Kymco AK 550

Η μακριά αναμονή επιτέλους τελείωσε. Το νέο μεγάλο sport touring scooter της Kymco που είδαμε ως πρωτότυπο στις διεθνείς εκθέσεις πριν από μερικά χρόνια και που παρουσιάστηκε στην EICMA στο Μιλάνου, ήρθε στην Ελλάδα, βρίσκεται ήδη στα καταστήματα και είχαμε την ευκαιρία να το οδηγήσουμε στην Ελλάδα, στα πλαίσια της επίσημης παρουσίασης του στη χώρα μας.

Για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά έχουμε ήδη μιλήσει με λεπτομέρεια στο άρθρο μας για την επίσημη παρουσίαση, ενώ και η τιμή στην οποία ανακοινώθηκε (κάτω από το ψυχολογικό όριο των δέκα χιλιάδων ευρώ) είναι πολύ ελκυστική, σε σχέση τουλάχιστον με τον κύριο ανταγωνισμό του Kymco AK 550 που σύμφωνα με το εργοστάσιο είναι το Yamaha T-Max 530 και το BMW C 650.

Εν περιλήψει θα πω εδώ ότι το Kymco AK 550 έχει δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα με σχεδόν οριζόντια διάταξη κυλίνδρων χωρητικότητας 550,4cc και απόδοσης 53,5hp! Το πλαίσιο είναι αλουμινένιο κι έχει προέλθει από την εμπειρία της Kymco από την εμπλοκή της στο ιταλικό πρωτάθλημα Μoto 3 με την Oral Racing Team.

Το πιρούνι είναι αντεστραμμένο τηλεσκοπικό με διάμετρο καλαμιών 41mm και διαδρομή 120mm, ενώ το αμορτισέρ εδράζεται πλευρικά στο αλουμινένιο ψαλίδι, είναι σχεδόν οριζόντια τοποθετημένο (μια διάταξη που ευνοεί την προοδευτικότητα) κι έχει κι αυτό αρκετά μεγάλη διαδρομή στα 130mm. Εντυπωσιακά είναι τα φρένα του Kymco AK 550 με δύο δίσκους εμπρός διαμέτρου 270mm και δαγκάνες ακτινικής στήριξης της Brembo. Το σύστημα ελέγχεται από ABS Bosch 9.1M, μια από τις ελαφρύτερες και αποτελεσματικότερες μονάδες δικάναλου ABS στην αγορά αυτή τη στιγμή και γι’ αυτό είναι και τόσο δημοφιλές.

Από χώρους το Kymco AK 550 είναι αρκετά γενναιόδωρο με βαθύ αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα για δύο κράνη, ένα full face κι ένα open face και ντουλαπάκια στο εσωτερικό της ποδιάς το ένα εκ των οποίων έχει θύρα USB για φόρτιση του κινητού. Η σέλα είναι πραγματικά πολύ μεγάλη με ρυθμιζόμενη στήριξη πλάτης, πράγμα που σημαίνει ότι θα βολευτούν πάνω της και ψηλοί αναβάτες κι επειδή θα μπορούν να κάτσουν πιο πίσω στη σέλα, θα έχουν αρκετό χώρο για τα πόδια τους.

Εργονομία

Όταν κάτσεις πάνω στη σέλα, νιώθεις αμέσως αρκετά άνετα, αφού τα πόδια πατούν στο έδαφος εύκολα (το ύψος της σέλας είναι στα 785mm) και τα χέρια φτάνουν στο τιμόνι χωρίς να υποχρεώνεται ο κορμός να σκύψει. Η ίδια η σέλα πάντως είναι σχετικά σκληρή κι αυτό γίνεται αισθητό κατά τη διαδρομή, παρά το γεγονός ότι οι αναρτήσεις απορροφούν τις ανωμαλίες του δρόμου αρκετά αποτελεσματικά. Η ζελατίνα είναι ρυθμιζόμενη σε δύο θέσεις με εργαλεία, όμως προστατεύει αρκετά αποτελεσματικά από τον αέρα, χωρίς να παρεμβαίνει στην ορατότητα.

Το Kymco AK 550 διαθέτει κεντρική κλειδαριά με σύστημα keyless επομένως το κλειδί αρκεί να είναι στην τσέπη για να ενεργοποιηθούν τα ηλεκτρονικά του scooter.

Στον βασικό εξοπλισμό του Kymco AK 550 βρίσκονται τα θερμαινόμενα γκριπ, που είναι ευπρόσδεκτα, αλλά που δεν είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε στις λαμπερές πρώτες ημέρες του Ιουνίου που έγινε η παρουσίαση.

Όργανα – Noodoe

Ένα κύριο χαρακτηριστικό των οργάνων του Kymco AK 550 είναι το Noodoe, η δυνατότητα σύνδεσης των ηλεκτρονικών του scooter με smartpone. Η κεντρική οθόνη από τις τρεις των οργάνων, είναι για να απεικονίζονται οι πληροφορίες από το κινητό τηλέφωνο, αφού γίνει η διασύνδεση με τη βοήθεια μιας εφαρμογής. Οι λειτουργίες που είναι προς το παρόν διαθέσιμες είναι ρολόι, ταχύμετρο, καιρός, εύρεση scooter (για να βρεις που το έχεις παρκάρει) πυξίδα και ειδοποιήσεις για social media, sms και e-mail τα οποία θα μπορεί να διαβάσει ο αναβάτης στην οθόνη, μόνο εφόσον σταματήσει. Δείτε στο gallery μερικές εικόνες από το Noodoe. Αργότερα το Noodoe θα αποκτήσει κι άλλες λειτουργίες.

Τα όργανα του Kymco AK 550 είναι πλούσια και θεαματικά με πολλές πληροφορίες αλλά και πολυγωνικό σχήμα στις πλευρικές οθόνες που απαιτεί μια κάποια εξοικείωση με τις ενδείξεις. Η αναγνωσιμότητα των οθονών πάντως στο λαμπρό φως της ημέρας είναι περιορισμένη.

Στη δεξιά οθόνη του scooter βλέπουμε ένα ψηφιακό ταχύμετρο, τον δείκτη βενζίνης, τη θερμοκρασία ψυκτικού υγρού (αυτά τα δύο απεικονίζονται ως μπάρες που γεμίζουν) και ενδεικτικές λυχνίες. Στην αριστερή οθόνη έχει τοποθετηθεί το στροφόμετρο (κι αυτό ως μπάρες που γεμίζουν), τα οδόμετρα, η ένδειξη πίεσης ελαστικών, η κατανάλωση βενζίνης, βολτόμετρο και άλλα. Η αναγνωσιμότητα των χρωματιστών οθονών είναι σχετικά απαιτητική λόγω των γωνιωδών σχημάτων στις μπάρες και το ότι αντανακλάται ο ουρανός στην επιφάνειά τους δεν βοήθησε στην γρήγορη εξοικείωση μαζί τους.

Για παράδειγμα προσωπικά χρειάστηκε να ρωτήσω το πώς καταλαβαίνω ποιο χάρτη έχω επιλέξει (τον απλό ή τον Rain) επειδή η ένδειξη επιλογής του χάρτη είναι μια φωτιζόμενη τεθλασμένη γραμμή στην αριστερή γωνία της δεξιάς οθόνης. Όταν είναι αναμμένη έχεις επιλέξει τον χάρτη Rain. Είναι πιο απλό από την περιγραφή που μόλις διαβάσατε στην πράξη, αλλά έπρεπε να μου το δείξουν οι πολύ ευγενικοί άνθρωποι της Kymco για να το βρω.

Δεν είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το Noodoe, η ιδέα όμως μου φαίνεται αρκετά ωραία, αν και θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά old school ώστε να δίνω σημασία στο ίδιο το όχημα και τα δυναμικά του χαρακτηριστικά, παρά στα όργανά του.

Kymco AK 550 – on board

O δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 550,4cc και την 53,5hp όπως είπαμε είναι εντελώς καινούργιος, αυτό που κάνει εντύπωση όμως είναι ο μεστός δικύλινδρος ήχος του, με το ευχάριστο άκουσμα, μια αίσθηση που συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της διαδρομής, όταν οι στροφές ανέβουν. Τη μεγάλη σπουδή που έδωσαν οι μηχανικοί της Kymco στο να πετύχουν τον τέλειο ήχο φανερώνει το γεγονός ότι άλλαξαν 64 εξατμίσεις μέχρι να το πετύχουν.

Το άνοιγμα του γκαζιού λοιπόν εξασφαλίζει μια αρκετά δυνατή επιτάχυνση από στάση, χωρίς να γίνεται αισθητός τζόγος από τη μετάδοση, κι έτσι η ταχύτητα ανεβαίνει με αρκετά καλό ρυθμό. Μεγάλο πλεονέκτημα του Kymco AK 550 είναι η ευελιξία του στις χαμηλές ταχύτητες. Επειδή ο αναβάτης φτάνει εύκολα στο έδαφος (λόγω του χαμηλού ύψους σέλας) και χάρη στο μεγάλο κόψιμο του τιμονιού, αλλά και την ισορροπία στην κατανομή των μαζών του δικύκλου, οι μανούβρες χαμηλής ταχύτητας γίνονται εύκολα, και κυρίως χωρίς κόπο. Δεν οδηγήσαμε το μεγάλο scooter σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος, όμως η ευελιξία του είναι αξιοπρόσεκτη για ένα τόσο μεγάλο όχημα, ενώ το όχι και μικρό βάρος των 230kg δεν γίνεται αισθητό.

Στις κλειστές και ολισθηρές στροφές με τον κακοτράχαλο δρόμο γύρω από το οινοποιείο Παπαγιαννάκου στο Μαρκόπουλο, το Kymco AK 550 μας έδειξε ότι έχει την ποιότητα στις αναρτήσεις ώστε να απορροφά τις ανωμαλίες της ασφάλτου χωρίς να κουράζει τον αναβάτη. Το μεγάλο μεταξόνιο των 1.580mm σημαίνει μοιραία ότι οι τροχοί είναι μακριά από τον κορμό του αναβάτη, επομένως η αίσθηση της πρόσφυσης είναι περιορισμένη.

Η καλή ποιότητα των αναρτήσεων όμως και τα ελαστικά Metzeler Fellfree εξασφαλίζουν αρκετά καλή πρόσφυση ώστε ο αναβάτης να νιώθει ότι μπορεί να εμπιστευτεί το μεγάλο scooter. Ωστόσο δεν υπάρχει traction control για να ελέγξει την πρόσφυση του πίσω τροχού η ροπή του οποίου είναι ικανή να τον κάνει να γλιστρήσει εφόσον ο αναβάτης ανοίξει απρόσεκτα το γκάζι, πράγμα που διαπίστωσα κι εγώ σε μια-δυο εξόδους από στροφές.

Στον ανοιχτό δρόμο (στη Λαυρίου) το Kymco AK 550 μπορεί να δείξει πολύ καλύτερα την sport touring πλευρά του. Το δυνατό του γκάζι του προσφέρει πολύ γρήγορα ταχύτητες της τάξης των 120km/h μια ταχύτητα στην οποία μπορεί να ταξιδεύει χωρίς κόπο με τα στροφόμετρο στις 5.000rpm και την ένδειξης της κατανάλωσης στα 5lt/100km. Με βαθύ άνοιγμα του γκαζιού, αλλά χωρίς να περιμένεις και πολύ το ταχύμετρο ξεπερνά τα 170km/h, με το μεγάλο scooter να παραμένει ακλόνητα σταθερό και να μπορεί να αλλάξει λωρίδα χωρίς να διαταράσσεται η συγκρότησή του.

Πολύ ισχυρά, με ωραία προοδευτικότητα και αίσθηση είναι τα φρένα του Kymco AK 550, πράγμα που οφείλεται προφανώς στις πολύ καλές προδιαγραφές των φρένων (με τις ακτινικής στήριξης δαγκάνες της Brembo) αλλά και στο καλό πιρούνι. Σημαντική βοήθεια προσφέρει και το χειρόφρενο όταν το μεγάλο και βαρύ scooter είναι σταθμευμένο.

Επέλεξα για λίγο και τον χάρτη Rain όπου είδα μια αξιοπρόσεκτη διαφορά στην απόκριση του γκαζιού που έγινε ακόμη πιο ήπια. Ο χάρτης αυτός περιορίζει και την μέγιστη απόδοση του κινητήρα, επομένως το scooter έχει πιο αργές επιδόσεις σε σύγκριση με τον χάρτη που επιτρέπει πλήρη απόδοση. Επομένως σε συνθήκες μειωμένες πρόσφυσης (κι επειδή πιο πάνω είπα ότι δεν υπάρχει traction control), π.χ. σε βροχή, ο αναβάτης που νιώθει άβολα, μπορεί απλά να επιλέξει τον χάρτη Rain και να οδηγήσει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Με δυναμισμό στην κατηγορία των μεγάλων scooter

Το ότι το Kymco AK 550 μπαίνει με δυναμισμό στην κατηγορία των μεγάλων scooter είναι βέβαιο. Από τεχνικής άποψης έρχεται με πολύ καλές προδιαγραφές: έχει έναν δυνατό και σύγχρονο κινητήρα, ενώ έχει καλό στήσιμο με αλουμινένιο πλαίσιο και ψαλίδι και καλές αναρτήσεις. Οι χώροι του είναι αρκετά γενναιόδωροι και τα επίπεδα της άνεσης υψηλά, παρά το ότι η σέλα είναι ελαφρώς σκληρή.

Το καινούργιο χαρακτηριστικό που φέρνει το Kymco AK 550 είναι η εφαρμογή Noodoe, που έχει περιθώρια εξέλιξης μπροστά της, αλλά και έτσι όπως είναι σίγουρα θα αρέσει στους γκατζετάκηδες και τους εθισμένους στις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Το μόνο ερωτηματικό που μας είχε μείνει ήταν η τιμή του. Από τη στιγμή όμως που ανακοινώθηκε κι αυτή και είδαμε ότι κινείται αρκετά χαμηλότερα από τους βασικούς ανταγωνιστές του, τότε γίνεται ξεκάθαρο ότι το Kymco AK 550 έχει τις προϋποθέσεις να κερδίσει ένα αρκετά καλό μερίδιο της κατηγορίας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166