ΑρχικήΟικονομίαΚαμία χώρα δεν θα γλιτώσει το οικονομικό σοκ από την Πανδημία, αλλά...

Καμία χώρα δεν θα γλιτώσει το οικονομικό σοκ από την Πανδημία, αλλά τα ασιατικά έθνη θα επανέλθουν γρηγορότερα

Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 3% έως τα τέλη του 2021, ενώ πολλά δυτικά έθνη θα βιώσουν βαθύτερη οικονομική κρίση που θα είναι πιο μεγαλύτερης διάρκειας σε σύγκριση με την Κίνα, και άλλες ασιατικές οικονομίες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Επιπλέον, τα έθνη που υιοθέτησαν λιγότερο αυστηρούς αποκλεισμούς, όπως η Σουηδία, για παράδειγμα, δεν θα προστατευθούν ούτε και αυτές από τις οικονομικές ζημιές που έχει δημιουργήσει η Πανδημία, λόγω του ντόμινο των συνεπειών από άλλες χώρες.

Η παρούσα έρευνα δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας (National Bureau of Economic Research), και επί της ουσίας, αυτή η μακροοικονομική μελέτη παρουσιάζει την οικονομική αστάθεια που προκαλείται από κρίσιμα γεγονότα σε ολόκληρη την υφήλιο κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια. Χρησιμοποιεί αυτά τα ιστορικά δεδομένα για να προβλέψει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας σε μεμονωμένες οικονομίες.

Η έρευνα δείχνει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα σταματήσει και θα επηρεάσει, τουλάχιστον το 80% των προηγμένων χωρών του κόσμου, λόγω της πρωτόγνωρης παγκόσμιας αβεβαιότητας.

Δύο οικονομολόγοι από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ διεξήγαγαν τη μελέτη σε συνεργασία με μια διεθνή ομάδα ερευνητών και υποστηρίζουν ότι η πανδημία θα οδηγήσει σε «σημαντική πτώση της παγκόσμιας παραγωγής» οι συνέπειες της οποίας θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως και μία ολόκληρη δεκαετία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο συν-επικεφαλής της μελέτης, ο Δρ. Kamiar Mohaddes, οικονομολόγος του Cambridge Judge Business School δήλωσε: «Η πανδημία έχει επιφέρει ένα τεράστιο παγκόσμιο σοκ σε πολλά επίπεδα, όπως κανένα άλλο γεγονός κατά τις τελευταίες δεκαετίες, που περιλαμβάνει ταυτόχρονα αρνητικά χτυπήματα, τόσο στην προσφορά, όσο και στη ζήτηση σε μια διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία που όλοι εξαρτιούνται από όλους».

«Η εξάπλωση του ιού και οι μολύνσεις μειώνουν την προσφορά εργασίας και παράλληλα επηρεάζουν την παραγωγικότητα, ενώ οι διακοπές στη λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως και το μαζικό κλείσιμο πολλών εξ αυτών, προκαλούν διαταραχές στην προσφορά. Από την πλευρά της ζήτησης, η απώλεια εισοδήματος από θανάτους, καραντίνες και ανεργία, συν οι επιδεινωμένες οικονομικές προοπτικές μειώνουν την κατανάλωση των προϊόντων και των υπηρεσιών».

Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε ένα μοντέλο 33 χωρών που καλύπτουν το 90% της παγκόσμιας οικονομίας, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το 1979 και μετέπειτα, και εξετάζει διάφορα κρίσιμα γεγονότα που σχετίζονται με την οικονομία για να προβλέψει το εύρος των απωλειών του ΑΕΠ που ενδέχεται να υποστεί κάθε έθνος και περιοχή ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Η μελέτη εξηγεί τις «μη γραμμικές» επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής αστάθειας.

«Οι τεχνικές που αναπτύχθηκαν σε αυτήν τη μελέτη αποσκοπούν στην καταγραφή των επιπτώσεων σπάνιων γεγονότων όπως ο COVID-19, και αντιπροσωπεύουν διασυνδέσεις μεταξύ χωρών και αγορών».

Η μελέτη υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να βιώσουν βαθύτερες και μακροχρόνιες επιπτώσεις, ενώ η Κίνα έχει περισσότερες από 50% πιθανότητες να βελτιωθεί η οικονομία της πολύ πιο γρήγορα από τους σημαντικότερους δυτικούς ομολόγους της. Οι πιθανότητες για τη ζώνη του ευρώ είναι “αρνητικές”, αλλά είναι πιθανό να βιώσουν μια ταχύτερη και ισχυρότερη ανάκαμψη από τις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2021.

Οι οικονομίες με ισχυρές βιομηχανίες έχουν αποδειχθεί πιο ανθεκτικές στο παρελθόν. Ωστόσο στην παρούσα φάση η μεταποίηση φαίνεται να είναι πιο εκτεθειμένη σε διακυμάνσεις της αγοράς, καθώς οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι μαζικά, ενώ τα αγαθά εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών σε πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες.

Η μελέτη δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο έθνος της Σουηδίας, όπου η κυβέρνηση υιοθέτησε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, με σχεδόν ελάχιστα μέτρα για κοινωνική αποστασιοποίηση των ανθρώπων προς αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

Οι ερευνητές λένε: «Η σουηδική οικονομία θα δει επίσης μεγάλη πτώση του ΑΕΠ της, πολύ παρόμοια με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Οι εκτιμήσεις μας για τη Σουηδία δείχνουν ότι καμία χώρα δεν είναι απρόσβλητη από την οικονομική καταστροφή της πανδημίας, λόγω διασυνδέσεων και της παγκόσμιας φύσης του σοκ».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166