Κυβέρνηση Ερντογάν vs Ανθρώπινα Δικαιώματα

Κυβέρνηση Ερντογάν vs Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η απαγόρευση της προβολής της ταινίας «Nymphomaniac» στην Τουρκία σίγουρα δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη κι έρχεται απλά να προστεθεί στη σωρεία των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα χώρα. Η επιτροπή αξιολόγησης του Υπουργείου Πολιτισμού οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση λόγω των τολμηρών σκηνών του συγκεκριμένου έργου. Πολλοί Τούρκοι καλλιτέχνες αποδοκίμασαν την ενέργεια υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «νέο κρούσμα λογοκρισίας». Η κυβέρνηση Ερντογάν επιδεικνύει για μία ακόμη φορά το συντηρητικό της πρόσωπο και την οπισθοδρομική της πολιτική, τη στιγμή που έχουν ξεκινήσει εκ νέου οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση κι επιδιώκεται η σύγκλιση με την Ευρώπη.

Η ανακοίνωση για το «Nymphomaniac» έπεται του ψηφισθέντος προ ημερών νόμου για τον έλεγχο του διαδικτύου, ο οποίος δίνει την άδεια στις κυβερνητικές αρχές -και τις κρατικές τηλεπικοινωνίες- να μπλοκάρουν χωρίς δικαστική απόφαση μέσα σε διάστημα τεσσάρων ωρών ιστοσελίδες που παραβιάζουν την «προστασία της ιδιωτικής ζωής» ή δημοσιεύουν περιεχόμενο που θεωρείται «διάκριση ή προσβλητικό» και να εξουσιοδοτούν τις εταιρείες που προμηθεύουν τις υπηρεσίες Ίντερνετ να αποθηκεύουν για δύο χρόνια δεδομένα από τις ιστοσελίδες που έχει επισκεφθεί ο κάθε χρήστης. Ο νόμος αυτός για την ενίσχυση του ελέγχου στο διαδίκτυο έβγαλε πάλι τους πολίτες στο δρόμο να διαδηλώνουν υπέρ της ελευθερίας του Τύπου κι έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο για το επίπεδο λογοκρισίας στη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση για μια ακόμη φορά καλεί την Τουρκία να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα, εφόσον επιθυμεί την ένταξή της σε αυτά.

Τα παραπάνω μέτρα προωθούνται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Ερντογάν βάλλεται λόγω στοιχείων για διαφθορά στους κόλπους της και παράλληλα αντιμετωπίζει κατηγορίες για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί το περασμένο καλοκαίρι. Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, διαπιστώνεται υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας, αποτυχία των αρχών να οδηγήσει τις παραβιάσεις αυτές ενώπιον της δικαιοσύνης, ολοκληρωτική άρνηση του δικαιώματος στην ειρηνική διαδήλωση και παραβιάσεις των δικαιωμάτων στη ζωή και στην ελευθερία. Τουλάχιστον τρεις θάνατοι διαδηλωτών και ο τραυματισμός περισσότερων από 8.000 ανθρώπων συνδέονται με την κατάχρηση της αστυνομικής βίας.

Όλα τα στοιχεία και οι εκθέσεις που βρίσκουν το φως της δημοσιότητας καταβαραθρώνουν το διεθνές κύρος της Τουρκίας αφού επιβεβαιώνουν την αδιάκοπη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Μαζί με τη Ρωσία είναι οι χώρες όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες παραβιάσεις της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά το 2013. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για παράνομες συλλήψεις, φυλακίσεις και βασανισμούς, για υπέρμετρη χρήση κρατικής βίας στις συγκεντρώσεις στο πάρκο Γκεζί, για περιορισμό στην ελευθερία έκφρασης, για περιθωριοποίηση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και κυρίως των γυναικών και των παιδιών, για παραβίαση θρησκευτικών ελευθεριών.

Το πλέον ενδεικτικό στοιχείο, όμως, του επιπέδου της ελευθεροτυπίας και ελευθεροστομίας στη χώρα είναι ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Τουρκία έχει τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους παγκοσμίως. Για το 2021 ο αριθμός των δημοσιογράφων που βρίσκονται στη φυλακή έφτασε τους 40. Διώκονται για τις ιδέες τους και η φυλάκισή τους ισοδυναμεί με φίμωση.

Με τόσα δείγματα εξόφθαλμου παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Τουρκία μάλλον θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στις πάσης φύσεως διαπραγματεύσεις της με την Ευρώπη. Θα πρέπει, επομένως, να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της στα θέματα αυτά, εφόσον επιθυμεί να κάνει κάποια πετυχημένη κίνηση στην ευρωπαϊκή οικονομικο-πολιτική σκακιέρα.

Προηγούμενο άρθροΟυιγούροι: Πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία
Επόμενο άρθροΓαλλία: εκπαίδευση και ανισότητες
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας