Δυο σπουδαίες βρετανικές μπάντες της ψυχεδελικής σκηνής των 60’s σας παρουσιάζουμε σήμερα.
Στα μέσα των 80’s, απέκτησα μία εξαιρετική συλλογή της ανεξάρτητης εταιρείας Βam Caruso από το St. Albans στο Herts, με όχι τόσο γνωστά και καθιερωμένα ονόματα της Βρετανικής ψυχεδελικής σκηνής των 60’s.
Oνομαζόταν “Illusions From The Crackling Void” και περιείχε 16 δυσέρευτα (τα χρόνια βέβαια εκείνα που δεν υπήρχε το διαδίκτυο), singles Βρετανικών κυρίως groups που θ’αρχίσουμε να παρουσιάζουμε από σήμερα και για τις επόμενες εβδομάδες.
Ξεκινάμε με τους Kaleidoscope από το Λονδίνο, (γιατί ως γνωστόν έχουμε και τους ιδίου ύφους και που έδρασαν την ίδια εποχή Kaleidoscope από το L.A. στους οποίους αναφερθήκαμε τον Απρίλη του περασμένου έτους). Aπό τα κορυφαία group του Βρετανικού ψυχεδελικού rock, που όμως δεν κατάφερε να έχει την εμπορικότητα που άξιζε.
Σαν teenagers έπαιζαν από το 1963 με το όνομα “The Sidekicks” δύο χρόνια αργότερα ονομάστηκαν “The Key” και τελικά υπέγραψαν συμβόλαιο με το όνομα Kaleidoscope στην Fontana Records τον Ιανουάριο του 1967.
Πρώτη κυκλοφορία τους το Σεπτέμβριο του 1967, το εξαιρετικό single “Flight from Ashiya” / “Holidaymaker”.
Aκούμε και τα δύο αυτά κομμάτια από τηλεοπτικό πρόγραμμα της εποχής εκείνης.
kaleidoscope flight from ayesha: Holidaymaker
Oι Βρετανοί Kaleidoscope, ήταν από τα σημαντικότερα group της Βρετανικής ψυχεδέλειας και συνδύαζαν ιδανικά ήρεμη και ατμοσφαιρική μουσική μέσα σε παραμυθένιους στίχους. Hταν τετραμελές συγκρότημα με μέλη τους Peter Daltrey (vocals, organ), Eddy Pumer (guitar), Steve Clark ( bass, flute +1999) και Danny Bridgman (drums). Oι δύο πρώτοι ήταν οι βασικοί συνθέτες των τραγουδιών τους με τον Daltrey να έχει αναλάβει τους στίχους και τον Pumer τη μουσική.
Δεύτερο single τον Ιανουάριο του 1968 στην Fontana το “A Dream for Julie” / “Please Excuse My Face”.
Ακούμε το “A Dream for Julie” που είναι και το κομμάτι των Kaleidoscope που ανοίγει την Β’side της συλλογής “Illusions From The Crackling Void”.
kaleidascope – dream for julie
Toν Νοέμβριο του 1967 οι Kaleidoscope κυκλοφορούν το debut album τους με τίτλο “Tangerine Dream”. Αν και δεν σημείωσε εμπορική επιτυχία, θεωρείται από τα κορυφαία της Βρετανικής ψυχεδέλειας στα τέλη των 60’s. Περιέχει 11 κομμάτια όλα συνθέσεις της διάδας Pumer – Daltrey.
Προσωπική μας προτίμηση το closing track του άλμουμ μια 8λεπτη ονειρική μελωδία με τίτλο “The Sky Children”.
Kaleidoscope – Sky Children
Toν Απρίλη του 1969 οι Kaleidoscope κυκλοφορούν πάντα στην Fontana records το δεύτερο άλμπουμ τους “Faintly Blowing”. Περιείχε 12 κομμάτια όλα συνθέσεις των Pumer- Daltrey. Εξακολουθούσαν να μην έχουν εμπορικότητα παρά τη φήμη τους στην Αγγλική Undergroung σκηνή.
Έτσι μπάινοντας στα 70’s, αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομα τους σε Fairfield Parlour και με αυτό το όνομα κυκλοφόρησαν τα LP “From Home to Home” (1970) & “White Faced Lady” ηχογραφημένο το 1971, που κυκλοφόρησε όμως μόλις το 1991.
Aς αποχαιρετήσουμε τους Kaleidoscope ακούγοντας το ομώνυμο τραγούδι του δεύτερου άλμπουμ τους.
Kaleidoscope – Faintly Blowing
Nirvana
To επόμενο Bρετανικό ψυχεδελικό συγκρότημα στα 60es που συναντάμε στην καταπληκτική συλλογή της Bam Caruso records “Illusions From The Crackling Void” είναι οι Λονδρέζοι Nirvana.
Δημιουργήθηκαν το 1967 από τον Ιρλανδό Patrick Campbell-Lyons (guitar) και τον Ελληνικής καταγωγής Alex Spyropoulos (Keyboards). Συνοδευόμενοι από τέσσερεις ακόμα session μουσικούς υπέγραψαν στην Island. Mε παραγωγό τον Chris Blackwell κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο του 1967 το πρώτο άλμπουμ τους “The Story of Simon Simopath”, ένα concept LP με διάφορες στιγμές απο τη ζωή μέχρι το θάνατο ενός ήρωα του Simon Simopath.
Στο πρώτο κομμάτι του άμπουμ αυτού το “Wings Of Love” ο Simon oνειρεύεται ότι έχει φτερά.
Nirvana – Wings of Love
Oπως συνέβη και με τους Kaleidoscope, το άλμπουμ των Nirvana “The Story Of Simon Simopath” δεν σημείωσε εμπορική επιτυχία ανάλογη της αξίας του και της σημασίας του στη Βρετανική ψυχεδελική κίνηση το 1967.
Ένα από τα καλύτερα τραγούδια του άλμπουμ αυτού είναι το “Pentecost Hotel”, κομμάτι που κυκλοφόρησε και σαν single και που περιγράφει ένα ξενοδοχείο στο οποίο εργάζεται το κορίτσι του Simon η Magdalena την οποία ο Simon παντρεύεται.
Pentecost Hotel – Nirvana
To 1968 oι Νirvana κυκλοφόρησαν στην Island με παραγωγό τον Chris Βlackwell το δεύτερο άλμπουμ τους “All Of Us” πάντα ως ντουέτο των Campbell-Lyons & Spyropoulos με συνοδεία session μουσικών.
Ακούμε από αυτό το άλμπουμ την μοναδική τους παρουσία στα Βρετανικά charts (ως το Νο 34) το single “Rainbow Chaser”. Oι Νirvana το 1970 κυκλοφόρησαν και ένα τρίτο άλμουμ στην Pye records το “Dedicated To Markos III’ με συνεχιζόμενη χαμηλή εμπορικότητα που οδήγησε το 1971 στη διάλυση τους. Επανασυνδέθηκαν το 1985 κάνοντας και μήνυση το 1990 στους Νirvana του Curt Cobain για τη χρήση του ονόματός τους. Δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα της διαμάχης αυτής.