ΑρχικήΕπιστήμηΚυτταρίτιδα πληροφορίες. Αιτίες και αντιμετώπιση

Κυτταρίτιδα πληροφορίες. Αιτίες και αντιμετώπιση

Πολλές γυναίκες – αλλά και αρκετοί άνδρες – έχουν κυτταρίτιδα. Το «σήμα κατατεθέν» της είναι η «όψη φλοιού πορτοκαλιού», κυρίως στο δέρμα των γοφώνμηρών. Η υπερβολική συγκέντρωση υποδόριου λίπους και η καταστροφή του υποδόριου συνδετικού ιστού (ο ιστός που βρίσκεται κάτω από το δέρμα) ευθύνονται για την κατάσταση αυτή, η οποία είναι αιτία δυσφορίας και αμηχανίας, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, για εκατομμύρια γυναίκες

Η κυτταρίτιδα, έως κάποιο βαθμό, αποτελεί μια φυσιολογική κατάσταση για τις γυναίκες. Το πρόβλημα μπορεί να ειδωθεί σαν μια σύγκρουση μεταξύ της φύσης και των αισθητικών προτύπων του καιρού μας αν και αυτό ελάχιστα μπορεί να παρηγορήσει!

Ποιες και ποιους αφορά η κυτταρίτιδα;

Στις γυναίκες, λοιπόν, η κυτταρίτιδα δεν είναι πάθηση, αλλά μια διαταραχή αισθητικής φύσης. Πράγματι, οι γυναίκες εμφανίζουν κυτταρίτιδα τουλάχιστον 9 φορές πιο συχνά σε σχέση με τους άνδρες και τα αίτια βρίσκονται στις διαφορές που παρουσιάζει η κατασκευή του δέρματος μεταξύ των δύο φύλων. Το 85% των γυναικών μετά την εφηβεία και το 95% μετά την ηλικία των 30 εμφανίζουν κάποιου βαθμού κυτταρίτιδα. Το βασικό χαρακτηριστικό της κυτταρίτιδας είναι η όψη τύπου «φλοιού πορτοκαλιού».

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εικόνα του δέρματος της προσβεβλημένης περιοχής. Ο φλοιός πορτοκαλιού μπορεί να εμφανίζεται αυτόματα ή μόνο μετά από πίεση του δέρματος μεταξύ των δακτύλων, οπότε και η κατάσταση είναι ηπιότερη. Η πίεση μεταξύ των δακτύλων αποτελεί και επίσημο διαγνωστικό τεστ για την κυτταρίτιδα.

Οι περιοχές που προσβάλλονται είναι συνήθως οι γοφοί και οι μηροί, ενώ σε μικρότερο βαθμό μπορεί να προσβληθεί το κατώτερο τμήμα της κοιλιάς, ο αυχένας και οι βραχίονες. Οι περιοχές αυτές αντιστοιχούν σε αυτές που προτιμά η παχυσαρκία γυναικείου τύπου. Γενικά, οι αδύνατες γυναίκες και οι αθλήτριες έχουν μικρότερο βαθμό κυτταρίτιδας, ωστόσο οι δύο αυτές ιδιότητες δεν αποκλείουν την εμφάνισή της

Βαθμοί βαρύτητας

Η κυτταρίτιδα ταξινομείται σε 4 βαθμούς βαρύτητας. Η κατάταξη αυτή βοηθά τη σύγκριση και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας μιας θεραπείας.

 • Στάδιο 0: Κατά την όρθια στάση, το δέρμα στους μηρούς και στους γοφούς είναι λείο. Εάν το τσιμπήσουμε (δοκιμασία πίεσης) ρυτιδώνεται και διπλώνεται, αλλά δεν παρουσιάζει όψη φλοιού πορτοκαλιού, δηλαδή εναλλασσόμενα μικροεξογκώματα και μικροβαθουλώματα. Η κατάσταση αυτή είναι το πρότυπο του «φυσιολογικού» και απαντάται στους περισσότερους άνδρες και, κυρίως, σε αδύνατες γυναίκες με αθλητικό τύπο, αλλά όχι σε όλες.
 • Στάδιο 1: Η επιφάνεια του δέρματος είναι λεία κατά την όρθια στάση ή στο κρεβάτι, ωστόσο με τη δοκιμασία πίεσης παρατηρούμε την εμφάνιση φλοιού πορτοκαλιού. Η κατάσταση αυτή απαντάται στις περισσότερες γυναίκες, ενώ στους άνδρες μπορεί να αποτελεί σημάδι ανεπάρκειας των ανδρογόνων, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο.
 • Στάδιο 2: Η επιφάνεια του δέρματος παραμένει λεία μόνο στο κρεβάτι, ενώ στην όρθια στάση παρουσιάζεται αυτόματα φλοιός πορτοκαλιού. Αυτό το στάδιο αφορά κυρίως παχύσαρκες γυναίκες ή γυναίκες μετά τα 40.
 • Στάδιο 3: Ο φλοιός πορτοκαλιού εμφανίζεται ανεξάρτητα από τη θέση του σώματος. Είναι πολύ συχνή μετά την εμμηνόπαυση και στην παχυσαρκία. Αν και από τις περισσότερες γυναίκες ιδανικό θεωρείται το στάδιο 0, οι περισσότερες, λόγω της κατασκευής του γυναικείου δέρματος, θα πρέπει να βάζουν ως πρότυπο το στάδιο 1, καθώς είναι αυτό που ιδανικά μπορούμε να αναμένουμε, συνήθως μετά από κατάλληλες παρεμβάσεις.

Θεραπευτικές επιλογές κατά της κυτταρίτιδας

Τα αίτια μπορεί να είναι πολυποίκιλα και σε κάθε γυναίκα μπορεί να επικρατεί κάποιο διαφορετικό. Σημαντικό ρόλο, πάντως, μπορεί να παίζουν η κακή διατροφή (αυξημένη πρόσληψη λίπους), η ελλιπής άσκηση, η κακή αιματική και λεμφική κυκλοφορία, η ύπαρξη ορμονικών διαταραχών, η παρατεταμένη δεύτερη φάση του κύκλου, που αυξάνει την κατακράτηση υγρών, το άγχος, το κάπνισμα, η ανεπαρκής κατανάλωση νερού και, βέβαια, η κληρονομικότητα.

Η βασική θεραπευτική φιλοσοφία είναι ξεκάθαρη: μείωση του υποδόριου λίπους και ενίσχυση του συνδετικού ιστού. Όπως ισχύει όμως για όλες τις παθήσεις, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Στην περίπτωσή μας, αυτή δεν είναι εφικτή σε πολλές γυναίκες για ιδιοσυγκρασιακούς λόγους, καθώς ο αριθμός και το μέγεθος των λιποκυττάρων καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας ακόμη και μέσα από τη μήτρα της μητέρας μας, οδηγώντας έτσι στην ύπαρξη προδιάθεσης για κυτταρίτιδα ή όχι.

Ένα μέτρο πρόληψης είναι η διατήρηση του στρώματος λίπους του υποδόριου ιστού όσο γίνεται πιο αδύνατου. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με τη σωματική άσκηση και με τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος. Μια άλλη φυσική προληπτική – θεραπευτική μέθοδος είναι το μασάζ, το οποίο μπορεί εύκολα να γίνει και από την ίδια τη ασθενή. Το μασάζ βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου και με τον τρόπο αυτό μειώνει το λεμφικό οίδημα.

Η διεύθυνση του μασάζ θα πρέπει να είναι πάντα προς την καρδιά.Το συνηθέστερα απαντώμενο ενεργό συστατικό στα τοπικά προϊόντα για την κυτταρίτιδα είναι η καφεΐνη. Αμέσως επόμενα σε συχνότητα είναι τα βοτανικά παράγωγα και οι ουσίες με σκοπό την ενυδάτωση. Τα βότανα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της κυτταρίτιδας εφαρμόζονται τοπικά ή λαμβάνονται από το στόμα και έχουν την ιδιότητα ενίσχυσης του συνδετικού ιστού. Θα περιοριστούμε στα δύο σημαντικότερα από αυτά.Centella asiatica.

To βότανο αυτό, γνωστό και ως Gotu kola, έχει δώσει θεαματικά κλινικά αποτελέσματα όταν λαμβάνεται από το στόμα σε δόση 30 mg τρεις φορές την ημέρα, στην περίπτωση της κυτταρίτιδας, αλλά και των φλεβικών κιρσών. Horse chestnut. Τα εκχυλίσματα του horse chestnut (αγριοκάστανο, επιστημονική ονομασία Aesculus hippocastanum) και της βασικής ενεργού ουσίας που περιέχει, της εσκίνης, διαθέτουν αντιφλεγμονώδη και αντιοιδηματική δράση, η οποία είναι επιθυμητή στην κυτταρίτιδα.

Η εσκίνη μειώνει τη διαρροή υγρών από τα τριχοειδή αγγεία, καθώς περιορίζει το άνοιγμα των πόρων και έτσι το οίδημα μειώνεται. Η εσκίνη μπορεί να χορηγηθεί και από το στόμα, σε δόση 10-20 mg 3 φορές την ημέρα, ενώ θεραπευτικό είναι και ένα σύμπλεγμα τοπικής εφαρμογής εσκίνης και χοληστερόλης.

Οι κρέμες για την κυτταρίτιδα

Σε επίσημη ιατρική μελέτη1 των 32 πιο δημοφιλών προϊόντων τοπικής εφαρμογής (κρέμες κ.λπ.) του εμπορίου κατά της κυτταρίτιδας, οι κύριες διαπιστώσεις ήταν οι εξής:

 • Κάθε προϊόν περιέχει από 4 έως και 31 (μέσος όρος 22) ξεχωριστά συστατικά ενεργά ή έκδοχα (αρώματα κ.λπ.).
 • Το συνηθέστερα απαντώμενο ενεργό συστατικό ήταν η καφεΐνη, που περιεχόταν σε πάνω από το 60% των προϊόντων.
 • Αμέσως επόμενα σε συχνότητα ήταν τα βοτανικά παράγωγα και ουσίες με σκοπό την ενυδάτωση.
 • Αρωματικά έκδοχα περιείχε το σύνολο των προϊόντων.
 • Κανένα προϊόν δεν ήταν μολυσμένο από μικρόβια.
 • Κανένα προϊόν δεν περιείχε φορμαλδεΰδη.
 • Αναγνωρισμένα αλλεργιογόνα περιέχονταν σε ελάχιστο ποσοστό των κρεμών.

Τα προϊόντα αυτά κρίνονται γενικά ασφαλή, άλλωστε η βιομηχανία καλλυντικών επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, ενώ όλο και περισσότερες εταιρείες κάνουν πλέον πολυάριθμες κλινικές δοκιμές προς επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητάς τους, πριν βγουν στην αγορά 2, 3, 4, 5, 6, 7. Βασικό κριτήριο επιλογής μιας τέτοιας κρέμας, είναι η εμπιστοσύνη σας προς την παραγωγό εταιρεία και η αποφυγή ανώνυμων προϊόντων ή αυτών που υπόσχονται εξόφθαλμα υπερβολικά αποτελέσματα.

Το τρίψιμο του δέρματός σας με μια κρέμα κατά της κυτταρίτιδας, μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Θα βοηθήσει να ενισχυθεί η κυκλοφορία του αίματος και θα προσφέρει ελαστικότητα στο δέρμα σας, γιατί διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Θα βοηθήσει επίσης στη διάλυση των λιπαρών υγρών των ιστών και των τοξικών που μαζεύονται εκεί.

Οι κρέμες κατά της κυτταρίτιδας επιταχύνουν επίσης τη μεταβολική διαδικασία στο εσωτερικό των κυττάρων. Το τρίψιμο δημιουργεί αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στη μείωση της κυτταρίτιδας

Ωστόσο, σε περίπτωση που το δέρμα σας είναι ευαίσθητο, θα πρέπει να επιλέξετε κατάλληλα τις κρέμες που θα αγοράσετε. Η τακτική χρήση κρεμών, σε συνδυασμό με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα διατροφής, συν κάποιες ασκήσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξαλείψετε την κυτταρίτιδά σας.

Μια σχετικά καινούρια κατηγορία αποτελούν οι συσφιγκτικές κρέμες που διαθέτουν ταυτόχρονα λιπολυτικές ιδιότητες, οι οποίες δρουν στις ανώτατες στοιβάδες της επιδερμίδας και υπόσχονται μείωση πόντων. Ενισχύοντας την αποσυμφόρηση των περιττών υγρών, οι κρέμες αυτές βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία στις προβληματικές περιοχές, διεγείροντας τον μεταβολισμό των λιποκυττάρων και αποτρέποντας την υπερβολική συσσώρευση λίπους στα κύτταρα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην επιλογή της κρέμας, με βάση τα συστατικά που περιέχουν:

Οι κρέμες που περιέχουν ξανθίνες και τα παράγωγά τους (καφεΐνη, καοβρομίνη κ.ά.) παρέχουν τοπική θερμογενετική δράση, παράγοντες όπως π.χ. το βούτυρο karité βοηθούν στην ενυδάτωση και λειαίνουν την επιδερμίδα, ενώ τα θαλάσσια άλατα ή το εκχύλισμα καστανιάς δρουν στη μικροκυκλοφορία και διεγείρουν την απομάκρυνση των περιττών υγρών, έχουν δηλαδή αποσυμφορητική δράση.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166