Συνεχίζουμε μέχρι τέλος της χρονιάς την παρουσίαση της σπουδαίας Βρετανικής ψυχεδελικής σκηνής στο δεύτερο μισό των 60’s
To 1986 η Bam Caruso records κυκλοφόρησε την συλλογή “Illusions From The Crackling Void” με 16 εξαιρετικά singles συγκροτημάτων εκείνης της εποχής. Ήδη αναφερθήκαμε σε 2 από τα σημαντικότερα ονόματα της συλλογής τους Kaleidoscope (U.K.) και τους Νιrvana. Σειρά έχουν οι Mandrake Paddle Steamer που ακούγονται σε ένα από τα κορυφαία tracks της Βρετανικής ψυχεδελικής σκηνής στα τέλη των 60’s, το πρώτο single τους “Strange Walking Man” που ηχογράφησαν στην EMI’s Parlophone label στα Abbey Road studios το 1969. Σχηματίστηκαν το 1968 από σπουδαστές του Walthamstow Art School επηρεασμένοι από την ψυχεδελική μουσική και την hippie culture της U.S. West Coast.
Τα μέλη τους ήσαν οι Brian Engle (vocals, 1967-69), Martin Briley (lead guitar, vocals), Paul Riordan (bass, vocals), Martin Hooker (keyboards), και Barry Nightingale (drums, 1967-69) ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον David Potts μέχρι τη διάλυσή τους το 1971.
Mandrake Paddle Steamers – Strange Walking Man – 1969 45rpm
Ήταν suport group σε σημαντικά ονόματα της εποχής όπως Pink Floyd, Santana, Free, King Crimson, The Nice, Spirit και Vanilla Fudge. Flip side στο “Strange Walking Man” ήταν το instrumental “Steam”. Eνα δεύτερο single “Sunlight Glide” / “Len” κυκλοφόρησε μόνο στη Σουηδία και το σύνολο των ηχογραφήσεων τους υπάρχει στη συλογή “Overspill” της Scaner Jots Records του 2002.
Eνα ακόμα κλασσικό κομμάτι της Βρετανικής ψυχεδελικής σκηνής που περιλαμβάνεται στη συλλογή “Illusions From The Crackling Void” είναι το “10, 000 Words In A Cardboard Box” το μοναδικό single που κυκλοφόρησαν οι Aquarian Age από το Λονδίνο στην Parlophone records το 1968. Τετραμελές συγκρότημα διέλυσε αμέσως μετά την κυκλοφορία του “10,000 Words in a Cardboard Box” / “Good Wizard Meets Naughty Wizard” αλλά έμειναν στην ιστορία για το καταπληκτικό αυτό single τους αλλά και γιατί είχαν στις τάξεις τους δύο σημαντικούς και γνωστούς μουσικούς τον Nicky Hopkins (piano) σuμμετείχε σε ηχογραφήσεις των Stones και τον Twink (guitar, keyboards, vocals) το πραγματικό του όνομα ήταν John Alder, με συμμετοχή στους Tomorrow και στους Pink Fairies. Οι άλλοι δύο των Aquarian Age ήταν ο John “Junior” Wood (bass), και ο Clem Cattini (drums).
The Aquarian Age – 10,000 Words in a Cardboard Box – 1968
Το επόμενο συγκρότημα στη συλλογή “Illusions From The Cracklin Void” είναι οι Koobas. Είχαν τρία κοινά σημεία με τους Beatles, ήταν από το Liverpool, το 1963 εμφανίστηκαν στο Hamburg Star Club και το 1964 υπέγραψαν με τον manager των Beatles Brian Epstein. Τετραμελές group με μέλη τους Stuart Leathwood (guitar and vocals), Roy Morris (guitar and vocals), Keith Ellis (bass guitar) ο οποίος συμμετείχε στα 70’s στους Van Der Graaf Generator και Juicy Lucy) και Tony O’Reilly (drums). Στη συλλογή ακούγεται ένα κομμάτι απο το μοναδικό ομώνυμο άλμπουμ τους του 1969 το “Here’s a Day”. Στη επταετή καριέρα τους ως το 1969 κυκλoφόρησαν και οκτώ singles.
The Koobas – Here’s a day
To group με το οποίο ανοίγει η συλλογή της Βρετανικής ψυχεδέλειας στα τέλη των 60’s “Ιllusions From The Crackling Void” είναι οι Poets από τη Γλασκώβη, συγκρότημα και με στοιχεία heavy rythm ‘n’ blues στον ήχο του. Τους ανακάλυψε και τους προώθησε ο Andrew Loog Oldham, ο manager και των Roling Stones την δεκαετία του ’60. Με frontman τον συνθέτη και τραγουδιστή George Gallacher ( + 2012, 68 χρ.) την τετραετία 1964-67 κυκλοφόρησαν 6 singles, (αλλά περιέργως κανένα άλμπουμ), το πρώτο εκ των οποίων “Now We’re Thru” ήταν και η μεγαλύτερη επιτυχία τους ως το Νο 31 των Βρετανικών charts. Τα υπόλοιπα ιδρυτικά τους μέλη ήταν οι John Dawson (bass +2002, 58 χρ), Alan Weir (drums +2010, 67χρ), Hume Paton (lead guitar +2011, 66 χρ.) και Tony Myles (rhythm guitar ο μόνος επιζών μέχρι σήμερα).
Το σύνολο των ηχογραφήσεων τους υπάρχει στο compilation “Ιmmediate Records” που κυκλοφόρησε το 1995 η ομώνυμη εταιρεία. Στη συλλογή μας ακούγεται το 2ο single τους “That’s The Way It’s Got To Be” (1965).
The Poets – That’s the Way It’s Got to Be (1965)
Συνεχίζουμε με ένα ακόμα αξιόλογο group που περιέχεται στη συλλογή “Illusion From The Crackling Void” τους Εyes από το Λονδίνο. Tην τετραετία 1964-67 ηχογράφησαν 4 singles στην Μercury records. To πρώτο και κατά τη γνώμη μου καλύτερο απο αυτά περιέχεται στη συλλογή μας και είναι το “When The Night Falls” (1965). Τα υπόλοιπα μαζί με τo σύνολο των ηχογραφήσεων τους κυκλοφόρησε το 2006 με τίτλο “The Arrival Of The Eyes” από την Essεx records. Ιδρυτικά μέλη των Εyes ήταν οι Terry Nolder ( vocals), Barry Allchin (bass), Brian Cocoran (drums), Phil Heatley (guitar), Chris Lovegrove ( lead guitar ) & Steve Valentine (rhythm guitar).
The Eyes When the night falls
Ολοκληρώνουμε την παρουσίαση της Βρετανικής ψυχεδελικής συλλογής “Illusions From The Crackling Void” με 2 ακόμα συγκροτήματα που δραστηριοποίηθηκαν στο δεύτερο μισό των 60’s. Oι Τimebοx πενταμελές group από το Southport του Lancashire δημιουργήθηκαν το 1965 από τους Kevan Fogarty (vocals, lead guitar), Ollie Halsall ( vibraphone, guitar +1992 43 χρ.), Chris Holmes ( pianist, organist), Clive Griffths (bass), & Geoff Dean (drums).
Mε επτά singles στο ενεργητικό τους μεταξύ 1966-69 τα δύο πρώτα στην Piccadilly και τα υπόλοιπα στην Deram, είχαν μόλις μια είσοδο στα Βρετανικά charts ως το Νο.38 με την διασκευή τους στο “Begin” των Four Seasons”. To σύνολο των ηχογραφήσεων τους βρίσκεται στο compilation album “Timebox – The Original Moose On The Loose” (1976).
Στη συλλογή μας περιέχεται το “Gone Is the Sad Man” που ήταν η B’ side στο 5ο single τους “Girl Don’t Make Me Wait” (1968). Μετά τη διάλυση τους το 1970 ο Chris Holmes συμμετείχε στους Babe Ruth και οι υπόλοιποι συνέχισαν με progressive jazz rock ύφος στα 70’s ως Patto (από το όνομα του τότε τραγουδιστή τους).
Timebox – Gone Is the Sad Man
Tελευταία μας επιλογή από την ψυχεδελική συλλογή “Ιllusion From The Crackling Void” είναι οι Accent τετραμελές group απο το Υorkshire αποτελούμενο από τους Rick Berket (guitar), John Hebron (vocals, guitar), Alan Davis (bass), και Pete Beethan (drums).
Συμμετέχουν με ένα από κλασσικά κομμάτια όχι μόνο της συλλογής, αλλά και της Βρετανικής ψυχεδελικής σκηνής γενικότερα, το “Red Sky At Night”, το μοναδικό τους single που ηχογράφησαν στην Decca records το 1967.
Flip side το αξιόλογο “Wind Of Change” (δική τους σύνθεση και όχι διασκευή της γνωστής επιτυχίας του Eric Burdon & The Animals τη χρονιά εκείνη). Η αξία και η σημασία τοu μοναδικού single των Accent αποδεικνύεται από τις 25 συνολικά εμφανίσεις του σε διάφορες garage & Psychedelic compilations από το 1978 ως σήμερα!!