Δυστυχώς αποδείχθηκε για άλλη μία φορά πως οι υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου είναι ανοργάνωτες και ανέτοιμες σε περιπτώσεις υπερφόρτωσης του δικτύου που τρέχουν για να εξυπηρετούν το ευρύ κοινό. Ωστόσο, εδώ τα πράγματα είναι ακόμη πιο περίπλοκα, γιατί αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Και πιο συγκεκριμένα, κατέρρευσε το σύστημα τηλεκπαίδευσης Webex, όπου μέσω αυτού αυτού οι καθηγητές παραδίδουν μαθήματα στους μαθητές τους, ενώ το τραγελαφικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι το σύστημα κράσαρε μόλις στην πρώτη ώρα που ξεκίνησε να λειτουργεί, πράγμα που ανάγκασε τους εκπαιδευτικούς να σταματήσουν το μάθημα, περιμένοντας να επανέλθει στην φυσιολογική του κατάσταση.
Από την μεριά του το Υπουργείο Παιδείας επιβεβαιώνει ότι όντως υπήρξε δυσλειτουργία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης Webex και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιδιορθωθεί άμεσα το ζήτημα προκειμένου να διεξαχθούν κανονικά τα μαθήματα.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί για εκείνους που δεν γνωρίζουν ότι για να αποφευχθούν τέτοιου είδους ζητήματα υπερφόρτωσης των δικτύων, το μόνο που έχει να κάνει ο διαχειριστής είναι να έχει δοκιμάσει και να προετοιμάσει το σύστημα εκ των προτέρων για να δει τις αντοχές του, και κατ’ επέκταση να εντοπίσει τις αδυναμίες με απώτερο σκοπό να διορθωθούν άμεσα, όμως εκ των πραγμάτων, φάνηκε πως δεν έγινε η σωστή προεργασία για να είναι όλα έτοιμα και να λειτουργούν ρολόι.
Τώρα όσον αφορά το τεχνικό σκέλος της υπόθεσης, η δυσλειτουργία προκλήθηκε διότι έπεσε ο διακομιστής της Cisco που βρίσκεται στο Λονδίνο, πάνω στον οποίο τρέχει η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης webex. Μάλιστα εδώ τίθενται ορισμένα σημαντικά ερωτήματα, δηλαδή, πως μία εταιρεία που θεωρείται τεχνολογικός Κολοσσός, δεν συμβούλεψε σωστά τους αρμόδιους φορείς για να αποφύγουν τέτοιου είδους ανεπιθύμητα θέματα. Όπως και γιατί, το τμήμα πληροφορικής στο «Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο» δεν έλαβε όλα τα αυτονόητα απαραίτητα μέτρα προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.
Βέβαια για να μη λέμε μόνο τα αρνητικά, το σύστημα τηλεκπαίδευσης που έχει εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, είναι πράγματι μία καινοτομία για τα δεδομένα της χώρας μας, και σαφώς θα προκύψουν τεράστια οφέλη, ιδίως για τους μαθητές πού βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελληνικής επικράτειας που έπρεπε να διανύσουν μακρινές αποστάσεις για να μεταβούν στα σχολεία τους.