ΑρχικήHow toΚατοικίδιο και παιδί. Πως να συνυπάρχουν με ομαλότητα

Κατοικίδιο και παιδί. Πως να συνυπάρχουν με ομαλότητα

Η νηπιακή ηλικία είναι αυτή κατά την οποία είναι πιο πιθανό ένα παιδί να επιμείνει στην απόκτηση ενός κατοικιδίου, συνήθως σκύλου ή γάτας. Συνήθως, η απόφαση απόκτησης και η επιλογή του τετράποδου φίλου βασίζεται σε συναισθηματικά κριτήρια, που αφορούν στο παιδί, στην ουσία όμως, πρόκειται για μία πολύ σημαντική κίνηση που επηρεάζει όλη την οικογένεια και η οποία πρέπει να παρθεί με λογική και με γνώμονα τα πρακτικά κριτήρια που αφορούν στην καθημερινότητά της.

Τα κατοικίδια διδάσκουν την πίστη, τη φιλία και την αγάπη. Τα παιδιά μαθαίνουν τον κύκλο της ζωής και, έτσι, εξοικειώνονται με την ιδέα της απώλειας. Επιπλέον, μαθαίνουν να παρέχουν φροντίδα και προστασία, ενώ τονώνεται το αίσθημα της υπευθυνότητας. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να μεταφραστεί σε πλήρη μεταφορά της ευθύνης του κατοικιδίου στο παιδί. Την ουσιαστική ευθύνη τη φέρετε εσείς που οφείλετε να καθοδηγείτε και να φροντίζετε το νέο μέλος της οικογένειάς σας, κάνοντας το παιδί σας ενεργό σε αυτή τη διαδικασία.

Κατ’ αρχάς, η άφιξη ενός κατοικιδίου στο σπίτι δεν έχει σχεδόν καμία διαφορά με την άφιξη ενός νέου μωρού και έτσι θα πρέπει να την αντιμετωπίζετε. Μην υπερεκτιμάτε τις δυνατότητές σας. Αν, για παράδειγμα, δεν μπορείτε να τηρείτε το πρόγραμμα που χρειάζεται ένα σκύλος, ίσως θα ήταν προτιμότερο να επιλέξετε να αποκτήσετε μία γάτα που είναι από τη φύση της πιο ανεξάρτητη.

Μην ξεχνάτε πως το κατοικίδιο σας χρειάζεται χώρο και συντροφικότητα, που σημαίνει πως θα πρέπει προσαρμόσετε το περιβάλλον σας στις ανάγκες του, φροντίζοντας ταυτόχρονα και για την ασφάλειά του.

Μην αφήνετε το παιδί σας να παίζει βίαια ή άγαρμπα με τον τετράποδο φίλο του. Κάτι τέτοιο προκαλεί στρες στο κατοικίδιό σας ενώ ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στη συμπεριφορά του. Γνωρίζετε καλά πως τα παιδιά χάνουν εύκολα το ενδιαφέρον τους. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τα κατοικίδια. Για αυτό το λόγο, κρατάτε τη σχέση μεταξύ τους ζωντανή και ουσιαστική, με το να θέτετε όρια στην ώρα παιχνιδιού και στην επαφή μεταξύ τους.

Στην περίπτωση επιλογής σκύλου ράτσας, φροντίστε να διευρευνήσετε το θέμα και να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει. Αν, για παράδειγμα, υπάρχουν πολύ μικρά παιδιά στο σπίτι και ο χρόνος που μπορείτε να διαθέσετε είναι περιορισμένος, θα ήταν λάθος να επιλέξετε μια πολύ ενεργητική, μεγαλόσωμη ράτσα. Επιλέξτε τη θετική εκπαίδευση για το σκύλο σας.

Μπορεί να ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία (2 μηνών κουτάβι) και, εφόσον συμμετέχετε ενεργά, μπορεί να κάνει την συμβίωσή σας πραγματικά αρμονική. Τέλος, μην ξεχνάτε το πιο σημαντικό… τα οφέλη από την επαφή με ένα κατοικίδιο είναι πολύ σημαντικά για ένα παιδί αλλά είναι εξίσου σημαντικά και για εσάς.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166