Κρίση ηλικίας; Ξεπεράστε τη γρήγορα και ανώδυνα

Κρίση ηλικίας; Ξεπεράστε τη γρήγορα και ανώδυνα

Μήπως είστε πολύ μεγάλη για να φαίνεστε μικρή; Πολύ μικρή για να είστε μεγάλη; Συμφιλιωθείτε με την ηλικία σας χωρίς περιττά υπαρξιακά προβλήματα. Η κρίση ηλικίας είναι επί της ουσίας ένα παιχνίδι του μυαλού που μπορείτε να την ξεπεράσετε εύκολα και ανώδυνα, αρκεί να το πράξετε σωστά.

Μια φορά κι έναν καιρό το χάραμα σας έβρισκε να γυρνάτε στο σπίτι από τα μπαράκια, ευχαριστημένες και… ξεκούραστες, χωρίς να χρειάζεται να κοιμηθείτε λίγο, πριν συνεχίσετε. Κάνατε ένα ντουζ και μετά… δουλειά, μέχρι αργά το απόγευμα. Μια φορά και έναν καιρό τίποτε δεν σας ενοχλούσε, ούτε νιώθατε περίεργους πόνους στη μέση και τις αρθρώσεις. Όλα αυτά, όμως, κάποτε. Πριν περάσετε τα 30. Τώρα ξαφνικά, όλα σας κουράζουν και πιάνετε τον εαυτό σας τα Σαβατοκύριακα να επιθυμεί περισσότερο την ησυχία και την ηρεμία του παρά τις ξέφρενες νύχτες.

Είναι και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που δίνουν με τη σειρά τους… ένα χεράκι, αποθεώνοντας την πρώτη νιότη και βάζοντας στην άκρη… τη δεύτερη! Βλέπετε, η νιότη, στις μέρες μας, αξίζει όσο ένα διαμάντι – ή μάλλον, σωστότερα, όσο πολλά διαμάντια μαζί! Ωστόσο, ακόμα κι αν έχετε περάσει λιγάκι αυτήν τη χρυσή εποχή, δεν υπάρχει λόγος να θλίβεστε. Ξεπεράστε το με… τακτικούς ελιγμούς!

Φανείτε ειλικρινής

Αποφεύγετε να λέτε ψέματα για την ηλικία σας. Ξέρω, σας είναι λιγάκι… δύσκολο, από τη στιγμή μάλιστα που δεν θα πάρετε το ναζιάρικο ύφος σας για να πείτε αυτάρεσκα: «23…», αλλά… «36», για παράδειγμα. Αξίζει όμως να προσπαθήσετε, κυρίως αν πρόκειται να πιάσετε δουλειά, καθώς αυτό δεν σας συμφέρει, γιατί έτσι δεν πείθετε για ένα σημαντικό προσόν: την εμπειρία. Προτιμάτε, λοιπόν, ν’ αποκαλύπτετε τα χρόνια σας, εισπράττοντας πιθανώς κομπλιμέντα, παρά να ισχυρίζεστε ότι είστε μικρότερη, εγείροντας την καχυποψία.

Κρατήστε ισορροπίες

Πολλές φορές, στην προσπάθειά σας να παραμείνετε αιώνια έφηβη, μπορεί όχι μόνο να χάσετε το σεβασμό συνομήλικων και μεγαλύτερων, αλλά και να παρακάμψετε προνόμια που νεότερη δεν απολαμβάνατε. Ίσως ήρθε ο καιρός να πείτε «αντίο» στα μπαράκια, όμως σίγουρα υπάρχουν συναρπαστικές εναλλακτικές, όπως, για παράδειγμα, ένα ταξίδι στο εξωτερικό ή μια επίσκεψη σε Spa. Το τελευταίο, μάλιστα, θα σας χαρίσει ιδιαίτερη χαρά και απόλαυση, αφού θα σας κάνει να ηρεμήσετε, να ξεφύγετε από την καθημερινότητα, αλλά και αναδείξετε την ομορφιά σας.

Μην είστε αυστηρή με τον εαυτό σας

Μερικές ρυτίδες και λίγα παραπάνω κιλά δεν σημαίνουν ότι σταματήσατε να είστε ελκυστική. Ούτε η καριέρα σας κινδυνεύει επειδή δεν πήρατε ακόμα την πολυπόθητη προαγωγή. Αν αισθάνεστε ότι δεν έχετε καταφέρει τίποτα μέχρι τώρα «ψαλιδίζετε» μόνη τα φτερά σας. Δοκιμάστε να δείτε το ποτήρι μισογεμάτο αντί για μισοάδειο. Άλλωστε, είναι αποδεδειγμένο πια πως όσο πιο θετικά βλέπετε η ίδια καθετί που σας συμβαίνει, τόσο πιο καλά πάνε τα πράγματα.

Βλέπετε, αν είστε οι ίδιες πεπεισμένες για την εικόνα του εαυτού σας κι έχετε εμπιστοσύνη στις ικανότητες και τις δεξιότητες που αποκτήσετε με την πάροδο του χρόνου, τόσο πιο εύκολα πείθετε τους άλλους. Ή μάλλον, για την ακρίβεια, τόσο πιο εύκολα οι άλλοι το αντιλαμβάνονται και το διαισθάνονται στον αέρα!

Αποκτήστε ρεαλιστικές προσδοκίες

Είναι φυσικό να νιώθετε απόγνωση αν τα όνειρά σας είναι εξωπραγματικά. Αντίθετα, οι προσιτοί στόχοι σάς κινητοποιούν και σας γεμίζουν με αισιοδοξία. Μην ξεχνάτε πως ένας μικρός στόχος που κάθε επιτυγχάνεται, σας… δίνει φτερά και σας φέρνει ακόμα πιο κοντά στον επόμενο μεγαλύτερο. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, αισθανθείτε… σαν παιδιά: ένα (συναρπαστικό) βήμα κάθε φορά, θα σας φέρει ακόμα πιο κοντά στις ρεαλιστικές προσδοκίες σας.

Μην βιάζεστε

Όσο περισσότερο ανυπομονείτε τόσο πιο βιαστικές και επιπόλαιες κινήσεις κάνετε, οι οποίες οδηγούν σε λάθη, που με τη σειρά τους σας απογοητεύουν. Εάν δεν έχετε ξεκινήσει ακόμα τη δική σας επιχείρηση, θα τα καταφέρετε λίγο αργότερα. Αρκεί να μη νιώθετε ότι είστε σε αγώνα δρόμου με αντίπαλο το χρονόμετρο. Αυτή η ιδέα, αντί να σας κάνει καλό, θα σας αγχώσει ακόμα περισσότερο, με όλες τις γνωστές δυσάρεστες συνέπειες. Το στρες πολλές είτε μας θέτει σε μια αγωνιώδη διαδικασία αγώνα δρόμου είτε μας ακινητοποιεί – φαινόμενα εξίσου επικίνδυνα για την ψυχική μας ισορροπία σε αυτήν τη δύσκολη εποχή.

Ξεχάστε τις ετικέτες

Μην εγκλωβίζεστε σε στερεότυπα που σας υποδεικνύουν να κάνετε πράγματα επειδή έχετε φτάσει σε μια συγκεκριμένη ηλικία (π.χ., να παντρευτείτε). Διαγράψτε «τα πρέπει» που θέτουν οι άλλοι, δίνοντας σημασία στη φωνή της καρδιάς σας, τις αληθινές ανάγκες και επιθυμίες σας.

Χωρίς συγκρίσεις

Δεν πρέπει ποτέ να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Κάθε γυναίκα ακολουθεί τη δική της πορεία με βάση την προσωπικότητα, τις επιλογές της, αλλά κυρίως τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Είναι φυσικό, λοιπόν, εάν αφιερώσατε πολλά χρόνια στις σπουδές, ν’ αναβάλετε το γάμο και την οικογένεια.

Εκμεταλλευτείτε τα προνόμιά σας

Μπορεί να είστε μεγαλύτερη, είστε, όμως, και σοφότερη. Αξιοποιήστε τα «ατού» σας: εμπειρίες, γνώσεις, αυτοπεποίθηση. Μην ξεχνάτε πως στην εποχή που διανύουμε αποτελούν χαρακτηριστικά που είναι εξίσου σημαντικά ζητούμενα όσο και η νιότη.

Εκτιμήστε όσα ήδη έχετε

Όταν νιώθετε απογοητευμένη ή στενοχωρημένη, κάντε μια αναδρομή σε όσα κατακτήσατε και φτιάξτε μια νοητή λίστα με πράγματα για τα οποία θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερό! Όταν λοιπόν συντάξετε έναν τέτοιο κατάλογο, θα αντιληφθείτε πολύ εύκολα πόσα πολλά έχετε καταφέρει μέχρι τώρα στη ζωή σας, σε κάθε επίπεδο και τα οποία πριν αντικρίσετε γραπτά δεν είχατε πλήρως συνειδητοποιήσει.

Μην παραιτείστε

Σύμφωνοι, ίσως χρειάζεστε αντιρυτιδική κρέμα, βιταμίνες και συστηματική εξάσκηση. Μην ξεχνάτε όμως ότι διανύετε τη χρυσή δεκαετία της ζωής σας και κάθε άλλο παρά πεσμένη πρέπει να αισθάνεστε! Εστιάστε στο ενεργειακό σας δυναμικό, αφού έχετε τις δυνατότητες και το χρόνο να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα!

Προηγούμενο άρθροΥιοθεσία παιδιού, μια απόφαση ζωής
Επόμενο άρθροΤο υπερβολικό βάρος κάνει κακό στην υγεία σας
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας