ΑρχικήΕπιστήμηΟι ιδιοκτήτες σκύλων μοιάζουν με τους τετράποδους φίλους τους

Οι ιδιοκτήτες σκύλων μοιάζουν με τους τετράποδους φίλους τους

Κυκλοφορεί συχνά σαν ανέκδοτο στους κύκλους των κυνόφιλων -και όχι μόνο- ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων σκύλων μοιάζουν με τους τετράποδους φίλους τους. Τώρα όμως συμφωνεί και η επιστήμη…!

Όπως αποκαλύπτει μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, όταν ένας άνθρωπος επιλέγει το σκύλο ράτσας που θέλει να αγοράσει στην ουσία προτιμάει εκείνο που -σε κάποιο βαθμό- του μοιάζει.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, ζητήθηκε από κριτές να επιλέξουν ποιο από τα δύο σκυλιά που τους έδειχναν κάθε φορά ανήκε στο εκάστοτε αφεντικό. Η επιτυχία της κρίσης τους άγγιξε το 2/3 όταν τα σκυλιά ήταν ράτσας, ποσοστό όμως που ελαχιστοποιήθηκε στις περιπτώσεις των ανθρώπων που είχαν σκυλιά του δρόμου.

«Όταν επιλέγουμε ένα σκυλί ράτσας, το επιλέγουμε ακριβώς γιατί το πώς θα δείχνει όταν μεγαλώσει» εξήγησε ο Nicholas Cristenfeld, ιδιοκτήτης ημίαιμου ο ίδιος, καθηγητής ψυχολογίας και ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Ο Cristenfeld τόνισε ότι όσοι θέλουν να αποκτήσουν ένα ημίαιμο σκυλί συνήθως παίρνουν την απόφασή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, πιο συναισθηματικά, την ώρα που βρίσκονται στο κυνοκομείο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη πώς την μελλοντική εμφάνιση του ζώου.

Αντιστοιχώντας ιδιοκτήτες και κατοικίδια

Σαράντα πέντε χαριτωμένα τετράποδα και οι ιδιοκτήτες τους φωτογραφήθηκαν ξεχωριστά σε τρία κυνοκομεία του Σαν Ντιέγκο.

Αργότερα δόθηκαν στους κριτές -περίπου 28 φοιτητές ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της πόλης- οι φωτογραφίες δύο σκύλων και ενός ανθρώπου, από τις οποίες εκείνοι έπρεπε να μαντέψουν ποιους έδενε η σχέση κατοικίδιου και αφεντικού.

Από τις 25 φωτογραφίες σκύλων ράτσας, αντιστοιχήθηκαν σωστά οι 16, ενώ από τις 20 φωτογραφίες ημίαιμων μόλις οι 7.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι κάτοχοι σκύλων που πιστεύουν ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο στερεότυπο για την προσωπικότητα των ανθρώπων που επιλέγουν κάθε ράτσα.

Πάντως σύμφωνα με την έρευνα δεν φαίνεται να υπάρχει σταθερή σχέση ανάμεσα στο χρονικό διαστήματα συμβίωσης τετραπόδου και οικογένειας, υποδεικνύοντας ότι δεν ισχύει η θεωρία που θέλει το σκύλο και τον άνθρωπο να μοιάζουν εξωτερικά μετά από μεγάλα χρονικά διαστήματα συμβίωσης.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι κανείς από τους κριτές δεν χρησιμοποίησε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πριν επιλέξει το κατοικίδιο που θεωρούσε ότι ανήκει σε κάθε άνθρωπο. Έτσι, δεν μπορούν να βρεθούν και οι ακριβείς ομοιότητες ανάμεσά τους.

Αν μη τι άλλο, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν σαφείς ομοιότητες στο μέγεθος, την εμφάνιση, τη φιλικότητα αλλά και την ενεργητικότητα, εφόσον εξεταστούν χωριστά.

Παρ΄ όλα αυτά περίπου σε δύο από τις τρεις περιπτώσεις οι κριτές ανακάλυψαν το σωστό κατοικίδιο για κάθε ιδιοκτήτη!

Σύμφωνα πάντως με τον Πρόεδρο της Αμερικανικής Κυνοφιλικής Εταιρίας, οι άνθρωποι επιλέγουν είτε τα σκυλιά που μοιάζουν είτε στην εικόνα που έχουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους, είτε σε εκείνη που εξωτερικεύουν.

Ίσως τελικά η διαδικασία επιλογής κατοικίδιου μοιάζει πιο πολύ με τη διαδικασία επιλογής φίλων…

Διάβασε επίσης: Xiaomi Black Shark 4S

Στέλιος Θεοδωρίδης
Είμαι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος. Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομα σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166