Το ιδανικό notebook που καλύπτει τις ανάγκες σου

Το ιδανικό notebook που καλύπτει τις ανάγκες σου

Έχω μία θεωρία για όσους είναι ειδικοί σε κάποιο θέμα. Είναι σχεδόν αδύνατον να σου δώσουν μία ευθεία απάντηση σε απλά θέματα του τύπου «τι να αγοράσω», καθώς και απολύτως αδύνατον αυτές οι απαντήσεις να συμφωνούν μεταξύ τους! Αυτή η θεωρία επιβεβαιώνεται πολύ εύκολα. Ρωτήστε έναν κοινό θνητό ποιος είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας μπασκετμπολίστας και χωρίς δεύτερη σκέψη θα σας απαντήσει, φυσικά, ο Νίκος Γκάλης. Κάντε την ίδια ερώτηση σε έναν ειδικό και, αντί για απάντηση, θα δεχθείτε καταιγισμό ερωτήσεων, όπως “Σε ποια θέση;”, “Να έχει παίξει στην Ελλάδα;”, “Να είναι ακόμη εν ζωή;”, “Τι σημαίνει μεγαλύτερος; Εννοείτε σκόρερ;” κ.ο.κ.

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και με το δικό μας σινάφι, τους ανθρώπους που ασχολούμαστε επαγγελματικά με την τεχνολογία. Η πληθώρα των προϊόντων και οι διαφορετικές προτεραιότητες καθενός καθιστούν πολύ δύσκολη μία ξεκάθαρη απάντηση σε απλές ερωτήσεις, όπως «Ποιο notebook να αγοράσω»;.

Αποφάσισα λοιπόν να δώσω… οριστικό τέλος (μέχρι την επόμενη παρουσίαση νέων μοντέλων) σε αυτό το “βασανιστικό” ερώτημα και να σας αποκαλύψω το τέλειο notebook!

Κατά τη γνώμη μου, το τέλειο notebook πρέπει να πληροί δύο βασικά χαρακτηριστικά: πρώτον, να είναι όντως φορητός υπολογιστής (και όχι “γαϊδούρι” των 17, 18 ή 20 ιντσών και 4-5 κιλών) και, δεύτερον, να μπορεί κανείς να δουλέψει (και όχι να παίξει) με άνεση μαζί του. Για να δουλέψεις, χρειάζεσαι ένα καλό και άνετο πληκτρολόγιο, και με έναν μικρό υπολογισμό αυτό μεταφράζεται σε πλάτος πληκτρολογίου περίπου 30 εκατοστών. Αυτό θα είναι και το πλάτος της οθόνης, ενώ, με δεδομένο ότι χρειαζόμαστε οθόνη 16:9 (ποτέ μου δεν κατάλαβα το 16:10), η διαγώνιος θα πρέπει να κινείται λίγο πάνω από τις 13 ίντσες.

Σε ό,τι αφορά την ανάλυση της οθόνης, έχω δύο βασικές απαιτήσεις: αφενός να έχει ύψος τουλάχιστον 800 pixels, (στα 600 των minibooks “εξαφανίζονται” τα μισά web sites) και αφετέρου να ακολουθεί την αναλογία των φυσικών διαστάσεων της οθόνης (άρα ίδιο dot pitch και ίδια dpi σε οριζόντια και κάθετη διεύθυνση). Επομένως, μιλάμε για ανάλυση 1.366×768, στη χειρότερη περίπτωση, και κατά προτίμηση 1.600×900. Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά θέλω, φυσικά, όλα τα γνωστά “καλούδια” (WiFi, web camera, Bluetooth, 4GB μνήμης κ.λπ.), αλλά χρειάζομαι απαραίτητα ένα οπτικό drive (κατά προτίμηση Blu-ray) και ένα φωτιζόμενο πληκτρολόγιο με δυνατότητα κλίσης.

Σε επίπεδο αυτονομίας, οι 6 πραγματικές ώρες (με το WiFi ενεργοποιημένο) είναι must, αλλά, μιας και μιλάμε για το τέλειο notebook, χρειάζομαι και πολύ γρήγορη επαναφόρτιση, κάπου στη μία ώρα για το 80%-90% της χωρητικότητας της μπαταρίας. Στα παραπάνω προσθέστε μία αυτόνομη κάρτα γραφικών (κατά προτίμηση υβριδική), βάρος κάτω από 1,5 κιλό και κόστος έως €1.500.

Υπάρχουν βέβαια και κάνα δυο λεπτομέρειες ακόμη, όπως η ενσωμάτωση κάρτας 3G, δυνατότητα λειτουργίας των οπτικών μέσων χωρίς boot του λειτουργικού, εκμετάλλευση των βασικών δυνατοτήτων επικοινωνίας (Internet, WiFi) σε 5 δευτερόλεπτα (όπως το Express Gate της Asus ή το Latitude On της Dell), αλλά όλα αυτά είναι δευτερεύουσας σημασίας. Τι γίνεται, λοιπόν, με όλα τα πρωτεύουσας σημασίας; Υπάρχει κάποιο notebook αυτήν τη στιγμή που να τα πληροί;

Με μία κουβέντα «όχι». Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποια μοντέλα που βρίσκονται αρκετά κοντά, όπως το Dell Latitude E4300. Το μοντέλο όμως που απέχει μία “ανάσα” από το να χαρακτηριστεί “τέλειο” με βάση τα παραπάνω, είναι αναμφισβήτητα η σειρά Z των Sony Vaio. Απίστευτο πληκτρολόγιο, μοναδική αυτονομία, υπερπλήρης εξοπλισμός, Blu-ray και ό,τι άλλο χρειάζεται κανείς σε 1,5 κιλό. Πού μου τα χαλάει; Στο φωτιζόμενο πληκτρολόγιο (υποθέτω ότι μετά από αυτό το άρθρο θα το… διορθώσουν) και φυσικά στην τιμή, η οποία κινείται (πολύ) πάνω από τα €1.500. Με δεδομένο όμως ότι στην Αμερική οι τιμές ξεκινούν από τα $1.649 (περίπου €1.300 για το Ζ540) και στην Ταϊβάν βρίσκονται ακόμη πιο χαμηλά, σίγουρα υπάρχει ελπίδα.

Επειδή όλα τα παραπάνω αποτελούν τις προσωπικές μου απόψεις, και μόνο, είμαι πραγματικά πολύ περίεργος να δω κατά πόσο συμφωνείτε ή όχι. Ποιο είναι το τέλειο notebook για εσάς; Ποια είναι τα 2-3 βασικά γνωρίσματά του; Υπάρχει τέτοια λύση αυτήν τη στιγμή;

Προηγούμενο άρθροΨηφία και τέρατα
Επόμενο άρθροIn Sir Tim we trust
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας