James Bond Cars. Τα αυτοκίνητα του Τζέιμς Μποντ

James Bond Cars. Τα αυτοκίνητα του Τζέιμς Μποντ

Στις ταινίες του James Bond ως γνωστών τα αυτοκίνητα έπαιζαν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της κάθε υπόθεσης και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα μοντέλα δεν ήταν τυχαία αλλά βελτιωμένα από τον Q.

Ο συγκεκριμένος «τρελός» επιστήμονας δεν πραγματοποιούσε τις συνηθισμένες βελτιώσεις σε κινητήρες και εμφάνιση, γιατί τα περισσότερα από αυτά τα αυτοκίνητα ήταν ήδη πολύ όμορφα και δυνατά, αλλά τα εφοδίαζε με gadgetιές που βοηθούσαν τον 007 στις ριψοκίνδυνες αποστολές του!

Ο εξτρά αυτός εξοπλισμός συνήθως περιείχε αλεξίσφαιρα τζάμια και αμαξώματα, εκτινασσόμενες θέσεις, ρουκέτες, πυροβόλα, καπνό αντιπερισπασμού, ηλεκτρονικό υπολογιστή με οθόνη την εποχή που δεν υπήρχε ούτε η οθόνη υγρών κρυστάλλων μέσα στα αυτοκίνητα. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις τα τετράτροχα μοντέλα ήταν πραγματικά ξεχωριστά, όπως η Lotus Esprit που μπορούσε να καταδυθεί στη θάλασσα ως άλλο υποβρύχιο στο «The Spy Who Loved Me» και η Aston Martin V8 Volante οποία ήταν εξοπλισμένη με ειδικά πέδιλα για το χιόνι στο «The Living Daylights».

Πάντως, μπορεί την εποχή που προβαλλόταν η εκάστοτε ταινία τα gadgets των μοντέλων να φάνταζαν εντελώς εξωπραγματικά, όμως πολλά από αυτά υπάρχουν ήδη στα καθημερινά μας αυτοκίνητα. Για παράδειγμα οι έγχρωμες οθόνες, στις οποίες μπορείς να παρακολουθήσεις το πρόγραμμα της τηλεόρασης, DVD, ή ακόμη και να συνδεθείς με το δορυφόρο για να μπει σε λειτουργία το σύστημα πλοήγησης (navigation system). Οι φωνητικές υπενθυμίσεις καθώς και η ασύρματη σύνδεση του κινητού με το multimedia station είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας μας και όχι σενάριο βγαλμένο μέσα από κάποια ταινία του Bond.

Τα ελαστικά του James δεν ξεφούσκωναν ποτέ ακόμη και αν τα χτυπούσαν οι σφαίρες, ενώ σήμερα έχουμε τα Run Flat ελαστικά τα οποία χρησιμοποιούνται όλο και πιο πολύ στα νέα μοντέλα.

Ας θυμηθούμε όμως με χρονολογική σειρά και ανά ταινία τα αυτοκίνητα που πρωταγωνίστησαν ή πήραν μέρος στις ταινίες του Βρετανού μυστικού κατάσκοπου.

«Dr. No» – 1962 – Sean Connery

Στην πρώτη ταινία ο James Bond οδηγεί ένα Sunbeam Alpine roadster Series 5 ενώ καταδιώκεται από τους μπράβους του Dr. No στα μπλε βουνά. Στην ίδια ταινία παρουσιάζεται και μια Chevrolet Bel Air convertible, η οποία ανήκει σε έναν από τους κατασκόπους του Dr. No, το Mr Jones.

«From Russia with Love» – 1963 – Sean Connery

Τίποτα εκτός από κάποια Lada.

«Goldfinger» – 1964 – Sean Connery

Ίσως το πιο διάσημο από όλα τα αυτοκίνητα του 007 ήταν η Aston Martin DB5 του 1964. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είχε μικρούς ρόλους και σε άλλες ταινίες του 007, όμως εδώ έχει τον κύριο ρόλο. Ο Q είχε εφοδιάσει τη DB5 με αλεξίσφαιρο αμάξωμα, εκτοξευτήρες λαδιού και καπνού, πολυβόλο, περιστρεφόμενες πινακίδες και τα διάσημα εκτηνασσόμενα καθίσματα. Στην ίδια ταινία εμφανίζεται μια Lincoln Continental, ένα Ford Mustang Convertible, ένα Ford Thunderbird και μια πολυτελής Rolls-Royce Phantom III.

«Thunderball» – 1965 – Sean Connery

Και εδώ ο 007 οδηγεί τη γνωστή Aston Martin DB5. Παράλληλα έχουμε τη δεύτερη εμφάνιση του Ford Mustang Convertible με το οποίο η Fiona Volpe στις Μπαχάμες πάει τον James στο ξενοδοχείο του ενώ πιάνει τα 100 μίλια ή αλλιώς τα 160 χιλιόμετρα ανά ώρα. Το τρίτο αυτοκίνητο είναι το Ford Fairlane ενός εκ των κακών, το οποίο ανατινάσσει η Fiona με μια ρουκέτα… μαζί με τον κακό μέσα!! Nice…

«You Only Live Twice» – 1967 – Sean Connery

H Toyota 2000 GT της Aki βοήθησε τον Bond όταν προσπαθούσε να ξεφύγει από τους ανθρώπους του Osato. Το special gadget αυτού του αυτοκινήτου ήταν η συσκευή επικοινωνίας που είχε στην καμπίνα επιβατών. Από τα δύο μοντέλα που κατασκεύασε η Toyota το ένα βρίσκεται στα κεντρικά της γραφεία στην Ιαπωνία και το άλλο σε προσωπική συλλογή.

«On Her Majesty’s Secret Service» – 1969 – George Lazenby

Σε αυτή την αποστολή προς μεγάλη έκπληξη όλων η Aston Martin DBS είναι απλά γρήγορη και δεν έχει κανένα περίεργο gadget. H Rolls-Royce Corniche του Marc-Ange Draco έκανε καλύτερα τη δουλειά της αφού με αυτή απήγαγαν τον Bond. Στην ταινία εμφανίζεται και ένα κόκκινο Cougar.

«Diamonds Are Forever» – 1971 – Sean Connery

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει ξεκάθαρο Bond Car, αίσθηση όμως προκαλεί το Moon buggy και το Ford Mustang Mach 1 Fastback με το οποίο διαφεύγει ο 007 όταν τον κυνηγούν οι κακοί. Επίσης, χρόνο μπροστά στο γυαλί έχουν το Ford Econoline, το Ford Thunderbird, μια Cadillac hearse, ένα Honda ATV, ένα Triumph Stag και μια Studillac. Η τελευταία κατασκευαζόταν από μια μικρή εταιρεία στη Νέα Υόρκη και κάτω από το καπό είχε έναν από τους δυνατούς κινητήρες της Cadillac… εξού και το δεύτερο συνθετικό της ονομασίας.

«Live and Let Die» – 1973 – Roger Moore

Ο Roger Moore στην πρώτη του αποστολή δεν χρησιμοποιεί κάποιο συγκεκριμένο αυτοκίνητο εκτός από μια Chevrolet Impala convertible και ένα Mini Moke καθαρά για λόγους μεταφοράς.

«The Man with the Golden Gun» – 1974 – Roger Moore

Το ίδιο ισχύει και για τη δεύτερη ταινία που συμμετέχει. Τα μοντέλα που παρατηρούνται είναι μια είναι Rolls-Royce Silver Shadow, ένα AMC Hornet με το οποίο ο 007 κάνει ένα άλμα που επεξεργάστηκαν οι κινηματογραφιστές για πρώτη φορά με ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα AMC Matador που μετατρεπόταν σε αεροπλάνο και το βλέπουμε όταν ο Francisco Scaramanga απαγάγει τη Mary Goodnight.

«The Spy Who Loved Me» – 1977 – Roger Moore

Σε αυτή την ταινία η Lotus Esprit S1 είναι το πιο εξελιγμένο μέχρι στιγμής αυτοκίνητο του Bond, το οποίο μπορεί να καταδύεται όπως ένα υποβρύχιο. Εκτός από αυτή της την ιδιότητα η Lotus είχε και διάφορα άλλα gadget όπως ένα εξελιγμένο σύστημα επικοινωνίας και πυραύλους. Τα Ford Cortina 2.3 Ghia και Mini Moke έχουν επίσης κάποιο ρόλο στο «The Spy Who Loved Me».

«Moonraker» – 1979 – Roger Moore

Το Bond Car λάμπει δια της απουσίας του αλλά στο Rio de Janeiro μια Rolls-Royce Silver Wraith II, μεταφέρει τον Bond στο ξενοδοχείο του.

«For Your Eyes Only» – 1981 – Roger Moore

Η επιστροφή της Lotus Esprit στην Turbo έκδοση αυτή τη φορά. Με αυτή ο Bond ξεδίπλωσε το οδηγικό του ταλέντο πάνω σε χιονισμένες επιφάνειες. Αξίζει να σας πω ότι ο 007 κατάφερε να καταστρέψει και τις δύο Esprit που του έδωσε ο Q. Στην ίδια ταινία ο Βρετανός πράκτορας κάνει getaway με ένα νοικιασμένο Citroën 2CV, το οποίο αντί για το γνωστό δικύλινδρο boxer φοράει έναν τετρακίλυνδρο από το GS, ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί σε ταχύτητα τα Peugeot 504 που το καταδιώκουν. Τέλος ο ελληνικής καταγωγής Αριστοτέλης Κριστάτος οδηγεί μια Rolls-Royce Silver Wraith II.

«Octopussy» – 1983 – Roger Moore

Άλλη μια ταινία χωρίς επίσημο Bond Car, αλλά εδώ ο 007 διαφεύγει της γερμανικής αστυνομίας με τις 5άρες BMW, οδηγώντας μια Alfa Romeo GTV 6 Quadrifoglio… υπέροχο αυτοκίνητο!!! Ακόμη με μια Mercedes 250SE ο Roger Moore καβαλάει τις ράγες του τραίνου που καταδιώκει!!! Έλεος…

«A View to a Kill» – 1985 – Roger Moore

Εδώ μια Rolls-Royce Silver Cloud II πέφτει μέσα σε μια λίμνη αφού πρώτα την έσπρωξε η κακιά May Day (στο γύρισμα χρησιμοποίησαν το πραγματικό αυτοκίνητο). Στη συνέχεια της ταινίας για τα διάφορα getaway o Bond οδηγεί τα συμβατικά Chevrolet Corvette C4, Jeep Cherokee (XJ), Dodge Diplomat και ένα ταξί Renault 11!

«The Living Daylights» – 1987 – Timothy Dalton

Επιτέλους, ύστερα από αρκετές ταινίες η Aston Martin είναι ξανά το αυτοκίνητο του Bond. Η V8 Vantage Volante που βελτιώθηκε από τον Q, συμπεριλάμβανε στο εξοπλισμό της βαρύ οπλισμό, πέδιλα του σκι, καθώς και ένα ειδικό laser. Με τον ειδικό πομπό ο Bond υπέκλεψε πληροφορίες από τη συχνότητα της αστυνομίας προς όφελός του, ενώ στην ίδια ταινία συμμετέχουν σε μια από τις καταδιώξεις ένα Audi 200 Quattro και ένα Audi 100 Avant.

«Licence to Kill» – 1989 – Timothy Dalton

Η τελευταία φορά που ο Bond δεν συνοδεύεται από κάποιο ειδικά εξοπλισμένο τετράτροχο. Το μόνο αυτοκίνητο που ξεχωρίζει είναι ένα μια Rolls-Royce Silver Shadow.

«GoldenEye» – 1995 – Pierce Brosnan

Για πρώτη φορά μια BMW είναι το αυτοκίνητο του Bond. Η Z3 roadster είναι εξοπλισμένη με βαρύ οπλισμό, όμως δεν είχε μεγάλη συμμετοχή στην ταινία και το μόνο που βλέπουμε είναι το ραντάρ της. Στην συνέχεια ο νέος 007 (Pierce Brosnan) οδηγώντας μια Aston Martin DB5 κυνηγάει μια Ferrari F355 GTS! Έλεος για δεύτερη φορά στο ίδιο κείμενο…

«Tomorrow Never Dies» – 1997 Pierce Brosnan

Δεύτερη ταινία του Pierce και η BMW καλά κρατεί. Συγκεκριμένα η 750iL που βγήκε από τα εργαστήρια του Q χαρακτηρίζεται από τη δυνατότητα τηλεκατεύθυνσης μέσω ενός κινητού τηλεφώνου Ericsson.

«The World Is Not Enough» – 1999 – Pierce Brosnan

Η τρίτη κατά σειρά BMW του Bond είναι η Z8 roadster των 400 ίππων!!! Ο βαρύς εξοπλισμός… κοινώς ρουκέτες, πολυβόλα και laser βρίσκονται στο στάνταρ εξοπλισμό. Ακόμη, ο 007 μπορεί να ακούσει συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα μέσα σε κτήρια με τα οποία έχει οπτική επαφή η Ζ8. Ίσως το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι η δυνατότητα του αυτοκινήτου να κατευθύνεται μόνο του προς το τηλεχειριστήριο το οποίο φυσικά κρατά ο James!

«Die Another Day» – 2002 – Pierce Brosnan

Στην τελευταία εμφάνιση του ως Bond ο Pierce Brosnan οδηγεί μια Aston Martin Vanquish V12. Σε αυτή την περίπτωση το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με ρουκέτες, και δύο οπλοπολυβόλα, τεχνολογία που το κάνει αόρατο (!!;;!), ενώ η καμπίνα των επιβατών είναι πλήρως στεγανοποιημένη. Ααα… και για να μην ξεχνιόμαστε και εδώ τα καθίσματα εκτινάσσονται. Ο κακός Zao οδηγεί μια εξίσου βαριά οπλισμένη Jaguar XKR, ενώ η κοπέλα της υπόθεση η Jinx οδηγεί ένα πρωτότυπο Ford Thunderbird ειδικά κατασκευασμένο για το «Die Another Day».

Πάντως σύμφωνα με το lifestyle και τις απαιτήσεις της δουλειάς του Bond, ένα Evo θα ήταν το κατάλληλο αυτοκίνητο!

Προηγούμενο άρθροΟνειρεμένα Χανιά
Επόμενο άρθροΚατακράτηση υγρών: Βαρόμετρο στην ψυχολογία του ατόμου
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας