ΑρχικήΕιδήσειςKinesthesia, το Kinect βοηθάει τυφλούς να περπατήσουν

Kinesthesia, το Kinect βοηθάει τυφλούς να περπατήσουν

Kinesthesia, ένα καταπληκτικό Kinect hack που αρχικά απευθύνεται σε τυφλούς και σε όσους έχουν προβλήματα όρασης αλλά παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιεί παντού. Αυτό που έκαναν τα παιδιά από το πανεπιστήμιο της Πελσυνβάνια ήταν να καρφώσουν ένα Kinect πάνω σε μια ζώνη, να προσθέσουν 2 επεξεργαστές και αρκετά μοτέρ.

Οι υπέρυθρες κάμερες του Kinect βλέπουν τον κόσμο λίγο διαφορετικά από το ανθρώπινο μάτι, οι επεξεργαστές αναλύουν τα δεδομένα και μπορούν να εντοπίσουν την απόσταση του ατόμου από πιθανά εμπόδια. Μόλις ο χρήστης πλησιάσει επικίνδυνα κοντά σε κάτι τα μοτέρ αρχίζουν να δονούνται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που δονούνται τα κινητά. Με μοτέρ αριστερά, κεντρικά και δεξιά της ζώνης ο χρήσης γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεται το εμπόδιο και πόσο μακρυά. Η ένταση της δόνησης καθορίζει την απόσταση, όσο πιο έντονη η δόνηση τόσο πιο κοντά το εμπόδιο.

Μπορεί το Kinesthesia να έχει τέλεια εφαρμογή σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης ή είναι τυφλοί, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις που η ορατότητα είναι περιορισμένη για το ανθρώπινο μάτι η χρειάζεται επιπλέον βοήθεια σε καθοδήγηση σε περιπτώσεις διάσωσης κ.λπ.

Ωστόσο σε αυτό το σημείο πρέπει από τη μεριά μας να επισημάνουμε κάτι πολύ σημαντικό προκειμένου να αποφευχθούν οι παρερμηνείες από τους αναγνώστες που δεν έχουν γνώση του συγκεκριμένου θέματος, σχετικά με τους τεχνικούς όρους Κιναισθησία (kinesthesia) και Ιδιοδεκτικότητα (Proprioception).

Η ιδιοδεκτικότητα βασίζεται σε εξειδικευμένους ιδιοδεκτικούς νευρώνες που βρίσκονται στους μύες και τις αρθρώσεις, – και επί της ουσίας αυτή η ιδιομορφία βοηθά το σώμα να προσδιορίσει που βρίσκεται κάθε μέρος του σώματος και που κινείται σε σχέση με τα υπόλοιπα αντικείμενα που βρίσκονται στον εκάστοτε χώρο.

Επομένως, οι επιστήμονες που εφηύραν αυτήν την εφαρμογή δεν θα έπρεπε να έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο «κιναισθησία», επειδή δεν είναι στην πραγματικότητα ιατρικός όρος και δεν είναι ορθό να χρησιμοποιείται μία ανεπίσημη ορολογία σε τέτοιου είδους πρωτότυπες συσκευές και εφαρμογές, γιατί το μόνο που θα επιτευχθεί είναι να μην καταλαβαίνει ο αρχάριος χρήστης περί τίνος πρόκειται, και κάπως έτσι να διαιωνίζεται αυτή η σύγχυση πληροφοριών, χωρίς λόγο.

Μια αίσθηση ισορροπίας και κίνησης ολόκληρου του σώματος προέρχεται από το αιθουσαίο σύστημα. Ο συνδυασμός των δύο -δηλαδή των ιδιοϋποδοχέων και του αιθουσαίου συστήματος – επιτρέπει στο σώμα να αισθάνεται την επιτάχυνση και την κίνηση του σώματος, και επομένως τον χωρικό προσανατολισμό κάποιου.

Διάβασε επίσης: Motorola Edge S

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166