ΑρχικήΟχήματαΚράνος μοτοσυκλέτας Arai. Έμφαση στην ασφάλεια

Κράνος μοτοσυκλέτας Arai. Έμφαση στην ασφάλεια

H Arai εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζει τα κράνη της, τα στάνταρντ που ακολουθεί και την τεχνολογία που εξελίσσει ώστε τα κράνη της να προσφέρουν την καλύτερη προστασία που υπάρχει.

Η Arai αφιερώνει πολλούς από τους πόρους της στην έρευνα και την εξέλιξη στα κράνη της με στόχο να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια σε μια ποικιλία πιθανές πτώσεις. Ακριβώς επειδή η οδήγηση με μοτοσυκλέτα και κατά συνέπεια το ατύχημα και η συνεπακόλουθη πτώση δεν ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο, έτσι και η αντοχή του κράνους πρέπει να είναι μελετημένη σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Η Arai με ειδικές της ανακοινώσεις πάνω στο θέμα αυτό έδωσε στη δημοσιότητα και εξηγεί τη φιλοσοφία της, τις μεθόδους κατασκευής, τα υλικά και τους τρόπους δοκιμών των κρανών της, εν τέλει δηλαδή, εξηγεί τι είναι αυτό που κάνει τα κράνη της Arai να ξεχωρίζουν.

Καθώς η Arai αποτελεί ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές κρανών στον κόσμο, τα παρακάτω, παρά το γεγονός ότι είναι διατυπωμένα από την πλευρά της Arai, τα επιχειρήματά τους είναι αρκετά ισχυρά και γι’ παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς μπορούμε να μάθουμε πράγματα που δεν ξέραμε, και που δεν αφορούν απαραίτητα τη μάρκα Arai.

Το εργαστήριο και η πραγματικότητα

Η δοκιμή απορρόφησης της πρόσκρουσης σε ένα κράνος μετριέται από μια συσκευή η οποία χτυπά το κράνος σε ένα σταθερό μεταλλικό στοιχείο. Μέσα στο κράνος υπάρχει ένα ομοίωμα κεφαλιού, το οποίο εφόσον δεν βλαφτεί, το κράνος είναι εντός των νομίμων προδιαγραφών. Η Arai όμως πιστεύει ότι αυτή η εργαστηριακή δοκιμή δεν επαρκεί για να πιστοποιήσει ότι ένα κράνος είναι το ίδιο ασφαλές και στην πραγματική ζωή και την άποψη αυτή την υποστηρίζει με πολύ ενδιαφέροντα επιχειρήματα: η ταχύτητα με την οποία το κράνος προσκρούσει στο σταθερό μεταλλικό στοιχείο δεν ξεπερνά τα 28km/h ακόμη και στα πιο αυστηρά τεστ του κόσμου.

Η κινητική ενέργεια αυξάνεται αναλογικά με το τετράγωνο της ταχύτητας. Επομένως το κεφάλι του αναβάτη που τρέχει με 100km/h μεταφέρει κινητική ενέργεια πάνω από 10 φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια του ομοιώματος του κεφαλιού στη δοκιμή. Αυτού του είδους η ενέργεια είναι πέρα από τις δυνατότητες απορρόφησης κρούσης του οποιουδήποτε κράνους.

Και όμως σε πραγματικές συνθήκες υπάρχουν κράνη που αποδεικνύονται αποτελεσματικά ακόμη και σε ατύχημα με μεγαλύτερη ταχύτητα. Επομένως υπάρχουν πολλές διαφορετικοί παράμετροι προσδιορίζουν τη φύση της κρούσης στο εργαστήριο και στις πραγματικές συνθήκες. Και πραγματικά, σε ένα ατύχημα στο δρόμο πολύ σπάνια το κράνος θα χτυπήσει ακριβώς στο κέντρο όπως στη δοκιμή του εργαστηρίου.

Η συμπεριφορά του κελύφους

Σύμφωνα με την Arai αποφασιστικό ρόλο στην προστασία παίζει το κέλυφος του κράνους και ο τρόπους που κατασκευάζεται. Όταν ο αναβάτης έχει πέσει και το κράνος έρχεται σε επαφή με το έδαφος μπορεί να αναπτυχθούν επιταχυντικές ή περιστροφικές δυνάμεις. Επομένως οι καμπύλες και ομαλές επιφάνειες του κράνους έχουν περισσότερες πιθανότητα να ολισθήσουν πάνω σε ένα εμπόδιο παρά να χτυπήσουν επάνω του.

Η Arai για να εκτρέψει την ενέργεια της πρόσκρουσης θέτει ως στόχο της το κέλυφος του κράνους να λειτουργήσει ως «έλκηθρο» για να γλιστρήσει πάνω από τα αντικείμενα που θα βρεθούν στο δρόμο του αντί να χτυπήσει επάνω τους. Ετσι το πολυστρωματικό υλικό (laminate) του κελύφους πρέπει να είναι αρκετά ισχυρό ώστε να αντέχει στην κρούση και να μην παραμορφώνεται, πράγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει περιστροφικές δυνάμεις.

Στο εσωτερικό του σκληρού κελύφους βρίσκεται το υλικό απορρόφησης της κρούσης που σκοπός του είναι να λειτουργήσει ως ανάρτηση τη στιγμή που εκτρέπεται η ενέργεια. Αν αυτό συμπεριφερθεί σωστά τότε μειώνεται η μεταφορά της κρούσης στο κεφάλι του αναβάτη.

Οι μέθοδοι κατασκευής κράνους της Arai λαμβάνουν υπόψη όλα αυτά και τα εντάσσουν στην γενική φιλοσοφία σύμφωνα με την οποία σχεδιάζουν, εξελίσσουν και κατασκευάζουν τα κράνη, την οποία ονομάζουν «Βασικές Αρχές» – (“Basic Principles”). H Arai τονίζει ότι δεν κατασκευάζει τα κράνη της με γνώμονα να περάσουν από τα τεστ των προδιαγραφών αλλά για να προσφέρουν ολική προστασία στο κεφάλι ανεξάρτητα από το που θα δεχτεί το χτύπημα, κάτι που είναι απόλυτα τυχαίο και δεν περιορίζεται μόνο στην κορυφή του κράνους, εκεί δηλαδή που δοκιμάζονται.

Τα στάνταρντ της Arai

Η Arai δεν αρκείται στις προδιαγραφές που ζητούν οι επίσημοι φορείς αλλά έχει εξελίξει δικές της μεθόδους που είναι κατά πολύ αυστηρότερες και αφορούν περισσότερα σημεία ελέγχου του κελύφους.

Δοκιμή κρούσης: Για να ελεγχθεί η συμπεριφορά του κράνους κατά τη κρούση χρησιμοποιούνται διάφορα μεταλλικά στοιχεία διαφόρων σχημάτων. Ενα επίπεδο μεταλλικό στοιχείο αποτελεί προσομείωση κρούσης σε επίπεδο κατάστρωμα δρόμου. Ενα τετράγωνο μεταλλικό σημείο αξιοποιείται για προσομείωση κρούσης σε κράσπεδο δρόμου. Ενα καμπύλο μεταλλικό στοιχείο προσφέρει μικρότερη επιφάνεια επαφής στο κέλυφος προκαλώντας μεγαλύτερη καταπόνηση στην επιφάνειά του σε σχέση με ένα επίπεδο.

Η Arai τραβά μια γραμμή στο κράνος που ταυτίζεται περίπου με το κρανίο και απαιτεί από τα κράνη της να έχουν τη σωστή αντοχή σε οποιοδήποτε σημείο περιλαμβάνεται μέσα στη γραμμή, μέσα δηλαδή στην επιφάνεια δοκιμής (test area).

Δοκιμή διάτρησης: Σε περίπτωση πτώσης ο αναβάτης μπορεί να χτυπήσει το κεφάλι του σε κάποιο αιχμηρό αντικείμενο, όπως π.χ. κάποιο κάγκελο ή το μαρσπιέ της μοτοσυκλέτας ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να βρεθεί στην άκρη του δρόμου. Ετσι λοιπόν η Arai θεωρεί σημαντική τη δοκιμή αντοχής του κράνους σε σκληρά και αιχμηρά αντικείμενα. Σύμφωνα με τα στάνταρντ της Arai το κράνος θα πρέπει να αντέχει το τεστ διάτρησης που γίνεται με ένα αιχμηρό κρουστήρα βάρους 3kg που πέφτει από ύψος 3m.

Εύκαμπτο ή άκαμπτο κέλυφος κράνους;

Ο βαθμός της ακαμψίας ενός κράνους είναι αρκετά σημαντικό χαρακτηριστικό στην κατασκευή του και προσδιορίζει το βαθμό στον οποίο παραμορφώνεται το εξωτερικό κέλυφος στην περίπτωση κρούσης. Το ζήτημα αυτό απασχολεί την Arai η οποία εξηγεί τη διαφορά κάνοντας σύγκριση ανάμεσα σε Α. Ακαμπτο εξωτερικό κέλυφος με μαλακό υλικό στο εσωτερικό (όπως τα Arai) και B. Μαλακό εξωτερικό κέλυφος με σκληρό εσωτερικό (αφορά κράνη κατασκευής κελύφους “injection molded”).

Διευκρινίζεται ότι και τα δύο κράνη περνούν τις προδιαγραφές. Το κράνος Β όμως περνά επειδή το κέλυφος σπάει απορροφώντας ενέργειας κρούσης μ’ αυτόν τον τρόπο. Η ενέργεια που απομένει απορροφάται από το σκληρό εσωτερικό λόγω υψηλής πυκνότητας υλικού του κράνους. Η ενέργεια κρούσης όμως δεν μπορεί να απορροφηθεί από το μη άκαμπτο κράνος και από το εσωτερικό του αν είναι αρκετά μεγάλη ή οι κρούσεις είναι επάλληλες στο ίδιο σημείο.

Το κράνος του τύπου Α διαμοιράζει τη δύναμη της κρούσης ομοιόμορφα σε μεγαλύτερη επιφάνεια. Το μικρής πυκνότητας εσωτερικό υλικό του κράνους απορροφά την ενέργεια που απομένει και που μεταφέρεται από το εξωτερικό κέλυφος ακόμη και σε πολλαπλές κρούσεις στο ίδιο σημείο. Τα κράνη τύπου Β είναι συνήθως αρκετά ελαφρά, αλλά η Arai επισημαίνει ότι όταν μιλάμε για την απόδοση του κελύφους θα πρέπει να προσθέσουμε κι άλλον έναν παράγοντα στο κράνος «χαμηλού βάρους», δηλαδή, το «πόση αντοχή έχει».

Η διαφορά ανάμεσα στα κράνη εργοταξίου και τα κράνη μοτοσυκλέτας

Τα κράνη εργοταξίου αποτελούν εξοπλισμό ασφαλείας υψηλού επίπεδου και πολύ χαμηλής τιμής. Ωστόσο είναι εντελώς ακατάλληλα για χρήση σε μοτοσυκλέτα επειδή έχουν κατασκευαστεί για τελείως διαφορετικό σκοπό. Το κράνος εργοταξίου είναι σχεδιασμένο για να προστατέψει το κεφάλι από αντικείμενα που πέφτουν από ψηλά όπως π.χ. ένα τούβλο, ένα εργαλείο ή μια βίδα που πέφτει από κάποιον που δουλεύει ψηλότερα.

Τα κράνη μοτοσυκλέτας είναι σχεδιασμένα για να προστατέψουν από κρούση από το εσωτερικό του κράνους (όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό). Η ενέργεια κρούσης που προκαλεί τραυματισμό προέρχεται από διαφορετικές κατευθύνσεις και αυτός είναι ο λόγος που τα κράνη μοτοσυκλέτας πρέπει να είναι διαφορετικά.

Σε περίπτωση ατυχήματος η μάζα του κεφαλιού αυξάνει την ενέργεια πρόσκρουσης σημαντικά. Το κράνος σταματά άμεσα όταν χτυπήσει στην επιφάνεια του δρόμου, το κεφάλι όμως στο εσωτερικό του λόγω της αδράνειας συνεχίζει με κίνδυνο να χτυπήσει μέσα στο εσωτερικό του κράνους. Απαιτείται λοιπόν πολύ διαφορετικός σχεδιασμός, μελέτη υλικών και μέθοδοι αποτελεσματικής εφαρμογής και όλοι αυτοί οι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη στην κατασκευή του κράνους.

Η κατασκευή του κελύφους του κράνους. Υλικά και μέθοδοι

Η Arai έχει διάφορους τρόπους, μεθόδους και υλικά κατασκευής για τα κράνη της, ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται και βέβαια κάποιες από αυτές της μεθόδους έχουν και μεγαλύτερο κόστος. Στις επόμενες παραγράφους θα δούμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τι σημαίνουν οι μέθοδοι κατασκευής που περιγράφονται συχνά απλά με τα αρχικά τους (που δεν τα γνωρίζουμε όλοι). Η σειρά των παραγράφων πάει από την ακριβότερη και πιο σύνθετη κατασκευή προς την απλούστερη και οικονομικότερη.

RC Construction

RC σημαίνει «Racing Carbon» κι έχει εξελιχτεί αρχικά τους αγώνες Formual 1 για τους οποίους φτιάχνει επίσης κράνη η Arai. Για τα κράνη της η Arai χρησιμοποιεί ανθρακονήματα υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιούνται στην αεροδιαστημική τεχνολογία. Η προμήθεια αυτού του υλικού είναι αρκετά περιορισμένη και δίνεται μόνο σε μερικούς κατασκευαστές, ένας από τους οποίους είναι και η Arai.

H κατασκευή του RC συνίσταται από ένα εξαιρετικά στιβαρό και ελαφρύ εξωτερικό κέλυφος από carbon ενισχυμένο με μέθοδο κατασκευής που η Arai ονομάζει «Peripherally Belted». Το σύστημα αυτό αποτελείται από μια ενισχυτική ζώνη κατά πλάτος του κράνους στο πάνω μέρος του ανοίγματος της ζελατίνας κάνοντας το κράνος ακόμη πιο στιβαρό. Το κάθε κράνος RC είναι χειροποίητο και απαιτεί από έναν έμπειρο τεχνίτη της Arai εργασία μιας ολόκληρης ημέρας. Ετσι κατασκευάζεται ένα από τα καλύτερα και ακριβότερα κράνη στον κόσμο, το Arai RX-7 RC.

PB-SNCR Construction

PB-SNCR σημαίνει «Peripherally Belted Structural Net Composite». Όπως είδαμε και στα κράνη RC, «Peripherally Belted» είναι η χρησιμοποίηση μιας ενισχυτικής ζώνης που χρησιμοποιήθηκε στα κράνη για τη Formula 1. Τα αρχικά SNC (Structural Net) περιγράφουν ένα ενισχυτικό πλέγμα που είναι ενσωματωμένο ανάμεσα στις στρώσεις υλικών που έχει εξελίξει η Arai και που περιγράφει ως Super Complex Laminate. Το ειδικά εξελιγμένο πλέγμα συνδέει τις στρώσεις πιο ισχυρά αυξάνοντας την ακαμψία του κελύφους και τη δυνατότητα διαχείρισης της ισχύος κρούσης.

Η μέθοδος κατασκευής PB-SNC επιτρέπει την αφαίρεση βάρους από το πάνω μέρος του κράνους, χαμηλώνοντας το κέντρο βάρους με αποτέλεσμα μείωση της κούρασης και αύξηση της άνεσης. Με αυτή τη μέθοδο κατασκευάζονται κράνη όπως τα Arai RX-7GP.

ScLc (Super Complex Laminate Construction)

Η κατασκευή του κελύφους των κρανών της Arai βασίζεται στην αρχή των πολλαπλών στρώσεων (laminate). Στην ScLc (Super Complex Laminate Construction) τοποθετούνται δύο στρώσεις Super Fibre και στο ενδιάμεσο ένα στρώμα Special Fibre που είναι ειδικά εξελιγμένο και πατενταρισμένο υλικό από την Arai. Με τη μέθοδο αυτή κατασκευάζονται κράνη όπως το Arai Quantum.

cLc (Complex Laminate Construction)

Tα υλικά για τη μέθοδο κατασκευής cLc είναι απλούστερα. Η κατασκευή μοιάζει με του ScLc με τις δύο στρώσεις Super Fibre αλλά στο ενδιάμεσο τοποθετείται ένα υλικό που η Arai το ονομάζει Composite Fibre και για το οποίο εξηγεί ότι είναι ελαφρύ και ισχυρό και είναι κατάλληλο για κατασκευή κρανών σε μεγάλους αριθμούς παραγωγής. Με τη μέθοδο αυτή κατασκευάζονται κράνη όπως το Arai Xtend.

sFL – Standard Super Fibre (Super Fibre Laminate)

Πρόκειται για την απλούστερη μέθοδο κατασκευής κρανών με μία μόνο στρώση υλικού Super Fibre που αποτελεί και τη στάνταρντ μέθδοδο κατασκευής της Arai. Με αυτή τη μέθοδο κατασκευάζονται κράνη όπως τα Arai Chaser V, TourX4 και το Axces II.

To βάρος στα κράνη

Ένα βαρύ κράνος κατά κανόνα κουράζει σε μεγάλη διαδρομή, η Arai όμως υπερασπίζεται το γεγονός ότι ένα κράνος από συμβατικά υλικά (όχι carbon δηλαδή) δεν μπορεί να πέσει κάποιο από ένα επίπεδο βάρους χωρίς να θίξει τα στάνταρντ ασφαλείας. Επιπλέον η Arai θέτει κι άλλα ζητήματα στο τραπέζι.

Ένα κράνος, ανεξάρτητα από το βάρος του δεν κουράζει τον αναβάτη όταν έχει το κεφάλι του σε κάθετη θέση επομένως το βάρος του κεφαλιού και του κράνους μεταβιβάζεται κάθετα στη σπονδυλική στήλη. Στις μοτοσυκλέτες όμως συχνά καθόμαστε σκυφτοί, επομένως το κέντρο βάρος μετατοπίζεται προς τα μπροστά αναγκάζοντας τους μύες του λαιμού να το στηρίξουν. Στην περίπτωση αυτή βοηθάει αν το κέντρο βάρους του κράνους είναι χαμηλά, επομένως η απόστασή του από το κέντρο βάρους του κεφαλιού είναι μικρότερη, άρα το φορτίο στο λαιμό είναι μικρότερο, το ίδιο και η κούραση.

Facial Contour System (FCS) και Peel away pads

Συγκρατείστε αυτούς τους όρους γιατί αφορούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στα κράνη της Arai και καινοτομίες που σχετίζονται άμεσα τόσο με την άνεση όσο και με την ασφάλεια. Το Facial Contour System (FCS) αφορά τα μάγουλα που προσφέρουν μια «λειτουργία ελατηρίου» για να μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει το κράνος εύκολα. Σύμφωνα με το FCS τα μάγουλα του κράνους είναι σχεδιασμένα να πιάνουν κάτω από το οστό του σαγονιού και στα οστά του μάγουλου του κεφαλιού και όχι στο μαλακό ιστό του μάγουλου. Αν και το κράνος δίνει την αίσθηση ότι εφαρμόζει χαλαρά, ωστόσο προσφέρει καλύτερη σταθερότητα και άνεση με μικρότερη εφαρμογή πίεσης.

Τα Peel away pads είναι λεπτά στοιχεία της επένδυσης που μπορούν να βγουν από το εσωτερικό κέλυφος του κράνους και από το πάνω μέρος των μάγουλων για να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή εφαρμογή.

Το εσωτερικό κέλυφος από πολυστερίνη

Το εσωτερικό κέλυφος ταιριάζει ακριβώς μέσα στο σκληρό κέλυφος του κράνους, είναι κατασκευασμένο από πολυστερίνη και στόχο του έχει να απορροφήσει την ενέργεια της κρούσης ομοιόμορφα. Αν η πυκνότητα της πολυστερίνης είναι υψηλή, τότε το υλικό γίνεται σκληρό και απορροφά την ενέργεια λιγότερο ομοιόμορφα.

Ταυτόχρονα για να προσφέρει ασφάλεια το εσωτερικό κέλυφος δεν πρέπει να είναι χαλαρό (ώστε να χορεύει στο κεφάλι), ούτε σφιχτό (ώστε να σφίγγει το κεφάλι). Για να επιτύχει όλα αυτά η Arai έχει κατασκευάσει ένα εσωτερικό κέλυφος από υλικό επτά διαφορετικών πυκνοτήτων που είναι χύνονται σε ένα καλούπι. Σύμφωνα με το εργοστάσιο το πλεονέκτημα της κατασκευής είναι ότι τα δομικά στοιχεία της πολυστερίνης υποστηρίζουν το ένα το άλλο. Όταν ένα δομικό στοιχείο δέχεται την κρούση τα άλλα βοηθούν στην απορρόφηση της ενέργειας.

Κούμπωμα διπλού κρίκου

Ο διπλός κρίκος (double D ring) είναι το ασφαλέστερο κούμπωμα κράνους και το μόνο που γίνεται δεκτό στους αγώνες. Η Arai σχεδιάζει το κούμπωμά της έτσι ώστε να ασκεί μικρή πίεση στο σαγόνι του αναβάτη και έχει ένα κόκκινο κουμπάκι για να ασφαλίζει η άκρη του και να μην πεταρίζει. Επιπλέον το κούμπωμα διπλού κρίκου είναι απλό στη χρήση του και όλοι καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί αν χρειαστεί να βγάλει το κράνος κάποιος άλλος για λογαριασμό μας στα πλαίσια παροχής πρώτων βοηθειών.

Διαδικασία κατασκευής κράνους Arai

  1. Η παραγωγή του κράνους ξεκινά από την του κατασκευή εξωτερικού κελύφους. Ινες από Super Fiber σχηματίζουν τη βάση του κράνους. Εκτός από το Super Fiber χρησιμοποιούνται κι άλλα υλικά όπως Kevlar, Nylon και ανθρακονήματα, ανάλογα με το κράνος.
  2. Οι ίνες του Super Fiber κόβονται και ψεκάζονται σε ένα καλούπι από μεταλλικό πλέγμα μέσα σε θάλαμο. Τα υλικά αρχίζουν να παίρνουν μορφή που μοιάζει σ’ αυτό το στάδιο με ψάθινο καπέλο.
  3. Το «ψάθινο καπέλο» μαζί με πρόσθετο Super Fiber και άλλα υλικά μπαίνουν μέσα σε ένα ειδικό καλούπι και ύστερα προστίθεται και ρητίνη. Το καλούπι κατόπιν κλείνεται με ένα καπάκι που έχει στερεωμένο επάνω του ένα μπαλόνι. Το μπαλόνι φουσκώνεται και το καλούπι θερμαίνεται έτσι ώστε να διαμορφωθεί το εξωτερικό κέλυφος. Α) Καλούπι Β) Στρώσεις fiberglass C) Εγχυση ρητίνης D) Καπάκι με μπαλόνι στο εσωτερικό του E) Φούσκωμα του μπαλονιού.
  4. Το κέλυφος παίρνει μορφή και καθώς είναι καυτό βγαίνει από το καλούπι. Δεν έχει ακόμα άνοιγμα για τη ζελατίνα. Τα διαφορετικά στρώματα fiberglass και άλλων υλικών φαίνονται ξεκάθαρα στο διαφανές κέλυφος.
    5.Το άνοιγμα της ζελατίνας και τα ανοίγματα των αεραγωγών ανοίγονται από ρομπότ με κοπτικό ακτίνας laser.
  5. To κάθε κράνος ελέγχεται προσεκτικά για το πάχος του, το βάρος του και την δομική του ορθότητα. Ύστερα πηγαίνει σε άλλο τμήμα για την τελική επιθεώρηση. Το κάθε κέλυφος δηλαδή ελέγχεται δύο φορές.
  6. Τα κράνη που εγκρίνονται περνιόνται με υποστρώματα και βάφονται. Η διαδικασία γίνεται σε δύο στάδια για να γίνει η επιφάνεια του κράνους λεία και στιλπνή.
  7. Κολλιούνται τα αυτοκόλλητα στα κράνη με τα γραφικά.
  8. Γίνονται οι τρύπες για τη ζελατίνα, το λουράκι, τους αεραγωγούς και ύστερα στα σημεία αυτά γίνεται φινίρισμα με τριβείο.
  9. Τοποθετείται το εσωτερικό κέλυφος απορρόφησης κρούσης.
  10. Τοποθετείται η ζελατίνα, οι αεραγωγοί και άλλα εξωτερικά εξαρτήματα και ελέγχεται η σωστή λειτουργία τους.
  11. Μετά το γυάλισμα και το κωδικοποίηση το κάθε κράνος ελέγχεται προσεκτικά και ύστερα πακετάρεται.
  12. Τα κράνη είναι έτοιμα να σταλούν στους πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Η MC Motor Import, αντιπρόσωπος της Arai στην Ελλάδα μας ενημέρωσε σχετικά με κράνη που κυκλοφόρησαν στην Ελληνική αγορά από αγνώστου προέλευσης πηγές. Η MC Motor Import ενημερώνει τους φίλους μοτοσυκλετιστές που εμπιστεύονται και αναζητούν τα κράνη της Arai, ότι γνήσια κράνη τα οποία υποστηρίζονται από εγγύηση και service, θα βρουν μόνο στο δίκτυο των επίσημων συνεργατών της MC Motor Import. Για περισσότερες πληροφορίες όσοι επιθυμούν μπορούν να καλέσουν στο τηλέφωνο: 210 7212986.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166