Πώς να γίνεις ένας πετυχημένος YouTuber στο YouTube

Πώς να γίνεις ένας πετυχημένος YouTuber στο YouTube.

Θέλετε να γίνετε διάσημοι στο YouTube; Τα καλά νέα είναι ότι οι σημερινοί φορητοί υπολογιστές και οι ταμπλέτες συνοδεύονται με webcams, και δροσερό λογισμικό επεξεργασίας βίντεο που είναι ήδη ενσωματωμένο. Δυστυχώς, υπάρχουν και κάποιες κακές ειδήσεις: οι εκατοντάδες χιλιάδες βίντεο που φορτώνονται στο YouTube καθημερινά μπορούν να θάψουν ένα βίντεο και να μην το ανακαλύψουν ποτέ οι θεατές.

Ωστόσο, εάν θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να σχεδιάσετε το περιεχόμενό σας, να βελτιστοποιήσετε το κανάλι σας και να αυξήσετε το κοινό σας, τότε θα είσαστε στην ευχάριστη θέση να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για την επίτευξη του στόχους σας στο YouTube και κατ’ επέκταση θα μπορέσετε να εδραιωθείτε ως ένας καταξιωμένος youtuber στη χώρα μας την Ελλάδα, εκτός κι αν έχετε μεγαλόπνοα σχέδια για να κατακτήσετε τον κόσμο.

Πίνακας περιεχομένων

Σχεδιασμός περιεχομένου και θεματολογία των βίντεο.

1. Δημιουργήστε ένα κανάλι YouTube.

Πρώτα απ ‘όλα, θα χρειαστεί να έχετε έναν δωρεάν βασικό λογαριασμό στο YouTube. Όταν πλέον έχετε δημιουργήσει ένα account, κάντε κλικ στο σύνδεσμο φόρτωσης (προς τα πάνω) στην επάνω δεξιά πλευρά της σελίδας. Μετά από αυτό, θα εμφανιστεί μια ερώτηση για τη δημιουργία ενός καναλιού. Ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη.

Εάν έχετε λογαριασμό στο Google, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε όλες τις υπηρεσίες της εταιρείας, και κατά συνέπεια έχετε ήδη λογαριασμό στο YouTube! Πληκτρολογήστε το ίδιο όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε στο Gmail, το Google+ κ.λπ.

2. Επιλέξτε τον τύπο κάμερας που θα χρησιμοποιείται.

Οποιοδήποτε είδος κάμερα θα σας βοηθήσει στην αρχή να κάνετε τη δουλειά σας, και νομίζω οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρκετές επιλογές αναφορικά με το συγκεκριμένο κομμάτι. Όπως τυπικές κάμερες, κάμερες κινητού τηλεφώνου ή ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, κάμερα του laptop ή του tablet, κι άλλες πολλές που δεν είναι της παρούσης να τις περιγράψουμε όλες.

Όμως εάν μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά, θα σας πρότεινα να επιλέξετε μία camera που θα προσφέρει υψηλή ποιότητα εικόνας και βίντεο, σκεφτείτε να αγοράσετε κάτι πιο εξελιγμένο (δείτε το σαν επένδυση). Βιντεοκάμερες σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο μπορούν να βρεθούν κάτω των 300 ευρώ και προφανώς για τον πρώτο καιρό (έως ότου καταξιωθείτε) θα προσφέρετε στους θεατές ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Αν είστε πραγματικά σοβαροί, επενδύστε σε μια βιντεοκάμερα HD ή ακόμα και ένα high-end DSLR. Αυτές οι κάμερες παράγουν υψηλής ποιότητας βίντεο και αναμφισβήτητα οι θεατές θα καταλάβουν ότι κάνετε σοβαρή δουλειά. Μην ξεχνάτε πως ότι δίνεται παίρνετε, δηλαδή αν προσφέρετε ερασιτεχνικό αποτέλεσμα, κάπως έτσι θα σας αντιμετωπίζει και το κοινό σας, σαν ερασιτέχνες.

Τα laptop, τα tablet και οι επιτραπέζιοι υπολογιστές έχουν συνήθως εγκατεστημένο τουλάχιστον ένα δωρεάν πρόγραμμα εγγραφής video. Για χρήστες Windows, αυτό είναι το Windows Media Maker και για χρήστες Mac ονομάζεται Quicktime.

3. Επικεντρωθείτε στο ταλέντο σας.

Κάντε μια λίστα καταγράφοντας τις δυνατότητες – ικανότητες και ποιο είναι εκείνο το ταλέντο σας που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους. Μην είστε μετριοπαθής, η αυτογνωσία δεν είναι ελάττωμα.

Χρησιμοποιήστε την εκπληκτική φωνή σας για να γίνετε τραγουδιστής. Επωφεληθείτε από τις δεξιότητές σας για να συζητάτε τις σκέψεις σας με το κοινό (τύπου vlog) . Σχεδιάστε την εκτεταμένη γνώση σας, στην ιστορία, την τέχνη για να λέτε ενδιαφέροντα πράγματα στους τηλεθεατές σας. Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο, προσπαθήστε να επιλέξετε μία ποιοτική δραστηριότητα και αφοσιωθείτε σε αυτό. Αποφύγετε να κάνετε πολλά πράγματα μαζί, διότι είναι δίκοπο μαχαίρι, το οποίο ουσιαστικά θα σας αποτρέψει να επικεντρωθείτε τις αντικείμενο σας.

4. Εξερευνήστε και βρείτε τι είναι δημοφιλές.

Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησής σας και κάντε κλικ στην επιλογή ιδιωτική ή ανώνυμη περιήγηση (ανάλογα τον browser) για να δείτε ποια είδους βίντεο τείνουν να αγαπιούνται από τον κόσμο και δεν βασίζονται στις προηγούμενες συνήθειες προβολής σας. Στην αριστερή πλευρά της σελίδας, κάντε κλικ στο «Τάση», που είναι ο δεύτερος σύνδεσμος. Τα βίντεο που εμφανίζονται κάτω από τις επικεφαλίδες «Τάση» και «Κοινόχρηστο και επιθυμητό» έχουν τις περισσότερες προβολές. Άλλοι τρόποι για να μάθετε τι είναι δημοφιλές περιλαμβάνουν:

Ρωτώντας τους φίλους σας για να μάθετε τι τους αρέσει ή τι βλέπουν. Οι φίλοι μπορούν να γίνουν καλή συμβουλάτορες και θα χαρούν να σας βοηθήσουν.

Ελέγξτε στα social media για να δείτε τι συμβαίνει και τι αρέσκεται να βλέπει ο κόσμος.

Χρησιμοποιώντας τις μηχανές αναζήτησης όπως το Google ή το Bing, γράψτε φράσεις αναζήτησης όπως «δημοφιλή βίντεο YouTube» για να δείτε τι θα σας εμφανίσει. Είναι μία καλή ιδέα με γνώμονα να κατατοπιστείτε.

5. Σκεφτείτε κάτι μοναδικό.

Τώρα που ξέρετε τι συμβαίνει εκεί έξω, ήρθε η ώρα να πάρετε το παιχνίδι Youtube στα χέρια σας και να το πάτε στο επόμενο επίπεδο. Ανεξάρτητα από το τι αποφασίζετε να κάνετε, να θυμάστε πως θα έχετε σκληρό ανταγωνισμό. Βάλτε το μυαλό σας σε δημιουργική σκέψη και προσπαθήστε να σκεφτείτε μια ιδέα που μπορεί να κάνει το κανάλι σας ξεχωρίζει. Εξετάστε την ηλικιακή ομάδα και τα ενδιαφέροντα του κοινού στόχου σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν το όνομα του καναλιού σας είναι μοναδικό. Σκεφτείτε τι θέλετε να δείτε στο Youtube, αλλά δυσκολεύεστε να βρείτε.

Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να κάνετε πολλά βίντεο για την ιδέα σας. Ένα κανάλι με ένα βίντεο, όχι απλά δεν είναι μεγάλο κανάλι, αλλά πρακτικά είναι ανύπαρκτο.

6. Επιδιώξτε να έρθετε στη συζήτηση με άλλους YouTubers.

Βρείτε αστέρια του YouTube τα κανάλια των οποίων είναι παρόμοια με τα δικά σας και ρωτήστε τους αν θα ήθελαν να συνεργαστούν μαζί σας σε μερικά βίντεο. Αυτό μπορεί να είναι αρκετά εκφοβιστικό, αλλά είναι σημαντικό να χτίσετε σας κανάλι. Αποφύγετε την εσωστρέφεια και αποκτήστε εξωστρέφεια.

Μπορείς να το κάνεις! Πείτε τους ότι σας αρέσει πολύ το περιεχόμενό τους και ότι θα θέλατε να συνεργαστείτε μαζί τους για ένα video. Εξηγήστε τους όποιες ιδέες έχετε. Μπορείτε να στείλετε ένα ιδιωτικό μήνυμα ακολουθώντας τα βήματα παρακάτω:

Κάντε κλικ στο όνομα χρήστη του κατόχου καναλιού, το οποίο μπορείτε να βρείτε κάτω από τον τίτλο του βίντεο.

Όταν μεταβείτε στη σελίδα του καναλιού, κάντε κλικ στην καρτέλα «Πληροφορίες».

Στην επάνω δεξιά πλευρά, κάντε κλικ στο κουμπί «Αποστολή μηνύματος».

Πληκτρολογήστε το μήνυμά σας και κάντε κλικ στο κουμπί «Αποστολή». Τώρα, περιμένετε την απάντησή τους.

Διαβάστε επίσης Πώς να βγάλεις λεφτά στο ίντερνετ από το σπίτι, πλήρης οδηγός

Βελτιστοποίηση του καναλιού σας.

1. Προετοιμαστείτε για να καταγράψετε τυχαίες στιγμές.

Το smartphone ή η βιντεοκάμερα θα πρέπει να είναι ο άγρυπνος και αξιόπιστος σύντροφός σας – να την κουβαλάτε πάντα μαζί σας. Ίσως να έχετε τύχη και να πιάσετε κάτι ξεκαρδιστικό που θα μπορούσε τελικά να το δει όλος ο κόσμος. Ίσως να πιάσετε κάτι πιο σοβαρό και να βοηθήσετε έναν αθώο άνθρωπο. Εάν το βίντεο δεν λειτουργεί για το τρέχον έργο σας, αποθηκεύστε το αρχείο σας για αργότερα και μη στέκεστε μόνο σε εκείνο.

2. Παρατηρήστε πως οι δημοφιλείς χρήστες του YouTube επεξεργάζονται τα βίντεό τους.

Η καλή επεξεργασία βίντεο μπορεί να μεταφέρει ένα κανάλι στο επόμενο επίπεδο. Προσέξτε τις διαφορετικές γωνίες της κάμερας, τις κοντινές λήψεις και τις μεταβάσεις των σκηνών. Εάν το βίντεό σας επικεντρώνεται στο πρόσωπό σας για αρκετά λεπτά, ανακατέψτε το με λίγες αλλαγές γωνίας (από μετωπικά στα τρία τέταρτα, για παράδειγμα).

Εάν φτιάχνεται μία χειροτεχνία, πάρτε ένα ωραίο κοντινό πλάνο του έργου στο οποίο εργάζεστε. Βάλτε οπωσδήποτε μουσικό υπόβαθρο (background) ή κάποιο soundtrack να παίζει ελάχιστα χαμηλά για να δημιουργήσει μία ωραία ατμόσφαιρα.

Μην ασχολείστε με την ακριβή αντιγραφή των στυλ επεξεργασίας άλλων YouTubers. Αντ ‘αυτού, θα πρέπει να θέσετε ορισμένα δικά σας στοιχεία, αλλά πάντα στα πλαίσια του επαγγελματισμού.

3. Πείτε στους subscribers σας να πατήσουν το πλήκτρο της ειδοποίησης όταν ανεβάζεις βίντεο.

Για να διατηρείτε ενημερωμένους τους θεατές σας για όλο το νέο και συναρπαστικό περιεχόμενο που παράγετε, να τους πείτε να ελέγξουν τις ρυθμίσεις ειδοποιήσεων, για να γνωρίζουν αμέσως όταν θα μεταφορτωθεί κάποιο βίντεο σας

Ορίστε οι ίδιοι σας το κανάλι σας για να ειδοποιήσετε τους συνδρομητές όταν προσθέτετε νέο περιεχόμενο. Κάντε κλικ στην επιλογή «Προηγμένες ρυθμίσεις» και μετακινηθείτε προς τα κάτω στην επιλογή «Επιλογές διανομής». Η επιλογή «Ειδοποίηση συνδρομητών» πρέπει να ελεγχθεί αυτόματα. Αν δεν είναι, ελέγξτε το! Με αυτόν τον τρόπο, όλοι όσοι εγγράφονται στο κανάλι σας θα λαμβάνουν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν ανεβάζετε νέο περιεχόμενο.

Από την άλλη πλευρά, εάν αποφασίσετε να μεταφορτώσετε πολλά βίντεο ταυτόχρονα, καταργήστε την επιλογή του πλαισίου ειδοποιήσεων. Η μεταφόρτωση 20 βίντεο σε μία ημέρα θα πλημμυρίσει με 20 μηνύματα (emails) τους συνδρομητές σας και είναι πασιφανές πως θα καταστεί η ενέργειά σας ως spam.

4. Βαλτε Αγγλικά στου υπότιτλους των βίντεο σας στο Youtube

Αφού μεταφορτώσετε το βίντεό σας, θα έχετε την ευκαιρία να ορίσετε και να επεξεργαστείτε τους αυτόματους υπότιτλους . Υπάρχουν άτομα που να θέλουν να δουν το περιεχόμενο σας, αλλά πθανόν να γνωρίζουν μόνο Αγγλικά και οι αυτόματοι υπότιτλοι θα περιέχουν ένα σωρό λάθη που δεν θα βγάζουν κανένα νόημα όσοι τα διαβάζουν. Επίσης θα βοηθήσετε τους κωφούς τηλεθεατές να σας απολαύσουν. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε και να διορθώσετε τους υπότιτλους μετά τη μεταφόρτωση του βίντεό σας.

Ζητήστε το κοινό σας να σας διευκολύνει με την συμμετοχή τους, ή τουλάχιστον ρωτήστε τους να σας ενημερώσουν αν βλέπουν τυχόν σφάλματα στους υπότιτλους.

5. Αλληλεπίδραση με το κοινό σας.

Εάν απαντάτε ήδη σε σχόλια στα βίντεο του Youtube, είστε ένα βήμα μπροστά και σας ωφελεί αφάνταστα αυτή η κίνηση. Ωστόσο, θα χρειαστεί να κάνετε ακόμα περισσότερα. Συζητήστε με τους τηλεθεατές σας σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων δικτύωσης, όπως το Twitter, το Instagram ή το Facebook. Χρησιμοποιήστε συγκεκριμένους hashtags σε ζωντανές συνομιλίες για να διευκολύνετε τους οπαδούς σας να βρουν τη συζήτηση. Η αλληλεπίδραση δείχνει στο κοινό σας τη φροντίδα σας προς αυτούς. Μην αγνοείτε το γεγονός πως η τρέχουσα δραστηριότητα των κοινωνικών μέσων δικτύωσης μπορεί να προσελκύσει νέους θεατές στο κανάλι σας, με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

Aυξήστε το κοινό σας (subscribers).

1. Μην περιμένετε την τύχη, αναλάβετε δράση.

Λίγοι YouTubers γίνανε ευρέως γνωστοί με το πρώτο βίντεο τους. Παρόλο που υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις και μακάρι να ανήκετε σε αυτή τη μικρή μειοψηφία- όμως οι περισσότεροι πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να δουν τα στατιστικά της προβολής σε πολλαπλά ψηφία. Να είστε υπομονετικοί και να χρησιμοποιείτε κάθε ευκαιρία που έχετε για να προωθήσετε το κανάλι σας. Με το χρόνο και την προσπάθεια, μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε τα αποτελέσματα.

2. Μοιραστείτε τα βίντεό σας στα social media.

Κάτω από κάθε βίντεο στο YouTube υπάρχει ένα βέλος με τη λέξη «Κοινή χρήση» δίπλα του. Αυτό το κουμπί πρέπει να γίνει ο νέος καλύτερος φίλος σας. Κάντε κλικ σε αυτό και επιλέξτε το εικονίδιο του ιστότοπου στον οποίο θέλετε να το δημοσιεύσετε. Θα ανοίξει ένα αναδυόμενο παράθυρο με περίληψη του βίντεό σας. Μπορείτε να επεξεργαστείτε τη σύνοψη ή να την αφήσετε όπως είναι. Απλά μην αλλάξετε τη σύνδεση! Οι ιστότοποι όπως το Twitter και το Facebook θα παίζουν τα βίντεο χωρίς να χρειάζεται να ανοίξουν ένα νέο παράθυρο ή καρτέλα.

3. Εισάγετε διαγωνισμούς στα βίντεό σας στο YouTube.

Οι διαγωνισμοί στο Youtube είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προωθήσετε το κανάλι σας, ενώ μπορούν επίσης να αποτελέσουν ως μία μορφή διασκέδασης. Αναζητήστε τον ιστό ή το YouTube για να δείτε ποια κανάλια εκτελούν διαγωνισμούς. Βρείτε έναν διαγωνισμό που σχετίζεται με το κανάλι σας και διαβάστε τους κανόνες. Αν η προθεσμία σας δώσει αρκετό χρόνο για να κάνετε ένα βίντεο, θα είναι εξαιρετική ευκαιρία! Συνήθως, οι θεατές πρέπει να ψηφίσουν για το πόσο διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό, αστείο κλπ. ή να αφήσουν κάποιο σχόλιο σε ένα βίντεο σας. Να είσαστε βέβαιοι πως με αυτή την μέθοδο επιβραβεύεται το κοινό σας και από την πλευρά τους οι subscribers θα το εκτιμήσουν.

4. Στείλτε email ή μήνυμα σε γνωστούς και φίλους για να δουν το βίντεο σας.

Επικοινωνήστε με όλους τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας. Δοκιμάστε κάτι απλό, όπως: Δες αυτό το βίντεο που δημοσιεύσα στο YouTube και επιτρέψτε μου να ξέρω τι σκέφτεσαι και ποια είναι η γνώμη σου γι ‘αυτό. «Οι πιθανότητες είναι ότι θα προωθήσουν τον σύνδεσμο σε ακόμα πιο πολλούς θεατές.

5. Χρησιμοποιήστε ετικέτες.

Οι ετικέτες καθιστούν τις μηχανές αναζήτησης να χρησιμοποιούν τα βίντεό σας ως αποτελέσματα όταν κάποιος ψάχνει για ορισμένους όρους. Αυτό το αστείο βίντεο γάτας που παρακολουθείτε πιθανότατα έχει ετικέτες όπως «αστείες γάτες», «γάτες», «χαριτωμένες γάτες» κ.λπ. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει ετικέτες που περιγράφουν με ακρίβεια το βίντεο και το κανάλι σας. Μην χρησιμοποιείτε ανακριβείς ετικέτες μόνο για να έχετε περισσότερες προβολές. Θα καταλήξετε να αισθανθείτε ανέντιμοι και οι απογοητευμένοι θεατές θα μπορούσαν να σας αφήσουν αρνητικά σχόλια.

6. Δημιουργήστε προσαρμοσμένη φωτογραφία για κάθε βίντεο σας.

Από προεπιλογή, το YouTube επιλέγει τρεις φωτογραφίες από το βίντεό σας για χρήση ως εικόνα μικρογραφίας. Εάν αισθάνεστε πως δεν σας αντιπροσωπεύει κανένα από αυτά, δημιουργήστε τη δική σας εικόνα. Πάρτε μια selfie, ένα στιγμιότυπο οθόνης ή οποιαδήποτε άλλη εικόνα που δίνει μια εντυπωσιακή οπτική περιγραφή του βίντεό σας.

7. Δημιουργήστε λογότυπο ή banner για το κανάλι σου στο YouTube.

Να θυμάστε ότι προσαρμογή του καναλιού σας είναι δικιά σας ευθύνη και αν το αφήσετε στο έλεος στου Θεού, προφανώς θα μοιάζει πολύ ερασιτεχνική η δουλειά σας, και ουσιαστικά θα είναι άδικο για εσάς. Δημιουργήστε λογότυπο ή banner για το κανάλι σας και εάν δεν μπορείτε εσείς στην ανάγκη πληρώστε, να ξέρετε πως δεν θα πάνε χαμένα τα λεφτά.

8. Πάρτε σοβαρά την εποικοδομητική κριτική και αγνοήστε τα κακοπροαίρετα σχόλια.

Κανένα βίντεο για πρώτη φορά δεν είναι τέλειο και ποια θα ήταν η διασκέδαση αν ήταν; Κάθε βίντεο είναι μια ευκαιρία μάθησης για να βελτιωθείτε. Εάν ένας θεατής σας επαινεί για το καταπληκτικό περιεχόμενό του σεναρίου σας, αλλά σας λέει ότι ο θόρυβος του περιβάλλοντος είναι κάκιστος, αναζητήστε τους δωρεάν και εύκολους τρόπους για να διαγράψετε τον περιττό ήχο. Κάντε κάποιες μικρές βελτιώσεις σε κάθε βίντεο, κατά τη διάρκεια και προτού. Σας εύχομαι ολόψυχα να έχετε ένα κομψό και επαγγελματικό κανάλι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας