KTM 950 SM voyager, μία αξέχαστη μοτοσυκλέτα

KTM 950 SM voyager, μία αξέχαστη μοτοσυκλέτα

KTM 950 SM voyager, μία αξέχαστη μοτοσυκλέτα

Πρόκειται από τις περιπτώσεις όπου κερδίζουν και οι δύο. Και αυτός που πουλάει και αυτός που αγοράζει. Στη γλώσσα του μάρκετινγκ ονομάζεται «win-win», αφού και οι δυο ενδιαφερόμενοι, πωλητής και αγοραστής, αποχωρούν με χαμόγελο από τη συνεργασία.

Η ΚΤΜ 950 SM Voyager είναι μοντέλο του 2006 που έχει φορέσει βάση για μαλακές μπαγκαζιέρες και ένα ζευγάρι εξατμίσεις της γνωστής Akrapovic, καθώς και τρεις μαλακές βαλίτσες (δύο πλαϊνές και μία για ρεζερβουάρ) αξίας 2.000 ευρώ.

Ψάχνεις τις αγγελίες για μια μοτοσυκλέτα που πριν από λίγο καιρό θαύμασες, διάβασες για αυτή, χάζεψες στις βιτρίνες και στις εκθέσεις, πίστεψες πως «αυτή είναι!», αλλά δεν μπόρεσες να την αποκτήσεις γιατί ήταν ακριβή. Δύο χρόνια μετά ξανακοιτάς στα μεταχειρισμένα και συνειδητοποιείς πως με λίγη προσπάθεια μπορείς να μαζέψεις τα λεφτά. Η προσφορά της αντιπροσωπίας για την 950 θα μπορούσε να αφορά μεταχειρισμένη μοτοσυκλέτα δύο ετών, όμως η 950 SM είναι καινούργια και είναι εξοπλισμένη με προίκα.

Το ύψος σέλας ταιριάζει σε υψηλότερα αναστήματα (οι άνω του 1,80 μ. θα χαρούν) και είναι στρογγυλευμένη στα άκρα της για να επιτρέπει στα πόδια να πατούν ευκολότερα στο έδαφος. Ο ήχος των εξατμίσεων είναι βροντερός και δηλώνει ξεκάθαρα πως τούτο εδώ το V-2 δεν ήρθε για να παίξει. Βγάζοντας τις τάπες από τις εξατμίσεις, αυτές μεταμορφώνονται σε ξετσίπωτες κι έτσι ξεσηκώνουν τον κόσμο στο πέρασμά τους και κουράζουν σε μεγάλο βαθμό τον αναβάτη μετά από λίγο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αφαιρούνται, αφού το όφελος στην απόδοση είναι από ελάχιστο μέχρι μηδενικό.

Η 950 δεν έχει ψεκασμό, αλλά τι να τον κάνεις τον ψεκασμό, όταν έχεις καλορυθμισμένα καρμπιρατέρ; Αυτό είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα του 950 που έχει αφήσει τα μεταγενέστερα αδέλφια του να ανέβουν στα 990 κ. εκ. και στον ψεκασμό. Είναι άριστη η λειτουργία τους και αν προσωπικά μου ζητούσαν να επιλέξω, θα επέλεγα τον ψεκασμό.

Διάχυτη σε όλη την κατασκευή είναι η λιτότητα και η «εντουράδικη» φιλοσοφία που ξεκινάει από τη θέση οδήγησης και το «στήσιμο» της μοτοσυκλέτας και ολοκληρώνεται ακόμα και στις μικρές λεπτομέρειες όπως η τάπα του ρεζερβουάρ και το σπαρτιάτικο όργανο/κοντέρ με τις ενδείξεις «ψείρες».

Με ένα εξαιρετικά άκαμπτο, καλοφτιαγμένο πλαίσιο η 950 μπαίνει με το δεξί προς την κατάκτηση της απόλυτης οδικής συμπεριφοράς -για το συγκεκριμένο είδος μοτοσυκλετών πάντα. Το χωροδικτύωμα είναι λύση που ξεκίνησε από τον εμπνευσμένο Μάσιμο Ταμπουρίνι στις πρώτες Bimota του ’70, συν τω χρόνω δε υιοθετείται από αρκετούς κατασκευαστές.

Κάπως πιο δύσκολο στην κατασκευή του με πολλές κολλήσεις και τεμάχια, ελαφρύ όμως και με κοινά μέταλλα ( χάλυβα με χρωμιομολυβδαίνιο) κάνει θαύματα στην πράξη.

Μαζί με ένα υπέροχο ανάποδο πηρούνι και καλάμια 48άρια, καλοφτιαγμένο αλουμινένιο ψαλίδι και σωστή κατανομή βάρους, η 950 εύκολα μπορεί να θεωρηθεί μία από τις κορυφαίες μοτοσυκλέτες από πλευράς ενεργητικής ασφάλειας. Τι μοντέλο ’06 και ιστορίες; Αυτή η οδική συμπεριφορά θα χρειαστεί για να ξεπεραστεί τουλάχιστον 6-7 χρόνια.

Φρενάρεις π.χ. υπό κλίση και φοβάσαι πως η μοτοσυκλέτα θα γλιστρήσει κάτω από τα πόδια σου, ή θα σηκωθεί προς τα έξω, ή θα κουνηθεί, ή θα κάνει κάτι τέλος πάντων, Ε, λοιπόν, δεν κάνει τίποτε. Ελαχιστοποιεί διαρκώς τα στραβοπατήματα, φιλτράρει τα λάθη, κάνει ακριβώς αυτό που έχεις φανταστεί και της ζητήσει, γίνεται προέκταση της επιθυμίας σου και του μυαλού σου. Πολύ δύσκολα θα βρεις πιο προβλέψιμη μοτοσυκλέτα, ειδικά στο εύρος χρήσης που προσφέρει η 950 SM. Ποιες είναι αυτές της οι χρήσεις;

Κατ’ αρχάς η πόλη – τη στιγμή βέβαια που το καλοκαίρι και το μποτιλιάρισμα την κάνει να υποφέρει από πλευράς θερμοκρασιών κινητήρα, όπως κάνουν και τα πόδια του αναβάτη – αποκτά νέα διάσταση πάνω στην SM.

Απόκριση στο γκάζι, πρόσφυση από τα πολύ καλά λάστιχα, μαλακός συμπλέκτης, καλό κιβώτιο ταχυτήτων (κάπως αυξημένη διαδρομή λεβιέ) αλλά και τους κραδασμούς να είναι παρόντες.

Οι αποστάσεις μικραίνουν με τη σκέψη, τα εξαιρετικά φρένα ζωγραφίζουν κι όπως αντιλαμβάνεστε την ίδια συμπεριφορά εμφανίζει η 950 και στο επαρχιακό δίκτυο, και στο δρόμο με τις πολλές στροφές, ανεξαρτήτως επιφάνειας κύλισης. Πλησιάζεις τη στροφή, βλέπεις το μπάλωμα στην ασφάλτο, πατάς επίτηδες πάνω στη ραφή του κι ανοίγεις γκάζι και η SM δεν γλιστράει, φεύγει μπροστά ατενίζοντας τον ορίζοντα αδιάφορη, εκεί που οι περισσότερες μοτοσυκλέτες σαφώς θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα.

Στο θέμα των ταξιδιών και του «Voyager» που προτείνει η αντιπροσωπία, πρέπει να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας. Η μοτοσυκλέτα είναι σκληρή κι απόλυτη και αυτή ακριβώς είναι η αξία της. Μπορεί να ταξιδέψει, αλλά οι επιβαίνοντες πρέπει να εκπαιδευτούν πρώτα σε ασκήσεις μουδιάσματος και μείωσης της κυκλοφορίας του αίματος… των οπισθίων τους.

Η θέση οδήγησης είναι άριστη για τον οδηγό, η γωνία των γονάτων του ξεπερνάει τις 90 μοίρες, είναι όμως όρθια, επιλεγμένη για ακαριαίο και άμεσο έλεγχο του μπροστινού τροχού και όχι για ταξίδι.

Οι μικρές μπαγκαζιέρες και το τανκ μπάγκ -που δίνονται από την αντιπροσωπία δώρο – θα βοηθήσουν στη μεταφορά μικροπραγμάτων, πολύ χρήσιμη δε είναι και η βάση για τις μπαγκαζιέρες που προστατεύει διακριτικά καπάκια και εξατμίσεις.

Επίσης η παντελής προστασία από τον αέρα -πάνω σε μια ισχυρή και πρόθυμη μοτοσυκλέτα- αποτελεί θέμα πάνω από τα 150 χμ/ώ (τελική 220 χμ/ώ) στις μεγάλες διαδρομές. Αφήστε λοιπόν τα ταξίδια και πιάστε την ουσία της 950, που λόγω στησίματος, βάρους, καταγωγής και ονόματος κινείται μέχρι και στο χώμα.

Οι αξίες της 950 SM είναι γνωστές εδώ και καιρό και είναι διαχρονικές, η δε φθορά τους θα πάρει χρόνια. Οποιος την επιλέξει δεν θα μετανιώσει, αφού η τιμή με τον πρόσθετο εξοπλισμό είναι πολύ καλή. Διαχρονικό θα μείνει και το πολύ καλό κράτημα και τα φρένα. Διαχρονικοί είναι και οι σχεδόν 100 ίπποι, που συνδυάζονται με τα 190 κιλά που μόλις τα οδηγήσεις νομίζεις πως είναι 160 και ότι οδηγείς βαριά μονοκύλινδρη. Αποτελεί θέμα στοιχήματος για το ποια μοτοσυκλέτα θα ξεπεράσει το πήχυ, εκεί που τον έβαλε η «παλιά, καλή» 950 SM.

 • ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Τετράχρονος, υδρόψυκτος, 2κύλινδρος V, με 2ΕΕΚ και 4 βαλβίδες στον κύλινδρο
 • ΚΥΒΙΣΜΟΣ 942 κ.εκ. 100×60 χλστ
 • ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ Καρμπιρατέρ Keihin 43 χιλ.
 • ΙΣΧΥΣ 98 ιπ/8.000 σ.α.λ. (εργοστασίου)
 • ΡΟΠΗ 9,7 χγμ/6.000 σ.α.λ (εργοστασίου)
 • ΕΚΚΙΝΗΣΗ Μίζα
 • ΠΛΑΙΣΙΟ Ατσάλινο, χωροδικτύωμα
 • ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 1,510 μ.
 • ΑΝΑΡΤΗΣΗ Τηλεσκοπικό, ανάποδο 48 χλστ, ένα αμορτισέρ πίσω (πλήρως ρυθμιζόμενα)
 • ΦΡΕΝΑ Δισκόφρενα 305 χλστ (μπροστά), 240 χλστ (πίσω)
 • ΕΛΑΣΤΙΚΑ 120/70 – 17’’ (μπροστά), 180/55 – 17’’ (πίσω)
 • ΒΑΡΟΣ 191 κιλά (άδεια), ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ: 17,5λτ
 • ΥΨΟΣ ΣΕΛΑΣ 87,5 εκ.