Κάποια αιθέρια έλαια ευνοούν τη γυναικομαστία

Κάποια αιθέρια έλαια ευνοούν τη γυναικομαστία

Προϊόντα που περιέχουν έλαια από λεβάντα και τεϊόδεντρο μπορεί να προκαλέσουν υπερπλασία του στήθους σε νεαρά αγόρια, όπως δείχνουν τα ευρήματα μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας έρευνας

Η γυναικομαστία είναι σπάνια και συχνά δεν υπάρχουν εμφανείς αιτίες για την ανάπτυξη της. Ωστόσο, Αμερικανοί ειδικοί αναφέρουν στο έντυπο New England Journal of Medicine ότι τρία αγόρια εμφάνισαν τη διαταραχή αφού χρησιμοποίησαν έλαια λεβάντας και τεϊόδεντρου. Η ερευνητική ομάδα συστήνει στους γιατρούς να ρωτούν τα αγόρια αν χρησιμοποιούν τέτοια προϊόντα.

Ο Clifford Bloch, ορμονολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, άρχισε να υποπτεύεται τη σύνδεση αφού εξέτασε τα τρία αγόρια. Το πρώτο, ηλικίας τεσσάρων ετών, είχε εμφανίσει συμπτώματα πριν από δύο-τρεις εβδομάδες. Η μητέρα του δήλωσε ότι είχε αρχίσει προσφάτως να του βάζει ένα σκεύασμα που περιείχε έλαιο λεβάντας. Το δεύτερο αγόρι, 10 ετών, επισκέφθηκε τον γιατρό πέντε μήνες αφού είχε αναπτύξει γυναικομαστία. Όταν ρωτήθηκε, προέκυψε ότι χρησιμοποιούσε καθημερινά σαμπουάν και τζελ μαλλιών που περιείχαν έλαια λεβάντας και τεϊόδεντρου. Το τρίτο αγόρι, επτά ετών, έπασχε για ένα μήνα από υπερπλασία του στήθους. Χρησιμοποιούσε σαπούνι και λοσιόν δέρματος με λεβάντα. Ο δίδυμος αδερφός του που έκανε χρήση του ίδιου σαπουνιού αλλά όχι και των λοσιόν, δεν εμφάνισε πρόβλημα. Και τα τρία παιδιά σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τα σχετικά προϊόντα και αρκετούς μήνες μετά, τα συμπτώματα υποχώρησαν.

Όταν οι ερευνητές διενήργησαν πειράματα σε ανθρώπινα κύτταρα, διαπίστωσαν ότι τα έλαια από λεβάντα και τεϊόδεντρο μπορούσαν να μιμηθούν τη δράση των γυναικείων ορμονών και να παρεμποδίσουν τις αντρικές ορμόνες, με αποτέλεσμα να διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα του οργανισμού.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Derek Hanley, επισημαίνει ότι τα έλαια δεν φαίνονται να αλλοιώνουν τα επίπεδα των διαφόρων αντρικών ορμονών. «Δεν προβλέπουμε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα επίπεδα των ορμονών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι γνωστό αν τα έλαια έχουν παρόμοια επίδραση και στο ενδοκρινικό σύστημα των νεαρών κοριτσιών, εφήβων ή ενήλικων.

Τέλος, να σημειωθεί πως τα αιθέρια έλαια γνωρίζουν τεράστια δημοφιλία κατά την τελευταία δεκαετία, και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως αρκετοί διάσημοι youtubers τα προωθούν μέσα από τα βίντεο τους, με συνέπεια να παροτρύνουν με έμμεσο τρόπο τους θαυμαστές τους να τα αγοράσουν.

Προηγούμενο άρθροKymco AK 550
Επόμενο άρθροΣτους δύο τρίτος χωρεί;
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας