Κάντε το χρόνο φίλο. Σημαντικά μυστικά της γηριατρικής

Κάντε το χρόνο φίλο. Σημαντικά μυστικά της γηριατρικής

Ίσως να μην μπορούμε να αντισταθούμε στη γενετική μας κληρονομιά, αλλά με ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής θα βλέπουμε το χρόνο να περνά, χωρίς να μας αφήνει σημάδια φθοράς.

Κάποτε, η γήρανση θεωριούνταν μια απολύτως φυσιολογική και δυστυχώς αναπόφευκτη διαδικασία. Στον αιώνα μας, όμως, αυτό δεν είναι δεδομένο, καθώς, πλέον, προλαμβάνεται ή και θεραπεύεται! Η γηριατρική είναι μία κλινική ειδικότητα, σύμφωνα με την οποία μπορούμε ακόμα και στα 70 να έχουμε τη ζωτικότητα των 50.

Γι’ αυτόν το λόγο, άλλωστε, δεν μας προξενεί πια και τόσο μεγάλη έκπληξη να βλέπουμε ανθρώπους να γιορτάζουν τον ένα αιώνα ζωής, ενώ σε 50 περίπου χρόνια υπολογίζεται ότι ο άνθρωπος θα μπορεί να ζει πολύ περισσότερο από τα 100. Ας εκμεταλλευτούμε και εμείς, κάποια από τα μυστικά της γηριατρικής κι ας ακολουθήσουμε τις συμβουλές της για κάθε όργανο του σώματός μας χωριστά, ώστε να είμαστε νέες και ακμαίες για πολλά πολλά χρόνια.

Δυνατή μνήμη

Καθώς μεγαλώνουμε, τα εγκεφαλικά κύτταρα που πεθαίνουν, παύουν να αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα ο αριθμός των συνδέσεων ανάμεσά τους να μειώνεται και άρα να εκπίπτει η εγκεφαλική δραστηριότητα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η μνήμη μας και οι άλλες νοητικές ικανότητες εξασθενούν.

Τι μπορούμε να κάνουμε: Ο εγκέφαλος είναι από τα όργανα που όσο περισσότερο το «ταλαιπωρούμε» με εξάσκηση τόσο βελτιώνεται η απόδοσή του. Διάβασμα, σταυρόλεξα, παιχνίδια μνήμης, σπαζοκεφαλιές κ.τ.λ. είναι «σύμμαχοι» στη διατήρηση ενός ακμαίου εγκεφάλου. Επιπλέον, μία διατροφή στην οποία κυριαρχεί η κατανάλωση ψαριών (πηγή των ω-3 λιπαρών οξέων), οι σύνθετοι υδατάνθρακες (π.χ., δημητριακά ολικής άλεσης), καθώς και περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προάγει την λειτουργία του εγκεφάλου.

Γερός σκελετός

Στην ηλικία των 10 ετών ο σκελετός μας ανανεώνεται πλήρως μέσα σε δύο περίπου χρόνια. Στην ενήλική ζωή η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει ακόμα και δέκα χρόνια. Τα οστά μας αναπτύσσονται σε μήκος μέχρι τα 16-17, ενώ αποκτούν δύναμη μέχρι και τα 25. Τότε, τα κόκαλά μας έχουν τη μέγιστη οστική πυκνότητα, την οποία και διατηρούν σχεδόν μέχρι τα 35. Στη συνέχεια, αρχίζει η απώλειά της. Αν, μάλιστα, καπνίζουμε ή βρεθούμε αντιμέτωπες με μια πρόωρη εμμηνόπαυση, η μείωση της οστικής πυκνότητας γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς.

Τι μπορούμε να κάνουμε: Όσο πιο νωρίς αρχίσουμε να «αποταμιεύουμε» τόσο το καλύτερο. Για το λόγο αυτό έχει τεράστια σημασία η πρόσληψη ασβεστίου (τροφή των οστών) μέχρι τα 25 ή 35, ώστε να φθάσουμε στο μέγιστο βαθμό οστικής πυκνότητας και να έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια στην απώλειά της. Ακόμα και μετά τα 35 πάντως, μπορούμε να επιβραδύνουμε το ρυθμό απώλειας φροντίζοντας πάντα για την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D και υιοθετώντας παράλληλα ένα πρόγραμμα γυμναστικής με βάρη, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Γυμνασμένοι μύες

Το σώμα μας «χτίζει» μυϊκό ιστό μέχρι την ηλικία των 35 ετών. Στη συνέχεια, η μυϊκή απώλεια είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή και ο οργανισμός συνήθως την αναπληρώνει με λίπος.

Επιπλέον, οι μύες μας με την πάροδο του χρόνου χάνουν σιγά σιγά και την ελαστικότητά τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε: Η άσκηση σ’ αυτή την περίπτωση είναι ο βασικός σύμμαχός μας: αεροβική ή με αντιστάσεις (όργανα) μας βοηθά να ενισχύσουμε το μεταβολισμό μας (άρα να «χτίσουμε» μυς) και να ανακόψουμε την ταχύτητα με την οποία χάνουμε μυϊκό ιστό.

Οι 10 χρυσοί κανόνες αντιγήρανσης

  1. Μάθετε να αντιμετωπίζετε το άγχος, που αποτελεί έναν από τους κυριότερους εχθρούς της νεότητας.
  2. Γυμνάζεστε τουλάχιστον 30′ την ημέρα.
  3. Μειώνετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και κυρίως αυτών που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά.
  4. Κάνετε συχνά έρωτα. Ενισχύει το καρδιαγγειακό και ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ προκαλεί την έκκριση ορμονών, που συμμετέχουν στη διαδικασία καθυστέρησης της γήρανσης.
  5. Κοιμάστε καθημερινά 6-8 ώρες. Ο ύπνος έχει ζωτική σημασία στην αναγέννηση των κυττάρων.
  6. Περιορίζετε την κατανάλωση αλκοόλ στο ένα ποτήρι την ημέρα.
  7. Δεν καπνίζετε.
  8. Προσπαθείστε να διατηρείτε το βάρος σας σταθερό, κοντά στα επιθυμητά επίπεδα. Αποφεύγετε τις έντονες αυξομειώσεις.
  9. Μάθετε να σκέφτεστε αισιόδοξα. Η θετική σκέψη είναι πηγή νεότητας.
  10. Χαρείτε τη ζωή σας με ανθρώπους που σας αγαπούν και τους αγαπάτε