Κίνδυνος για τις επιχειρήσεις οι διαδικτυακές αγορές των υπαλλήλων

Κίνδυνος για τις επιχειρήσεις οι διαδικτυακές αγορές των υπαλλήλων

Κίνδυνο για τις επιχειρήσεις αποτελούν οι διαδικτυακές δραστηριότητες “ελεύθερου χρόνου” των υπαλλήλων τους.

Στο διαδίκτυο στρέφονται για τις αγορές τους οι υπάλληλοι επιχειρήσεων από τους υπολογιστές των γραφείων τους, κάτι που φυσικά δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση καλή ιδέα. Συγκεκριμένα, ο πρώτο λόγος για προσωπική απασχόληση εν ώρα εργασίας αυτή την εποχή είναι οι ηλεκτρονικές αγορές για gadget και γενικότερα για μικρές αγορές.

Η χρήση του Διαδικτύου για προσωπικούς λόγους αποτελεί μια ολοένα αυξανόμενη τάση στον χώρο της εργασίας σύμφωνα με τη μελέτη της R&T Strategies που πραγματοποίησε δημοσκόπηση σε χρήστες του Διαδικτύου σε 20 χώρες παγκοσμίως.

Παρ’ όλο που το νόμιμο ηλεκτρονικό εμπόριο κερδίζει συνεχώς έδαφος, οι πλαστές και παράνομες ευκαιρίες δημιουργούν προβλήματα ασφάλειας και ανυποψίαστες καταφορτώσεις λογισμικών προγραμμάτων που τελικά διακυβεύουν την ασφάλεια του δικτύου μιας επιχείρησης και μάλιστα εν αγνοία του εργοδότη.

33% των υπαλλήλων αγοράζουν διαδικτυακά δώρα εν ώρα εργασίας

Οι υπάλληλοι που θα χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο για αγορές δώρων αποτελούν το 33%, ενώ μόλις τον περασμένο χρόνο ανέρχονταν σε 25%. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών (63%), δηλώνει πως δεν έχει καθόλου ή λίγες μόνο ανησυχίες σχετικά με τις ηλεκτρονικές αγορές.

Εκτός της εορταστικής περιόδου, οι ερωτηθέντες παραδέχονται πως χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για προσωπικούς λόγους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως π.χ. για τραπεζικές συναλλαγές ή για την παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων μέσω βίντεο.

Εκείνοι που χωρίς την επιτήρηση του εργοδότη, περνούν αρκετό από τον χρόνο τους, για διασκέδαση «σερφάροντας» σε ιστοσελίδες με ειδήσεις, αθλητικά νέα και στήλες κουτσομπολιού αποτελούν το 35%.

Κίνδυνος για τις επιχειρήσεις η πλοήγηση των υπαλλήλων

Το ηλεκτρονικό δίκτυο μιας επιχείρησης αποτελεί μια πολύ σοβαρή επένδυση που όμως μπορεί να κινδυνεύσει με την αλόγιστη χρήση των υπαλλήλων στο Διαδίκτυο. Ιοί, κακόβουλο λογισμικό καθώς και μη εξουσιοδοτημένο λογισμικό εφαρμογών για αγορές, ταξίδια και επικοινωνία υποθάλπουν τη λειτουργικότητα ενός δικτύου, την ακεραιότητα της βάσης δεδομένων ενώ παράλληλα θέτουν τους εργοδότες σε νομικούς κινδύνους με την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο κ. John Wolfe, επικεφαλής Ερευνών Διαδικτύου της BSA εξηγεί πως «οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να πληρώσουν λογαριασμούς, να ελέγξουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό, για αγορές ή για τις ταξιδιωτικές τους ανάγκες. Άλλοι πάλι, σερφάρουν για περάσει ο χρόνος.

Το ανησυχητικό όμως είναι ότι και στις δύο αυτές περιπτώσεις οι χρήστες, ανυποψίαστοι καταφορτώνουν λογισμικό, εργαλεία και άλλες εφαρμογές πνευματικής ιδιοκτησίας που θέτουν σε κίνδυνο τον εργοδότη τους και το δίκτυο των Η/Υ.

Προτείνουμε στους εργοδότες να επιβάλλουν συγκεκριμένη πολιτική χρήσης του Διαδικτύου υπενθυμίζοντας έτσι στους υπαλλήλους τους, τους εταιρικούς όρους διαχείρισης λογισμικού».

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής υπογραμμίζουν την ανάγκη για εφαρμογή συγκεκριμένης πολιτικής χρήσης λογισμικού στον χώρο εργασίας.

Η επιχείρηση που θα εφαρμόσει μια πολιτική που θα είναι αποδεκτή από όλους τους υπαλλήλους θα προστατεύσει καλύτερα το εταιρικό της δίκτυο. Με αυτόν το τρόπο, προγράμματα που έχουν καταφορτωθεί και προκαλούν τεχνικά προβλήματα μπορούν εύκολα να εντοπισθούν και να διαγραφούν.