ΑρχικήΕιδήσειςΚατατέθηκε μήνυση στον εκτοπισμένο διευθυντή της Uber

Κατατέθηκε μήνυση στον εκτοπισμένο διευθυντή της Uber

Κατατέθηκε μήνυση στον εκτοπισμένο διευθυντή της Uber εναντίον του από έναν από τους κορυφαίους επενδυτές της εταιρείας, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν αργά την Πέμπτη.

Η εταιρία επιχειρηματικών κεφαλαίων Benchmark Capital, η οποία κατέχει το 13% της Uber και ελέγχει το 20% της εκλογικής δύναμης, μήνυσε την προηγούμενη εβδομάδα τον πρώην CEO της Uber Travis Kalanick λόγω απάτης απάτης, θέλοντας να τον εξαναγκάσει να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο, όπου έχει εκεί μία μόνιμη καρέκλα και μπορεί να ψηφίζει,ανάλογα με τα συμφέροντά του.

Ο Kalanick, στο πρώτο δικαστήριο που αρχειοθέτησε την αγωγή, δήλωσε ότι η νομική ενέργεια της Benchmark αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου για να τον απομακρύνει από την εταιρεία που βοήθησε να επιτύχει το ακατόρθωτο και να του αφαιρέσει την εξουσία του. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η νομική διαμάχη θα πρέπει να διεξαχθεί με διαιτητικούς παρατηρητές προς αποφυγήν κατάφωρης αδικίας του κατηγορούμενου.

Η δίκη της Benchmark σηματοδοτεί μια σπάνια περίπτωση ενός καλομελετημένου επενδυτή της Silicon Valley που προσβάλλει την ιδέας της επιχειρηματικότητας σε μία από τις δικές του, και όλα αυτά ενάντια σε πολύ επιτυχημένες νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έκπληξη στην κοινότητα κεφαλαιακών επιχειρηματικών επενδυτών της Silicon Valley δημιουργώντας αναμφισβήτητα ένα διαιρεμένο συμβούλιο στα έγκατα της Uber και διεξάγει μάχες μεταξύ των μετόχων, πολλοί από τους οποίους έχουν επικρίνει την απαράδεκτη μεθοδολογία που ασκεί ενάντια στους μετόχους της.

Οι φημολογίες αναφέρουν πως πρόκειται για μια αλλαγή στη δομή του διοικητικού συμβουλίου που συστάθηκε το 2016 για την επέκταση του αριθμού των διευθυντών ψηφοφορίας κατά τρεις, με τον Kalanick να έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να καλύψει αυτές τις έδρες.

Οι δικηγόροι της Benchmark υποστηρίζουν ότι ο Kalanick έκρυψε από το διοικητικό συμβούλιο πολλά λάθη, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών περί κλοπής μυστικού εμπορίου που αφορούσαν την αυτόνομη τεχνολογία αυτοκινήτων και την παράνομη συμπεριφορά του Kalanick και άλλων στελεχών στο χειρισμό ενός βιασμού που διέπραξε ένας οδηγός Uber στην Ινδία,

Από την άλλη πλευρά οι δικηγόροι του Kalanick απορρίπτουν αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι κατά τη στιγμή της αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου “η Benchmark γνώριζε πλήρως όλους τους ισχυρισμούς που ενέπλεκαν τον Kalanick”, η επιχείρηση “δεν ανέφερε ότι είχε” παραπλανηθεί κατα τη συμφωνία.

Μέσα στο Μάιο, η επιχείρηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων συνέχισε να τον υποστηρίζει. Στη συνέχεια, τον Ιούνιο, η Benchmark ήταν μέρος μιας ομάδας πέντε επενδυτών που απαίτησαν την παραίτηση του Kalanick ως Διευθύνων Σύμβουλος της Uber.

“Οι διευθυντές της Benchmark παρέδωσαν στον Kalanick επιστολή παραίτησης και του ανέφεραν ότι είχε λίγες ώρες στη διάθεσή του για να υπογράψει ή αλλιώς η Benchmark θα ξεκινήσει μια δημόσια εκστρατεία εναντίον του”, δήλωσε σε κατάθεση του η πλευρά του κατηγορουμένου.

Ο Benchmark υποστήριξε για πρώτη φορά την Uber το 2011 με επένδυση ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τις υποθέσεις του δικαστηρίου, αποκτώντας το 13% της ιδιοκτησία στην αξία των 68 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πέτυχε η Uber πέρυσι, το μερίδιο της Benchmark θα ανερχόταν σε σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Η προσφυγή στα δικαστήρια εξαιτίας διαφορών ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο βήμα για τη συγκριτική αξιολόγηση”, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση μέσω εκπρόσωπου της. “Η αποτυχία να δράσουμε τώρα θα σήμαινε την έγκριση μιας συμπεριφοράς που είναι εντελώς απαράδεκτη σε οποιαδήποτε εταιρεία, πόσο μάλλον μια εταιρεία του μεγέθους και της σπουδαιότητας του Uber.”

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166