ΑρχικήΕπιστήμηΗχορύπανση στο Λοκντάουν: Επιστήμονες μέτρησαν τον ήχο με χιλιάδες iPhone και Apple...

Ηχορύπανση στο Λοκντάουν: Επιστήμονες μέτρησαν τον ήχο με χιλιάδες iPhone και Apple Watches

Για μήνες, μια επιστημονική έρευνα χρησιμοποίησε τα smartphones και smartwatch σχεδόν 6 χιλιάδων εθελοντών για να καταγράψει τους περιβαλλοντικούς ήχους που τους περιβάλλουν και να μετρήσει το επίπεδο της ηχορύπανσης κατά την περίοδο του Λοκντάουν, όπως και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η μείωση των περιβαλλοντικών θορύβων ήταν σημαντική και σε ορισμένες περιπτώσεις ανύπαρκτη.

Το Λοκντάουν ήταν μια δύσκολη περίοδος γενικά για όλη την κοινωνία, και σίγουρα πολλοί θα θυμούνται ακόμα τη σιωπή που κυριαρχούσε παντού, ακόμη και στους δρόμους των πολυσύχναστων πόλεων μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες. Δεν ήταν απλώς μια αντίληψη: κατά τη διάρκεια των μηνών κατά τους οποίους οι πολίτες όλων των χωρών έμειναν στο σπίτι για να αποφύγουν την εξάπλωση της λοίμωξης από τον κοροναϊό, ο κόσμος ήταν στην πραγματικότητα πιο σιωπηλός. Αυτό επιβεβαιώνεται τώρα από έρευνα του Michigan Public Health Apple Hearing Study, η οποία χρησιμοποίησε iPhone και Apple Watches διασκορπισμένα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για να μετρήσει το επίπεδο της ηχορύπανσης κατά τους μήνες που υπήρχε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους.

Η μελέτη χρησιμοποίησε τα μικρόφωνα από 5.894 έξυπνα ρολόγια της Apple και smartphone τύπου iPhone σε τέσσερις διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ. Οι ιδιοκτήτες προσέφεραν τη συγκατάθεσή τους να μετατρέψουν τα gadget σε ερευνητικά εργαλεία και να επιτρέψουν στους επιστήμονες να πραγματοποιήσουν τις δικές τους δοκιμές, οι οποίες συνίσταντο στην απλή μέτρηση του περιβάλλοντος θορύβου περιβάλλοντος σε ντεσιμπέλ. Το αποτέλεσμα για τους μήνες της αναγκαστικής απομόνωσης είναι αυτό που θα περίμενε κανείς: ένας κόσμος που είναι κατά μέσο όρο πιο ήσυχος.

Συγκεκριμένα, καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, το μέσο επίπεδο ηχορύπανσης μειώθηκε από 73,2 dBA κατά την περίοδο πριν του Λοκντάουν στα 70,6 dBA τους μήνες κατά τους οποίους τα μέτρα απομόνωσης παρέμειναν σε ισχύ. Η διαφορά δεν είναι οριακή, αν θεωρήσουμε ότι το 70 dBA θεωρείται το κατώτατο όριο για να επέλθει αργά, αλλά προοδευτικά βλάβη στην ακοή. Σε μια πρώτη φάση, η έρευνα υπογραμμίζει, ότι οι πιο δραστικές μειώσεις στα επίπεδα περιβαλλοντικού θορύβου παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Η ανάλυση ισχύει ιδίως για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου και διεξήχθη υπάρχουσα επιστημονική έρευνα, πουτα μέτρα απομόνωσης έχουν εφαρμοστεί διαφορετικά από ό, τι σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αλλά εξακολουθούν να δίνουν μια ιδέα για το πως ο κόσμος έχει αλλάξει σε αυτές τις λίγες εβδομάδες.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166