Ορίστε, κύριοι της τηλεόρασης, τι καταλάβατε; Είπατε, είπατε για τη μαύρη τρύπα και… τίποτα! Μια φορά είχαμε κι εμείς την ευκαιρία να δούμε μια μαύρη τρύπα και, τελικά, είδαμε μια τρύπα στο νερό. Αλλά αυτήν τη φορά δεν θα σας κακολογήσω καθόλου. Εσείς τη δουλειά σας κάνατε, τον κόσμο θέλατε να τρομάξετε, και το Web σάς βοήθησε αυτήν τη φορά, όπως και άλλες φορές. Τι κι αν έβγαιναν οι ειδικοί να πουν ότι όλα αυτά είναι ανοησίες, ο κυνηγός του Πούλιτζερ είχε άλλη γνώμη. Αυτήν τη φορά όμως είχε στοιχεία, δεν τα έλεγε έτσι, όπως πάντα. Το Web είχε σπείρει τις φήμες του “πανεπιστήμονα” συνταξιούχου σε δευτερόλεπτα και την ώρα που η επιστημονική κοινότητα ζούσε την αγωνία της είχε να αντιμετωπίσει και τις σαβουροσελίδες που έφερνε το Google μεταξύ των έγκυρων.
Το έχουμε γράψει όλοι. Πριν από λίγους μήνες το είχα γράψει και σε αυτήν τη σελίδα με αφορμή τα άχρηστα blogs που δε μας επέτρεπαν να εντοπίσουμε τις αξιόλογες σελίδες αλλά και τα αξιόλογα blogs. Δυστυχώς, έχοντας τη αρρώστια της εποχής που λέγεται έλλειψη χρόνου, χάρηκα ιδιαίτερα όταν πρόσφατα στο BBC ο μεγάλος Sir Tim Berners-Lee, με αφορμή την παραφιλολογία περί Cern υπεραμύνθηκε του έγκυρου και σοβαρού περιεχομένου. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Sir Tim είναι ο άνθρωπος World Wide Web, αυτός που έδωσε φωνή στην ανθρωπότητα το 1991 μέσα από το Cern. Μια έρευνα στη Wikipedia αξίζει το χρόνο σας…
Ο Sir Tim Berners-Lee είπε στο BBC, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζονται νέα συστήματα που θα δίνουν στα web sites μία ετικέτα αξιοπιστίας από τη στιγμή που θα αποδεικνύονται έγκυρες πηγές. Επειδή είμαι σίγουρος ότι ο γνωστός Έλληνας θα σπεύσει να μιλήσει περί αστυνόμευσης και δημοκρατίας του Web, να προλάβω να συμπληρώσω ότι μίλησε περί διαφορετικών οργανισμών που θα βάζουν τις ετικέτες καθώς και για πολλαπλούς μηχανισμούς αξιολόγησης στα sites που αναζητούν αυτήν την ετικέτα, ώστε να ξεχωρίσουν από το σωρό. Μόνος σκοπός είναι να περιοριστούν οι ανυπόστατες φήμες και να επικρατήσει η πραγματική επιστήμη. Προσωπικά, είμαι άλλη μία φορά μαζί του. Διαβάζοντας τη συνέντευξή του γυρίζω στα θρυλικά χρόνια της Compulink BBS και στα πρώτα χρόνια της Forthnet με το 300άρι και αργότερα το 1200άρι modem μου (ναι, μετρούσαμε ακόμα σε bps!) να τα καταφέρνει μια χαρά κατεβάζοντας text και αργότερα τις πρώτες αγνές σελίδες Web. Γράφω “αγνές” γιατί τότε ακόμα δεν υπήρχαν διαφημίσεις, προϊόντα και άλλα τέτοια. Αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν και θα τα βρείτε γραμμένα ακόμα μόνο σε κάποια ελληνικά fora όπου κάποιοι τολμούν να ξυπνούν τις μνήμες μας και όχι στο σινάφι των Ελλήνων νεογιάπηδων που μιλούν για monetizing. Έλεος…
Πάλι πίσω στον Sir Tim, λοιπόν, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζημιά χωρίς λόγο που μπορεί να κάνει ένας ψίθυρος στο Web. Μια αληθοφανής δοξασία μπορεί σήμερα να “σαρώσει” το Web σε λίγα λεπτά. Δυστυχώς, το Web είναι ανυπεράσπιστο απέναντι στην κακοποίηση που δέχεται από κάποιους. Θα το εκτιμούσα, λοιπόν, ιδιαίτερα αν μπορούσα να έχω ένα directory από πιστοποιημένες πηγές και σαφώς και τα δικά μου underground links. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Απλώς χρειάζεται ένα φρένο σε αυτήν την κακοποίηση που ανέφερα. Δεν ξέρω αν η ιδέα του Sir Tim είναι λύση. Με χαροποίησε και μόνο η αναφορά στο μεγάλο αυτό πρόβλημα από τον ίδιο τον ιδρυτή του Web.
Στην ίδια συνέντευξη ο Tim Berners-Lee αναφέρθηκε και στην ανάγκη να αποκτήσει περισσότερος κόσμος πρόσβαση στο Web, αφού μόλις το 20% μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. “Σχεδιάστηκε από τη Δύση για τη Δύση;” ή “σχεδιάστηκε για τον επιχειρηματία και τον έφηβο της μοντέρνας πόλης που έχει το smartphone στην τσέπη;” αναρωτήθηκε. Μην ανησυχείς για αυτό που έφτιαξες, Sir Tim. Θα τον βρει το δρόμο του, αν δεν τον έχει ήδη βρει…