Νόμιμο, αλλά παράλληλα και ανήθικο

Νόμιμο, αλλά παράλληλα και ανήθικο

Όλο και θα έχετε πέσει επάνω σε ένα από τα δεκάδες τεστ στο Διαδίκτυο που σας καλούν να απαντήσετε σε μια σειρά από ερωτήσεις και στη συνέχεια σας ζητούν τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου σας, για να στείλουν εκεί τα αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, εισάγοντας τον αριθμό του κινητού σας στη σχετική φόρμα μπορείτε να γίνετε συνδρομητής σε μια υπηρεσία που σας χρεώνει με δύο έως τέσσερα SMS την εβδομάδα κόστους €2 έκαστο! Μάλιστα, για να τερματίσετε την υπηρεσία, πρέπει να στείλετε εσείς τη λέξη STOP (ή κάτι σχετικό) με SMS, αλλιώς συνεχίζετε να δέχεστε μηνύματα επ’ αόριστο!

Όχι, οι υπηρεσίες αυτές δεν είναι παράνομες, αφού αναρτούν τους όρους του παιχνιδιού έστω και με μικροσκοπικά γράμματα στην ιστοσελίδα τους. Είναι νόμιμες, αφού διευκρινίζουν ότι “Στέλνοντας μήνυμα, γνωστοποιείτε ότι έχετε διαβάσει και έχετε κατανοήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις και συμφωνείτε να δεσμευτείτε από αυτούς”. Είναι όμως ηθικά κατακριτέες, διότι ξεγελούν το χρήστη και τον κάνουν να νομίζει ότι παίζει δωρεάν ένα αθώο παιχνίδι στο Διαδίκτυο, ενώ μόλις ένα βήμα πριν από το τέλος τον πληροφορούν ότι πρέπει να πληρώσει και μάλιστα αδρά. Πόσοι από τους παίκτες θα δουν τη “φάκα” και θα αποφύγουν τη χρέωση;

Θα μου πείτε, δεν είναι το ίδιο με το να καλέσουμε ένα νούμερο που να ξεκινά από 90; Και στις δύο περιπτώσεις γνωρίζουμε ότι θα… ξηλωθούμε και έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε αν θα το κάνουμε. Στο Internet, όμως, είναι διαφορετικά, όταν η καλοστημένη επιχείρηση θυμίζει ένα από τα εκατοντάδες δωρεάν παιχνίδια που βρίσκονται διάσπαρτα στις σελίδες του Διαδικτύου.

Και κάτι ακόμα: ποιος μου λέει εμένα ότι δεν θα πληκτρολογήσει κάποιος άλλος τον αριθμό του δικού μου κινητού για πλάκα ή, ακόμα χειρότερα, το τηλέφωνο του 10χρονου ανιψιού μου; Οι επιτήδειοι -ακόμα κι όταν δρουν με νόμιμα μέσα- προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την άγνοια, την αμάθεια και την καλή προαίρεση των μη μυημένων σε πράγματα και καταστάσεις. Πάντα έτσι ήταν και πάντα έτσι θα είναι, είτε πρόκειται για την πραγματική ζωή είτε για το Διαδίκτυο.

Τα μάτια σας ανοιχτά, λοιπόν, και προσοχή πού κάνετε… κλικ, για να μη σας βγει ξινό.

Προηγούμενο άρθροΚλειδώστε τα δεδομένα του USB flash drive σας
Επόμενο άρθροΝόμος και τάξη στη Silicon Valley
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας