ΑρχικήHow toΚάνε το με ένα shortcut

Κάνε το με ένα shortcut

Κατά τη χρήση του υπολογιστή, συχνά εκτελούμε πανομοιότυπες αλληλουχίες κινήσεων, πάλι και πάλι, διαλέγοντας πεδία, λειτουργίες, πατώντας πλήκτρα, εισάγοντας πληροφορίες… Το πιθανότερο είναι πως το ίδιο το… ποντίκι μας μπορεί να μας βοηθήσει να απλουστεύσουμε αυτές τις διαδικασίες!

Τα περισσότερα σύγχρονα ποντίκια συνοδεύονται από drivers που επιτρέπουν και ρύθμιση των παραμέτρων λειτουργίας της συσκευής. Κοινώς, δεν πρόκειται για λογισμικό που περιορίζεται στην αναγνώριση ενός ποντικιού από το λειτουργικό σύστημα, αλλά μας επιτρέπει και να τροποποιήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του. Από τις πιο ενδιαφέρουσες δυνατότητες που σχεδόν πάντα παρέχει είναι αυτή του καθορισμού της λειτουργίας που θα εκτελεί κάθε πλήκτρο του.

Ένας αριστερόχειρας μπορεί να αντιστρέψει το αριστερό με το δεξί κλικ για να μπορεί να χρησιμοποιήσει ευκολότερα το ποντίκι. Ένας… νευρικός gamer μπορεί να απενεργοποιήσει το μεσαίο πλήκτρο, που πια βρίσκεται κάτω από τον τροχό, για να μην το πατά κατά λάθος εν μέσω online μαχών στα αγαπημένα του παιχνίδια. Και οι υπόλοιποι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα, καθιερωμένα πια, πρόσθετα πλήκτρα του ποντικιού, αντικαθιστώντας τις λειτουργίες που ήδη τους έχουν ανατεθεί (συνήθως copy και paste ή back και forward page για τον browser) με κάτι πολύ πιο χρήσιμο. Αρκεί να σκεφθούμε… τι!

Έστω πως ξοδεύουμε ένα σημαντικό τμήμα κάθε μέρας μας στο Word και από τα χέρια μας περνούν και κείμενα που έχουμε δεχτεί από άλλους χρήστες. Αφού ο καθένας έχει τις δικές του προτιμήσεις, είναι αρκετά πιθανό σημαντικός αριθμός από αυτά τα κείμενα να έχουν διαφορετικές γραμματοσειρές από αυτές που προτιμούμε να διαβάζουμε, μικρό ή μεγάλο μέγεθος κ.λπ. Εισάγοντας λοιπόν σε ένα πλήκτρο του ποντικιού το:

CTRL +A, Alt, H, FF, arial, [Tab], 15

…ορίζουμε πως θέλουμε με ένα κλικ να επιλέγεται όλο το κείμενο στο ενεργό παράθυρο και, στη συνέχεια, να ορίζεται ως γραμματοσειρά του η Arial στα 15 points. Για να δημιουργήσετε περισσότερα δικά σας shortcuts στο Word, απλώς πατήστε μια φορά το Alt για να εμφανιστούν τα shortcuts που αντιστοιχούν σε κάθε επιλογή. Κατόπιν “ακολουθήστε τα” μέχρι να φτάσετε στην επιλογή που σας ενδιαφέρει, καταγράφοντας όλα τα γράμματα που σας οδήγησαν σε αυτή. Τέλος, εισάγετε τα σε ένα shortcut που να αντιστοιχεί σε ένα πλήκτρο του ποντικιού και… έτοιμοι! Από εδώ και πέρα αυτή η διαδικασία θα είναι θέμα ενός κλικ!

Φυσικά, shortcuts δεν περιέχει μονάχα το Word, αλλά σχεδόν όλες οι εφαρμογές. Μπορείτε να τα βρείτε στις οδηγίες που τις συνοδεύουν ή, αν δεν υπάρχουν ή δεν αναφέρονται εκεί, να εντοπίσετε αρκετά προσέχοντας το συνδυασμό πλήκτρων που αναφέρεται δίπλα από κάθε εντολή, στα μενού τους. Κλείνουμε αυτό το θέμα μας με ένα χρήσιμο παράδειγμα shortcut που εμείς χρησιμοποιούμε καθημερινά στον Firefox:

CTRL+C, CTRL+T, F6, CTRL+V, [Enter]

…το οποίο είναι χρήσιμο όποτε συναντούμε μια διεύθυνση για ένα site που θέλουμε να επισκεφτούμε, αλλά που δεν έχει τη μορφή ενεργού link αλλά κειμένου. Με αυτό το shortcut αφού σημειώσουμε τη διεύθυνση, πατάμε το πλήκτρο του ποντικιού στο οποίο το έχουμε αντιστοιχίσει και η διεύθυνση αντιγράφεται στο clipboard (CTRL+C), δημιουργείται ένα νέο Tab στον Firefox (CTRL+T), επιλέγεται η γραμμή διευθύνσεων (F6), επικολλείται σε αυτήν η διεύθυνση που αντιγράφτηκε (CTRL+V) και, τέλος, επικυρώνεται το ότι θέλουμε να την επισκεφτούμε (Enter).

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Dreamgirls: Music From the Motion Picture

Smokin’ Aces (soundtrack)

The Good German (soundtrack)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166