Kitara: Η φουτουριστική κιθάρα χωρίς χορδές

Kitara: Η φουτουριστική κιθάρα χωρίς χορδές

Προσοχή: Το παρόν άρθρο, αλλά και το μουσικό όργανο δεν προορίζεται μόνο για κιθαρίστες, αλλά γενικά για όλους τους ανοιχτόμυαλους μουσικούς!

Πριν λίγο καιρό, μου ήρθε στο email ένα μήνυμα από έναν φίλο με θέμα ένα νέο μουσικό ηλεκτρονικό όργανο ονόματι Kitara. Αφιέρωσα κάποιο χρόνο στο να το ψάξω στο διαδίκτυο, είδα και κάποια βίντεο και κάποιες κριτικές και αποφάσισα να σας το παρουσιάσω μιας και όντως μου κίνησε την περιέργεια και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.

Με λίγα λόγια είναι ένα synthesizer που προσομοιώνει τον σχεδιασμό και χειρισμό μιας ηλεκτρικής κιθάρας. Μιας κιθάρας όμως χωρίς χορδές και με πάρα πολλούς ήχους — όσους ήχους θα έχει και ένα καλό synthesizer δηλαδή.

Ένας νέος τρόπος να παίξεις μουσική

Όπως είπαμε και λίγο ποιο πάνω, μιλάμε για μια κιθάρα-synth. Οπότε ένας κιθαρίστας πολύ εύκολα θα μπορέσει να συνηθίσει τον χειρισμό αυτού του οργάνου. Επίσης θα ενθουσιαστεί με τους ήχους που σου προσφέρει το όργανο αυτό.

Το Kitara αποτελείται από τρία μέρη. Το “μανίκι” που λένε και οι κιθαρίστες (μόνο που δεν έχει χορδές αλλά όπως θα δείτε έχει κουμπιά), μια οθόνη multi-touch και ένα πολυφωνικό ενσωματωμένο synthesizer που μας δίνει όλους αυτούς τους ήχους που θα ακούσουμε μετά.

Η ευκολία στα χέρια σας

Για να παίξει κάποιος Kitara, χρησιμοποιεί τους ίδιους δακτυλισμούς που θα χρησιμοποιούσε και σε μια κανονική κιθάρα, μιας και το όργανο αυτό ως προσομοίωση κιθάρας, έχει 24 τάστα. Όπως θα έχετε καταλάβει, ο μουσικός αντί να πιάνει το ακόρντο χτυπώντας μετά τις χορδές για να βγει ο ήχος, ακουμπάει τα τάστα / κουμπιά με τον ίδιο τρόπο, δίνοντας το ίδιο αποτέλεσμα.

Η Kitara, είναι εύκολη στον χειρισμό και με πολύ γρήγορη ανταπόκριση στις κινήσεις του μουσικού μιας και αυτός ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εταιρίας που κατασκεύασε το όργανο αυτό: να ικανοποιεί ο χειρισμός του τον μουσικό.

Χειρισμός με multi-touch οθόνη

Σε μία ηλεκτρική κιθάρα, παίζεις μουσική χρησιμοποιώντας μια πένα. Στην Kitara, κυριολεκτικά παίζεις μουσική με τις άκρες των δακτύλων σου. Εκεί που κανονικά η κιθάρα θα είχε τους μαγνήτες τις, εδώ υπάρχει μια οθόνη 8′‘ που μπορεί να δεχθεί πολλαπλά σημεία επαφής. Με λίγα λόγια μπορείς να χρησιμοποιήσεις παραπάνω από ένα δάχτυλο στο παίξιμο σου, όπως για παράδειγμα μπορείς στα iPhone/iPad της Apple.

Μπορείς να «χτυπήσεις» ένα σημείο στην οθόνη ή να απλώσεις όλα τα δάχτυλα σου επάνω της και να ενεργοποιήσεις περισσότερα σημεία, με αποτέλεσμα να ακουστούν περισσότεροι ήχοι.

Βλέποντας τα βίντεο πάντως θα καταλάβετε ότι με την οθόνη, μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα απ’ ότι σε μία ηλεκτρική κιθάρα.

…και προς θεού μην ακούσω από κανέναν αν κάνει καφέ. It’s so 80′s.

Μια ψηφιακή κιθάρα με πολλές δυνατότητες

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη ήχων του οργάνου, μας παρέχει μια μεγάλη γκάμα ήχων που ξεκινάνε από μπάσα μέχρι και πολύπλοκα pads και ηχητικά εφέ.

Μπορείτε να συνδυάσετε 2 ή και περισσότερους ήχους έτσι ώστε να ακούγονται ταυτόχρονα, να τους επεξεργαστείτε ή ακόμα και να επιλέξετε σε ποιες ψηφιακές χορδές θα ακούγονται ποιοι ήχοι.

Βέβαια η Kitara έχει και την δυνατότητα συνεργασίας με άλλα μηχανήματα που υποστηρίζουν MIDI πρωτόκολλο οπότε μπορείτε να φανταστείτε ότι οι δυνατότητες του οργάνου αυτού είναι πέρα από κάθε φαντασία.

Για όποιον ενδιαφέρεται να επενδύσει σε αυτό το όργανο, να τον πληροφορήσω ότι οι τιμές ξεκινάνε από 849$ και φτάνουν μέχρι και τα 2500$ για τα limited editions.

Προηγούμενο άρθροΛάστιχα Αυτοκινήτου. Το σημείο επαφής με την άσφαλτο
Επόμενο άρθροΟι δρυΐδες του οίνου
Στέλιος Θεοδωρίδης
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος, αφού δεν κατόρθωσα να γίνω τρανός και σπουδαίος μέσα στην κοινωνία. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ