ΑρχικήΟχήματαΚριτήρια αγοράς για καινούργιο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο

Κριτήρια αγοράς για καινούργιο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο

Κριτήρια αγοράς για καινούργιο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

Η εύρεση και η αγορά ενός ιδανικού αυτοκινήτου δεν είναι εύκολο έργο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν την τελική απόφαση. Η τιμή, φυσικά, δεν παύει να είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας, καθώς και το πόσο συχνά οδηγείτε το αυτοκίνητο. Είτε σκοπεύετε να αγοράσετε καινούργιο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, είτε από κάποιο ιδιώτη, μάντρα αυτοκινήτων ή αντιπροσωπεία, αυτή η ιδιαίτερη κατάσταση απαιτεί μια μακρά διαδικασία έρευνας που αναμφισβήτητα θεωρείται χρονοβόρα. Διαβάστε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αγοράς ενός αυτοκινήτου.

Πίνακας περιεχομένων

1. Δημιουργήστε μία λίστα με τα επιθυμητά στοιχεία που θέλετε να έχει το αυτοκίνητό σας

Η συγκεκριμένη μεθοδολογία είναι ιδιαίτερα πρακτική και θα σας βοηθήσει να κατατοπιστείτε με μεγαλύτερη ακρίβεια προς το στόχο σας, ειδικά αν έχετε σκοπό να αγοράσετε ένα πανάκριβο αυτοκίνητο. Για να σας βοηθήσω σημαντικά σε αυτό το ζήτημα θα σας αναφέρω ορισμένα κριτήρια που θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα και αυτά περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία
 • Εμφάνιση
 • Εκτέλεση
 • Ασφάλεια
 • Αξιοπιστία
 • Μέγεθος
 • Άνεση
 • Τελική ταχύτητα
 • Χιλιόμετρα που έχει διανύσει, εάν πρόκειται για μεταχειρισμένο
 • Τύπος καυσίμου
 • Xιλιόμετρα ανά λίτρο καυσίμου (αυτονομία)
 • Κόστος
 • Τιμή μεταπώλησης
 • Τετρακίνηση
 • Κυβικά κινητήρα
 • Χρώμα
 • Αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

2. Οργανώστε τον κατάλογο βάσει των σημαντικότερων προαναφερόμενων στοιχείων για εσάς.

Ιεραρχήστε τις προτεραιότητές σας και αποφασίστε ποιες πτυχές του αυτοκινήτου σας είναι οι πρωτεύοντες και ποιες οι δευτερεύουσες, μην τα βάλετε όλα στο ίδιο καλάθι γιατί στο τέλος θα υπάρξει σύγχυση πληροφοριών μέσα στο μυαλό σας, εν ολίγοις προβείτε σε ξεσκαρτάρισμα των σημαντικότερων επιθυμητών στοιχείων.

Για παράδειγμα ορισμένοι άνθρωποι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια, την αξιοπιστία και τα χιλιόμετρα στο αυτοκίνητό τους, ενώ κάποιοι άλλοι στην πραγματικότητα εστιάζουν την προσοχή τους στην απόδοση, άνεση και εμφάνιση. Να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας και όχι επιπόλαιος, διότι θα κάνει πολύ πιο εύκολη τη διαδικασία αγοράς.

3. Εξετάστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αγοράς ενός νέου αυτοκινήτου

Η αγορά ενός νέου αυτοκινήτου μπορεί να είναι μία πιο εύκολη υπόθεση, αφού γνωρίζετε εκ των προτέρων πως δεν υπάρχουν κρυφές εκπλήξεις, αλλά από την άλλη πλευρά μπορεί να πάρετε μία λάθος απόφαση πάνω στον ενθουσιασμό σας αν δεν είσαστε προσεκτικοί. Μελετήστε προσεκτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αγοράς ενός καινούργιου οχήματος, δηλαδή:

Πλεονεκτήματα

⦁ Ελευθερία επιλογής, εφόσον διαθέτετε τα απαραίτητα χρήματα. Μπορείτε να αγοράσετε το αυτοκίνητο των ονείρων σας, χωρίς να προσπαθείτε να βγάλετε από τη μύγα ξύγκι.

⦁ Καλύτερη χρηματοδότηση. Εάν αποφασίσετε να λάβετε κάποια χρηματοδότηση για ένα νέο αυτοκίνητο, τα ποσοστά χρηματοδότησής σας θα μπορούσαν να είναι καλύτερα από ό, τι εάν θα αγοράζατε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Ωστόσο αυτός ο παράγοντας εξαρτάται από πολλούς τομείς.

⦁ Τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Τα νέα αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με νέα προηγμένα χαρακτηριστικά όπως διαδραστικές οθόνες αφής στο ταμπλό, πρόσθετοι αισθητήρες και κάμερες οπισθοπορείας.

⦁ Γνωρίζετε επακριβώς τι αγοράζετε. Αν αγοράσετε ένα νέο όχημα, θα ξέρετε περί τίνος πρόκειται για το τι ακριβώς παίρνετε, και ουσιαστικά θα εξαλειφθεί η αβεβαιότητα που συνήθως παραμένει στο προσκήνιο σχετικά με την ιστορία του αυτοκινήτου, εάν μιλάμε για μεταχειρισμένο.

Μειονεκτήματα:

⦁ Αναγκαστικά θα ξοδέψετε περισσότερα χρήματα. Δυστυχώς είναι κανόνας ότι το καινούργιο αυτοκίνητο είναι πιο ακριβό από το μεταχειρισμένο, και κατά συνέπεια θα μπείτε στη διαδικασία να δαπανήσετε περισσότερα χρήματα.

⦁ Δεν υπάρχει άμεση απόσβεση των χρημάτων. Μόλις οδηγήσετε το καινούργιο σας αυτοκίνητο, τότε αυτόματα θα χάσει περίπου το 11% της αξίας του, δηλαδή χάνεται ένα σημαντικό μέρος της μεταπωλητικής αξίας, κάτι που φαντάζει ιδιαίτερα απογοητευτικό.

⦁ Υψηλότερο κόστος ασφάλισης. Με βεβαιότητα η ασφάλιση ενός καινούργιου οχήματος θεωρείται ακριβότερη, αφού η ασφαλιστική εταιρεία σε περίπτωση ζημιάς θα είναι υποχρεωμένη να καταβάλει μεγαλύτερο χρηματικό ποσό για την αποκατάσταση.

4. Εξετάστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αγοράς ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα τείνουν να είναι η πρώτη επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους, διότι είναι σχετικά φτηνά, ωστόσο ο καταναλωτής σε γενικές γραμμές δεν γνωρίζει τι έχει να αντιμετωπίσει και τα μειονεκτήματα υπερτερούν, όμως από την άλλη πλευρά υπάρχουν αρκετά θετικά σημεία που τα κάνουν σαφώς πιο δελεαστικά.

Πλεονεκτήματα:

⦁ Χαμηλό κόστος αγοράς. Συνήθως η πώληση μεταχειρισμένων οχημάτων συνοδεύεται από χαμηλή τιμή, οπότε κάνει πιο εύκολα τα πράγματα για τα χαμηλότερα βαλάντια που δεν έχουν την οικονομική ευκαιρία να προβούν σε πολυτέλειες.

⦁ Καλύτερα τιμές ασφάλισης. Οι ασφαλιστικές εταιρείες γνωρίζουν ότι οι οδηγοί μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τείνουν να είναι πιο προσεκτικοί, γιατί σε περίπτωση ατυχήματος θα ανέβει το ασφαλιστήριο, και προφανώς για να αγόρασαν μεταχειρισμένο σημαίνει πως έχουν περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες.

⦁ Μικρότερη υποτίμηση. Το αυτοκίνητό σας θα χάσει μικρότερη μεταπωλητική αξία, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, ως εκ τούτου εάν αποφασίσετε να το πουλήσετε δεν θα υπάρχει τεράστια απόκλιση από την αρχική τιμή αγοράς.

Μειονεκτήματα:

⦁ Υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης. Συνήθως κοστίζει περισσότερο η χρηματοδότηση μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

⦁ Υψηλότερα κόστη συντήρησης. Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα συνήθως συντηρούνται συχνότερα και για περισσότερα χρήματα.

⦁ Παραμένουν άγνωστες ορισμένες πληροφορίες. Όταν αγοράζετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, δεν έχετε στη διάθεσή σας πάντα τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το ποιος το οδήγησε, πόσο συχνά το συντηρούσε, εάν το κακομεταχειριζόταν, πόσες φορές έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, ακόμη υπάρχει η πιθανότητα αλλοίωσης των χιλιομέτρων που έχει διανύσει από τον πωλητή.

5. Αποφασίστε για τον τελικό οικονομικό προϋπολογισμό που θα διαθέσετε

Καθορίστε με σαφήνεια πόσα λεφτά σκοπεύετε να διαθέσετε για την αγορά του οχήματος σας, ανεξάρτητα από τις επιθυμίες σας, διαφορετικά θα μπείτε σε μπελάδες που ορισμένες φορές είναι μη αναστρέψιμες. Ο συγκεκριμένος οικονομικός προϋπολογισμός που έχει οριστεί από εσάς σύμφωνα με τις οικονομικές σας δυνατότητες, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις υπερβολές και την άσκοπη οικονομική επιβάρυνση, που θα σημαίνει έμπρακτα πώς θα γλιτώσετε από μια κακή συμφωνία.

6. Αναζητήστε μοντέλα που ανταποκρίνονται στα κριτήρια και τον προϋπολογισμό σας

Λάβετε υπόψη σοβαρά τα κριτήρια που έχετε προσδιορίσει σύμφωνα με τις παραπάνω υποδείξεις και τον προϋπολογισμό που έχετε ορίσει για εσάw, ούτως ώστε να αρχίσετε να ψάχνετε. Μπορείτε να απευθυνθείτε μεταξύ άλλων σε αντιπροσωπείες, μάντρες, ιστοσελίδες αυτοκινήτων ή μεμονωμένες αγγελίες που δημοσιεύουν οι ιδιώτες σε εφημερίδες. Μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε καθώς αρχίζετε να ψάχνετε για το επιθυμητό αυτοκίνητο είναι οι εξής:

⦁ Χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο. O χειρότερος εφιάλτης ενός πωλητή αυτοκινήτου είναι ένας καλά ψαγμένος και ενημερωμένος αγοραστής: Ένας αγοραστής που ξέρει τι θέλει, και δεν είναι παρορμητικός και γνωρίζει επίσης ότι βαδίζει σε αυστηρά πλαίσια βάσει του οικονομικού προϋπολογισμού που διαθέτει, τότε σημαίνει πως οδεύει προς τον σωστό δρόμο. Η αναζήτηση στο διαδίκτυο ή στην εφημερίδα μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε καλύτερες ευκαιρίες.

⦁ Αποθηκεύστε τα προκαταρκτικά σας αποτελέσματα. Η αποθήκευση των αποτελεσμάτων που σχετίζεται με την έρευνα σας θα σας δώσει ένα σημείο αναφοράς καθώς συνεχίζετε το περαιτέρω ψάξιμο, ειδικά αν επιλέξετε να πάτε σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων. Πρέπει να έχετε κατά νου πως οι αντιπρόσωποι έχουν τεχνητά τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, για πολλούς και διάφορους λόγους.

7. Πηγαίνετε στις αντιπροσωπείες χωρίς πρόθεση να αγοράσετε.

Επιδιώξτε να πάτε σε μία αντιπροσωπεία κάποια ημέρα ή ώρα που θα είναι κλειστή, ώστε να δείτε ελεύθερα έξω από την βιτρίνα τα αυτοκίνητα που είναι προς πώληση, χωρίς να σας ενοχλεί ο εκάστοτε πωλητής με δήθεν διαφορές δελεαστικές προδιαγραφές και τιμές.

Έπειτα πάτε κάποια στιγμή που θα είναι ανοιχτά, και αν οι πωλητές σας προσεγγίσουν, πείτε τους ότι δεν έχετε καμία πρόθεση να αγοράσετε και κάνετε απλά έρευνα αγοράς, μάλιστα επισημάνετε το γεγονός πως θα προτιμούσατε να βλέπετε ανενόχλητοι. Αν συνεχίσουν να σας παρενοχλούν, φύγετε από το συγκεκριμένο κατάστημα και πηγαίνετε σε κάποια άλλη αντιπροσωπεία. Μάλλον δεν θέλετε να αγοράσετε από μια αντιπροσωπεία που δεν σέβεται τις επιθυμίες του πελάτη.

8. Ψάξτε για διαδικτυακές προσφορές από γνωστές ιστοσελίδες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Χρησιμοποιήστε κυρίως ιστοσελίδες από τον ελληνικό χώρο, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι αρκετές, και είναι σίγουρο πως θα βρείτε καταπληκτικές ευκαιρίες ή προσφορές, διότι δεν πρέπει να αγνοούμε πως σε αυτήν την οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες, κάποια άτομα πουλάνε τα περιουσιακά του στοιχεία σε εξευτελιστική τιμή λόγω οικονομικών υποχρεώσεων

Διαβάστε επίσης: Αγορά μοτοσυκλέτας, καινούργια, μεταχειρισμένη, συμβουλές.

Πολλοί αντιπρόσωποι έχουν επίσης και διαδικτυακό κατάστημα που παρουσιάζουν το εμπόρευμά τους στο ευρύ κοινό. Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρίας για να εξετάσετε όσο το δυνατόν περισσότερα οχήματα που είναι προς πώληση, κάτι που δεν είναι εφικτό να συμβεί με την ίδια συχνότητα στα φυσικά τους καταστήματα.

9. Ζητήστε από τον πωλητή να σας κάνει καλή τιμή, εν ολίγοις κάντε παζάρια.

Πριν καταλήξετε σε κάποιο αυτοκίνητο που έχετε βάλει στο μάτι, ζητήστε από τον πωλητή να κάνει την καλύτερη δυνατή προσφορά από την αναγραφόμενη τιμή. Μην ξεχνάτε πως δεν είναι ντροπή να κάνουμε παζάρια για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (πάντα σε φυσιολογικά πλαίσια), αφού στην πραγματικότητα θα του δώσετε τα πολύτιμα λεφτά σας, Σε περίπτωση που δεν καλύψει την επιθυμία σας, τότε ευγενικά πείτε ευχαριστώ και στραφείτε σε κάποια άλλη περίπτωση.

10. Να είστε πρόθυμοι να απομακρυνθείτε ανά πάσα στιγμή από ενδεχόμενη συμφωνία

Ένας έξυπνος αγοραστής οφείλει να γνωρίζει πως έχει στα χέρια του την διαπραγματευτική ισχύ, οπότε καλό θα ήταν να τη χρησιμοποιήσει με έξυπνο τρόπο και πάντοτε θα είναι σε ετοιμότητα να αποχωρήσει από την διαπραγμάτευση αν τα περιθώρια στενεύουν και δεν υπάρχουν πιθανότητες για καλύτερη προσφορά.

Ένα άτομο που δεν είναι πρόθυμο να αποχωρήσει από κάποια υποτιθέμενη δελεαστική προσφορά – σε οποιοδήποτε σημείο της διαπραγματευτικής διαδικασίας – είναι πιθανό να πληρώσει ακριβά το τίμημα του αυτοκινήτου, δηλαδή λειτουργήστε αποκλειστικά με το νου και όχι με τα συναισθήματα.

Ένας έξυπνος έμπορος γνωρίζει πολύ καλά την τέχνη του μάρκετινγκ, και έχει την ικανότητα να σας πουλήσει φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες, κάνοντας σας να νιώσετε σαν πως σπαταλάτε τον πολύτιμο του χρόνο σε ένα αυτοκίνητο που δεν έχετε σκοπό να το αποκτήσετε. Μην πέσετε σε ετούτη την παγίδα, Να θυμάστε πως ο καθένας κάνει τη δουλειά του, έτσι και εσείς έχετε κάθε δικαίωμα να ψάχνετε για την καλύτερη δυνατή τιμή.

11. Αποφύγετε την ενοικίαση αυτοκινήτου.

Η ενοικίαση αυτοκινήτου συνήθως ενδείκνυται για περιπτώσεις ατόμων που θα το χρησιμοποιήσουν για λίγες ημέρες ή εβδομάδες. Σε αντίθετη περίπτωση η ενοικίαση που υπερβαίνει τους δύο μήνες είναι αντικειμενικά μία ενέργεια που θεωρείται απερίσκεπτη και επιπόλαια. Αφού τα λεφτά που θα πληρώσετε για τη μίσθωση θα μπορούσατε κάλλιστα να τα δώσετε για να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

12. Πριν το αγοράσετε το όχημα κάντε ένα test drive

Οι έμποροι γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι συνδέονται συναισθηματικά με το αυτοκίνητο όταν το παίρνουν για δοκιμαστική οδήγηση. Όταν ένας πελάτης είναι συναισθηματικά συνδεδεμένος με ένα αυτοκίνητο, είναι πολύ πιό πιθανό να πάρει αποφάσεις εν θερμώ, επειδή είναι λιγότερο πρόθυμος να αποχωρήσει από μια κακή συμφωνία. Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μετά την ολοκλήρωση ενός test drive για να ελέγξετε τον ενθουσιασμό σας είναι να έχετε κάποιο φίλο μαζί σας για να σας επαναφέρει στην τάξη σε περίπτωση που χάσετε τον έλεγχο και λειτουργήσετε με τα συναισθήματα.

13. Διαπραγμάτευση για την τελική τιμή αγοράς του οχήματος.

Οι αντιπρόσωποι θα προσπαθήσουν να “γλυκάνουν τη συμφωνία” (φαινομενικά για εσάς) προσθέτοντας υπηρεσίες, προνόμια κ.λπ. πάνω στην τιμή που αρχικά συμφωνήσατε, κάνοντάς σας να αισθανθείτε άσχημα ή ένοχος για να μην αρνηθείτε την αγορά. Αυτά είναι τα γνωστά τερτίπια του μάρκετινγκ που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην αγορά σε όλους τους τομείς.

Μπορείτε να αναφέρετε στον πωλητή του οχήματος ότι: Είμαι διατεθειμένος να διαπραγματευτώ την τελική τιμή ή να του πείτε ότι αναμένω πως η συγκεκριμένη προσφορά δεν θα είναι η τελική τιμή, διαφορετικά δεν έχει νόημα η διαπραγμάτευση μεταξύ μας και πρέπει να αποχωρήσετε.

14.Πριν αγοράσετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, πηγαίνετε το σε έναν εξειδικευμένο μηχανικό για μια πλήρη επιθεώρηση.

Εάν αποφασίσετε τελικά να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από έναν ιδιώτη πωλητή ή ακόμα και από έναν αντιπρόσωπο, ζητήστε να πάτε το αυτοκίνητο σε έναν αξιόπιστο μηχανικό για να ελέγξετε την απόδοση, το ιστορικό των ατυχημάτων ή ακόμη και ζημιές που δεν είναι επιφανειακές και δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν από ένα απλό άνθρωπο. Η συγκεκριμένη τακτική θα σας βοηθήσει να αποφύγετε σοβαρούς μπελάδες και ελαττωματικά οχήματα.

15. Διαβάστε προσεκτικά τι πρόκειται να υπογράψετε πριν ολοκληρωθεί η αγορά του αυτοκινήτου.

Μην βάζετε την υπογραφή σας, εάν δεν είσαστε απόλυτα σίγουροι, ιδιαίτερα για μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της σύμβασης που διαβάζετε και μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις. Πολλές φορές, μια αντιπροσωπεία θα προσπαθήσει να προσθέσει ένα έξτρα κόστος που κυμαίνεται 10 ευρώ το μήνα ή ακόμα και κρυφά τέλη για να ρίξει επιπλέον το τελικό κόστος πριν την αγορά. Μην είστε αφελείς σε περίπτωση που δεν ξέρετε τι πρέπει να κάνετε, τότε ζητήστε τη βοήθεια ενός δικηγόρου.

Αν η αντιπροσωπεία προσπαθήσει να βγάλει κέρδος από τα κρυφά κόστη, ή αυξάνοντας κρυφά το επιτόκιο σας, τότε πρέπει να γνωρίζετε πως η παρούσα ενέργεια υπόκειται σε βαρύ πρόστιμο από το νόμο και είναι παράνομο. Εάν πιστεύετε ότι είστε θύμα, επικοινωνήστε με έναν δικηγόρο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166