ΑρχικήΨυχαγωγίαGamesIron Storm (2002 video game)

Iron Storm (2002 video game)

  • Είδος: Action – Shoot ’em Up, First-person shooter
  • Εκδότης: Microsoft Windows EU: Wanadoo, NA: Dreamcatcher Interactive, World War Zero EU: Reef Interactive, PlayStation 2 EU: Ubisoft
  • Προγραμματίστρια εταιρεία: 4X Studio (original), Rebellion Developments (PlayStation 2), Reef Interactive (remake)
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25 Οκτωβρίου 2002
  • Υποστηριζόμενες πλατφόρμες: Microsoft Windows, PlayStation 2
  • Mode: Single player, multiplayer

Ο 1ος παγκόσμιος πόλεμος ξεκίνησε το 1914 και τελείωσε το 1918, με τις γνωστές λίγο – πολύ σε όλους συνέπειες (περί τα 30.000.000 νεκροί). Φανταστείτε λοιπόν μια εναλλακτική εκδοχή της ιστορίας, όπου ο Α΄ παγκόσμιος πόλεμος ξεκίνησε το 1914 και που δεν τελειώνει.

1968, και ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος καλά κρατεί…..

Όπως λοιπόν προείπα το παιχνίδι μας μεταφέρει σε ένα ενναλακτικό ιστορικό σενάριο και πιο συγκεκριμένα στο έτος 1968, στην καρδιά του Α’ παγκοσμίου πολέμου! Ο…. μεγάλος κακός δεν είναι πλέον ο Αδόλφος Χίτλερ ή κάποιος σχετικός με τα γεγονότα αυτά αλλά ο Βαρώνος Nikolai Aleksandrovitch Ugenber (σύγχρονος Genghis Khan, σύμφωνα με τους κατασκευαστές!) ο οποίος, αφού έπνιξε στο αίμα την επανάσταση των Μποσελβίκων, προσπαθεί να δημιουργήσει μια Ρώσσο-Μογγολική αυτοκρατορία, που θα (επ)εκτείνεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό ως το Vladivostok. Εμπόδιο στη φιλοδοξία του αυτή, είναι οι Δυτικοί και Αμερικανοί σύμμαχοι αλλά και οι… μισοί Γερμανοί!

Σύμφωνα πάντα με το σενάριο του παιχνιδιού, η Γερμανία έχει χωριστεί προ πολλού στα 2, με τους μισούς κατοίκους να τάσσονται στο πλευρό του Nikolai και τους άλλους μισούς σε αυτό των συμμάχων! Ο ρόλος που αναλαμβάνουμε είναι αυτός τους James Andersson και μέσα από τα μάτια του θα γνωρίζουμε αυτό το ενναλακτικό ιστορικό σενάριο.

Ξεκινώντας

Το ξεκίνημα του παιχνιδιού μας βρίσκει κάπου στη Γερμανία, όπου και γίνεται η πρώτη επαφή μας με το παιχνίδι και το χειρισμό του (θα μιλήσουμε παρακάτω για αυτόν το τομέα). ¨Ενα μεγάλο μέρος τους παιχνιδιού (στα 2 πρώτα επίπεδα) λαμβάνει χώρα σε χαρακάμωτα, τα οποία όντως μας δίνουν την αίσθηση -την ατμόσφαιρα αν προτιμάτε- του Α’ πακοσμίου πολέμου. Αξιοσημείωτη είναι και η ύπαρξη της προσωπικής μας operator, η οποία κατά διαστήματα μας δίνει πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνουμε ή να προσέξουμε κατά τη διάρκεια των αποστολών μας. Επίσης σημαντικές πληροφορίες μπορούμε να πάρουμε και από τα διάφορα τερματικά που θα συναντήσουμε στο δρόμο μας.

Χειρισμός – ΑΙ

Ο χειρισμός του κεντρικού χαρακτήρα γίνεται με τα πλήκτρα κατεύθυνσης (βελάκια) και με κάποια επιπλέον (δεξί control, shift, enter κλπ) τα οποία περιγράφονται αναλυτικά τόσο στο manual όσο και στο σχετικό menu του παιχνιδιού. Φυσικά το ποντίκι είναι και πάλι σύμμαχος μας, όσον αφορά το σημάδι και τους πυροβολισμούς μας, όπως έχουμε πια συνηθίσει από όλα τα παιχνδία του είδους. Η μοναδική μου ένσταση έχει να κάνει με τη μη δυνατότητα αλλαγής των πλήκτρων χειρισμού, αν και δεν είναι και τόσο δύσκολος (ο χειρισμός).

Δεν θα έβλαπτε πάντως να υπήρχε σχετική δυνατότητα. Μια άλλη σημαντική παράμετρος για την ευκολία μας (ή όχι), είναι το αν παίζουμε το παιχνίδι σε 1st ή σε 3rd person view (η οπτική απεικόνισης μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, με το πάτημα του πλήκτρου enter). Σε 1ου προσώπου λοιπόν, το σημάδι είναι πολύ πιο εύκολο και πιο ακριβές, ενώ στην αντίθετη περίπτωση γίνεται αρκετά δύσκολο, μιας και το σημείο… επαφής με τον εχθρό είναι μια μικρή κόκκινη κουκίδα, η οποία κατ’ εμέ δύσκολα διακρίνεται.

Από την άλλη όμως η οπτική 3ου προσώπου μας δίνει καλύτερη αίσθηση του χώρου και φυσικά ευρύτερο οπτικό πεδίο σε σχέση με την 1ου προσώπου. Η επιλογή πάντως είναι καθαρά υποκειμενική για τον καθένα, αν και η δυνατότητα άμεσης αλλαγής της προοπτικής είναι ιδιαίτερα χρήσιμη J.

Η ΑΙ τώρα των αντιπάλων είναι από τα στοιχεία που χρίζουν ιδιαίτερης (θετική ασφαλώς) μνείας στο παιχνίδι. Ακόμα και στο χαμηλότερο επίπεδο δυσκολίας οι αντίπαλοι χαρακτήρες συμπεριφέρονται άκρως φυσιολογικά και αλληλεπιδρούν σωστά σε σχέση με τα τεκταινόμενα (εντάξει υπάρχουν και σημεία που η ΑΙ των αντίπαλων στρατιωτών θυμίζει αυτή…κατεψυγμένης μπάμιας, αλλά αυτή είναι η εξαίρεση).

Για παράδειγμα όταν τα βάλετε με μια ομάδα 2-3 στρατιωτών, οι οποίο ακολουθούνται και από άλλους, οι επερχόμενοι δεν θα έρθουν να σταθούν μπροστά σας κρατώντας μια ταμπέλα που να λέει “kill me please”, αλλά θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν το όποιο πλεονέκτημα τους προσφέρει το γύρω περιβάλλον, όπως πχ τη δυνατότητα να κρυφτούν.

Φιλική συμβουλή μου είναι να προσπαθείτε να χτυπάτε από μακριά τον εχθρό (με το αγαπημένο μου sniper) προκειμένου να τον αφνιδιάσετε. Προσοχή όμως, μην ξεχαστείτε και μόλις χτυπήσετε κάποιον μείνετε εκτεθειμένος, μιας και είναι πολύ πιθανό να σας έχει εντοπίσει κάποιος φίλος του και εν ριπή οφθαλμού να σας στείλει… αδιάβαστο! Ειδικά οι αντίπαλοι snipers ξεπετάγονται από εκεί που δεν τους περιμένεις.

Το μόνο καλό είναι πως συνήθως δεν σας καθαρίζουν με μια βολή, οπότε αν προσέξετε δεν θα τους δώσετε ευκαιρία για 2η. Συνοπτικά το παιχνίδι φαίνεται πως ξεφεύγει από την ωμή λογική του “shoot anything that moves” και απαιτεί από τον παίκτη κάποια στοιχεία στρατηγικής (σε ορισμένες περιπτώσεις).

Γενικά το επίπεδο δυσκολίας του Iron Storm κυμαίνεται από μέσα έως υψηλά επίπεδα, αντισταθμίζοντας έτσι το μικρό αριθμό των single-player πιστών του (μόλις 6), οι οποίες από μόνες τους προδιαθέτουν μικρή διάρκεια και ενασχόληση μαζί του. Πιστέψτε με, δεν θα είναι τόσο εύκολο να το τελειώσετε (ειδικά αν παίζετε στο μέσο ή στο ανώτερο -realistic- επίπεδο δυσκολίας). Πάντως οι αποστολές θα μπορούσαν να είναι και περισσότερες…

Γραφικά και ήχος

Η εξέταση του γραφικού περιβάλλοντος του Iron Storm παρουσιάζει ιδαίτερο ενδιαφέρον μιας και εδώ συναντάμε 2 πρόσωπα του! Το ένα έχει να κάνει με τη σχεδίαση των περιβαλλόντων χώρων, των κτιρίων και των χαρακτήρων και το άλλο με τη κίνηση αυτών και το κατά πόσο αυτή είναι φυσική ή όχι.

Εν αρχή λοιπόν ο σχεδιασμός. Εδώ το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, καθώς φαίνεται πως έχει γίνει πολύ προσεκτική δουλειά από τους δημιουργούς, τόσο στο σχεδιασμό των επιπέδων όσο και στα διάφορα αντικείμενα, οχήματα, άρματα κλπ που υπάρχουν.

Οι χρωματισμοί έχουν προσεχθεί επίσης και πολλές φορές εντυπωσιάζουν με τη λεπτομέρειά τους – όταν πχ σημαδεύεις κόντρα στον ήλιο, πραγματικά… τυφλώνεσαι, ενώ όταν πλησιάζεις σε μια πηγή φωτός, βλέπεις όλο το κοντινό περιβάλλον όπως θα ήταν και πραγματικά. Από την άλλη, κάποια στοιχεία του περιβάλλοντος (πχ βράχοι) μου φάνηκαν πολύ “κοφτά” στις άκρες τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πάλι ο χρωματισμός του όλου χώρου ήταν κομματάκι μονότονος.

Πάντως οι συνολικές εντυπώσεις σε αυτόυς τους τομείς είναι καλές. Ο σχεδιασμός των πολεμικών μονάδων, είτε αυτές είναι στρατιώτες είτε άρματα μαχης, είναι επίσης πολύ προσεγμένος. Επίσης ο ρεαλισμός όσο αφορά τα χτυπήματα και τα τραύματα είναι πολύ καλός.

Αν χτυπήσετε δηλαδή έναν εχθρό στο πόδι ή στο χέρι, τότε εκείνος δε θα σκοτωθεί – θα πληγωθεί αλλά θα συνεχίσει να μάχεται, ακόμα και αν κάποιο -μη ζωτικό- μέλος του σωματός του αποκοπεί (ναι, συμβαίνει και αυτό). Τέλος τα εφφέ του καιρού είναι και αυτά αρκετά ρεαλιστικά, προσδίδοντας έτσι έναν επιπλέον τόνο στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού.

Αυτό που μας τα χαλάει είναι η κίνηση των αντιπάλων στρατιωτών, η οποία μου θύμισε ελαφρώς παλαιότερες εποχές (arcade :p). Επ ουδενι δε μπορεί να χαρακτηριστεί φυσική, γεγονός που χαλάει την μέχρι εκείνη τη στιγμή πολύ καλή γραφική- εικόνα του Iron Storm. Επίσης δε λείπουν και μερικά μικρά γραφικά bugs, τα οποία όμως τα έχουμε πλέον συνηθίσει από πολλούς τίτλους τελευταία J. Γενικά τα γραφικά είναι μεν καλά, αλλά αφήνουν το αίσθημα του ανονοκλήρωτου…

Ο ήχος τώρα κυμαίνεται με τη σειρά του σε πολύ καλά επίπεδα. Ειδικά αν διαθέτε σύστημα με 4 ή και περισσότερα ηχεία, θα ακούτε τον κάθε ήχο καθαρά και από τη σωστή κατεύθυνση. Ειδικά τα εφφέ με το ελικόπτερο είναι άκρως εντυπωσιακά καθώς μου έδινε την αίσθηση πως πραγματικά περνούσε ένα πάνω από το κεφάλι μου!

Επιπλέον πολλές φορές μπορείτε να εντοπίσετε μια περίπολο που είναι κοντά σας, ακούγοντας τις ομιλίες των μελών της. Άρα καλό θα είναι να έχετε τα αυτιά σας… ανοιχτά και τα ηχεία σας κάπως… δυνατά. Πρέπει όμως να επισημάνω πως κάποιες φορές φαινόταν πώς έπεφτε ο ένας ήχος επάνω στον άλλο, με αποτέλεσμα να παράγεται ένα πολύ περίεργο άκουσμα.

Sunday bloody Sunday….

Κάθε παιχνίδι δράσης που σέβεται τον εαυτό του, θα πρέπει να διαθέτει μια σεβαστή ποσότητα… αίματος. Και μην ακούσω τώρα… απόψεις περί ώθησης των νέων σε πράξεις βίας και τα τοιάυτα. Αυτοί που διατυμπανίζουν τέτοιες απόψεις μέσα από τους τηλεοπτικούς διαύλους τους, καλό θα είναι πρώτα να ασχοληθούν με την ποιότητα αυτών που δείχνουν και φυσικά να συμμεριστούν το μερίδιο που τους αναλογεί στην “διαπαιδαγώγηση των νέων”. Άλλωστε και πάνω στο κουτί του τίτλου αναγράφεται πως είναι κατάλληλο για ηλικίες από 15 ετών και άνω.

Εδώ λοιπόν το γνωστό κόκκινο υγρό που ρέει τον οργανισμό μας, δηλώνει παρών με εντυπωσιακό τρόπο, γεγονός που ανεβάζει περισσότερο τον πύχη του ρεαλισμού. Έτσι λοιπόν, όταν πυροβολείτε ή σας πυροβολούν, το αίμα που πετάγεται “λερώνει” τους γύρω χώρους, ενώ όταν κάποιο μέλος (χέρι, πόδι κλπ) κοπεί γίνεται πλέον…. διακοσμητικό στοιχείο.

Ειδικά μάλιστα αν πατήσετε νάρκη (ναι, αν δε προσέξετε θα το πάθετε πολλές φορές!) ή σας ρίξουν με μπαζούκα ή χειροβομβίδα (και το αντίστροφο) ή ακόμη αν πέσουν επάνω σας ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που μεταφέρουν νάρκες, θα δείτε ευθύς αμέσως ένα πρωτότυπο ανθρώπινο… παζλ να σχηματίζεται! Υπερβολικό είπατε; Μα, αν δε κάνω λάθος, το Iron Storm είναι πολεμικό παιχνίδι δράσης…

Όπλα

Κάθε μάχη χρειάζεται τα απαραίτητα όπλα προκειμένου να κερδιθεί. Μιας και το Iron Storm διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Α’παγκοσμίου πολέμου, πολλοί θα περιμένετε η οπλική τεχνολογία να είναι κάπως… παρηκμασμένη – έτσι πίστευα και εγώ για να είμαι ειλικρινής! Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι, καθώς υπάρχουν πολλά προηγμένα όπλα μαζί με άλλα λιγότερο (προηγμένα).

Ο κεντρικός ήρωας λοιπόν μπορεί να μεταφέρει στις πλάτες του, 6 συνολικά όπλα. Όσο όμως θα προχωράτε στο παιχνίδι θα διαπιστώσετε πως υπάρχουν περισσότερα, η πλειονότητα των οποίων ανήκει στα “βαρέα όπλα”. Προκειμένου λοιπόν να πάρετε ένα τέτοιο μαζί σας, θα πρέπει να πετάξετε αυτό (της ίδιας κατηγορίας) που κουβαλάτε. Το ποιά όπλα όπλα ανήκουν στην κάθε κατηγορία καθώς και την αποτελεσματικότητά αυτών, θα τα βρείτε στο συβοδευτικό βιβλιαράκι του παιχνιδιού.

Εκτός των όπλων, σε κάποιες πιο σκοτεινές…. γωνιές θα σας βοηθήσει και ο φακός που έχετε μαζί. Προσοχή όμως γιατί αυτό μπορεί να γυρίσει “μπουμερανγκ” εις βάρος σας, προδίδοντας σε κάποιον εχθρό τη θέση σας. Χρήσιμα είναι φυσικά και τα survival kits, τα οποία αναπληρώνουν τη χαμένη σας ενέργεια. Τέλος μη λησμονείτε να ανοίγετε όσα κιβώτια μπορείτε, καθώς εκεί κρύβονται πυρομαχικά καθώς και survival kits.

Είδη παιχνιδιού

Πέρα από τις 6 single-player campaigns, το Iron Storm υποστηρίζει και multiplayer mode, το οποίο με τη σειρά του, περιλαμβάνει 4 είδη παιξίματος. Έχουμε λοιπόν τα ακόλουθα:

  • Deathmatch: Το κλασσικό πλέον όλοι εναντίων όλων. Ο τελευταίος επιζών νικά!
  • Team Deathmatch: Παραλλαγή του προηγούμενου mode, με τη διαφορά ότι οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε 2 ομάδες.
  • Capture the Flag: Και πάλι υπάρχουν 2 ομάδες. Νικητής είναι αυτός που θα αποσπάσει τη σημαία από τη βάση της αντίπαλης ομάδας και τη μεταφέρει στη δική του.
  • Isolation Case: Παραλλαγή του προηγούμενου και αυτό. Πρέπει να βρείτε και να μεταφέρετε το isolation case στη βάση της ομάδας.

Όσοι λοιπόν έχετε μια αξιοπρεπή σύνδεση στο internet (isdn και.. πάνω), έχετε τη δυνατότητα να βιώσετε περισσότερες εμπειρίες μέσα από το παιχνίδι.

Σύνοψη και συμπέρασμα

Το Iron Storm είναι ένα παιχνίδι δράσης το οποίο στέκεται με αξιώσεις στο χώρο, αλλά δε πιστεύω πως… κατατάσσεται στην “πρώτη γραμμή”. Ενώ γενικά, σαν σύνολο είναι αξιόλογο, δίνει αυτή την… καταραμμένη εντύπωση πως κάτι λείπει. Από την άλλη αποτελεί μια πρόκληση για τους πιο έμπειρους παίκτες, λόγω του υψηλού βαθμού δυσκολίας που έχει – ειδικά στο επίπεδο realistic. Αυτή του όμως η δυσκολία, ίσως είναι τροχοπέδη για τους πιο νέους παίκτες (θα δείτε πως θα κάνετε πολλά saves και re-loads σε κάποιες αποστολές). Πάντως έχω δει και καλύτερα, αλλά κυρίως ΠΟΛΛΑ χειρότερα action games.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το ενεχυροδανειστήριο. Θετικά και αρνητικά

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166