Κατακράτηση υγρών: Βαρόμετρο στην ψυχολογία του ατόμου

Κατακράτηση υγρών: Βαρόμετρο στην ψυχολογία του ατόμου

Πολλοί ενήλικες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της κατακράτησης υγρών, το οποίο συνοδεύεται από μία ανάλογη αύξηση στο σωματικό βάρος. Η αυξομείωση του βάρους από ημέρα σε μέρα οφείλεται στην κατακράτηση και απομάκρυνση υγρών από τον οργανισμό. Επιπλέον συμπτώματα είναι η κακή αίσθηση του σώματος, με έμφαση την περιοχή της κοιλιάς, τα χέρια, τα πόδια και γύρω από την περιοχή των ματιών αλλά και οι έντονες ψυχολογικές μεταπτώσεις που προκύπτουν από το άγχος για αύξηση του βάρους. Η αύξηση μπορεί να φθάσει και τα 2 κιλά από μέρα σε μέρα ενώ άτομα με ήδη αυξημένο βάρος είναι περισσότερο επιρρεπή σε τέτοιες αυξομειώσεις . Ίσως το σημαντικότερο διατροφικό αίτιο είναι αυξημένη κατανάλωση αλατιού, η οποία αυξάνει τα εξωκυττάρια υγρά υποχρεώνοντας σε εντονότερη νεφρική λειτουργία για την απομάκρυνση του.

Οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες «οδηγούν» σε αυξημένη πρόσληψη αλατιού αφού τα περισσότερα από τα τρόφιμα είναι πλούσια σε αλάτι. Τέτοια είναι τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γρήγορα γεύματα, τα τυριά κτλ. Η επιθυμητή πρόσληψη αλατιού ημερησίως δεν ξεπερνά τα 5-6 γραμμάρια, ενώ σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες η κατά κεφαλήν πρόσληψη αλατιού φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από 8 γραμμάρια. Πρέπει να σημειωθεί ότι όσο αυξάνεται η ποσότητα της καταναλισκόμενης τροφής τόσο αυξάνεται και η πρόσληψη αλατιού.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου για όσους έρχονται αντιμέτωποι με τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν, αναφέρονται παρακάτω:

  1. Ελέγξτε την ποσότητα της τροφής που καταναλώνετε. Θα σας βοηθήσει και στον έλεγχο του βάρους
  2. Περιορίστε την κατανάλωση συσκευασμένων και επεξεργασμένων τροφίμων
  3. Μειώστε το «γρήγορο φαγητό»
  4. Περιορίστε την κατανάλωση αλμυρών τυριών. Επιλέξτε ανθότυρο, κατίκι Δομοκού και τυρί τύπου Cottage
  5. Προτιμήστε αλλαντικά όπως ζαμπόν γαλοπούλας ή χοιρινό με περιορισμένη περιεκτικότητα σε αλάτι. Μπορείτε να το βρείτε στα ψυγεία όλων των Σούπερ Μάρκετ.

Σε γενικές γραμμές, όλοι οι άνθρωποι -ανεξαρτήτου ηλικίας- οφείλουμε να ακολουθούμε ένα σωστό τρόπο διατροφής με κύριο στόχο να προστατεύσουμε και να θωρακίσουμε την υγεία μας ως προληπτικό μετρό, ώστε να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να αναγκαστούμε να κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε, εφόσον αρρωστήσουμε, τρώγοντας νερόβραστα φαγητά, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα επιδεινωθεί η κατάσταση.

Προηγούμενο άρθροJames Bond Cars. Τα αυτοκίνητα του Τζέιμς Μποντ
Επόμενο άρθροΠως να ικανοποιήσεις τα άγρια ένστικτα του
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας