Jeep Wrangler Unlimited 3.8 V6. Ένα δυνατό πολυεργαλείο

Jeep Wrangler Unlimited 3.8 V6. Ένα δυνατό πολυεργαλείο

Από το 1941 που κατασκευάστηκε το θρυλικό Willys για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού, το μοναδικό πράγμα που ίσως άλλαξε στο χαρακτήρα αυτού του αυτοκινήτου είναι το όνομά του. Το Wrangler του 2007 διατηρεί όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του αληθινού offroad, ενώ τώρα απέκτησε και τέσσερις πόρτες.

78 χρόνια ιστορίας

Τόσα μετράει το Wrangler, ένα από τα λίγα αυτοκίνητα που εξελίχθηκε χωρίς να χάσει τίποτα από τον χαρακτήρα του και έγινε η απαρχή μιας ολόκληρης κατηγορίας αυτοκινήτων, η οποία στις μέρες μας γνωρίζει ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία. Ακόμη και το σχήμα του παραπέμπει στο αυτοκίνητο του αμερικανικού στρατού, αυτό που ο στρατηγός Πάτον εκθείαζε σαν μοναδικό «όπλο» που τους βοήθησε να κερδίσουν τον πόλεμο.

Η τελευταία γενιά του Wrangler όμως, πέρα από επιφανειακές και …υποδόριες αλλαγές, έκρυβε και μια έκπληξη που δεν είναι άλλη από την τετράθυρη έκδοση. Βλέπετε, οι καιροί αλλάζουν, το lifestyle και το μάρκετινγκ δημιουργούν ανάγκες και ακόμη και ένα αυτοκίνητο σαν το Wrangler, κάποια στιγμή, υποχρεούται να υπακούσει και σε αυτές.

Σχεδιαστικά, έχουμε (τόσο στο δίθυρο όσο και στο τετράθυρο) αλλαγές, στο πλαίσιο της ανανέωσης της εικόνας που παραμένει όμως στη βάση της αναλλοίωτη. Οι επτά κάθετες γρίλιες στη μάσκα, σήμα κατατεθέν του μοντέλου εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως και τα στρογγυλά φώτα εμπρός. Το καπό απέκτησε καμπύλες, ενώ επανασχεδιασμένα είναι και τα φτερά με το χαρακτηριστικά τραπεζοειδές «άνοιγμα» για τους τροχούς.

Νέας σχεδίασης και πιο ανθεκτικός είναι ο προφυλακτήρας, ενώ το παρμπρίζ μπορεί να μεγάλωσε λίγο, αλλά εξακολουθεί να είναι τοποθετημένο κάθετα και να είναι ένα από τα μικρότερα της κατηγορίας και το μόνο που πέφτει για να δίνει αυτή τη μοναδική αίσθηση του φουλ ανοικτού αυτοκινήτου.

Στο εσωτερικό έχουμε νέας σχεδίασης ταμπλό, με καλύτερα υλικά, αλλά πάντα με σκληρά πλαστικά που δεν μας άρεσαν. Ξεχωρίζουν οι κυκλικοί αεραγωγοί, τα μεγάλα και ευανάγνωστα όργανα (νέας σχεδίασης και αυτά, όπως και το τιμόνι), το στερεοφωνικό των 380 Watt (έξτρα εξοπλισμός) και για πρώτη φορά στον εξοπλισμό του Wrangler προβλέπονται ηλεκτρικά παράθυρα και κεντρικό κλείδωμα! (σ.σ.: πάει, χάλασε ο κόσμος!). Ωστόσο, όπως και εξωτερικά, έτσι και στο εσωτερικό του Wrangler, η εικόνα εξακολουθεί να είναι γνώριμη κρατώντας τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Η πρόσβαση στις πίσω θέσεις είναι άνετη χάρη στις αντίστοιχες (πάντα τετράγωνου σχήματος) πόρτες, όμως το κάθισμα είναι κοντό και στα μακρινά ταξίδια ή στις offroad διαδρομές κουράζει («κόβει») τους μηρούς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι πίσω επιβάτες στο τετράθυρο Unlimited κάθονται πολύ πιο άνετα από ότι στο δίθυρο, στο οποίο, τόσο η πρόσβαση στις πίσω θέσεις όσο και η παραμονή αποτελούν δοκιμασία.

Οι λάτρεις ωστόσο των αυτοκινήτων του είδους, θα αντιτείνουν ότι το Wrangler δεν είναι φτιαγμένο για ανέσεις και για …χλιδάτες μετακινήσεις αλλά για περιπέτεια, οπότε αν το αντιμετωπίσεις έτσι, ουδέν πρόβλημα. Άλλωστε, η εταιρία, για όσους (σαν εμάς) πιστεύουν ότι …γέρασαν για επιλογές τύπου Wrangler, προσφέρει άλλες προτάσεις, πιο …soft, όπως το Cherokee. Απλά εμείς, σε πρώτο πρόσωπο, φαίνεται μάλλον ότι γεράσαμε…

Πριν περάσουμε στα μηχανικά μέρη και στα πολλά νέα στοιχεία που κρύβει το Wranglerκάτω από τη macho εμφάνισή του, να τονίσουμε ότι το Unlimited είναι το μόνο τετράθυρο αυτοκίνητο της κατηγορίας που προσφέρεται με μαλακή ανοιγόμενη οροφή, εκτός από την σκληρή που είναι τμηματικά ανοιγόμενη με πολλαπλές δυνατότητες διαμόρφωσης.

Κινητήρας – οδική συμπεριφορά

Κάτω από το καπό του του Wrangler Unlimited ζει ένας εξακύλινδρος σε διάταξη «V» βενζινοκινητήρας, 3,8 λίτρων που αποδίδει 201 ίππους στις 5.000 σ.α.λ. και ροπή 32,1 χλγμ./4.000 σ.α.λ. Για όσους μένουν εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, υπάρχει και ένας ντίζελ 2,8 λίτρων με ισχύ 177 ίππων/3.800 σ.α.λ και ροπή 41,8 χλγμ./2.000 σ.α.λ. Αμφότεροι συνδυάζονται με χειροκίνητα κιβώτια 6 σχέσεων ή αυτόματα 4 σχέσεων (με τον πετρελαιοκινητήρα να προσφέρεται έξτρα και με αυτόματο 5 σχέσεων).

Οδηγώντας το βενζινοκίνητο Unlimited με το αυτόματο κιβώτιο, εκείνο που αρχικά παρατηρείς είναι ότι το επίπεδο άνεσης δεν έχουν καμιά σχέση με το αυτό του τρίθυρου. Δεν είναι μόνον οι πλουσιότεροι χώροι αλλά και το μεγαλύτερο μεταξόνιο (2,94 μ.) που βοηθά σε αυτό. Στην άσφαλτο ουδέν πρόβλημα, με εξαίρεση το γεγονός ότι θα θέλαμε και μια πέμπτη σχέση στο κιβώτιο και αυτό που τονίσαμε παραπάνω, για το πίσω κάθισμα.

Η αίσθηση από το σύστημα διεύθυνσης (ατέρμονας κοχλίας με επανακυκλοφορούντα σφαιρίδια) είναι μέτρια (αναμενόμενο), τα φρένα δεν μας προβλημάτισαν, ενώ οι κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές μάλλον προβληματίζουν μην αφήνοντας περιθώρια να κινηθείς γρήγορα. Σε γενικές γραμμές πάντως, η συμπεριφορά του είναι πολύ πιο πολιτισμένη από αυτήν του δίθυρου, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε να σημειώσουμε πως πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στον τομέα της ηχομόνωσης.

Στις εκτός δρόμου όμως διαδρομές το αυτοκίνητο απλά «δεν παίζεται». Δεν υπάρχει μέρος που να μην πηγαίνει, εμπόδιο που να μην το προσπερνά, δυσκολία στην οποία να μην μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία. Το ολοκαίνουργιο, 100% άκαμπτο πλαίσιο αποδεικνύεται πολύτιμος βοηθός σε κάθε offroad περιπλάνηση, όπως βέβαια και η ανάρτηση που περιλαμβάνει πολλαπλούς συνδέσμους εμπρός με άκαμπτο άξονα οδηγούντες βραχίονες, ράβδο ελέγχου σύγκλισης και ελικοειδή ελατήρια, την ώρα που πίσω έχουμε άκαμπτο άξονα, υστερούντες βραχίονες, ράβδο ελέγχου σύγκλισης και ελικοειδή ελατήρια επίσης. Τόσο εμπρός όσο και πίσω έχουμε αντιστρεπτική δοκό, η οποία στον εμπρός άξονα έχει τη δυνατότητα απεμπλοκής.

Σε ό, τι αφορά στην τετρακίνηση, το νέο Wrangler εφοδιάζεται με δύο συστήματα κατ’ επιλογήν τετρακίνησης, ανάλογα με την έκδοση, που ακούνε στο όνομα CommandTrac και RockTrak. Ο οδηγός, τόσο στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε κίνηση μόνο στους πίσω τροχούς και σε τετρακίνηση με την ροπή να κατανέμεται 50/50 εμπρός-πίσω και σε υποπολλαπλασιασμό των σχέσεων. Στην περίπτωση του CommandTrac (στάνταρ στις εκδόσεις Sport και Sahara) η σχέση μετάδοσης φτάνει το 2,72:1, ενώ στην περίπτωση του RockTrak (έκδοση Rubicon και προαιρετικά στις άλλες δύο), η σχέση μετάδοσης φτάνει το 4,0:1.

Το πίσω μπλοκέ διαφορικό RockTrak διαθέτει δύο τελικές σχέσεις μετάδοσης, μια μακριά (3,21:1) και μια πιο κοντή (4,1:1), έτσι ώστε ο οδηγός να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, ακόμη και στις πλέον αντίξοες από πλευράς πρόσφυσης συνθήκες. Η πλούσια έκδοση Rubicon διαθέτει μπλοκέ διαφορικό και εμπρός (TruLock) όπως επίσης και δυνατότητα απεμπλοκής της εμπρόσθιας ράβδου για ακόμη καλύτερη (ελεύθερη) άρθρωση της ανάρτησης. Αν μπερδευτήκατε, απλώς να πούμε, πως όλα αυτά σημαίνουν ότι με το Wrangler μπορείτε να πάτε παντού! Τίποτε άλλο. Και μάλιστα δεν χρειάζεται να έχετε καν την έκδοση Rubicon. Πόσο μάλλον όταν την έχετε.

Τέλος να πούμε ότι σε όλες τις εκδόσεις περιλαμβάνονται ABS με EBD και BAS (σύστημα υποβοήθησης φρεναρίσματος), ενώ για πρώτη φορά σε Wrangler τοποθετείται ESP (με τρία προγράμματα λειτουργίας), TractionControl και ηλεκτρονικό σύστημα περιορισμού των κλίσεων κατά της ανατροπής (ERM).

Στο Δια ταύτα

Σίγουρα το Wrangler Unlimited, παρά τις τέσσερις πόρτες και τους μεγαλύτερους χώρους από το δίθυρο, δεν είναι το αυτοκίνητο που θα σας μεταφέρει άνετα παντού. Δεν είναι ούτε Land Cruiser, ούτε Grand Cherokee, ούτε Pajero. Εξακολουθεί να παραμένει «εκτός δρόμου εργαλείο» με έμφαση στις offroad δυνατότητες και όχι στις ανέσεις ή την πολυτέλεια. Αν λοιπόν δεν είστε ο τύπος που αρέσκεται σε ακραίες καταστάσεις μην το επιλέξετε. Ομως, αν είστε ο τύπος εκείνος που θέλει να πηγαίνει παντού, που έχει το lifestyle του …jeeping, τότε ναι!

Πληρώνοντας από 39.000-42.600 ευρώ (ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού και την έκδοση) μπορείτε να πάρετε την έκδοση με την μαλακή υφασμάτινη οροφή ενώ για τις αντίστοιχες εκδόσεις αλλά με τη σκληρή οροφή θα χρειαστεί να εκταμιεύσετε από 40.500-44.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση θα έχετε ένα πραγματικά ξεχωριστό αυτοκίνητο, τόσο από πλευράς σχεδιασμού, όσο και δυνατοτήτων.

Jeep Wrangler Unlimited 3.8 V6 τεχνικά χαρακτηριστικά

 • KINHTΗΡΑΣ 3.778 κ.εκ. 12V, V6
 • ΙΣΧΥΣ 201 ίπποι/5.000 σ.α.λ.
 • ΡΟΠΗ 32,1 χγμ/4.000 σ.α.λ.
 • ΚΙΝΗΣΗ 4X4 (κατ’ επιλογή)
 • ΚΙΒΩΤΙΟ Αυτόματο 4 σχέσεων
 • ΦΡΕΝΑ Αεριζόμενοι δίσκοι εμπρός/Δίσκοι πίσω
 • ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ – (0-100 χλμ./ώρα)
 • ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ – χλμ./ώρα
 • ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (μέση) 18,5 λίτρα/100 χλμ.
 • EKΠOMΠHCO2 275 γρ/χλμ
 • ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 4.751 x 1.877 x 1.800-1.840
 • ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ 486-1733 λίτρα
 • ΒΑΡΟΣ από 1.820 κιλά

Μας άρεσε

 • Χώροι
 • Offroad δυνατότητες

Δεν μας άρεσε

 • Τιμή
 • Άνεση
 • κατανάλωση
 • Κιβώτιο