Κίνα: Η χώρα των πολλών Data Centers

Κίνα: Η χώρα των πολλών Data Centers

H Κίνα γνωρίζει μια πρωτόγνωρη «άνθηση» στο τομέα της κατασκευής Data Center. Αν και η πιο σωστή έκφραση θα ήταν «έκρηξη», καθώς η κινεζική κυβέρνηση έχει επενδύσει τεράστια χρηματικά πόσα ώστε να έχει άμεσα τα περισσότερα και πλέον υπερσύγχρονα Data Centers στη κατοχή της. Προφανώς γιατί είναι και θέμα γοήτρου ώστε να ξεχωρίζει και σε αυτό τον τομέα από τις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες του δυτικού πολιτισμού.

Σκοπός αυτής της επένδυσης είναι να αναπτυχθεί η πλέον σύγχρονη υποδομή ώστε να καλυφθούν πρωτίστως οι ανάγκες της ίδιας της χωράς (αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των κινέζων με πρόσβαση στο διαδίκτυο), καθώς και να αναπτυχθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Αυτή τη στιγμή χτίζονται δεκάδες ίσως και εκατοντάδες Data Centers, ενώ κυκλοφόρησαν οι φήμες πως κάποια από αυτά που θα ολοκληρωθούν τη περίοδο 2022-2023 και θα έχουν έκταση 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όσο δηλαδή περίπου μία μικρομεσαία πόλη στην επαρχία της Ελλάδας.

Όπως λένε διάφοροι ειδήμονες σε αυτό τον τομέα, η πολιτική της Κίνας αυτή τη στιγμή είναι να χτίσει πολλά και μεγάλα (σε έκταση) κέντρα δεδομένων γιατί θέλει να είναι ανεξάρτητη από τρίτες χώρες, ενώ παράλληλα δίνεται η ευκαιρία να πουλάει αυτές τις υπηρεσίες σε διάφορες ιδιωτικές εταιρείες με απώτερο σκοπό να εισέλθει φρέσκο χρήμα στα κρατικά ταμεία, ανεβάζοντας κατακόρυφα το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας.

Άλλωστε δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το διαδίκτυο και κατά κάποιο τρόπο τα κέντρα δεδομένων είναι πρωτευούσης σημασίας.

Η διαφαινόνεμη βέβαια ανάπτυξη της Κίνας προβλέπεται να προσφέρει τις ανάλογες ευκαιρίες σε Ευρωπαϊκές και κυρίως αμερικανικές εταιρίες να «μεταναστεύσουν» στην Κίνα. Φυσικά, η Κίνα το γνωρίζει αυτό και έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με διάφορες εταιρίες.

Έχει διαρρεύσει επίσης πως τα Data Centers θα είναι όλα Tie.

Τα Data Centers καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας

Εδώ γεννάται ένα τεράστιο ζήτημα, όσον αφορά τα κέντρα δεδομένων αυτού του μεγέθους. Αρχικά να εξηγήσω πως αυτές οι εγκαταστάσεις για να λειτουργήσουν πλήρως απαιτούνται τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, ενδεχομένως περισσότερο και από τα συμβατικά εργοστάσια που κατασκευάζουν ηλεκτρονικές συσκευές, ρούχα, αυτοκίνητα και ούτω καθεξής.

Συνεπώς εάν εξετάσουμε αντικειμενικά τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία ενός Data Center που είναι ενεργοβόρο, πιθανώς να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως η Πλάστιγγα γέρνει προς την αρνητική πλευρά, γιατί ως συνήθως χρησιμοποιείται το ρεύμα πού προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, όπως για παράδειγμα λιγνίτης και τύρφη που ρυπαίνουν ασύστολα την ατμόσφαιρα, επιβαρύνοντας πρωτίστως την υγεία των πολιτών από την εισπνεόμενη κακή ποιότητα αέρα, και δευτερευόντως γιατί ενισχύουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Διάβασε επίσης: Πως οι εργοδότες προσλαμβάνουν και απολύουν υπαλλήλους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας