KTM RC 200

Νέο αίμα στη γκάμα των μικρών της μοτοσικλετών ρίχνει η KTM μετατρέποντας το πάρα πολύ καλό της 200άρι (το KTM 200 Duke) σε supersort. Η ουσιαστική διαφορά που έχει το νέο KTM RC 200 σε σχέση με το γυμνό που ξέρουμε ήδη, είναι το φέρινγκ, με τον νέο προβολέα και φυσικά το διαφορετικό τιμόνι που σε συνδυασμό με τα μαρσπιέ που είναι τραβηγμένα πιο πίσω και την πιο σπορτίβικη σέλα, δημιουργούν μια πιο σπορ θέση οδήγησης που φέρνει περισσότερο από το βάρος του αναβάτη στο εμπρός μέρος. Η αισθητική είναι εντελώς καινούργια – ριζοσπαστική. Κατά τα άλλα, το στήσιμο έχει παραμείνει ίδιο, όπως και ο κινητήρας των 26 ίππων. Η τιμήτου, αν και είναι λίγο υψηλότερη από του γυμνού μοντέλου εξακολουθεί να είναι φιλική καθώς κοστίζει κάτω από το όριο των πέντε χιλιάδων.

Design

Για να είμαι ειλικρινής θα περίμενα από την KTM να σχεδίαζε ένα φέρινγκ που θα ήταν πολύ παρόμοιο με του superbike μοντέλου της, του KTM RC-8. Αυτό όμως δεν συνέβη. Αντιθέτως το σχήμα του φέρινγκ είναι εντελώς καινούργιο και αξίζει το δείτε με μεγαλύτερη προσοχή γιατί έχει πάρα πολλές λεπτομέρειες. Τα φώτα του KTM RC 200 είναι δύο μικρά προβολάκια το ένα δίπλα στο άλλο, και από κάτω του προβάλλει ένα μικρό ράμφος. Πέρα από την ιδιαίτερη σχεδιαστή άποψη του ίδιου του ράμφους σε supersport μοτοσικλέτα, τη δική του αξία έχει και το γεγονός ότι το εμπρός «χείλος» αυτού του ράμφους (ας μου επιτραπεί η έκφραση στην περιγραφή) ανάβει ως φως στάσεως!

 • Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στις λεπτομέρειες του σχεδιασμού.

Αρκετά μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στο σχήμα από τους καθρέφτες που είναι μυτεροί για να προσφέρουν μεγαλύτερο οπτικό πεδίο – αν και τελικά, όσο κι αν τους ρύθμισα δεν βρήκα μια ικανοποιητική θέση ώστε να έχω μια σίγουρη εικόνα για το τι γίνεται πίσω μου. Είναι όμως κομψά σχεδιασμένοι και πάνω στο μπράτσο τους είναι τα φλας.

 • Το σχήμα του καθρέφτη υπόσχεται ότι θα προσφέρει καλή ορατότητα προς τα πίσω.

Άλλο χαρακτηριστικό του design που διαφοροποιεί το KTM RC 200 από το naked KTM 200 Duke είναι η ουρά, που έχει αεροδυναμικό σχήμα αλλά στην πράξη όλο το πάνω μέρος της (η καμπουρίτσα που βλέπετε) είναι κατασκευασμένη από αφρώδες υλικό. Εκεί θα κάτσει δηλαδή ο συνεπιβάτης… Για την πρακτικότητα όμως θα μιλήσουμε πιο κάτω.

Το ψηφιακό όργανο είναι ίδιο με των παλιότερων εκδόσεων ως προς το σχήμα του, με πλούσιες ενδείξεις από τον υπολογιστή ταξιδιού, μεταξύ των οποίων και της μέσης κατανάλωσης και αυτονομίας καθώς και του χρόνου ταξιδιού. Το στροφόμετρο έχει τη μορφή μπάρας που γεμίζει με ψηφία που είναι όπως κι πριν πολύ μικρά για να μπορείς να είσαι βέβαιος (τουλάχιστον μέχρι να το μάθεις) με μια ματιά για τις στροφές του κινητήρα.

Κινητήρας

Ο κινητήρας είναι το ένα σημαντικό συστατικό του χαρακτήρα του KTM RC 200. Είναι μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, με δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους και χωρητικότητα 199,5cc (διάμετρος x διαδρομή αρκετά υπερτετράγωνη 72mm x 49mm). Αποδίδει 25hp στις 10.000rpm και η ροπή του είναι 2kgm στις 8.000rpm, όπως και στο naked 200άρι. Ο τρόπος που αποδίδει αυτός ο κινητήρας τον τοποθετεί ακριβώς ανάμεσα στο υψηλόρροπο 125cc και το πιο ροπάτο που «φοράει» το KTM Duke 390 και το RC 390.

Για να υπάρχει εύχρηστη δύναμη διαθέσιμη δηλαδή, ο κινητήρας πρέπει να στροφάρει από τις 6.000rpm και πάνω. Πάντως η ρύθμιση του ψεκασμού είναι τόσο καλή που ακόμη κι αν οι στροφές πέσουν πολύ χαμηλά, ο κινητήρας ακούει στο άνοιγμα του γκαζιού καθαρά, αν και υποτονικά, μέχρι να αυξηθούν οι στροφές.

Ένα ή και δύο κατεβάσματα στο καλό εξατάχυτο κιβώτιο είναι φυσικά η λύση, αν τύχει και πέσουν οι στροφές και το ΚΤΜάκι θα εκτοξευτεί και πάλι με την ωραία του απόκριση στο γκάζι και την ευχάριστη ευστροφία του. Πάντως ο κόφτης επεμβαίνει ακριβώς στο ίδιο σημείο όπως και στο KTM 200 Duke τη στιγμή που το στροφόμετρο δείχνει 10.000rpm με έκτη και το ταχύμετρο 136km/h που είναι 132km/h πραγματικά.

KTM RC 200 Δοκιμή στο δρόμο

Το άλλο πολύ σημαντικό συστατικό του χαρακτήρα του KTM RC 200 (το πρώτο ήταν όπως είπαμε πριν, ο κινητήρας) είναι το στήσιμό του. Επειδή η μικρή αυτή μοτοσικλέτα είναι KTM και η ιστορία της KTM είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους αγώνες, το πλαίσιο είναι ένα στιβαρό χωροδικτύωμα, το ψαλίδι είναι αλουμινένιο χυτό (σαν γλυπτό), το πιρούνι της WP έχει διάμετρο καλαμιών 43mm και διαδρομή 150mm ενώ και το αμορτισέρ της WP έχει διαδρομή 150mm.

Οι γενναιόδωρες διαδρομές των αναρτήσεων δεν συνηθίζονται στις supersport μοτοσικλέτες, φροντίζουν ώστε να διατηρούν την άνεση της ελαφριάς μοτοσικλέτας στις ανωμαλίες του δρόμου, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος ταλαντώσεων αφού η ταχύτητα δεν ξεπερνά την περιοχή των 130km/h. Η γεωμετρία κατά βάση έχει παραμείνει ίδια με του naked με τη γωνία κάστερ στις 25ο και το μεταξόνιο να είναι και πάλι αρκετά μαζεμένο στα 1.340mm. Τη διαφορά όμως στην αίσθηση την κάνει η θέση οδήγησης! Στο γυμνό κάθεσαι όρθιος.

Στο KTM RC 200 κάθεσαι λίγο πιο σκυφτός προς τα εμπρός, μεταφέροντας το βάρος του σώματος στον εμπρός τροχό. Βοηθούν εδώ και τα μαρσπιέ που έχουν μακρύτερες βάσεις, οπότε τα πόδια έρχονται πιο πίσω. Το τιμόνι δεν είναι το σωληνωτό μονοκόμματο που έχει το KTM 200 Duke αλλά δεν είναι κανονικά clip ons, όπως στις πιο καθαρόαιμες supersport κατασκευές, καθώς είναι στερεωμένα σε βάσεις ακριβώς στο ύψος της πάνω πλάκας.

Στην πράξη αυτή η θέση οδήγησης δίνει τη σωστή αίσθηση του εμπρός τροχού, βοηθά στην ταχεία αλλαγή κατεύθυνσης και στην άριστη κατευθυντικότητα (επειδή και η ποιότητα του στησίματος είναι εξαίρετη). Ενας νεαρός αναβάτης δηλαδή μπορεί πραγματικά να μάθει να οδηγεί μοτοσικλέτα με το σωστό τρόπο, ενώ ένας έμπειρος αναβάτης θα το διασκεδάσει με την ψυχή του – κι ας μένουν οι ταχύτητες σε νορμάλ επίπεδα.

Γιατί εκεί είναι που σε κερδίζει η προσωπικότητα αυτής της μικρής μοτοσικλέτας. Δεν μπορώ να πω αν το φέρινγκ προσφέρει κάποια ουσιαστική αεροδυναμική βοήθεια. Τουλάχιστον για το δικό μου το ύψος (1,76μ.) δεν διαπίστωσα προστασία από τη ζελατίνα, ενώ και το πλάτος του φέρινγκ είναι πολύ μικρό για να «κρύψει» τα πόδια μου πίσω του.

Τα φρένα είναι εξαίρετα, καθώς ο δίσκος των 300mm με τη δαγκάνα ακτινικής στήριξης της Bybre (θυγατρικής της Brembo στην Ινδία, όπου κατασκευάζεται η μοτοσικλέτα) προσφέρει πολύ δυνατό φρενάρισμα με ωραία προοδευτικότητα και σωστή (χάρη και στο καλό πιρούνι) αίσθηση. Το ABS που μπορεί να απενεργοποιηθεί έχει διακριτική λειτουργία και επεμβαίνει μόνο όταν πρέπει.

Πρακτικότητα

Λόγια λόγια πρέπει να πούμε και για την πρακτικότητα, μόνο και μόνο επειδή μια μικρή μοτοσικλέτα συνήθως καλείται να καλύψει πολλές περισσότερες ανάγκες από την απλή διασκέδαση. Υπό αυτό το πρίσμα η άνεση υστερεί ελαφρώς σε σχέση με του naked επειδή η σέλα, παρά το γεγονός ότι είναι ένα εκατοστό χαμηλότερα, είναι σκληρή και στενή (επειδή είναι σπορ σχεδιασμού).

Οι καρποί δεν κουράζονται ιδιαίτερα, επειδή η θέση οδήγησης δεν είναι και τόσο απόλυτη δα! Η θέση του συνεπιβάτη δεν είναι φιλόξενη, όχι μόνο λόγω του καμπύλου σχήματος της σέλας, αλλά και επειδή δεν έχει να κρατηθεί από κάπου, παρά μόνο από το κάτω μέρος της ουράς.

Στα αξεσουάρ είδαμε

 • ένα ωραίο τελικό εξάτμισης της Akrapovic,
 • μανιτάρια για τον άξονα εμπρός και το ψαλίδι,
 • μανέτες, προστατευτικά για τις μανέτες, racing μονόσελο,
 • σέλα με διαφορετικό αφρώδες υλικό (+20mm) στενότερη εμπρός,
 • δισκόπλακες μαργαρίτα (η μία oversize 320mm),
 • πορτοκαλί γρανάζια αλυσίδα,
 • σιρίτια τροχών,
 • σετ αυτοκόλλητα,
 • ανοδιωμένα καπάκια για τις τρόμπες φρένων,
 • βάση για GPS και
 • δύο τσάντες, μία μικρή και μία μεγάλη που προσαρμόζονται στην πίσω σέλα.

Το Supersport του φιλόδοξου οδηγού

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι νέοι αναβάτες 20 περίπου ετών με δίπλωμα Α2 θα κάνουν ουρά για να δουν το KTM RC 200, όχι επειδή λείπει κάτι από αυτή την εξαίρετη για την κατηγορία της μοτοσικλέτα αλλά δυστυχώς και κυρίως επειδή το κέντρο βάρος των ενδιαφερόντων των νέων ανθρώπων έχει μετακινηθεί πιο μακριά από το χώρο της μοτοσικλέτας. Ταυτόχρονα οι μεταφορικές ανάγκες καλύπτονται αρκετά καλά από άλλα, πιο πρακτικά δίκυκλα, για να μην πω μικρά αυτοκίνητα.

Όχι, το κοινό του KTM RC 200 είναι πολύ πιο εστιασμένο, στον νέο αναβάτη που αγαπά την οδήγηση, θέλει να μάθει να οδηγεί σωστά, θέλει να εξελιχθεί και να είναι πραγματικά έτοιμος όταν καβαλήσει στη σέλα ενός 600αριού με προοπτική το 1000.

Ιδανικά, σε μια χώρα στην οποία τα motorsports θα είχαν μια πραγματική θέση στην κοινωνία, θα διοργανώνονταν ενιαία πρωταθλήματα και αγώνες με τέτοιες μοτοσικλέτες, ώστε ο μηχανοκίνητος αθλητισμός να προωθείται με σωστό τρόπο, όπως γίνεται στα άλλα αθλήματα (π.χ. παίζεις μπάσκετ σε γήπεδο κι όχι στον αυτοκινητόδρομο).

Παρόλα αυτά, οι νέοι αναβάτες έχουν αυτή την ωραία επιλογή σήμερα, σε ένα αρκετά προσιτό κόστος μικρότερο των πέντε χιλιάδων ευρώ. Στην αγορά πάντως υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανταγωνιστικά μοντέλα, όπως το εξαίρετο και αρκετά δημοφιλές Honda CBR 250R και το πολύ καλό, δικύλινδρο, αλλά ακριβότερο Kawasaki Ninja 300. Η KTM πλασάρεται σ’ αυτή την αγορά με ένα πάρα πολύ καλό, όμορφο, οικονομικό, σβέλτο και καλοστημένο 200άρι και δικαίως διεκδικεί μια θέση στην καρδιά μας. Μην ξεχνάτε τέλος ότι το KTM RC 200 αποτελεί το μεσαίο μέλος μιας οικογένειας μικρών μοτοσικλετών, το KTM RC 125 και το RC 390 με τον μεγαλύτερο κινητήρα και περισσότερες δυνατότητες.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166