη μονοκρατορία του Win Zip.

Το συγκεκριμένο εργαλείο μπορεί να χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο για να λειτουργήσει, αλλά συμπιέζει τα αρχεία ως και 40% πιο αποτελεσματικά από τον ανταγωνισμό – κάτι που σίγουρα το καθιστά πολύ πιο κατάλληλο για μεγάλα αρχεία μουσικής και video.

Επιπρόσθετα προσφέρεται η δυνατότητα να χωρίσετε τα μεγάλα αρχεία σε κομμάτια, να τα προστατέψετε με κάποιο password και εκτός αυτού το πρόγραμμα δουλεύει με τα περισσότερα ανταγωνιστικά πρότυπα (συμπεριλαμβανομένου και του WinZip).

Μπορείτε να ορίσετε επίσης την αυτόματη διαγραφή των πρωτότυπων αρχείων αφού δημιουργηθεί το συμπιεσμένο και επιπλέον να δημιουργήσετε ένα εκτελέσιμο αρχείο, ώστε ακόμα και ο χρήστης που δεν έχει εγκατεστημένο το σχετικό software να μπορεί να το ανοίξει. Συμπερασματικά, εάν δεν έχετε ήδη κάποια εφαρμογή συμπίεσης, το WinRAR αποτελεί την κατάλληλη επιλογή.

Διάβασε επίσης:

Προηγούμενο άρθροΗ ζωή του καναπέ σε γερνάει
Επόμενο άρθροΑπολεσθέντα και ευρεθέντα αρχεία
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας