Half-Life 2: Episode One, μια βαθιά ματιά στο παιχνίδι

Half-Life 2: Episode One, μια βαθιά ματιά στο παιχνίδι

Είδος: First Person Shooter (Standalone Expansion)
Developer: Valve

Σημείωση: Αυτό το Game review το είχα κάνει πριν πάρα πολλά χρόνια και δεν το είχα δημοσιεύσει ποτέ, για διάφορους λόγους, που δεν είναι της παρούσης να εξηγήσω. Όμως η αιτία που με ώθησε να το δημοσιεύσω την παρούσα χρονική στιγμή, οφείλεται στο γεγονός πως θέλω να μάθουν τα νέα παιδιά για τα παιχνίδια εκείνης της εποχής, και πως εμείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πλέον απολαμβάναμε με ιδιαίτερη χαρά ετούτα τα βιντεοπαιχνίδια

Ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη όταν έμαθα ότι κυκλοφόρησε το Half-Life 2: Episode One (Ep1) από τον S1mon, ωστόσο ήταν ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη η τιμή του, αφού πωλούνταν στα 19.90 δολάρια, που σημαίνει 15 ευρώ και κάτι.

Εν τούτοις αξίζει να επισημάνω πως η αγορά του παιχνιδιού με την χρήση πιστωτικής σου δίνει το δικαίωμα να το αγοράσεις και να το κατεβάσεις μέσω της υπηρεσίας Steam. Ευτυχώς, μπορείς να το απόκτήσεις και από τα φυσικά μαγαζιά της περιοχής σου, όμως από εκεί η τιμή του παιχνιδιού κυμαίνεται γύρω στα 1 με 2 ευρώ παραπάνω και όλα αυτά για ένα expansion που δεν χρειάζεται το original Half Life 2 για να το παίξεις. Με περισσή χαρά πλήρωσα με πιστωτική και το έβαλα να κατεβάζει. Οι ταχύτητες κυμάνθηκαν στα 35kb/s κατά μέσο όρο με γραμμή adsl 384 από την forthnet

Ας δούμε τι προσφέρει το πακέτο του παιχνιδιού:

 • Half Life 2: Episode 1, Η αναμενόμενη συνέχεια του πολυβραβευμένου Half Life 2
 • Half Life 2 Deathmatch, Η δυνατότητα να παίζει κανείς Deathmatch παιχνίδια του Half Life 2, online
 • Half Life Deathmatch Source, Η δυνατότητα να παίζει κανείς Deathmatch παιχνίδια του Half Life Original, online
 • Half Life 2: The lost coast, ένα bonus επίπεδο του Half Life 2 το οποίο ήταν το πρώτο που παρείχε την δυνατότητα επιλογής του HDR.

Το σύστημα του υπολογιστή που έπαιξα το παιχνίδι

Το σύστημα που φιλοξένησε το Ep1 δεν ήταν άλλο από το pc μου το οποίο είχε τα εξής χαρακτηριστικά:

 • Cpu, AMD Opteron 165 Dual Core @ Default 1800Mhz
 • Memory, OCZ Gold 1GB DDR 1
 • VGA, Prolink 7900GTX @ 650/800 Drivers ForceWare 84.21
 • HDD, Western Digital Raptor
 • Sound, Creative Audigy 2 ηχεία 5.1
 • O/S, Windows XP Service Pack 2 English

Η ιστορία μέχρι στιγμής

Για όσους δεν γνωρίζουν ο ήρωας του παιχνιδιού είναι ο Gordon Freeman ένας επιστήμονας που εργάζεται σε μια μυστική κυβερνητική οργάνωση η οποία αναπτύσσει εξελιγμένη τεχνολογία. Σε ένα πείραμα δημιουργίας θυρών τηλεμεταφοράς κάτι πηγαίνει στραβά και αρχίζει μια εισβολή πλασμάτων από μια άλλη διάσταση. Ο Freeman αποφασίζει να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να την σταματήσει. Στο τέλος αφού επιτυγχάνει τον σκοπό του εμφανίζεται ο μυστηριώδης άνθρωπος με τον χαρτοφύλακα, γνωστός και ως Gman και τον παγιδεύει σε μια άγνωστη διάσταση μέχρι να χρειαστεί η βοήθειά του ξανά.

Εκεί τελειώνει το Half Life 1. Στο Half Life 2 ο Freeman καλείται ξανά από τον Gman μερικά χρόνια αργότερα να ανατρέψει το καθεστώς κυριαρχίας των εξωγήινων που τελικά εισέβαλαν στην γη. Στο τέλος πάλι ο Gman επιστρέφει και παγιδεύει ξανά τον Freeman μέχρι να τον ξαναχρειαστεί. Το Ep1 ξεκινάει ακριβώς από εκεί. Τη στιγμή που ο Gman ετοιμάζεται να παγιδέψει τον Freeman εμφανίζονται μυστηριωδώς οι εξωγήινοι και τον αποτρέπουν με αποτέλεσμα ο Freeman να βρίσκεται μαζί με την Alyx στο Citadel που καταρρέει. H μόνη επιλογή που τους απομένει είναι να φύγουν από το Citadel και την City 17…

Gameplay

Το gameplay του Half Life είναι λίγο πολύ γνωστό. Συχνές μάχες, τρομακτικοί χώροι, απότομα γεγονότα, γρίφοι που αφορούν την μετάβαση στην επόμενη περιοχή, γραμμικό σενάριο.

Τα καινούρια στοιχεία που έχει να δώσει το Ep1 είναι πως αυτή την φορά ο Freeman δεν είναι μόνος. Σχεδόν σε όλο το παιχνίδι έχει την συντροφιά της Alyx η οποία μάχεται στο πλευρό του.

Η Alyx δεν είναι μια απλή βοηθός στις μάχες. Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα μιας και έχει άριστο σημάδι και δεν παθαίνει ζημιά από εχθρικά πυρά. Επίσης ξέρει πολύ καλά να μην μπαίνει στην μέση, όπως έκαναν τα μέλη της ομάδας σου στο Half Life 2. Μέσω του χαρακτήρα της εκτυλίσσεται πολλές φορές το σενάριο μιας και συχνά θα ανοίξει κάποια πόρτα ή θα πειραματιστεί με κάποια κονσόλα. Πολλές φορές θα μιλήσει και θα βοηθήσει στην επίλυση κάποιου γρίφου.

Το κακό εδώ είναι πως ενώ όλοι μιλάνε ο Gordon για μια ακόμα φορά δεν λέει κουβέντα και οι διάλογοι του παιχνιδιού ουσιαστικά είναι μονόλογοι των άλλων χαρακτήρων. Παρόλα αυτά οι φωνές και τα λόγια είναι πολύ καλά σχεδιασμένα και πολλές φορές χιουμοριστικά, όπως λ.χ. «μπηχτές» στον Freeman για την ικανότητα του να μπαίνει σε αεραγωγούς, η για τον λοστό του.

Ένα νέο στοιχείο είναι η προσπάθεια διαφυγής από έναν χώρο ενώ τριγύρω γίνεται κυριολεκτικά χαμός. Ουσιαστικά πρόκειται για την επίλυση ενός γρίφου μετάβασης στην επόμενη περιοχή ενώ ταυτόχρονα γίνεται μία πολύ δύσκολη μάχη.

Η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού είναι καταπληκτική με πολύ μεγάλο βαθμό ρεαλισμού. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα πεταχτείς με κάτι ξαφνικό, θα θαυμάσεις τα τεχνολογικά θαύματα του Citadel, ή θα σε πιάσει μια πικρία στην όψη της φουτουριστικής post-nuclear φλεγόμενης City 17.

Όσον αφορά τα όπλα δεν εμφανίζεται κάποιο καινούριο, αλλά οι δημιουργοί φρόντισαν να βρίσκονται τα όπλα σε κατάλληλα σημεία του παιχνιδιού ( Η ανακούφιση και χαρά όταν βρήκα το Magnum! ).

Σε αντίθεση με τα όπλα έχουμε την εμφάνιση ενός νέου τέρατος το οποίο είναι ένα Ζομπι, στρατιώτης αυτή τη φορά, το οποίο σε αντίθεση με τα Ζόμπι από civilians ή επιστήμονες, είναι λίγο πιο ανθεκτικό και συχνά κουβαλάει μια χειροβομβίδα και κάνει τον εαυτό του ένα είδος καμικάζι.

Οι χαρακτήρες

Στο παιχνίδι δεν εμφανίζεται κάποιος καινούριος χαρακτήρας, όμως η συνάντηση με τους παλιούς, είτε face to face, είτε μέσω τηλεπικοινωνίας είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Έτσι εμφανίζονται οι συνήθεις ύποπτοι, η προαναφερθείσα Alyx, ο πατέρας της Eli, και ο Barney, καθώς και οι διάφοροι ανώνυμοι rebels που βρίσκεις κατά καιρούς.

Γραφικά

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πραγματικά θαυμάσια. Οι κινήσεις των χαρακτήρων στο σώμα και εκφράσεις τον προσώπων είναι πολύ προσεγμένες και ρεαλιστικές.

Αυτό διαπιστώνεται από την πρώτη στιγμή στο πρόσωπο της Alyx το οποίο αποτυπώνει τα συναισθήματά της πολύ ωραία. Το καινούριο στοιχείο είναι η προσθήκη HDRL (High Dynamic Range Lighting) το οποίο προσδίδει ιδιαίτερα εντυπωσιακούς φωτισμούς στο παιχνίδι. Πέρα από αυτό οι επιλογές παραμένουν οι ίδιες: Ανάλυση, Antialiasing, Filtering, Vsync, και βαθμός λεπτομέρειας σε σκιές, νερό, μοντέλα και textures. Οι ρυθμίσεις μου ήταν οι εξής:

 • Ανάλυση 1280χ1024
 • Antialiasing 2x
 • Filtering Anisotropic 2x
 • HDRL Full
 • Όλοι οι βαθμοί λεπτομέρειας στο High
 • Vsync On

Με αυτές τις ρυθμίσεις δεν έπεσε ποτέ κάτω από τα frames του Vsync, γύρω στα 60-62.

Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσω στην Valve είναι πως το παιχνίδι είναι συναρπαστικότατο και χωρίς τερατώδεις ρυθμίσεις. Εξηγούμαι ευθύς αμέσως. Το Half Life 2 το τελείωσα στο τότε pc μου το οποίο ήταν Athlon 2000+, 512 ram και Radeon 9600 απλή 128. Με κάθε ειλικρίνεια που με διέπει οφείλω να ομολογήσω πως η εμπειρία του παιχνιδιού ήταν το ίδιο συναρπαστική τότε και τώρα που έπαιξα με τις τριπλάσιες ρυθμίσεις (εκτός βέβαια από τις λίγες στιγμές που χάζεψα το HDRL!!). Συμπέρασμα: καμία ανησυχία για τα γραφικά, συμβάλλουν το λιγότερο στην συνολική εμπειρία που έχει να προσφέρει.

Οι χρόνοι Loading είναι σχετικά μικροί αλλά σίγουρα δεν είναι αμελητέοι. Πάντως και αυτοί έχουν τις διακυμάνσεις τους ανάλογα με την περιοχή.

Ήχος

Ό ήχος του παιχνιδιού είναι παραπάνω από ικανοποιητικός. Παρέχει δυνατότητες για ρύθμιση του αριθμού των ηχείων και της ποιότητας του ήχου. Πέρα από τα ηχητικά εφέ που είναι πολύ ρεαλιστικά, η μουσική του παιχνιδιού, αν και περιορισμένη σε διάρκεια, εμφανίζεται σε κατάλληλες στιγμές για να αυξήσει το σασπένς και να φορτίσει επιπλέον την ατμόσφαιρα, όπως ακριβώς συνέβαινε και σε όλους τους προγενέστερους τίτλους Half-Life. Όπως προαναφέρθηκε οι διάλογοι είναι πολύ καλοσχεδιασμένοι και οι ηθοποιοί έχουν κάνει πολύ καλά την δουλεία τους. Τέλος παρέχεται και η δυνατότητα να παίξεις το παιχνίδι με τον σχολιασμό των δημιουργών, κάτι σαν το directors commenting στις ταινίες.

Multiplayer

To expansion δεν παρέχει κανένα καινούριο στοιχείο στο multiplayer, εξυπηρετείται από το multi του Half Life 2, που όπως προαναφέρθηκε συνοδεύει το πακέτο.

Άλλα στοιχεία

Οι υπότιτλοι του παιχνιδιού βοηθούν πολύ και είναι σχεδιασμένοι για άτομα με ειδικές ανάγκες. Σε αυτή την περίπτωση βοήθησαν πολύ γιατί μπόρεσα να «αποτυπώσω» και τον ήχο σε ορισμένες screenshots.

Μέσω του Steam παρέχονται ορισμένες χρήσιμες δυνατότητες. Μπορείς να κάνεις defrag τα αρχεία του παιχνιδιού, ώστε να μειωθεί ο χρόνος του loading. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα να κάνεις backup τα αρχεία του παιχνιδιού ώστε να μην χρειάζεται να το ξανακαταβάζεις σε περίπτωση format (η ιδιοκτησία του τίτλου εγγράφεται στον λογαριασμό του Steam).

Συμπεράσματα

Εκπληκτική εμπειρία Half Life. Σίγουρα κάθε fan και μη της σειράς, ή έστω παίκτης first person shooter θα βρει το παιχνίδι τουλάχιστον διασκεδαστικό. Δένει πολύ καλά σαν expansion με την υπόλοιπη σειρά, σε αντίθεση με άλλους τίτλους. Τα νέα στοιχεία δεν έχουν μπει απλά και μόνο για να έχει κάτι να δείξει το παιχνίδι, και ανεβάζουν το συνολικό gameplay της σειράς.

Ευχάριστη έκπληξη απότελεί η τιμή και η ευκολία απόκτησης του από το Internet. Μειονέκτημα του η πολύ μικρή διάρκεια. Σύμφωνα με τους δημιουργούς 4-6 ώρες παιχνιδιού. Μου πήρε γύρω στις 3 με 3.5 ώρες να το τελειώσω. Δυστυχώς με το που τελειώνει το μόνο που σου μένει στο μυαλό είναι το: «Κι άλλο!!!». Εις αναμονή λοιπόν των επόμενων επεισοδίων. Κάπου διάβασα πως το 2 έχει ήδη ανακοινωθεί ενώ το 3 είναι ήδη στα σκαριά..

Με ολίγη Lost Coast παρακαλώ!

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στο Lost Coast που συνοδεύει το πακέτο, αν και έχει κυκλοφορήσει νωρίτερα από το Ep1. Το Lost Coast είναι ένα bonus επίπεδο στο οποίο παρέχεται η δυνατότητα ενεργοποίησης του HDR κάτι που δεν υποστηρίζεται από το Half Life 2.

O Freeman ξυπνά σε μια παραθαλάσσια περιοχή στην οποία ένας θαλασσόλυκος τον ενημερώνει ότι πρέπει να εξουδετερώσει ένα όπλο που απειλεί το χωριό του. Το επίπεδο είναι πολύ μικρό και δεν παρουσιάζει δυσκολία. Τα τοπία όμως είναι ιδιαίτερα καλοσχεδιασμένα και πολύ όμορφα!

Ένα έξτρα στοιχείο του Lost Coast είναι το Video Stress Test το οποίο τρέχει ένα τεστ στην περιοχή και καταγράφει το μέσο frame rate, παρέχοντας τη δυνατότητα να σταλούν τα στοιχεία στην valve για συγκρίσεις.