KTM 1290 Super Adventure

KTM 1290 Super Adventure

Πίσω στο ξενοδοχείο της παρουσίασης στο μεγαλύτερο νησί των Καναρίων, το Gran Canaria, καθώς ρίχνω μια τελευταία ματιά στο KTM 1290 Super Adventure που είναι λίγο σκονισμένο, αλλά κατά τα άλλα ούτε που έχει «ιδρώσει», στριφογυρίζουν στο κεφάλι μου ακόμη οι εικόνες μιας καταπληκτικής ημέρας. Και καθώς αυτές έρχονται μία μία στο μυαλό μου, δεν μπορώ να αποφασίσω ποια ήταν η πιο ωραία και ποια μου είπε τα περισσότερα για την καινούργια ναυαρχίδα-πάω-παντού της KTM.

Η πιο περιγραφική στιγμή μπορεί να ήρθε πολύ νωρίς μέσα στην ημέρα, όταν πλάγιασα με το KTM 1290 Super Adventure στην πρώτη σειρά στροφών – και μου έφυγε το μυαλό από το πόσο ελαφρύ και ευκίνητο μου φάνηκε για μια μοτοσικλέτα που σε παραπλανεί ότι είναι μεγαλόσωμη επειδή έχει φαρδύ και με μεγάλη χωρητικότητα ρεζερβουάρ.

Δεν σταματά να εντυπωσιάζει

Και πάλι όμως το KTM με εντυπωσίασε με πολύ διαφορετικό τρόπο στον αυτοκινητόδρομο προς το τέλος της ημέρας, όταν επιβράδυνα με τελευταία σχέση στο κιβώτιο σε λιγότερες από 2000rpm, άνοιξα το γκάζι βαθιά και κρατήθηκα γερά καθώς ο πολύ ροπάτος V2 κινητήρας των 1301cc τραβούσε καθαρά και με εξακόντισε στα 200km/h μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα… πριν κλείσω το γκάζι και ενεργοποιήσω το cruise control κι αφήσω τη μοτοσικλέτα να ταξιδεύει χαλαρά με 140km/h στο ταχύμετρο και να απολαμβάνω τη διαδρομή πολύ καλά προστατευμένος πίσω από την αποτελεσματική ζελατίνα.

Με εντυπωσίασε επίσης νωρίτερα το απόγευμα σε έναν ανηφορικό, στενό δρόμο, όταν έψαχνα κομμάτια με χαλίκι που με μια άλλη μοτοσικλέτα θα απέφευγα – μ’ αυτό το KTM όμως είχε πλάκα να τα πατάω επίτηδες, ύστερα να ανοίγω το γκάζι και να αφήνω το traction control να επιτρέπει στο πίσω ελαστικό Continental να γλιστρήσει λιγάκι πριν γραπώσει και εκτοξευθεί προς τα πάνω στο ανήφορο, κουνώντας το τιμόνι ελάχιστα αλλά χωρίς ποτέ να προκαλεί ανησυχία.

Και με εντυπωσίασε όταν επιστρέφαμε κατεβαίνοντας το ίδιο βουνό λίγο αργότερα, όταν φρέναρα σε μια στροφή με σαμαράκια, σίγουρος ότι το πολύ καλό Cornerning ABS με υποστηρίζει προσφέροντας δύναμη και έλεγχο και μάλιστα με τις semi active αναρτήσεις να κάνουν την επιφάνεια του δρόμου να μοιάζει πολύ ομαλότερη από όσο μου έλεγαν τα μάτια μου.

Η πιο αποκαλυπτική ίσως στιγμή ήρθε όταν ο πλοηγός μας πέρασε την πύλη του ξενοδοχείου της παρουσίασης σηματοδοτώντας το τέλος της δοκιμής – και συνειδητοποίησα ότι δεν πίστευα ότι υπάρχει άλλη μοτοσικλέτα που να ήθελα να οδηγήσω εκείνη τη στιγμή ή που να με έχει εντυπωσιάσει τόσο πολύ σε μια τόσο ποικίλη διαδρομή.

Εκείνη τη στιγμή ο χειμερινός ήλιος έσβηνε γρήγορα στον ορίζοντα. Το μεγάλο ρεζερβουάρ είχε ακόμη βενζίνη μέσα του, η φαρδιά σέλα δεν με είχε κουράσει, δεν είχε νυχτώσει αρκετά για να δοκιμάσουμε τα νέα φώτα που στρίβουν μαζί με τη μοτοσικλέτα σωστά και δεν είχαμε βάλει λάστιχο στο χώμα. Το KTM 1290 Super Adventure έδινε την αίσθηση ότι μόλις είχε αρχίσει να ζεσταίνεται, είχε κάνει όμως τόσα, ώστε να μου δίνει να καταλάβω ότι είναι μια καταπληκτική μοτοσικλέτα που μπορεί να ανταγωνιστεί τα καλύτερα all round της αγοράς.

Μια κοντινή ματιά

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, επειδή ξέρουμε ότι αυτή η μοτοσικλέτα οικοδομήθηκε σε πολύ γερές βάσεις. Όπως μαρτυρά το όνομά του, πρόκειται για ένα μείγμα του KTM 1290 Super Duke και του KTM 1190 Adventure – με πρόσθετη προστασία από τον άνεμο, ακόμη πιο έξυπνα ηλεκτρονικά και μερικά επιπλέον πολυτελή χαρακτηριστικά.

Κινητήρας

Το KTM 1290 Super Duke έχει δωρίσει τον κινητήρα του, τον V2 με περιεχόμενη γωνία 75 μοιρών και χωρητικότητα κυλίνδρων1301cc που είναι πολύ ροπάτος και πολιτισμένος στο super naked αλλά ακόμη περισσότερο στο KTM 1290 Super Adventure.

Γι’ αυτό το KTM 1290 Super Adventure είναι πιο αδύναμο κατά 20 ίππους, έχοντας μικρότερες εισαγωγές και ξανασχεδιασμένους θαλάμους καύσης, αλλά αυτό αφήνει και πάλι 160 υγιέστατα άλογα στις 8750rpm.

Ο βαρύτερος κατά 2kg στρόφαλος βοηθά στο να γίνει το KTM 1290 Super Adventure ομαλότερο στις χαμηλότερες στροφές, ενώ η μακρύτερη έκτη βοηθά στο πιο άνετο ταξίδι, συν το cruise control στον βασικό εξοπλισμό. Όπως και τα άλλα V2 της KTM έχει τέσσερις χάρτες οδήγησης: Sport με πλήρεις επιδόσεις, Street με λίγο πιο ήπια απόκριση στο γκάζι και νωρίτερη παρέμβαση του traction control, Rain με μέγιστη ταχύτητα 100hp και ακόμη νωρίτερη παρέμβαση του traction control και Off Road κι αυτός με 100 ίππους που επιτρέπει το ελεγχόμενο γλίστρημα.

Πλαίσιο – αναρτήσεις

Το στήσιμο βασίζεται στο ίδιο σωληνωτό πλαίσιο και το αλουμινένιο ψαλίδι όπως και στο KTM 1190 Adventure, αλλά το KTM 1290 Super Adventure τα συνδυάζει με τις πρώτες semi active αναρτήσεις της KTM. Το αμορτισέρ της WP και το πιρούνι με τα καλάμια των 48mm εμπρός έχουν δυνατότητα ρυθμίσεων από κουμπί σε τέσσερις θέσεις (Sport, Street, Comfort και Off Road), ανεξάρτητα από τους χάρτες οδήγησης.

Μπορείς επίσης να ρυθμίσεις την προφόρτιση του ελατηρίου ανάλογα με το φορτίο της μοτοσικλέτας.

Design

Παρά την λευκή αντί για πορτοκαλί βαφή του, το KTM 1290 Super Adventure είναι καθαρόαιμο KTM, με τον χαρακτηριστικό αιχμηρό σχεδιασμό του Kiska. Είναι όμως πιο ογκώδες από το KTM 1190 Adventure κυρίως λόγω του μεγάλου ρεζερβουάρ, που χωρά 30 λίτρα (αντί των 23 λίτρων του 1190) και είναι αρκετά φαρδύ ώστε να προσφέρει προστασία στα πόδια. Το λεπτό φέρινγκ έχει μια μεγάλη ζελατίνα που είναι ρυθμιζόμενη με το ένα χέρι από τη στιγμή που θα την ξεκλειδώσεις, πράγμα που μπορεί να γίνει εν κινήσει.

Εργονομία

Πέρα από το μεγαλύτερο πλάτος, η νέα μοτοσικλέτα έχει πολύ παρόμοια αίσθηση με το 1190 εν στάσει. Στα 229kg χωρίς καύσιμα, είναι 12kg βαρύτερο (κυρίως λόγω του μεγαλύτερου ρεζερβουάρ, του βαρύτερου στροφάλου, τα στρεφόμενα φώτα και τα κάγκελα). Η σέλα είναι λίγο φαρδύτερη αλλά στο ίδιο ύψος και ρυθμίζεται εύκολα στα 860mm ή τα 875mm. Το μονοκόμματο τιμόνι είναι λίγο ανασηκωμένο. Ο κινητήρας ζωντανεύει με μια παρόμοια ήπια και εύστροφη αίσθηση και με παρόμοιο φιμωμένο ήχο από το μεγάλο μονό τελικό.

ΚΤΜ 1290 Super Adventure on board

Οι επιδόσεις στην ευθεία είναι εκρηκτικές: κάτι ανάμεσα στο παρανοϊκό KTM 1290 Super Duke και το 1190 στην καθαρή δύναμη, ξεχειλίζοντας από τράβηγμα στις χαμηλές στροφές ενώ είναι αξιοσημείωτα ομαλό και πολιτισμένο για ένα τόσο μεγάλο και τόσο ισχυρό V2. Η τροφοδοσία είναι εξαιρετική χωρίς βηξίματα ή μπερδέματα και τραβάει τόσο καλά ακόμη κι από τις 2.000rpm που είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθείς με λάθος σχέση στο κιβώτιο.

Στο Gran Canaria το KTM 1290 Super Adventure κάλπαζε από στροφή σε στροφή βγαίνοντας από την κάθε μια τους με επιτάχυνση που μάκραινε τα χέρια αλλά και με αίσθηση απόλυτου ελέγχου. Παρόλα αυτά χάρηκα που είχα το πολύ ομαλής λειτουργίας traction control (τμήμα του πακέτου Motorcycle Stability Control που περιλαμβάνει Cornering ABS, το επίπεδο του οποίου μεταβάλλεται ανάλογα με τον επιλεγμένο χάρτη οδήγησης).

Το KTM 1290 Super Adventure ήταν άριστο στους ταχύτερους δρόμους όπως σε ένα σύντομο κομμάτι αυτοκινητόδρομου, όπου ταξίδευε χωρίς κόπο με 150km/h με πολύ τουριστική αίσθηση, με τη βοήθεια και της μακρύτερης τελευταίας σχέσης στο κιβώτιο. Δεν έχει την ίδια ευστροφία με το Super Duke αλλά πεταγόταν μπροστά με κάθε ευκαιρία, έχοντας μεγάλα αποθέματα δύναμης μέχρι να φτάσει την τελική του ταχύτητα που ξεπερνά τα 250km/h.

Το cruise control ήταν εύκολο στην ενεργοποίηση και η ρύθμισή του, αν και ένας αναβάτης είπε ότι δεν έφτανε τον διακόπτη με τον δεξιό του αντίχειρα. Εγώ δεν είχα τέτοιο πρόβλημα, ούτε και με τα κουμπιά του ευανάγνωστου πίνακα οργάνων στον αριστερό διακόπτη που ελέγχουν τις κύριες λειτουργίες από τη γνωστή μας οθόνη από τα Adventure και Super Duke. Τo σύστημα της KTM λειτουργεί καλά από τη στιγμή που θα το καταλάβεις, αν και ιδανικά θα έπρεπε να μπορείς να το ρυθμίσεις περισσότερο χωρίς να χρειάζεται να κοιτάζεις κάτω τόσο πολύ.

Η προστασία από τον αέρα από την πολύπλοκου σχεδιασμού ζελατίνα, αν και για το δικό μου ύψος (1,93 μέτρα) η ζελατίνα ήταν οριακά χαμηλά στο υψηλότερο σημείο της, κι έτσι έπρεπε να σκύβω για να έχω μια σχεδόν αθόρυβη διαδρομή. Οι αναβάτες μέσου ύψους (κι ένας ακόμη πιο ψηλός από εμένα) είπαν ότι ταξίδευαν πολύ ήσυχα. Μερικοί κοντύτεροι αναβάτες είπαν ότι το πάνω άκρο της ζελατίνας εμπόδιζε την ορατότητά της, αλλά το μπράτσο που την στηρίζει μπορεί να αντιστραφεί ώστε ολόκληρη η ζελατίνα να χαμηλώσει ελαφρώς.

Στις στροφές

Δεν ήταν μόνο οι επιδόσεις του KTM 1290 Super Adventure στην ευθεία εντυπωσιακές, αλλά και οι δυνατότητές του στις στροφές. Το πλάτος της μοτοσικλέτας με είχαν κάνει να πιστέψω ότι θα είχε βαριά αίσθηση, αλλά η αλήθεια ήταν το ακριβώς αντίθετο: δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο ελαφριά αίσθηση είχε. Ελάχιστα διαφορετικό από το KTM 1190 Adventure στον τρόπο που μπορούσε να αλλάξει κατεύθυνση στις σφιχτές στροφές, να κρατήσει τη γραμμή του με ακρίβεια και μετά να βγει με δύναμη από τη στροφή (από μνήμης, το BMW R 1200GS Adventure, ενώ είναι μια πολύ ικανή μοτοσικλέτα, δίνει συγκριτικά αίσθηση ψηλής και βαριάς μοτοσικλέτας).

Η semi-active ανάρτηση ήταν εξαίρετη: μαλακιά στην Comfort ρύθμιση (δεν δοκίμασα το Off road) αλλά έσφιγγε όταν χρειαζόταν – κυρίως το εμπρός μέρος όταν φρέναρα και το πίσω όταν επιτάχυνα. Αυτό διατηρούσε την αίσθηση της σταθερότητας και του καλού ελέγχου, με δεδομένο ότι η μοτοσικλέτα έχει μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων στα 200mm εμπρός και πίσω.

Στην επιλογή Street οι αναρτήσεις είναι λίγο πιο σφιχτές με σχετικά διαφορετική αίσθηση επειδή είναι σχεδιασμένες ώστε α βυθίζονται λιγότερο στο φρενάρισμα και να κάθονται λιγότερο στην επιτάχυνση. Η KTM συνέστησε αυτή τη ρύθμιση για κίνηση με δύο άτομα, ώστε ο συνεπιβάτης να μην ταλαιπωρείται. Για γρήγορη οδήγηση με ένα άτομο η ρύθμιση Sport δεν ήταν και πολύ σκληρή και προσέφερε μια υπέροχα μεστή αίσθηση με όση έπρεπε βύθιση του εμπρός μέρους στα φρένα ώστε να γίνει η γεωμετρία πιο γρήγορη.

Φρένα – ελαστικά και άλλες λεπτομέρειες

Και τα φρένα ήταν φανταστικά συνδυάζονται τετραέμβολες ακτινικής στήριξης δαγκάνες της Brembo με δίσκους διαμέτρου 320mm που ελέγχονται από Cornering ABS της Brembo που σημαίνει ότι μπορείς να φρενάρεις δυνατά στο apex της στροφής χωρίς κίνδυνο να χάσεις το μπροστινό. Τα ελαστικά Conti Trail Attack 2 προσέφεραν αρκετά αποθέματα πρόσφυσης και το περιθώριο κλίσης ήταν αρκετά μεγάλο, παρά την ύπαρξη κεντρικού σταντ, αφού αυτό είναι αρκετά μέσα (αλλά και λίγο δύσκολο στη χρήση του).

Το KTM 1290 Super Adventure λοιπόν είναι ελαστικό, στρίβει… και είναι πολύ άνετο και πρακτικό, όπως τουλάχιστον μπορέσαμε να διαπιστώσουμε στη μονήμερη επαφή μαζί του στην παρουσίαση. Θα πρέπει να πηγαίνει καλά και στο χώμα, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε αυτό στην επίσημη παρουσίαση. Οι στοκ χούφτες συν τα θερμαινόμενα γκριπ, τη θερμαινόμενη σέλα (ανεξάρτητη ρύθμιση για τον συνεπιβάτη) σήμαινε ότι δεν κρύωνα, αν και οδηγήσαμε σε μεγάλο υψόμετρο και έκανε αρκετή ψύχρα.

Κατανάλωση καυσίμου

Το μεγάλο ρεζερβουάρ προσφέρει μια ρεαλιστική αυτονομία της τάξης των 350km ακόμη κι αν οδηγείτε γρήγορα όπως εμείς στην παρουσίαση, οπότε θα δείτε την κατανάλωση να ανεβαίνει στα 8lt/100km ή και παραπάνω. Αν οδηγείτε ήπια, τότε η ακτίνα δράσεις περνάει τα 400km. Η σχάρα, οι βάσεις για τις πλαϊνές βαλίτσες και οι χειρολαβές του συνεπιβάτη είναι ήδη ενσωματωμένες μαζί με τα στρεφόμενα φώτα (cornering lights): τρία LED σε κάθε πλευρά είναι συνδεδεμένα με έναν αισθητήρα κλίσης και φέγγουν μέσα στη στροφή καθώς η μοτοσικλέα γέρνει κατά 10, 20 και 30 μοίρες.

Αξεσουάρ και πρόσθετος ηλεκτρονικός εξοπλισμός

Υπάρχει και μια μεγάλη λίστα από επιπλέον εξοπλισμό και αξεσουάρ, που περιλαμβάνει hill start facility: όταν σταματήσεις σε ανήφορο με κλίση άνω των 5 μοιρών, το πίσω φρένο αυτομάτως μένει πατημένο για πέντε δευτερόλεπτα για να εμποδίσει τη μοτοσικλέτα να τσουλήσει, αλλά αποδεσμεύει αυτομάτως όταν ανοίξετε το γκάζι.

Άλλη δυνατότητα πρόσθετου εξοπλισμού είναι το Motor Slip Regulation, που συνδέεται με τον αισθητήρα κλίσης και αποτρέπει το μπλοκάρισμα του πίσω τροχού, αν κατεβάσετε ταχύτητα υπερβολικά νωρίς πλαγιασμένος σε στροφή. Μάλλον δεν θα το χρειαστούν οι πιο έμπειροι αναβάτες, αλλά είναι ένα αρκετά φτηνό εξτραδάκι. Φυσικά υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος με Powerparts από εξάτμιση Akrapovic μέχρι αλουμινένιες βαλίτσες.

Η ΚΤΜ πήγε την έννοια Adventure ακόμη πιο μακριά

Το KTM 1290 Super Adventure αφού του βάλετε και τις βαλίτσες είναι μια φανταστική μοτοσικλέτα που παρακαλάει να ταξιδέψει σε έναν μακρινό προορισμό. Ως ναυαρχίδα της KTM δεν είναι φτηνό, αφού θα κοστίζει κάπου 15% περισσότερα από το KTM 1290 Super Duke. Προσφέρει όμως ένα άψογο συνδυασμό επιδόσεων, εξοπλισμού και all round δυνατοτήτων που δύσκολα θα βρείτε αλλού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας