ΑρχικήΨυχαγωγίαGamesEnter The Matrix (video game)

Enter The Matrix (video game)

  • Είδος: Action, adventure
  • Εκδότης: Infogrames
  • Προγραμματίστρια εταιρεία: Shiny Entertainment
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 14 Μαΐου 2003
  • Υποστηριζόμενες πλατφόρμες: GameCube, Microsoft Windows, PlayStation 2, Xbox
  • Mode: Single player, multiplayer

Άραγε όσα βλέπουμε γύρω μας είναι πραγματικά; Αυτά που αισθανόμαστε; Μήπως ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, τη στιγμή που η πραγματική εικόνα του κόσμου μας δεν είναι αυτή που νομίζουμε; Τι είναι τελικά το περίφημο Matrix και πώς μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτό;

Το παραπάνω ερώτημα γεννήθηκε στο μυαλό όσων παρακολούθησαν τη 1η ταινία Matrix, πριν από πάρα πολύ καιρό. Η απάντηση θα δοθεί ασφαλώς μέσα από το Matrix Reloaded που προβάλλεται αυτό τον καιρό (δυστυχώς δε το έχω δει ακόμα), καθώς και από το επερχόμενο Revolution, τα γυρίσματα του οποίου έχουν ήδη τελειώσει! Εμείς εδώ θα ασχοληθούμε με το επίσημο παιχνίδι του Matrix, το Enter the Matrix.

Η ιστορία μας έχει δείξει πως οι μεταφορές γνωστών ταινιών στις οθόνες των υπολογιστών μας, δε στέφεται από ανάλογη (με των ταινιών) επιτυχία. Το αντίθετο μάλιστα – έχουν καταφέρει να απογοητεύσουν ακόμα και φίλους της ταινίας την οποία “μετέφεραν”. Οι εξαιρέσεις ελάχιστες, οι οποίες απλώς επιβεβαίωσαν τον παραπάνω, άγραφο, κανόνα.

Βέβαια η σχέση αυτή μεταξύ games και ταινιών, είναι αμφίδρομη, μιας και οι περισσότερες ταινίες που βασίστηκαν σε κάποιο παιχνίδι, δεν ήταν αντίστοιχα καλές. Για κάποιο παράξενο λόγο λοιπόν, φαίνεται πως οι 2 βιομηχανίες (gaming & θεάματος) δε μπορούν να συμβαδίσουν. Άραγε το Enter the Matrix θα ακολουθήσει και αυτό τον κανόνα, ή θα αποτελέσει μια από τις λίγες εξαιρέσεις; Δεν έχετε παρά να διαβάσετε παρακάτω για να βρείτε την απάντηση.

Σενάριο

Το σενάριο του παιχνιδιού είναι και αυτό δημιουργία των αδερφών Wachowski (Larry & Andy). Για του τυχόν μη γνωρίζοντες, πρόκειται για τους δημιουργούς των ταινιών Matrix. Αν και το σενάριο του Enter the Matrix βασίζεται στα τεκταινόμενα των ταινιών, στέκεται και από μόνο του.

Δυστυχώς, όπως προανέφερα και παραπάνω, δεν έχω δει ακόμα τη 2η ταινία, και δε μπορώ να ξέρω κατά πόσο και σε τι βαθμό, ακολουθεί το σενάριό της. Τα τεκταινόμενα λαμβάνουν χώρα στο ίδιο σύμπαν με αυτό των ταινιών. Επί της ουσίας καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε σε διάφορες επιμέρους αποστολές, που διαδραματίζονται στο χώρο του Matrix.

Είναι γεγονός πως υπάρχει μια γραμμικότητα ως προς την εξέλιξη της πλοκής. Φαίνεται δηλαδή πως η κάθε αποστολή είναι φυσική συνέχεια της άλλης. Γενικά, οι αποστολές αυτές είναι πολλές και μικρές σε μέγεθος. Σύμφωνα πάντως με η δημιουργό εταιρεία, όποιος παίξει το παιχνίδι θα καταλάβει την όλη ιστορία του Matrix Reloaded.

Το παιχνίδι ακολουθεί την 3rd person view, ενώ αν επιθυμεί ο παίκτης μπορεί να το κάνει και 1ου προσώπου. Αν και παίζοντας με αυτή τη προοπτική μάλλον δυσκολεύει τα πράγματα. Πάντως η δυνατότητα αυτή αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το όπλο μας από μακριά.

Οι διαθέσιμοι χαρακτήρες είναι δύο, ο Ghost και η Niobe. Ναι ξέρω, απογοητευτήκατε και εσείς όπως και εγώ. Σαφώς θα ήταν προτιμότερο να πρωταγωνιστούν ο Neo και η Trinity ή και ο Morpheus. Τώρα το γιατί έγινε αυτό, δε ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι πως το γεγονός αυτό “ρίχνει” την εικόνα του παιχνιδιού. Πάντως όλοι οι χαρακτήρες της ταινίας εμφανίζονται κατά καιρούς στο παιχνίδι, κυρίως μέσα από βιντεάκια.

Γραφικά και ήχος

Τα γραφικά του παιχνιδιού δεν είναι τα καλύτερα δυνατά που έχω δει. Οι χαρακτήρες είναι κάπως χοντροκομμένοι και τετραγωνισμένοι, ενώ και η κίνησή τους δεν είναι και η πιο αληθοφανής που έχω δει. Οι σχετικές με πολεμικά χτυπήματα κινήσεις είναι καλύτερες, αλλά και πάλι φαίνεται η κακή δουλειά που έχει γίνει στο σχεδιασμό.

Ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να λείπει η περίφημη αργή κίνηση καθώς και οι ειδικές κινήσεις (όπως το περπάτημα σε τοίχο και πολλές εντυπωσιακές κινήσεις), οι οποίες επιτυγχάνονται με το πάτημα του σχετικού πλήκτρου. Το κακό είναι πως κάποια στιγμή αδειάζει η σχετική μπάρα, αλλά μετά από λίγο ξαναγεμίζει (το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη μπάρα της υγείας).

Πάντως οι κινήσεις αυτές είναι που προσθέτουν πολλά “συν” στο παιχνίδι, καθώς μας επιτρέπουν να ξαναζήσουμε εντυπωσιακές στιγμές από την ταινία. Γενικά όμως φαίνεται πως η δημιουργός εταιρεία δεν εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες που δίνουν οι σύγχρονες κάρτες γραφικών, τη στιγμή που έχουν κατακλύσει την αγορά τίτλοι με εντυπωσιακά γραφικά. Η σχεδίαση των χώρων είναι πολύ καλή και δημιουργεί μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα.

Οι χρωματισμοί και οι αντανακλάσεις αποδίδονται πολύ όμορφα, ενώ οι επιδράσεις των γεγονότων (πυροβολισμοί, χτυπήματα κλπ) είναι άμεσες στο περιβάλλον. Πάντως οι τροχιές που δημιουργούν οι σφαίρες που εξαπολύουν οι αντίπαλοι, όταν βρισκόμαστε σε αργό mode, αποδίδονται πολύ όμορφα. Εκεί πραγματικά η ατμοσφαιρικότητα ανεβαίνει στα ύψη.

Τελειώνοντας την αναφορά στα γραφικά, να σας πω ότι το Enter the Matrix περιέχει πολλές FMV movies, στις οποίες πρωταγωνιστούν ηθοποιοί της ταινίας. Μάλιστα πολλές σκηνές έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για το παιχνίδι. Η ποιότητα των video αυτών είναι πολύ καλή, ενώ για τη συμπίεσή τους έχει χρησιμοποιηθεί ο πασίγνωστός αλγόριθμος συμπίεσης βίντεο, DivX. Πέραν αυτών, υπάρχουν και πολλά βίντεο που χρησιμοποιούν την μηχανή γραφικών του παιχνιδιού. Τα βίντεο αυτά είναι οι συνδετικοί κρίκοι στα τεκταινόμενα επί της οθόνης.

Ο ήχος τώρα είναι ίσως το πιο καλό σημείο του παιχνιδιού. Οι ομιλίες των χαρακτήρων (οι οποίες πολλές φορές μας προδίδουν τη θέση που βρίσκονται κρυμμένοι) αλλά και τα ηχητικά εφέ είναι ρεαλιστικότατα, ενώ η μουσική επένδυση δένει απόλυτα με την ατμόσφαιρα. Μάλιστα, όταν βρισκόμαστε σε κάποιο κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού, οι ρυθμοί ανεβαίνουν, ανεβάζοντας ταυτόχρονα την αδρεναλίνη του παίκτη – όπως και στην 1η ταινία.

Γενικά πάντως το οπτικοακουστικό αποτέλεσμα κρίνεται ικανοποιητικό, τουλάχιστον όσον αφορά τους περιβάλλοντες χώρους και τον ήχο και γενικά την ατμόσφαιρα. Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν την αίσθηση πως συμμετέχουμε στη ταινία. Αν η σχεδίαση των χαρακτήρων ήταν πιο προσεγμένη, ίσως να μιλούσαμε για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Όμως φαίνεται πως τίποτα δεν είναι τέλειο σε αυτό το κόσμο…

Gameplay – AI

Το Enter the Matrix, είναι ένας τίτλος που πραγματικά ξεχειλίζει από δράση. Αν και διαθέτει μια μικρή πινελιά εξερεύνησης (δηλαδή θα πρέπει να βρούμε κάποια αντικείμενα ή να μεταβούμε σε κάποιους χώρους), κυρίαρχο στοιχείο είναι η δράση, με τη μορφή ξυλοδαρμών ή πυροβολισμών.

Πάντως ο χαρακτηρισμός action – adventure που του αποδίδει η δημιουργός εταιρεία, δε πιστεύω πως στέκει. Επιπλέον σε κάποια επίπεδα θα κληθούμε να οδηγήσουμε ή να προστατέψουμε οχήματα, ενώ θα οδηγήσουμε και ένα ταχύτατο hovercraft, μέσα στο σκοτεινό κόσμο του Zeon.

Με βάση αυτό το στοιχείο λοιπόν, θα περιμένει κανείς οι χειρισμός να είναι απρόσκοπτος, έτσι ώστε να μη δημιουργεί πρόβλημα στο παίκτη και να τον αφήνει να επικεντρωθεί στα τεκταινόμενα. Αμ δε! Για άλλη μια φορά σε παιχνίδι δράσης, ο χειρισμός αντί να σταθεί αρωγός, στέκεται εμπόδιο! Σε αυτό βοηθάνε και οι κακές -αυτόματες- τοποθετήσεις της in-game κάμερας, η οποία πολλές φορές αποπροσανατολίζει τον παίκτη.

Ειδικά σε στιγμές… πανικού (εκεί δηλαδή που καλούμαστε να τα βάλουμε με 3-4 μαζεμένους), έχασα το… μπούσουλα! Πάλι καλά που η ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη) τους δεν είναι κάποιου επιπέδου! Α ναι, ξέχασα να σας πω, πως και αυτό είναι ένα ακόμα προβληματάκι του παιχνιδιού. Όταν ο χαρακτήρας μας μάχεται με 2 και άνω αντιπάλους – ειδικά όταν δεν χρησιμοποιεί όπλο- δεν συναντά την αντίσταση που θα έπρεπε.

Δηλαδή, από τη στιγμή που είναι οπλισμένοι θα περίμενε κανείς πως την ώρα που… χαϊδολογάμε τον ένα, ο άλλος θα πυροβολήσει εναντίον μας. Όμως ως προς γενική έκπληξη του κοινού, όχι μόνο δεν πυροβολεί αλλά δεν μπαίνει καν στο κόπο να χτυπήσει έστω με τα χέρια. Κάθεται σαν καλό παιδί και περιμένει τη σειρά του. Λέτε να υπηρετούν στην… ΕΛΑΣ και να περιμένουν εντολή για να πράξουν τα αυτονόητα; (ναι το ξέρω, ώρες-ώρες γίνομαι πολύ κακός).

Το κυριότερο μας όπλο είναι η άριστη γνώση πολεμικών τεχνών που κατέχουν οι κεντρικοί μας χαρακτήρες. Σε πολλές περιπτώσεις όμως κρίνεται επιτακτική και η χρήση όπλων. Για το σκοπό αυτό, οι ήρωές μας είναι εφοδιασμένοι με πιστόλια, ενώ κατά τη πορεία στο παιχνίδι, ανανεώνουν τόσο τον οπλισμό, όσο και τη… γκαρνταρόμπα των όπλων τους! Βασικοί προμηθευτές είναι ασφαλώς οι αντίπαλοί μας, οι οποίοι μετά τη περιποίηση που θα υποστούν, δε χρειάζονται πλέον τα σιδερικά τους.

Οι εχθροί μας μέσα στο παιχνίδι, είναι κατά κύριοι λόγο φύλακες ασφαλείας, αστυνομικοί, ειδικές δυνάμεις (SWAT) ενώ δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν κάποια πλάσματα βγαλμένα από τη ταινία και φυσικά οι περίφημοι Agents. Τους τελευταίους καλό θα είναι να τους αποφεύγετε, όσο αυτό είναι δυνατό. Είναι οι πιο δύσκολοι αντίπαλοι. Κάποιες φορές βέβαια η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη και εκεί θέλει μεγάλη προσοχή. Μιλώντας για δυσκολία πάντως, πρέπει να πω πως το Enter the Matrix είναι ένα σχετικά εύκολο παιχνίδι, το οποίο δε θα σας δυσκολέψει ιδιαίτερα.

Το κακό είναι πως δεν μπορείς να κάνεις save τη στιγμή που επιθυμείς, παρά μόνο αφότου τελειώσει ένα επίπεδο. Από την άλλη όμως, επειδή το μέγεθος των επιπέδων είναι μικρό, έχουμε τη δυνατότητα για πολλά saves. Παράλληλα, οι τοποθετήσεις των εχθρών μας μέσα σε κάθε επίπεδο, παραμένει σταθερή. Άρα αν κάποιος σας σκοτώσει επειδή πετάχτηκε ξαφνικά από κάποια γωνιά, μόλις ξαναπλησιάσετε εκεί, θα ξέρετε τι σας περιμένει!

Επιπλέον το παιχνίδι διαθέτει και ένα mode, ονόματι hacking. Η εν λόγω επιλογή είναι διαθέσιμη στο κεντρικό μενού. Επιλέγοντάς το λοιπόν μεταφερόμαστε σε μια οθόνη που θυμίζει το πάλαι ποτέ κραταιό MS-DOS (εντάξει, στο πιο… έγχρωμό του). Εδώ θα χρησιμοποιήσετε βασικές εντολές dos.

Στην αρχή υπάρχει επεξήγηση για το τι κάνει η κάθε εντολή καθώς και παραδείγματα σωστής σύνταξης αυτών. Τώρα θα μου πείτε προς τι τόσο κακό; Η ανταμοιβή σας για την ενασχόλησή σας με το εν λόγω mode, είναι το ξεκλείδωμα κάποιων FMV σκηνών καθώς και τη συλλογή πληροφοριών για τους χαρακτήρες του παιχνιδιού. Πάντως όσοι ασχοληθείτε με αυτό το mode, απλά θα περάσετε λίγο την ώρα σας.

Για όλα φταίει ο πρόγονος

Αν και αυτή τη στιγμή μιλάμε για το πρώτο επίσημο παιχνίδι σχετικό με την τριλογία του Matrix, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στον… ανεπίσημο πρόγονό του. Ασφαλώς αναφέρομαι στο Max Payne, το οποίο περιείχε πολλά στοιχεία Matrix, μεταξύ των οποίων η περίφημη αργή κίνηση, που μας επέτρεπε να αποφύγουμε τα αντίπαλα πυρά και να αντεπεξέλθουμε καλύτερα σε δύσκολες καταστάσεις.

Μάλιστα έχει κυκλοφορήσει και ένα Mod, το οποίο προσέθετε στο Max Payne τον κόσμο του Matrix. Με βάση λοιπόν αυτό το γεγονός θα περίμενε κανείς το “επίσημο” Enter the Matrix να είναι καλύτερο (άντε, στη χειρότερη περίπτωση ισάξιο) από το κύριο Payne. Όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, έτσι και εδώ η σύγκριση είναι αναπόφευκτη και σίγουρα η τελική γνωμάτευση επηρεάζεται από αυτή. Το αποτέλεσμα δυστυχώς δεν είναι το αναμενόμενο.

Συμπέρασμα

Προσωπική μου άποψη είναι πως το Enter the Matrix δεν στέκεται αντάξιο των περιστάσεων και τελικά δεν καταφέρνει να αποτελέσει μια λαμπρή εξαίρεση, στον κανόνα που θέλει τις μεταφορές επιτυχιών της 7ης τέχνης στις οθόνες των υπολογιστών, να μην ξεπερνούν τη μετριότητα. Εντάξει δεν είναι και για… πέταμα, μιας και αποδίδει πολύ όμορφα την ατμόσφαιρα των ταινιών.

Η μέτρια δουλειά όμως στο τομέα των γραφικών (σχεδιασμός χαρακτήρων) και του χειρισμού, καθώς και η φτωχή ΑΙ των εχθρών μας, είναι σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντες στην καλή εικόνα του. Πάντως οι φίλοι των ταινιών αξίζει να ασχοληθούν μαζί του, για λόγους που ήδη αναφέρθηκαν παραπάνω. Τώρα το αν θα πάρετε το μπλε ή το κόκκινο χάπι, είναι δική σας επιλογή.

Διάβασε Επίσης: Προώθηση προϊόντων, στρατηγική και πλάνο για καλύτερες πωλήσεις

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166