Intel Core i7 4770K

Η Intel συνεχίζει να κάνει επίδειξη δύναμης, εδραιώνοντας ακόμα περισσότερο τη θέση της στην αγορά με την έλευση των Haswell επεξεργαστών.

Μετά από περίπου 1,5 χρόνο η Intel φέρνει στην αγορά τη νέα γενιά επεξεργαστών Core, η οποία είναι η τέταρτη στη σειρά. Πρόκειται για τους γνωστούς μέχρι σήμερα Haswell, μια νέα αρχιτεκτονική η οποία φέρνει στο προσκήνιο καινούριες τεχνολογίες από πλευράς Intel. Οι νέοι επεξεργαστές, στις εκδόσεις για desktop συστήματα, χρησιμοποιούν καινούριο socket, κάτι που σημαίνει ότι όσοι σκοπεύουν να αναβαθμίσουν συστήματα βασισμένα σε Sandy Bridge ή Ivy Bridge, θα πρέπει να αλλάξουν και το motherboard. Προφανώς, ακόμα παλαιότεροι υπολογιστές θέλουν σίγουρα καινούριο board για δεχτούν τους νέους επεξεργαστές.

Η εταιρεία συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ονοματολογία Core με τα μοντέλα να διαχωρίζονται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά σε i7/i5/i3, κάτι που σημαίνει πως ο περισσότερος κόσμος μπορεί να κατανοήσει σχετικά εύκολα ποιος επεξεργαστής είναι καλύτερος από ποιον. Ωστόσο, ο αριθμός που ακολουθεί τη βασική ονοματολογία έχει αλλάξει και πλέον οι Haswell χρησιμοποιούν τη τέταρτη χιλιάδα, με το κορυφαίο μοντέλο να είναι ο Core i7 4770K, με το K να σημαίνει πως έχουμε ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή.

Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι αυτό που είχαμε στη διάθεσή μας για να κάνουμε τις απαραίτητες δοκιμές. Πρώτα όμως πρέπει να δούμε μερικά βασικά χαρακτηριστικά της νέας γενιάς επεξεργαστών, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί από την Intel με γνώμονα περισσότερο την αξιοποίησή τους σε φορητές συσκευές. Τα notebook και τα tablet είναι οι υπολογιστές που εκμεταλλεύονται περισσότερο τη νέα αρχιτεκτονική, κυρίως λόγω των πρόσθετων χαρακτηριστικών εξοικονόμησης ενέργειας.

Η Intel υπόσχεται αυξημένη αυτονομία των notebook, με το πλέον τρανό παράδειγμα να είναι τα νέα MacBook Air της Apple, τα οποία βασίζονται σε επεξεργαστές Haswell και υπόσχονται αυτονομία που αγγίζει τις 12 ώρες για το μοντέλο με οθόνη 13 ιντσών.

Μέχρι σήμερα, είχαμε στην αγορά επεξεργαστές με πυρήνες Ivy Bridge, οι οποίοι αποτέλεσαν μια εξέλιξη των Sandy Bridge, αφού ουσιαστικά βασίστηκαν στην αρχιτεκτονική των τελευταίων. Ωστόσο, με τους Haswell, έχουμε μια νέα αρχιτεκτονική η οποία ωστόσο έχει αποτυπωθεί με την υπάρχουσα λιθογραφία, καθώς οι νέοι Core κατασκευάζονται τα 22nm, χρησιμοποιώντας την Tri-Gate τεχνολογία κατασκευής τρανζίστορ. Ωστόσο, η μέγιστη κατανάλωση έχει αυξηθεί κατά 7Watt με το TDP να έχει φτάσει στα 84Watt. Παρόλα αυτά, νέα χαρακτηριστικά διαχείρισης ενέργειας επιτρέπουν στους επεξεργαστές, όταν δεν εκτελούν βαριές εργασίες, να λειτουργούν με ακόμα λιγότερο ρεύμα και άρα να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

Νέα χαρακτηριστικά υψηλών επιδόσεων

Για ακόμα μια γενιά, η Intel αποφασίζει να ενσωματώσει στο πυρήνα του επεξεργαστή ακόμα περισσότερα χαρακτηριστικά. Ο ελεγκτής μνήμης παραμένει ενσωματωμένος στο πυρήνα, όμως αυτή τη φορά η Intel αποφάσισε να ενσωματώσει και όλα τα voltage regulators, κάτι που σημαίνει πως η διαχείριση των τάσεων γίνεται μέσα στον επεξεργαστή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη ταχύτερη εναλλαγή τάσεων, κάτι που προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας. Το χαρακτηριστικό αυτό προσφέρει περισσότερες ευκολίες και στους χρήστες που αρέσκονται στο overclocking. Την εμφάνισή του κάνει και ένα νέο επίπεδο λειτουργίας, το οποίο μπορεί να εκμεταλλεύεται το motherboard –εφόσον το τροφοδοτικό την υποστηρίζει.

Πρόκειται για μια πολύ χαμηλής κατανάλωσης λειτουργία που βρίσκεται στα όρια του Stand by, ωστόσο το σύστημα χάρη και στα Windows 8, είναι εν λειτουργία, έχοντας την ικανότητα να κατεβάζει αναβαθμίσεις και να ενημερώνεται για διάφορα updates. Αν και αρκετά σύγχρονα τροφοδοτικά του εμπορίου είναι πιθανό να υποστηρίζουν τη νέα αυτή κατάσταση, αν το δικό σας είναι παλαιότερο και κυρίως μη επώνυμο, το πιθανότερο είναι να μη μπορέσετε να την εκμεταλλευτείτε. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των δικών μας δοκιμών, ένα σχετικά παλιό αλλά ισχυρό τροφοδοτικό (1000Watt), είχε πρόβλημα ακόμα και να λειτουργήσει το σύστημα, αφού δοκιμάζοντάς το ακόμα και με δυο διαφορετικά motherboard, δε μπορέσαμε ποτέ να εγκαταστήσουμε το λειτουργικό. Το συγκεκριμένο πρόβλημα λύθηκε αλλάζοντας τροφοδοτικό με ένα άλλο, εξίσου παλιό πάντως και μικρότερης ισχύος της τάξης των 625 Watt.

Αλλαγές έχει κάνει η Intel και στη διαδικασία εκτέλεσης εντολών με τις σχετικές βελτιστοποιήσεις να είναι αυτές στις οποίες οφείλεται η αύξηση επιδόσεων που παρατηρήσαμε στους Haswell επεξεργαστές σε σχέση με τους Ivy Bridge, συγκρίνοντας δυο μοντέλα που λειτουργούν στην ίδια συχνότητα. Μετά από αρκετό καιρό, η Intel ανανέωσε και τις ενσωματωμένες εντολές Advanced Vector Extensions, και πλέον βρίσκουμε τις AVX2. Εφαρμογές multimedia που μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτό το σετ εντολών, ολοκληρώνουν τις εργασίες τους ταχύτητα στους Haswell, καθώς οι AVX2 προσφέρουν πολλές βελτιστοποιήσεις και προσθήκες.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Intel αλλάζει ελαφρώς και την άποψή για το overclocking, καθώς φέρνει στους Haswell μια λειτουργία που είχαμε δει στους Sandy Bridge-E και τη πλατφόρμα με το socket 2011. Συγκεκριμένα, ο χρήστης μπορεί να αλλάξει το BCLK, κάτι που πρακτικά ήταν αδύνατο μέχρι σήμερα στους επεξεργαστές με το socket 1366, καθώς πλέον υπάρχουν περισσότερες επιλογές, περισσότερα επίπεδα BCLK και όχι μόνο η επίσημη τιμή των 100MHz.

Πρακτικά, η Intel χρησιμοποιεί νέους διαιρέτες στα καινούρια υποστηριζόμενα BCLK ώστε τα ρολόγια των υπολοίπων, εσωτερικών, χαρακτηριστικών του επεξεργαστή να παραμένουν ίδια. Εν μέρει, γυρνάμε στις παλιές εποχές του overclocking όπου αλλάζαμε το FSB, και έτσι κάποιος μπορεί να κερδίσει υψηλότερες επιδόσεις χωρίς να χρειάζεται καν να αλλάξει τη πραγματική συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή.

INTEL HD GRAPHICS & IRIS / IRIS PRO GRAPHICS

Όλα τα παραπάνω είναι τα βασικά νέα χαρακτηριστικά που ενσωμάτωσε ή αναβάθμισε η Intel στο κομμάτι του επεξεργαστή που αφορά τη χρήση του σαν τέτοιος. Ωστόσο, εδώ και τρεις περίπου γενιές, οι επεξεργαστές της Intel ενσωματώνουν και υποσυστήματα γραφικών, με την εταιρεία να προσπαθεί συνεχώς να βελτιώσεις τις επιδόσεις των HD Graphics. Το πρώτο βήμα έγινε με τη σειρά HD4000 η οποία σε σχέση με τη HD3000, κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις του ενσωματωμένου υποσυστήματος γραφικών. Στους Haswell, η Intel κάνει μεγάλα βήματα, τα περισσότερα από τα οποία για ακόμα μια φορά θα εκμεταλλευτούν οι χρήστες φορητών υπολογιστών.

Σε πρώτη φάση, έχουμε μια σημαντική διαφοροποίηση στη στρατηγική της Intel όσον αφορά στους desktop επεξεργαστές, καθώς τουλάχιστον οι Core i5 και Core i7 που κυκλοφορούν άμεσα είναι όλοι εφοδιασμένοι με το ίδιο υποσύστημα γραφικών, το νέο HD4600. Πρόκειται για μια αρκετά ισχυρότερη έκδοση του HD4000 με 20 πυρήνες έναντι 16 του προηγούμενου, που προσφέρει συμβατότητα με τα DX11.1. Η νέα GPU μπορεί να υποστηρίξει ακόμα μεγαλύτερες αναλύσεις οθόνης που φτάνου στα 4k x 2K, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω σύνδεση Display Port 1.2, η οποία προσφέρει διπλάσιο bandwidth σε σχέση με το DP 1.1. Για πρώτη φορά μάλιστα υποστηρίζεται από υποσύστημα γραφικών της Intel η δυνατότητα προβολής σε τρεις οθόνες.

Πέρα από το HD4600 όμως, η Intel βγάζει από τη φαρέτρα της τρια ακόμα ανώτερα υποσυστήματα γραφικών και ένα νέο brand name. Τα Intel Iris και Iris Pro Graphics είναι η απάντηση της Intel στα πολύ χαμηλού κόστους ξεχωριστά υποσυστήματα γραφικών που πολλές φορές επιλέγουν οι OEM για να εξοπλίσουν τους υπολογιστές τους. Πριν φτάσουμε στα Iris/Iris Pro, πρέπει να αναφέρουμε ότι το HD5000 είναι μια σημαντικά βελτιωμένη έκδοση του HD4600 με διπλάσιο αριθμό επεξεργαστών (από 20 πάμε στις 40) και το οποίο θα δούμε σε notebooks, αλλά πολύ δύσκολα σε Ultrabooks.

Από εκεί και πέρα, η Intel παρουσίασε και τα Iris 5100 που είναι μια έκδοση του HD5000 με υψηλότερα χρονισμένα ρολόγια, καθώς και το πραγματικά διαφορετικό Iris Pro 5200, το οποίο είναι ότι και το Iris 5100, παρέα όμως με 128MB μνήμης eDRAM μνήμη, χάρη στην οποία ξεπερνιέται ο σκόπελος του χαμηλού εύρους μνήμης λόγω αξιοποίησης της κεντρικής μνήμης του συστήματος. Μια τέτοια προσέγγιση άλλωστε είχε επιλέξει η Microsoft πριν πολλά χρόνια για το XBOX360 αλλά και πρόσφατα για το επερχόμενο XBOX One. Όλα όμως τα παραπάνω υποσυστήματα γραφικών θα τα δούμε αποκλειστικά σε notebook και σίγουρα μετά το καλοκαίρι.

Το chipset

Όπως γράψαμε από την αρχή, οι νέοι επεξεργαστές αρχιτεκτονικής Haswell απαιτούν νέο socket (1155) το οποίο και προφανώς το συναντάμε σε επίσης νέας γενιάς motherboard. Για την υποστήριξη του επεξεργαστή, η Intel έχει μια νέα σειρά από chipset, την 80, με το κορυφαίο εκπρόσωπό της να είναι φυσικά το Z87, όπως αντίστοιχα το Z77 ήταν το κορυφαίο chipset υποστήριξης για τους Ivy Bridge.

Λειτουργίες όπως η υποστήριξη τρίτης γενιάς θυρών PCI-Express και η τεχνολογία Intel Rapid Start έχουν παραμείνει όμως συναντάμε νέα χαρακτηριστικά και αρκετές βελτιώσεις σε σχέση με το παρελθόν, ειδικά από τη στιγμή που ορισμένες λειτουργίες των motherboard έχουν μεταφερθεί στα ενδότερα του επεξεργαστή.

Πέρα από την υποστήριξη για τους νέους επεξεργαστές, στο καινούριο chipset παραμένει ίδιος ο μέγιστος αριθμός των θυρών USB που υποστηρίζονται, ωστόσο πλέον το ίδιο το chipset μπορεί να δώσει έως έξι θύρες USB 3.0, με όλες τις USB να ελέγχονται πλέον από τα xHCI. Επίσης, και οι έξι θύρες SATA που προσφέρει το chipset είναι συμβατές με το νεότερο πρότυπο SATA III. Δεν προσφέρεται καθόλου υποστήριξη για θύρες PCI, η υποστήριξη του υποσυστήματος γραφικών έχει περάσει πλήρως στον επεξεργαστή και μόνο η VGA ελέγχεται από το chipset.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166