7 KTM μοντέλα που οδήγησα και σαγηνευτικά

7 KTM μοντέλα που οδήγησα και σαγηνευτικά

Για τα μάτια σας και μόνο, δημιούργησα μία λίστα με 7 KTM μοντέλα που οδήγησα κατά το παρελθόν και σαγηνευτικά, σε τέτοιο βαθμό που μπορώ να πω ότι μου έχουν κλέψει την καρδιά. Σημαντική σημείωση, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες στα γραφόμενα μου, όλα τα μοντέλα που έχω παραθέσει στη λίστα δεν είναι καινούργια, δεν είναι τα καλύτερα, ούτε τα πιο ισχυρά, αλλά εκείνα που εγώ αγάπησα.

KTM 300 EXC-E

Όταν γίνεται λόγος για μία δίχρονη μοτοσυκλέτα 300 κυβικών Enduro της ΚΤΜ, τότε κάθε σχόλιο είναι περιττό. Αναμφισβήτητα αποτελεί μία ξεχωριστή μοτοσικλέτα που προορίζεται για τον απαιτητικό αναβάτη που θα εκμεταλλευτεί τα μοναδικά προσόντα της και πάνω απ’ όλα την ξεχωριστή ροπή του δίχρονου κινητήρα. Φέτος η συγκεκριμένη μοτοσικλέτα αναβαθμίστηκε σε όλους τους τομείς και σημαντικότερο ατού της αποτελεί η εξόπλισή της με μίζα, στοιχείο που την καθιστά ως την μοναδική αγωνιστική, δίχρονη Enduro με το συγκεκριμένο αβαντάζ.

Δίχρονος κινητήρας

Σημαντικές αναβαθμίσεις πραγματοποιήθηκαν στο δίχρονο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Πρώτα από όλα βελτιώθηκε το θυρίδωμα στα κάρτερ με στόχο την καλύτερη ροή του καυσίμου προς τον κύλινδρο, στοχεύοντας στην αύξηση των επιδόσεων. Ολοκαίνουριος είναι με τη σειρά του κι ο κύλινδρος, πιο συμπαγής στις διαστάσεις του, με επανασχεδιασμένο υδροχιτώνιο και βελτιωμένο power valve (TVC) στην εξαγωγή. Δύο παράγοντες που συμβάλλουν θετικά στις επιδόσεις, καθώς επίσης και τη μείωση του ολικού βάρους του μοτέρ. Το καινούργιο έμβολο είναι ελαφρύτερο και συντελεί θετικά στην μείωση των κραδασμών και την αύξηση της αξιοπιστίας.

Συμπαγείς είναι οι διαστάσεις της μίζας που έχει τοποθετηθεί σε κατάλληλη θέση πάνω στο καπάκι του βολάν. Υδραυλικός παραμένει ο συμπλέκτης, ενώ την τροφοδοσία του αναλαμβάνει το καρμπιρατέρ της Keihin (PWK 36 S AG). Στην εισαγωγή έχει τοποθετηθεί κάσα reed της VForce 3 με νέα σχεδίαση στα πέταλα. Σημαντικό ατού του φετινού μοτέρ αποτελεί η νέα ηλεκτρονική ανάφλεξη με τις δύο χαρτογραφήσεις που, σε συνδυασμό με τα διαφορετικά ελατήρια του power valve, μπορεί να σετάρει κανείς αντίστοιχα την μοτοσικλέτα με τις συνθήκες του τερέν που θα κινηθεί.

Το ατσάλινο πλαίσιό του είναι εφοδιασμένο με το αναβαθμισμένο πιρούνι της WP των 48 χλστ. που φέρει νέες ρυθμίσεις. Το αλουμινένιο ψαλίδι του φοράει αμορτισέρ τύπου PDS της WP κι έχει σεταριστεί κατάλληλα ώστε να εναρμονιστούν οι επιδόσεις του με το πιρούνι. Τα δισκόφρενα της Brembo διαθέτουν δίσκους τύπου μαργαρίτα, ενώ νέα είναι επίσης τα προστατευτικά του πιρουνιού, όπως σ’ όλα τα μοντέλα της κατηγορίας. Τον εξοπλισμό του ολοκληρώνουν τα νέα πλαστικά με τα ενσωματωμένα αυτοκόλλητα, το αλουμινένιο τιμόνι μεταβλητής διατομής της γαλλικής Neken και τα πλήρη χειριστήρια.

Ροπή σαν πολυβόλο

Δεν χωράει καμία αμφιβολία το γεγονός ότι το ανανεωμένο 300άρι είναι σαφώς πιο ισχυρό, αλλά και εύχρηστο, από ποτέ άλλοτε. Η ισχύς φθάνει στον πίσω τροχό άμεσα, πριν καλά-καλά σκεφτείς να κάνεις το κλικ στον δεξί καρπό σου. Η απόκριση του δίχρονου κινητήρα είναι άμεση σχεδόν από το ρελαντί και το τράβηγμά του γίνεται ακόμη πιο ισχυρό και γεμάτο από τις μεσαίες στροφές.

Στο πέρασμα του κυριολεκτικά οργώνειμ ενώ το χαμηλό του βάρος σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι πάνω σε ένα πούπουλο. Τα χαρίσματα του κινητήρα θα εκμεταλλευτούν ιδιαίτερα οι απαιτητικοί αναβάτες της hard core οδήγησης, που θα χρησιμοποιήσουν τη ροπή και την εκρηκτικότητα του μοτέρ για να αναρριχηθούν στα πιο απροσπέλαστα σημεία με τεχνικές τύπου trial.

Οι απότομες αλλαγές κατεύθυνσης εκτελούνται με υποδειγματική ακρίβεια και καταφέρνεις να περνάς τα κλειστά εσάκια με μισή γκαζιά. Η γεωμετρία του τονίζει τη σιγουριά σου ακόμη και στα πιο δύσκολα κομμάτια. Καρφώνει με σιγουριά τον εμπρός τροχό στη γραμμή που έχεις χαράξει στην είσοδο της στροφής και ορίζεις την τροχιά που θα διαγράψεις πλαγιολισθαίνοντας αντίστοιχα τον πίσω τροχό. Στα σφιχτά πετρώδη κομμάτια περνάς με άνεση και, αν υπάρχουν μικρά άλματα ή σαμάρια, χρησιμοποιείς με χειρουργική ακρίβεια τη ροπή του μοτέρ για να αναπηδήσεις ελαφρά και να κερδίσεις χρόνο.

Οι αναρτήσεις του είναι ελαφρώς πιο σκληρές από την προηγούμενη έκδοση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάνουν δύσκολη τη ζωή του οδηγού. Απεναντίας έχει ενισχυθεί το κράτημα του συνόλου και η απόσβεση των ανωμαλιών του τερέν. Παρέχουν μεγαλύτερη σταθερότητα στην προσγείωση από κάποιο άλμα και το εμπρός σύστημα δεν το νιώθεις να σου καταπονεί τα χέρια στις εγκάρσιες τομές. Πολύ καλές εντυπώσεις αφήνουν τα φρένα του, όπως σχεδόν και σ’ όλα τα μοντέλα της φετινής γκάμας της ΚΤΜ.

Πιο συγκεκριμένα, το εμπρός σύστημα διακρίνεται για την ισχύ του και την άριστη απόκρισή του. Η προοδευτικότητά του και η καλή αίσθησή του αποτελούν ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για να επιβραδύνεις σωστά και με ασφάλεια ακόμη και στις πιο ακραίες καταστάσεις. Εξίσου καλές εντυπώσεις αφήνει και το πίσω φρένο που η καλή του αίσθηση σου επιτρέπει να ασκείς την κατάλληλη πίεση στο πετάλ, χωρίς να καραδοκεί το ανεξέλεγκτο μπλοκάρισμα του τροχού.

Κάνοντας τη σούμα

Στο σύνολό του το νέο 300άρι… καίει καρδιές. Αποτελεί μία ολοκληρωμένη αγωνιστική μοτοσικλέτα που θα αφήσει ικανοποιημένο τόσο τον απαιτητικό αγωνιζόμενο όσο και τον χομπίστα αναβάτη. Μοτέρ, πλαίσιο, αναρτήσεις, φρένα κι εργονομία δένουν σε μοναδικό ομοιογενές σύνολο. Ο περιφερειακός εξοπλισμός του σε αφήνει ικανοποιημένο, ενώ η ποιότητα κατασκευής της αυστριακής εταιρείας έχει περάσει πλέον σε άλλη διάσταση. Την εκπληκτική μοτοσικλέτα συνοδεύει η προσιτή τιμή της.

KTM 300 EXC

Πρόκειται ίσως για την πιο ολοκληρωμένη δίχρονη μοτοσικλέτα Enduro. O λόγος γίνεται για το 300άρι της ΚΤΜ, που, αν το λέει η καρδιά σου, γίνεσαι… πύραυλος πάνω στη σέλα του. Αναμφισβήτητα αποτελεί μία ξεχωριστή μοτοσικλέτα που προορίζεται για τον απαιτητικό αναβάτη που θα εκμεταλλευτεί τα μοναδικά προσόντα της και πάνω απ’ όλα την ξεχωριστή ροπή του δίχρονου κινητήρα. Φέτος η συγκεκριμένη μοτοσικλέτα φέρει μικρές αναβαθμίσεις σε όλους τους τομείς και το σημαντικότερο ατού της είναι η εξόπλισή της με μίζα, στοιχείο που την καθιστά ως τη μοναδική αγωνιστική, δίχρονη Enduro με το συγκεκριμένο αβαντάζ.

Εκρηκτικός δίχρονος κινητήρας

Σημαντικές αναβαθμίσεις πραγματοποιήθηκαν στο δίχρονο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Πρώτα απ’ όλα βελτιώθηκε το θυρίδωμα στα κάρτερ με στόχο την καλύτερη ροή του καυσίμου προς τον κύλινδρο, στοχεύοντας στην αύξηση των επιδόσεων. Ολοκαίνουριος είναι με τη σειρά του κι ο κύλινδρος, πιο συμπαγής στις διαστάσεις του, με επανασχεδιασμένο υδροχιτώνιο και βελτιωμένο power valve (TVC) στην εξαγωγή. Δύο παράγοντες που συμβάλλουν θετικά στις επιδόσεις, καθώς επίσης και τη μείωση του ολικού βάρους του μοτέρ. Το καινούργιο έμβολο είναι ελαφρύτερο και συντελεί θετικά στη μείωση των κραδασμών και την αύξηση της αξιοπιστίας.

Συμπαγείς είναι οι διαστάσεις της μίζας, που έχει τοποθετηθεί σε κατάλληλη θέση πάνω στο καπάκι του βολάν. Υδραυλικός παραμένει ο συμπλέκτης, ενώ την τροφοδοσία του αναλαμβάνει το καρμπιρατέρ της Keihin (PWK 36SAG). Στην εισαγωγή φοράει κάσα reed της VForce 3 με νέα σχεδίαση στα πέταλα. Σημαντικό ατού του φετινού μοτέρ αποτελεί η νέα ηλεκτρονική ανάφλεξη με τις δύο χαρτογραφήσεις μέσω της οποίας, σε συνδυασμό με τα διαφορετικά ελατήρια του power valve, μπορεί να σετάρει κανείς αντίστοιχα την μοτοσικλέτα με τις συνθήκες του τερέν που θα κινηθεί.

Το ατσάλινο πλαίσιό του είναι εφοδιασμένο με το αναβαθμισμένο πιρούνι της WP των 48 χιλιοστά που φέρει νέες ρυθμίσεις. Το αλουμινένιο ψαλίδι του φοράει αμορτισέρ τύπου PDS της WP κι έχει σεταριστεί κατάλληλα ώστε να εναρμονιστούν οι επιδόσεις του με το αναβαθμισμένο πιρούνι. Τα δισκόφρενα της Brembo διαθέτουν δίσκους τύπου μαργαρίτα, ενώ νέα είναι επίσης τα προστατευτικά του πιρουνιού, όπως σ’ όλα τα μοντέλα της κατηγορίας. Τον εξοπλισμό του ολοκληρώνουν τα νέα πλαστικά με τα ενσωματωμένα αυτοκόλλητα, το αλουμινένιο τιμόνι μεταβλητής διατομής της γαλλικής Neken και τα πλήρη χειριστήρια.

Εγκώμιο ροπής

Αναμφισβήτητα το ανανεωμένο 300άρι είναι σαφώς πιο ισχυρό, αλλά και πιο εύχρηστο, από ποτέ άλλοτε. Η ισχύς φθάνει στον πίσω τροχό άμεσα, πριν καλά-καλά σκεφτείς να κάνεις το κλικ στον δεξί καρπό σου. Η απόκριση του δίχρονου κινητήρα είναι άμεση σχεδόν από το ρελαντί και το τράβηγμά του γίνεται ακόμη πιο ισχυρό και γεμάτο από τις μεσαίες στροφές. Στο πέρασμά του κυριολεκτικά οργώνει, ενώ το χαμηλό του βάρος σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι πάνω σε ένα… πούπουλο. Τα χαρίσματα του κινητήρα θα εκμεταλλευτούν ιδιαίτερα οι απαιτητικοί αναβάτες της hard core οδήγησης, που θα χρησιμοποιήσουν τη ροπή και την εκρηκτικότητα του μοτέρ για να αναρριχηθούν στα πιο απροσπέλαστα σημεία με τεχνικές τύπου trial.

Οι απότομες αλλαγές κατεύθυνσης και κλίσης εκτελούνται με υποδειγματική ακρίβεια και καταφέρνεις να περνάς τα κλειστά εσάκια με μισή γκαζιά. Η καλή κατανομή των μαζών σε συνεργασία με το χαμηλό του βάρος, σαν πούπουλο το αισθάνεσαι, σου επιτρέπουν να το κάνεις ότι θέλεις.

Η γεωμετρία του, χωρίς να είναι νευρική αλλά αρκετά γρήγορη, τονίζει τη σιγουριά σου ακόμη και στα πιο απαιτητικά κομμάτια. Καρφώνεις με σιγουριά τον εμπρός τροχό στη γραμμή που έχεις χαράξει στην είσοδο της στροφής και ορίζεις την τροχιά που θα διαγράψεις πλαγιολισθαίνοντας αντίστοιχα τον πίσω τροχό. Στα σφιχτά ή κλειστά πετρώδη κομμάτια περνάς με άνεση και, αν υπάρχουν μικρά άλματα ή σαμάρια, χρησιμοποιείς με χειρουργική ακρίβεια τη ροπή του μοτέρ για να αναπηδήσεις ελαφρά και να κερδίσεις χρόνο.

Οι αναρτήσεις του είναι ελαφρώς πιο σκληρές και συνάμα προοδευτικές από την προηγούμενη έκδοση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάνουν δύσκολη τη ζωή του οδηγού. Αντιθέτως έχει ενισχυθεί το κράτημα του συνόλου και η απόσβεση των ανωμαλιών του τερέν. Παρέχουν μεγαλύτερη σταθερότητα στην προσγείωση από κάποιο άλμα και το εμπρός σύστημα δεν το νιώθεις να σου καταπονεί τα χέρια στις εγκάρσιες τομές. Πολύ καλές εντυπώσεις αφήνουν τα φρένα του, όπως σχεδόν και σ’ όλα τα μοντέλα της φετινής γκάμας της ΚΤΜ.

Πιο συγκεκριμένα, το εμπρός σύστημα σε κερδίζει με τη δύναμή του και την άριστη απόκρισή του. Η προοδευτικότητά του και η άριστη αίσθησή του αποτελούν ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για να επιβραδύνεις σωστά και με ασφάλεια ακόμη και στις πιο ακραίες καταστάσεις. Εξίσου καλές εντυπώσεις αφήνει και το πίσω φρένο που η καλή του αίσθηση σου επιτρέπει να ασκείς την κατάλληλη πίεση στο πετάλ, χωρίς να καραδοκεί το ανεξέλεγκτο μπλοκάρισμα του τροχού. Το όλο πακέτο είναι εκπληκτικό και θα το εκτιμήσει και με το παραπάνω ο απαιτητικός οδηγός που κινείται στην κόψη του ξυραφιού.

Στο σύνολο

Στο σύνολο του το ανανεωμένο 300άρι για άλλη μία χρονιά αποτελεί μία ολοκληρωμένη αγωνιστική μοτοσικλέτα που θα αφήσει ικανοποιημένο τόσο τον απαιτητικό αγωνιζόμενο όσο και τον χομπίστα αναβάτη. Μοτέρ, πλαίσιο, αναρτήσεις, φρένα κι εργονομία δένουν σε ένα μοναδικά ομοιογενές σύνολο. Ο περιφερειακός εξοπλισμός του σε αφήνει ικανοποιημένο, ενώ η ποιότητα κατασκευής της αυστριακής εταιρείας έχει πλέον φθάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Την εκπληκτική μοτοσικλέτα συνοδεύει η προσιτή τιμή των 8.850 ευρώ (9.450 ευρώ για την έκδοση Six Days) που θεωρείται λογική για αυτά που παρέχει, όπως επίσης τον άρτιο εξοπλισμό της. Η επετειακή έκδοση Six Days είναι συλλεκτική για τα ελληνικά δεδομένα και αποτελεί τιμή για τον κάθε αναβάτη που θα την αποκτήσει.

KTM 990 SMT

Η ΚΤΜ λανσάρει το 990 SMT ως ένα μεγάλο supermoto, το οποίο διαθέτει παράλληλα και τουριστικές δυνατότητες. Μετά από μερικές ημέρες συμβίωσης μαζί του είναι σαφές ότι οι Αυστριακοί έπεσαν έξω. Το 990 SMT κάνει τα πάντα τόσο καλά που αρχίζεις να αμφιβάλλεις για τον λόγο ύπαρξης των υπόλοιπων μοντέλων στην γκάμα της εταιρείας.

Η συνταγή ήταν σχετικά εύκολη. Από τη στιγμή που η ΚΤΜ διέθετε ήδη μία εξαιρετική μοτοσικλέτα όπως το 990 SM, χρειάστηκαν απλώς μερικές μικρές επεμβάσεις ώστε να δημιουργηθεί το 990 SMT. Ένα μικρό φαίρινγκ με την ανάλογη ζελατίνα, διαφορετική και πιο χαμηλή σέλα, βάσεις στις εξατμίσεις για πλαϊνές βαλίτσες και διαφορετικό σετάρισμα στις αναρτήσεις παράλληλα με μείωση των διαδρομών τους.

Όλα τα υπόλοιπα παρέμειναν ως είχαν. Θα αναρωτιέστε πιθανόν πως γίνεται με σχετικά λίγες αλλαγές να μεταμορφωθεί μία μοτοσικλέτα. Η απάντηση θα σας δοθεί αμέσως μόλις βρεθείτε στην σέλα του SMT. Διατηρεί ατόφια όλα τα fun χαρακτηριστικά του SM (γκάζι, κράτημα, φρένα) και τα εμπλουτίζει με αρετές πιο πρακτικών στη φιλοσοφία μοτοσικλετών (ευκολία στην πόλη, άνεση).

Σερί εκπλήξεων

Από την πρώτη στιγμή που οδήγησα το 990 SMT αντιλήφθηκα ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει με την συγκεκριμένη μοτοσικλέτα. Φεύγοντας από την αντιπροσωπεία βρέθηκα ασυναίσθητα να ακολουθώ μία εντελώς διαφορετική διαδρομή για την επιστροφή προς το σπίτι, η οποία έκανε τον κύκλο της νοτιοδυτικής αττικής! Η πρώτη έκπληξη δεν άργησε να έρθει. Η άνεση και η ποιότητα κύλισης του SMΤ ξεπερνούν κάθε προσδοκία.

Πραγματικά οι αναρτήσεις της WP δεν αφήνουν την παραμικρή λακκούβα ή ανωμαλία του οδοστρώματος να φτάσει στη μέση του αναβάτη. Χωρίς να θέλω να υπερβάλλω, πρόκειται για το καλύτερο “φιλτράρισμα” κακοτεχνιών που έχω ποτέ συναντήσει σε μοτοσικλέτα.

Το δεύτερο σοκ ήρθε όταν αντιλήφθηκα ότι είχα αρχίσει να κινούμαι με μάλλον επικίνδυνους ρυθμούς στην κίνηση της πόλης. Ο V2 κινητήρας των 999κ.εκ. αποδίδει 115 ίππους έχοντας ταυτόχρονα τέτοια ευστροφία που δύσκολα μπορείς να αντισταθείς και να μην ανοίξεις το γκάζι τέρμα. Οι σούζες ισχύος με πρώτη και δευτέρα έρχονται αβίαστα, τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν ταχύτατα και δύσκολα αφήνεις ευκαιρία για πλαγιολίσθηση να πάει χαμένη.

Επίσης ο ψεκασμός λειτουργεί ομαλά από χαμηλά κάνοντας παρελθόν την δυστροπία της πρώτης γενιάς ψεκαστών 990. Τα φρένα της Brembo πρέπει να γίνουν υπόδειγμα για σεμινάριο και επαναφέρουν την τάξη όποτε απαιτηθεί κάτι τέτοιο. Η εξαιρετική αίσθηση και δύναμη από το αρχικό πάτημα της μανέτας απομακρύνει αμέσως οποιαδήποτε κακόβουλη σκέψη σχετικά με την απόδοση τους.

Έκπληξη τρίτη. Ακόμα και σε πιο στριμωγμένες καταστάσεις το SMT ελίσσεται με χάρη ανάμεσα από τα αυτοκίνητα χάρη στο στενό πλάτος και το τιμόνι που κόβει απίστευτα. Έχεις την αίσθηση ότι θα γυρίσει στις 90ο ! Χωράει παντού και για να μην βρεθείς πρώτος στο φανάρι θα πρέπει τα πράγματα να είναι ασφυκτικά κολλημένα. Παρεμπιπτόντως το βεντιλατέρ τίθεται σε λειτουργία πολύ γρήγορα μόλις πέσεις σε κίνηση. Με το που έφτασα σπίτι έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται: “ οι Αυστριακοί δεν είπαν ότι το έφτιαξαν και για ταξίδι;”

Εδώ είναι το ταξίδι

Ο καλός καιρός και οι φίλοι που έψαχναν ευκαιρία για βόλτα έδωσαν το σύνθημα. Ένας όμορφος κύκλος στην ανατολική Πελοπόννησο μέχρι το Λεωνίδιο, από εκεί στριφτερή ανάβαση στο ορεινό χωριό Κοσμάς, πίσω στην Σπάρτη και επιστροφή Αθήνα. Μία διαδρομή που είχε τα πάντα. Οι δύο πλαϊνές μπαγκαζιέρες (593 ευρώ) που διέθετε το μοντέλο της δοκιμής χώρεσαν τα απαραίτητα και γρήγορα η Αθήνα ήταν πίσω μας.

Στην εθνική το SMT διατηρεί μία ταχύτητα 150 χιλιομέτρων με τον κινητήρα να γουργουρίζει και η κάλυψη από τον αέρα είναι ικανοποιητική. Με ένα άνοιγμα του γκαζιού τα 200 έρχονται για πλάκα. Βέβαια αν επιθυμείτε να ταξιδεύετε σταθερά με περισσότερα από 150 θα χρειαστεί να τοποθετήσετε την ψηλότερη ζελατίνα που διατίθεται έξτρα ώστε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο από τον αέρα.

Η σέλα με το ειδικό gel υλικό είναι πολύ άνετη και θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χιλιόμετρα μέχρι την πρώτη στάση. Οι αναρτήσεις κάνουν εξαιρετικά την δουλειά τους σε αυτές τις ταχύτητες κρατώντας τον αναβάτη ξεκούραστο. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης όμως είναι πως γίνεται παράλληλα να διατηρούν το σύνολο τόσο στιβαρό με τη βοήθεια φυσικά του πλαισίου χωροδικτύωμα. Μόνο σε ανοιχτές παρατεταμένες στροφές αισθάνεσαι το μπροστινό μέρος λίγο ελαφρύ χωρίς ποτέ να προκύπτει κάποια ανησυχία.

Στις πρώτες επαρχιακές στροφές το 990 SMT πλαγιάζει με την σκέψη ακλόνητο και δύσκολα θα βρεθεί κάποιο άλλο δίτροχο να το αμφισβητήσει. Το φοβερό με αυτή τη μοτοσικλέτα είναι ότι εκεί που ταξιδεύεις άνετα και χαλαρά χαζεύοντας το τοπίο, μπορείς αν θέλεις να επιδοθείς σε ένα φρενήρη ρυθμό οδήγησης με απαράμιλλη ευκολία. Σε τέτοιες συνθήκες το κιβώτιο ταχυτήτων παρότι μαλακό παρουσίασε μερικές ασάφειες που πιθανόν να οφείλονται στα πολλά σκληρά δημοσιογραφικά και μη χιλιόμετρα που είχε η συγκεκριμένη μοτοσικλέτα. Το ρεζερβουάρ των 19 λίτρων χαρίζει στο SMΤ μία αυτονομία περίπου 260 χιλιομέτρων με την μέση κατανάλωση να φτάνει τα 8 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα.

Το θαύμα της KTM

Χωρίς πολλά λόγια το 990 SMT είναι μία από τις καλύτερες μοτοσικλέτες που έχει κατασκευάσει η ΚΤΜ. Παίρνει εύκολα τον ρόλο καθημερινού commuter, μπορεί να ταξιδέψει με άνεση παντού, διαθέτει κορυφαία περιφερειακά σε απόδοση (φρένα, αναρτήσεις) και ταυτόχρονα χαρίζει ατελείωτη διασκέδαση στον αναβάτη του. Είναι μία ολόκληρη κατηγορία από μόνο του.

990 SMT Power Parts

  • Ζελατίνη ψηλή (118ευρώ)
  • Προστατευτικά κάγκελα εμπρός (158 ευρώ)
  • Καρίνα αλουμινίου (198 ευρώ)
  • Κεντρικό σταντ (178 ευρώ)
  • Συναγερμός (346 ευρώ)
  • Βάσεις για μπαγκαζιέρες (241 ευρώ)
  • Μπαγκαζιέρες (593 ευρώ)
  • Εξατμίσεις Akrapovic Titanium-Carbon (1.486ευρώ)
  • Μανιτάρια εμπρός-πίσω (68 ευρώ)

KTM 690 Rally

Την τελευταία δεκαπενταετία (και όχι μόνο) η αυστριακή εταιρεία έχει επενδύσει ιδιαίτερα στον πιο φημισμένο αγώνα ράλι του κόσμου, το Ντακάρ, και, εκμεταλλευόμενη τη μη εργοστασιακή παρουσία των υπόλοιπων κατασκευαστών, έχει κυριαρχήσει στο σκληροτράχηλο αφρικανικό τερέν. Στο παρελθόν έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο με δικύλινδρες εκδόσεις όσο και με τα ισχυρά μονοκύλινδρά της.

Τα τελευταία έχουν κερδίσει περισσότερο την εύνοια των αναβατών, με αποτέλεσμα το επιτελείο της ΚΤΜ να δώσει μεγαλύτερη έμφαση από ποτέ σ’ αυτά τη φετινή σεζόν. Οι δύο βασικές, εργοστασιακές ομάδες της ΚΤΜ (Repsol KTM και Gauloises KTM) συμμετείχαν με την ίδια μοτοσικλέτα.

Ο πρώην αγωνιζόμενος και νυν team manager της ομάδας της Repsol KTM Jordi Arcarons πρόσφατα δήλωσε: «Η συγκεκριμένη μοτοσικλέτα αποτελεί ένα εντελώς νέο μοντέλο, τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα μονοκύλινδρα της εταιρείας. Παρ’ όλο που η ΚΤΜ είχε ήδη στα χέρια της τη συνταγή της επιτυχίας, δεν αρκέστηκε σε αυτή.

Αντιθέτως, εργάστηκε σκληρά για τη συγκεκριμένη αγωνιστική μοτοσικλέτα, η οποία διαθέτει πρωτοποριακό σωληνωτό πλαίσιο, διαφορετικά ρεζερβουάρ και έναν ολοκαίνουριο κινητήρα.

Το τμήμα έρευνας και εξέλιξης έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στη βελτίωση της οδικής της συμπεριφοράς στα σφιχτά και αργά κομμάτια. Μελέτησε προσεκτικά την κατανομή των μαζών, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η συμπεριφορά της στις υψηλές ταχύτητες».

Ο Μαρκ Κομά συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη της συγκεκριμένης μοτοσικλέτας, καθώς πέρασε με επιτυχία τη σκληρή δοκιμασία στο ράλι της Τυνησίας. Στην αναφορά του, ο Μαρκ Κομά αποκάλυψε ότι η νέα μοτοσικλέτα είναι μικρότερη, με πιο συμπαγείς διαστάσεις κι ελαφρύτερη, παράγοντες που κάνουν ακόμη πιο εύκολη την οδήγησή της στα δύσκολα σημεία. Κρίμα που οι περιστάσεις (είχε πτώση και εγκατέλειψε δύο μέρες πριν την ολοκλήρωση του αγώνα) δεν του επέτρεψαν να κερδίσει τον φετινό αγώνα, παρ’ ότι ήταν επικεφαλής του Ράλι Ντακάρ σχεδόν μέχρι πριν τη λήξη του.

Η χωρητικότητα του νέου κινητήρα αγγίζει τα 653,7 κ.εκ. χωρίς να αναφέρει η εταιρεία τη διάσταση και τη διαδρομή του. Την τροφοδοσία του αναλαμβάνει το νέο Keihin MX FCR41, που υπόσχεται καλύτερη απόκριση σε όλο το φάσμα των στροφών. Η ανάφλεξη πραγματοποιείται μέσω της νέας ηλεκτρονικής μονάδας, που προέρχεται από την Keihin και είναι τύπου DC ECU. Η εκκίνηση του κινητήρα γίνεται με μίζα, ενώ το αναβαθμισμένο κύκλωμα ψύξης υπόσχεται να διατηρήσει τη θερμοκρασία του στα επιθυμητά επίπεδα ασφάλειας.

Το νέο ατσάλινο πλαίσιο κερδίζει τις εντυπώσεις με την ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική του (χωροδικτύωμα). Προσεγμένη είναι η ενίσχυση του λαιμού, καθώς επίσης η περιοχή της έδρας του ψαλιδιού και του υποπλαισίου. Επιπλέον, είναι επικαλυμμένο με βαφή κονιάματος για να αντέχει στις σκληρές καταπονήσεις.

Στο λαιμό είναι τοποθετημένη η ειδικά σχεδιασμένη βάση που φιλοξενεί τα όργανα πλοήγησης, τους διπλούς προβολείς και το ψυγείο λαδιού. Το αλουμινένιο ψαλίδι είναι κατασκευασμένο από χυτά και πρεσσαριστά αλουμινένια τμήματα, ωστόσο οι διαστάσεις του δεν διευκρινίζονται από την αυστριακή εταιρεία. Στην άνω πλάκα του πιρουνιού είναι τοποθετημένο το ρυθμιζόμενο αμορτισέρ τιμονιού της Ohlins. Τα κάρτερ του μοτέρ προστατεύονται από την carbon ποδιά που έχει σεβαστές διαστάσεις.

Οι αναρτήσεις της εργοστασιακής μοτοσικλέτας προέρχονται από την WP. Το ανεστραμμένο πιρούνι διαμέτρου 48 χλστ. είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, όπως και το πίσω αμορτισέρ, ενώ αμφότερα διαθέτουν επιπλέον ρυθμίσεις High και Low. Η διαδρομή της ανάρτησης και στα δύο άκρα της μοτοσικλέτας αγγίζει τα 300 χλστ. Η πίσω ανάρτηση λειτουργεί μέσω μοχλικού συστήματος.

Τον εξοπλισμό της μοτοσικλέτας ολοκληρώνουν το αναβαθμισμένο σύστημα πέδησης της Brembo, η επανασχεδιασμένη σέλα, τα βελτιωμένα πλαστικά και τα νέα χειριστήρια. Η εργονομία του συνόλου έχει βελτιωθεί αισθητά, στοιχείο που επισήμαναν οι περισσότεροι εργοστασιακοί αναβάτες.

Η νέα ΚΤΜ 690 αποδείχτηκε ευκολότερη στην οδήγηση, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο νικητής του Dakar Cyril Despres, ο οποίος, παρ’ ότι αντιμετώπισε προβλήματα με το κιβώτιο και τα σωληνάκια καυσίμου, τελικά κατόρθωσε να διατηρήσει επαφή με τους πρώτους και να στεφθεί νικητής. Συνεπώς, το στέμμα του πρωταθλητή παραμένει για άλλη μία φορά στην ΚΤΜ.

KTM 450 SX-F

Δίχως καμία αμφιβολία η μοτοσικλέτα που επωμίζεται όλη την αίγλη της εταιρείας δεν είναι άλλη από το 450 SX-F. Ο ερχομός του Stefan Everts στην εταιρεία σίγουρα δεν ήταν τυχαίος, κι είναι δεδομένο ότι έχει βάλει κι αυτός το χεράκι του στην αναβάθμιση της φετινής αγωνιστικής μοτοσικλέτας.

Έργο τέχνης ο κινητήρας του

Ιδιαίτερο φινίρισμα έχει γίνει στην κεφαλή και τον στρόφαλο τόσο για την αύξηση της ισχύος όσο και για την ενίσχυση της αξιοπιστίας, τομέας που δίνει μεγάλη έμφαση η ΚΤΜ από το 2005. Η κεφαλή διαθέτει δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους που παίρνουν εντολές από πλήκτρα που έχουν δεχθεί επίστρωση DLC, ειδικά για να ενισχυθούν επιφανειακά και να περιοριστεί η φθορά τους. Οι τέσσερις βαλβίδες τιτανίου μειώνουν σημαντικά τις κινούμενες μάζες και συμβάλλουν θετικά στην ευστροφία του συνόλου. Ο αναβαθμισμένος στρόφαλος απέκτησε νέους αντικραδασμικούς άξονες με ελαφρώς μικρότερο βάρος, στοιχεία που έχουν συμβάλει θετικά στο καλύτερο κράτημα της μοτοσικλέτας.

Ο ανανεωμένος, αυτόματος τεντωτήρας της καδένας συνεισφέρει σημαντικά στην ομαλή λειτουργία του μοτέρ σε όλο το φάσμα των στροφών, ιδίως όταν ο κινητήρας λειτουργεί στις υψηλές στροφές. Μεγάλη σημασία έδωσε η αυστριακή εταιρεία στην αναβάθμιση του συμπλέκτη. Διαφοροποίησε την λίπανσή του, στοιχείο που αναβαθμίζει στο σύνολό της τη λίπανση του μοτέρ, αυξάνοντας τη μακροζωία του κυλίνδρου. Όσο για την εκκίνησή του, η μανιβέλα ανήκει πλέον στο παρελθόν και τη θέση της πήρε η μινιμαλιστικών διαστάσεων μίζα που φέρνει στη ζωή το μοτέρ… με τη σκέψη.

Καταπίνει την πίστα

Το σημαντικότερο στοιχείο στο 450άρι της αυστριακής εταιρείας δεν είναι η ισχύς του, αλλά η κλιμάκωση αυτής και ο τρόπος που καταλήγει στον πίσω τροχό. Αν νομίζει κανείς ότι θα χουφτώσει το γκάζι και θα του έρθουν στο κεφάλι ουρανοκατέβατα τα καθαρόαιμα άλογα του μοτέρ, τότε κάνει λάθος. Απεναντίας, ο χρονισμός του σε συνεργασία με την ηλεκτρονική ανάφλεξη φροντίζουν να βάλουν προοδευτικά τη δύναμη στον πίσω τροχό, παρέχοντας τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται το ελαστικό για να βρει την κατάλληλη πρόσφυση. Θα πρέπει να το παραξηλώσεις ή να κάνεις εσκεμμένα λάθος κίνηση για να χάσεις τον έλεγχο.

Οι σχέσεις του κουμπώνουν στρωτά, θετικά στο κιβώτιο κι ο υδραυλικός συμπλέκτης σου δίνει πλήρη αίσθηση για το δάγκωμα των δίσκων του. Ακόμη κι όταν το χειρίζεσαι με τον αριστερό δείκτη, δεν καταπονείσαι και συνεχίζεις να διατηρείς πλήρως τον έλεγχό του. Πάνω στη σέλα του κινείσαι με ευκολία, χάρη στη σωστή εργονομία του συνόλου και το άψογο πάτημα που σου παρέχουν τα μαρσπιέ. Η γεωμετρία του εκπληκτική κι εντελώς διαφορετική από την έκδοση του Enduro, εφόσον οι δύο μοτοσικλέτες φορούν διαφορετικές πλάκες στο πιρούνι.

Πιο συγκεκριμένα οι πλάκες της έκδοσης ΜΧ καθιστούν το τρέιλ (μεταβλητό) στα 18-20 χιλιοστά, όμοιο με της έκδοσης Six Days. Επομένως, σε συνδυασμό με την ανανεωμένη γωνία κάστερ των 26,5 μοιρών το αποτέλεσμα γίνεται εκρηκτικό, παρέχοντας εκπληκτική ευελιξία χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Πράγματι στα σφιχτά εσάκια κινείσαι σαν τον αέρα χωρίς να δυσκολεύεσαι να σηκώσεις τη μοτοσικλέτα και να την πλασάρεις στην αντίθετη κατεύθυνση.

Νέα πνοή

Οι επαναρυθμισμένες αναρτήσεις του έχουν δώσει άλλη πνοή στην συμπεριφορά της μοτοσικλέτας. Φέτος εμφανίζονται πιο προοδευτικές με ακόμη πιο στρωτή και ομαλή λειτουργία. Το κράτημα της μοτοσικλέτας έχει αναβαθμιστεί σε αξιοσημείωτο βαθμό, καθώς επίσης κι η σταθερότητά της στην προσγείωση από κάθε λογής άλμα. Κατά την έξοδό σου από τη στροφή το αμορτισέρ συμπιέζεται προοδευτικά χωρίς να φορτίζεται απότομα, επιτρέποντας στο ελαστικό να βρει την κατάλληλη πρόσφυση χωρίς να έχει την τάση να σε… στείλει.

Εξίσου καλή είναι η συμπεριφορά του πιρουνιού στο απότομο φρενάρισμα. όπου συνεχίζει να διαβάζει σωστά τις ανωμαλίες του τερέν χωρίς να εμφανίσει τάσεις κλειδώματος ή περιορισμένης απόσβεσης. Τα φρένα του παραμένουν καλά σε βαθμό μοναδικό όπως ήδη έχουμε συναντήσει και στον μικρότερό του αδερφό.

Στο σύνολό του το νέο KTM 450 SX-F αποτελεί μία ολοκληρωμένη μοτοσικλέτα που απευθύνεται στον απαιτητικό χομπίστα ή τον αθλητή που κυνηγάει την καλύτερη θέση στο βάθρο. Η καλή ποιότητα κατασκευής και οι προσεγμένες αναβαθμίσεις του χωρίς αμφιβολία δικαιολογούν το κόστος του.

KTM SX-F 250

Μικρό στο μάτι αλλά πραγματικό θηρίο αποδεικνύεται στην πίστα το μικρό τετράχρονο ΜΧ της ΚΤΜ. Και αυτό γιατί καταφέρνει να συνδυάζει την καθαρόαιμη ισχύ με την κατάλληλη γεωμετρία κατά τρόπο ασύλληπτο, που σου επιτρέπει να πιέζεις τα όριά σου είτε για να περάσεις πρώτος την καρό σημαία είτε για να διασκεδάσεις στην πίστα με την παρέα σου. Από το 2005 που έκανε την πρώτη του εμφάνιση έβαλε τη νικηφόρο υπογραφή του στα χωμάτινα τερέν. Το 2007 απέκτησε νέο πλαίσιο που έδωσε άλλη πνοή στις επιδόσεις του, ενώ φέτος αναβαθμίστηκε σε σημεία-κλειδιά με στόχο να συνεχίσει την όλο επιτυχίες σταδιοδρομία του είτε βρίσκεται στην πίστα είτε στα χέρια ενός χομπίστα.

Η επιτυχημένη συνταγή

Το ατσάλινο πλαίσιό του διαθέτει ατσάλινους σωλήνες οβάλ διατομής με στόχο την ενίσχυση της στιβαρότητας του συνόλου χωρίς να επιβαρύνεται το ολικό βάρος της μοτοσικλέτας. Για το αλουμινένιο αποσπώμενο υποπλαίσιο έχουν επιλεχθεί κατάλληλοι σωλήνες διαφορετικής διατομής και σχήματος ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το αλουμινένιο ψαλίδι είναι τύπου drumstick και φέρει κατάλληλα νεύρα για να ενισχυθεί η ακαμψία του. Το ανάποδο “close cartridge” πιρούνι της WP δέχτηκε σημαντικές αλλαγές στα… εντόσθιά του με στόχο τη μείωση των εσωτερικών τριβών. Διαθέτει καινούργιες μασίφ πλάκες ανοδιωμένες στα εργοστασιακά χρώματα που έχουν ρυθμιζόμενο offset.

Το σύστημα της πίσω ανάρτησης διατηρεί το αμορτισέρ τύπου PDS χωρίς μοχλικό σύστημα, ωστόσο αποτελεί ένα εντελώς καινούργιο κομμάτι της WP, που υπόσχεται αυξημένη προοδευτικότητα. Το σώμα του αμορτισέρ είναι αλουμινένιο και φέρει νέες ρυθμίσεις για να εναρμονιστεί η λειτουργία του με το ανανεωμένο πιρούνι, στοχεύοντας στην πιο προοδευτική συμπίεση και την μεγαλύτερη αντίσταση όταν τερματίζει.

Στον κινητήρα αντικαταστάθηκαν τα γρανάζια της 3ης και της 4ης με άλλα ανθεκτικότερα. Πιο ανθεκτική είναι επίσης η αλυσίδα που προέρχεται από την Regina. Τα φρένα κερδίζουν τις εντυπώσεις με τους πιο ανάλαφρους δίσκους και τη νέα εμπρός δαγκάνα, που φέρει καινούρια βαλβίδα. Το αγωνιστικό look τονίζουν τα νέα γραφικά, τα σπέσιαλ number plate και το πλήρες σετ των λογότυπων των χορηγών του παγκοσμίου.

Ιδιαίτερη επιμέλεια δόθηκε στη σχεδίαση των πλαστικών τμημάτων, έτσι ώστε να ενισχυθεί η εργονομία κι η αισθητική, όπως επίσης κι η ανθεκτικότητά τους. Τα αναβαθμισμένα γραφικά είναι πλέον εμφυτευμένα μέσα στα πλαστικά χάρη στη νέα τεχνολογία (In Mould) παρασκευής τους. Οι special αεραγωγοί στα πλαστικά του ρεζερβουάρ κλέβουν την παράσταση και δίνουν μία χωμάτινη πινελιά στην ξεχωριστή αισθητική της μοτοσικλέτας. Η σχεδίαση των προστατευτικών πλαστικών του πιρουνιού κερδίζει τις εντυπώσεις, αρχικά με τη στιβαρότητά τους και κατά δεύτερον με την λειτουργικότητα τους. Η όλη εικόνα δείχνει άκρως εργοστασιακή.

Γραμμικό πολυβόλο

Μόλις καθίσεις στη σέλα του SX-F εναρμονίζεσαι πλήρως με την προσεγμένη εργονομία του συνόλου. Ένα ελαφρύ πάτημα στη μίζα αρκεί για να θέσει σε κίνηση τον σπέσιαλ κινητήρα. Πατάς τη μανέτα του μαλακού συμπλέκτη, κουμπώνεις θετικά την πρώτη στο κιβώτιο και με ένα… μπράαααου μπαίνεις στην πίστα. Άμεσα αντιλαμβάνεσαι ότι η γεωμετρία του σου δίνει αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι για να πλασαριστείς στα σφιχτά και απαιτητικά κομμάτια της πίστας. Η ανάλαφρη αίσθησή του ενισχύει σημαντικά την ικανότητά του στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, χωρίς να καταπονεί τον αναβάτη.

Η απόκριση του μοτέρ στη μικρομετρική κίνηση του δεξιού καρπού μεταφράζεται με ακρίβεια σε ισχύ και ώθηση στον πίσω τροχό. Η δύναμη έρχεται γλυκά, ομαλά και ελεγχόμενα, χωρίς να έχει την τάση να σε… στείλει. Συνάμα αντιλαμβάνεσαι ότι το 250 SX-F επιταχύνει σαν πύραυλος. Η δύναμή του είναι εκπληκτική, αλλά η μαγεία του συνόλου είναι ο τρόπος με τον οποίο φθάνει αυτή στον πίσω τροχό.

Σε αυτό συντελεί θετικά και το κιβώτιο των 6 σχέσεων που σου επιτρέπει να εκμεταλλεύεσαι με τον καλύτερο τρόπο τη δύναμη του κινητήρα. Κάπου εκεί, λίγο μετά τις μεσαίες στροφές, νιώθεις μία έξτρα ώθηση που ξεκολλά την μοτοσικλέτα ακόμη παραπάνω. Συμπλέκτης και κιβώτιο συνεργάζονται άψογα, με αποτέλεσμα να έχεις πλήρη έλεγχο στην είσοδο της στροφής ή κάποια σφιχτά περάσματα. Πολύ καλή είναι η συμπεριφορά στα απότομα κατεβάσματα, χωρίς να ταράζει την ηρεμία του συνόλου, γεγονός που σου δίνει την πολυτέλεια να πλασάρεσαι στη στροφή διατηρώντας την αρμονία του συνόλου.

Άψογο αποτέλεσμα

Πλαίσιο κι αναρτήσεις συνεργάζονται αρμονικά σε βαθμό που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αρνητικά σχόλια. Τόσο το πιρούνι όσο και το πίσω αμορτισέρ καταπίνουν με υποδειγματικό τρόπο (η προοδευτική τους λειτουργία κλέβει την παράσταση) τις ανωμαλίες του χωμάτινου τερέν, δίνοντας την ευκαιρία στα ελαστικά της Bridgestone (Moto Cross) να βρουν την απαραίτητη πρόσφυση. Τόσο στο σκληρό τερέν όσο και στα λασπώδη σημεία που κινηθήκαμε η συμπεριφορά τους ήταν άψογη.

Τα φρένα του σου παρέχουν ό,τι ακριβώς θα ήθελες. Ισχυρά, με άριστη αίσθηση και καλή προοδευτικότητα, σου επιτρέπουν να ασκείς την κατάλληλη δύναμη σε κάθε περίσταση, χωρίς να εμφανίζουν τάσεις ανεξέλεγκτου μπλοκαρίσματος. Είναι ακόμη καλύτερα από το περσινό μοντέλο κι αυτό γιατί το αποτέλεσμα έρχεται πιο άμεσα, έχοντας συνάμα ακόμη καλύτερη αίσθηση.

Στο σύνολό του το αναβαθμισμένο 250 SX-F αποτελεί ένα αληθινό… κόσμημα για τους λάτρεις του ΜΧ. Στην τιμή των 8.190 ευρώ (ακριβότερο από το περσινό κατά 100 ευρώ) το μικρό ΚΤΜ γίνεται ακόμη πιο προσιτό για τον κάθε ενδιαφερόμενο. Αν αξίζει τα λεφτά του; Μόλις το οδηγήσεις δεν θα θέλεις να κατέβεις από τη σέλα του.

ΚΤΜ Duke 125

Το Duke 125 αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο ώστε να μην θέλεις να μεγαλώσεις ποτέ. Είναι η πρώτη φορά που η ΚΤΜ αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με την παραγωγή μιας πολιτικής μοτοσικλέτας μικρού κυβισμού. Έχοντας ήδη σαν εταιρεία ένα σπορ προφίλ, πάντα προσέλκυε τους πιο ανήσυχους και νέους σε ηλικία αναβάτες. Οπότε τι καλύτερο από το να ετοιμάσει ένα μοντέλο με όλα εκείνα τα γοητευτικά τεχνικά χαρακτηριστικά που συναντούμε στην γκάμα της, αλλά με κινητήρα 125 κ.εκ. για να τραβήξει πια και τους νεοεισερχόμενους στον χώρο.

Για την δημιουργία του Duke 125 έδωσε μεγάλη βαρύτητα και αυτό φαίνεται από τον ολοκαίνουριο τετράχρονο κινητήρα και τον όμορφα προσεγμένο σχεδιασμό δια χειρός Kiska.

Κινητήρας διαμάντι

Σε μία μοτοσικλέτα 125κ.εκ. ο κινητήρας είναι αδιαμφισβήτητα το σημαντικότερο τμήμα. Γι’ αυτό τον λόγο η ΚΤΜ φρόντισε να εξελίξει ένα νέο σύνολο, υγρόψυκτο με 2 εκκεντροφόρους και τέσσερις βαλβίδες και απόδοση 15 ίππων. Η τροφοδοσία γίνεται με ψεκασμό της Bosch. Η προσοχή που έχει δοθεί φαίνεται στον σχεδιασμό της μαζεμένης εξάτμισης κάτω από τον κινητήρα, μια κίνηση που χρειάστηκε πολλή μελέτη για να αποδίδει σωστά.

Εμφάνιση που γοητεύει

Για ακόμη μία φορά ο Kiska πέτυχε τον στόχο του με την πρώτη. Το Duke 125 παρόλο που «φωνάζει» από μακριά ότι πρόκειται για ένα ΚΤΜ, έχει προικιστεί με την δική του χαρακτηριστική εμφάνιση, που σίγουρα γοητεύει. Όπως και να το κάνουμε οι νέοι σε ηλικία αναβάτες το πρώτο πράγμα που κοιτούν σε μία μοτοσικλέτα είναι το πώς φαίνεται. Και κάτι ακόμα…οι διαστάσεις του Duke 125 μπορούν εύκολα να μπερδέψουν τον οποιοδήποτε περνώντας το για μεγαλύτερο σε κυβικά μοντέλο.

Προικισμένο

Με υψηλής ποιότητας περιφερειακά που αντικρίζουμε στο πλαίσιο χωροδικτύωμα και το εκπληκτικό αλουμινένιο ψαλίδι, στο ανεστραμμένο πιρούνι της WP, την τετραπίστονη δαγκάνα της ByBre (εταιρεία της Brembo στην Ινδία), τους δεκάμπρατσους τροχούς 17 ιντσών και το ψηφιακό πολυόργανο. Το τελευταίο προσφέρει πάρα πολλές ενδείξεις, αλλά με μικρά γράμματα που σίγουρα δεν απευθύνονται σε …γηραιότερους!

Σωστό σχολείο

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον αναβάτη σε όρθια στάση με το τιμόνι να έχει ανοιχτές λαβές. Ότι χρειάζεται ακριβώς ένας αρχάριος για να αισθανθεί άνετα. Τα πόδια πατούν με ευκολία στο έδαφος και το μικρό βάρος διώχνει μακριά τον φόβο μίας πτώσης εξαιτίας άσχημου χειρισμού.

Ο κινητήρας χρειάζεται το απαραίτητο για 125άρι συμπλεκτάρισμα ώστε να ξεκινήσει σβέλτα. Μόλις ανεβάσει όμως στροφές πραγματικά εντυπωσιάζει με την απόδοσή του. Από όλα τα 125άρια που έχουμε οδηγήσει, το Duke έχει τις πιο γεμάτες μεσαίες. Συνεχίζει να στροφάρει με ευκολία μέχρι τον κόφτη και στέλνει γρήγορα το κοντέρ στα 100 χιλιόμετρα (με λίγη επιμονή αγγίζει και τα 115 -120). Και όλα αυτά με απόλυτη γραμμικότητα, κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο να επιτευχθεί σε τόσο μικρούς κινητήρες. Επίσης πρέπει να σημειώσουμε και το πολύ μαλακό κιβώτιο ταχυτήτων μαζί με τον ανάλογο συμπλέκτη.

Απόλυτα σταθερό κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, το Duke 125 θα βοηθήσει σημαντικά έναν άπειρο αναβάτη να μάθει να οδηγεί σωστά. Πλαγιάζει με ευκολία και το στιβαρό σύνολο χαρίζει την απαραίτητη εμπιστοσύνη. Οι σφιχτές αναρτήσεις σε καλή άσφαλτο είναι ό, τι ακριβώς χρειάζεσαι για να διασκεδάσεις με ασφάλεια. Όμως το αμορτισέρ χωρίς μοχλικό δεν αποσβαίνει με επιτυχία τις κακοτεχνίες που συναντούμε στους ελληνικούς δρόμους.

Τα φρένα δεν είναι καθόλου απότομα και αυτή η κίνηση έχει γίνει μάλλον εσκεμμένα. Ειδικά το μπροστινό είναι πολύ φιλικό στην αρχή αφού κανείς νέος αναβάτης δεν μπορεί να διαχειριστεί «αρχικά δαγκώματα», αλλά με λίγη παραπάνω πίεση δείχνει τον καλό του εαυτό.

Τυχεροί πιτσιρικάδες

Η ΚΤΜ πέτυχε διάνα στην πρώτη της απόπειρα με λίγα κυβικά! Με μία πολύ λογική τιμή στα 3.890 ευρώ, προσφέρει υψηλής ποιότητας περιφερειακά, έναν εξαιρετικό κινητήρα, σωστή οδική συμπεριφορά και Δουκάτη εμφάνιση σε ένα πακέτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας