ΑρχικήΕπιστήμηΚακώσεις στην περιοχή της Ποδοκνημικής. Αντιμετώπιση

Κακώσεις στην περιοχή της Ποδοκνημικής. Αντιμετώπιση

Μια απρόσεκτη κίνηση κατά τη διάρκεια μίας δραστηριότητας μπορεί να καταλήξει σε διάστρεμμα! Τι θα πρέπει να κάνουμε τότε; Σε τούτο το πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο άρθρο θα βρείτε πληροφορίες για τις κακώσεις στην περιοχή της Ποδοκνημικής (εν συντομία ΠΔΚ), και πως μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε.

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε στο παρελθόν έστω και μία εμπειρία κακώσεως στην περιοχή της Ποδοκνημικής ή του άκρου ποδός…ουκ ολίγοι! Όμως οι κακώσεις στην περιοχή αυτή δεν είναι πάντα αθώες και αν δεν προσέξουμε φροντίζουν πάντα να μας θυμίζουν το γεγονός. Για να τις ξεχάσουμε μια για παντα και όσο το δυνατό γρηγορότερα, χρειάζεται μια καλή αρχική εκτίμηση, μια άριστη αρχική αντιμετώπιση, και φυσικά μια άρτια αποθεραπεία.

Η καλοκαιρινή περίοδος,ειδικά όταν αυτή συνδιάζεται με πλήθος αθλητικών διοργανώσεων (EURO, Ολυμπιάδα…) αποτελεί μια καλή αιτία αυξησης τέτοιων κακώσεων. Τότε είναι που ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα, θυμόμαστε να χάσουμε μερικά κιλά και κοιτάμε να ταυτιστούμε με κάθε αθλητικό ίνδαλμα!!

Ας γίνουν λοιπόν γνωστοί κάποιοι βασικοί κανόνες σωστής και άμεσης αντιμετώπισης.

Τι αναφέρουμε ως κάκωση

  • Κάκωση είναι μια βίαιη βλάβη οστών, συνδέσμων, μυών, και γενικά μαλακών μορίων του σώματος. Σε αυτό τον όρο συμπεριλαμβάνονται, διαστρέμματα, κατάγματα, εξαρθρήματα, υπεξαρθρήματα, θλάσεις, τραύματα.
  • Συχνότερα δε από αυτά είναι τα διαστρέματα. Ως Διάστρεμα ορίζεται η βίαιη διάταση ή ρηξη των στοιχείων μιας άρθρωσης (συνδέσμων, θυλάκου, μυών) μετά από κίνηση που λαμβάνει χώρα πέρα από το φυσιολογικό εύρος κίνησης.
  • Ο μηχανισμος κάκωσης συνήθως είναι τέτοιος που προσβάλει το έξω σφυρό και λιγότερο το έσω σφυρό.

Τι κάνω άμεσα

  • Παύση της κίνησης έστω και αν ο πόνος δεν μας αναγκάζει να το κάνουμε. Αυτό δεν επιτείνει την βαρύτητα του διαστρέματος
  • Εντοπισμός πόνου. Μικρές πιεστικές κινήσεις θα μας δηλώσουν την ακριβή περιοχή της βλάβης
  • Έλεγχος εύρους κινήσεως. Με προσεκτικές κινήσεις ελέγχω πόσο έχει περιοριστεί η κίνηση μετά την κάκωση, δηλωτικό της βαρύτητας της και πιθανού κατάγματος.
  • Έλεγχος παρακείμενων ιστών. Αν δηλαδή υπάρχει λύση της συνεχείας του δέρματος ή όχι, ύπαρξη αιματώματος, έναρξη οιδήματος..
  • Σε περίπτωση που υπάρχει εξωτερικό τραύμα, δηλαδή έχει γδαρθεί το δέρμα, πλένουμε με αποστειρωμένο νερό την περιοχή ή με οξυζενέ αν υπάρχει, τυλίγουμε με καθαρες γάζες πιεστικά να σταματήσει η αιμορραγία και φροντίζουμε για την συρραφή. Αν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ξεκινάμε παγοθεραπεια.
  • Ο πάγος (μπορεί να είναι παγάκια, ή οποιοδήποτε παγωμένο αντικείμενο) πρέπει πάντα να τοποθετείται στο δέρμα, όχι απ΄ευθείας, αλλά τυλιγμένος με μια λεπτή πετσέτα. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δημιουργήσει έγκαυμα στο δέρμα. Αφήνουμε τον πάγο 5 με 10 λεπτά και ξανάτοποθετούμε πάλι μετά από 30 με 60 λεπτά. Η διαδικασία αυτή επαναλλαμβάνεται για τις πρώτες δύο μερες μετά την κάκωση.
  • Επίδεση. Η επίδεση γίνεται με ελαστικούς επιδέσμους, με τρόπο που να συμπεριλλαμβάνεται όλη η αρθρωση, ελαφρά πιεστικά και ένω το άκρο βρίσκεται σε ανάρροπη θέση. Σημασία πρέπει να δωθεί στον τρόπο επίδεσης. Η ποδοκνημική πρέπει να βρίσκεται στις 90 μοίρες περίπου κα η περιέλιξη να ξεκινά από το υγειές σφυρό προς την κάκωση.
  • Ανάρροπη θέση. Τουλάχιστον για τις πρώτες 4-5 μέρες το άκρο θα πρέπει να κρατείται σε ανάρροπη θέση για αποφυγή οιδήματος.
  • Ο χρόνος ακινητοποίησης και αποθεραπείας θα πρέπει να καθορίζεται πάντα από γιατρό, τον οποίο θα επισκεφθούμε αμέσως μετά τις πρώτες βοήθειες.
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166