ΑρχικήΤι είναιΛαγομηλιά: Καρποί φυτρώνουν πάνω σε φύλλα!

Λαγομηλιά: Καρποί φυτρώνουν πάνω σε φύλλα!

Όσο απίστευτο και να φαίνεται υπάρχει ένα μοναδικό φυτό, το οποίο έχει την ιδιότητα να βγάζει τους καρπούς του πάνω στα φύλλα του, κάτι που ομολογουμένως προκαλεί εντύπωση στον περισσότερο κόσμο που δεν έχει συναντήσει ποτέ στη ζωή του ένα τέτοιο περίεργο φαινόμενο.

Πρόκειται για τη «λαγομηλιά», όπως το λέμε στην Ελλάδα, ενώ το επιστημονικό όνομα του είναι Ruscus aculeatus, επίσης είναι γνωστό και με την λαϊκή ονομασία σε διάφορες χώρες ως «σκούπα του χασάπη». Αυτή η ονομασία προέκυψε, διότι τα κλαδιά του τα χρησιμοποιούσαν οι χασάπηδες για να καθαρίζουν τα μαγαζιά τους.

Η λαγομηλιά, είναι αγκαθωτός αειθαλής θάμνος που βρίσκεται στα δάση της Ελλάδας και της Βαλκανικής, καθώς και στην Δυτική Ασία. Χαρακτηρίζεται από τους σφαιρικούς κόκκινους καρπούς του, οι οποίοι αναπτύσσονται πάνω στα φύλλα του.

Ο καρπός του χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό βότανο για διάφορες παθήσεις, όπως αιμορροΐδες, φλεβίτιδα, φαγούρα, και πρήξιμο. Μάλιστα, έχει χρησιμοποιηθεί, για περισσότερο από 2.000 χρόνια, ως καθαρτικό και διουρητικό.

Πίνακας περιεχομένων

Τοξικότητα

Τα φύλλα και οι καρποί της Λαγομηλιάς θεωρούνται ελαφρώς τοξικά, και καλό θα είναι να μην τα καταναλώνετε χωρίς τις υποδείξεις ειδικών γιατρών, ακόμη και αν δεν έχετε τρόφιμα και χρειάζεστε άμεσα φαγητό γιατί πεινάτε.

Τα κύρια δραστικά συστατικά είναι οι σαπωνίνες που περιέχονται στους καρπούς, και πιο συγκεκριμένα η ριβογενίνη.

Συμπτώματα δηλητηρίασης: Σε παιδιά, μετά την κατάποση των καρπών, παρατηρούνται γαστρεντερικά συμπτώματα, και μερικές φορές φέρνει και υπνηλία.

Επιπρόσθετα, δεν συστήνεται να καταναλώνεται από τα κατοικίδια ζώα. Για παράδειγμα σε περίπτωση που μια γάτα καταναλώσει 4-5 τέτοιους καρπούς είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσει επαναλαμβανόμενο εμετό, διάρροια και αδυναμία, ενώ σε μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να προκύψουν πιο σοβαρά προβλήματα.

Περιγραφή

Η Λαγομηλιά είναι ένας αειθαλής θάμνος, και μπορεί να φτάσει σε ύψος μεταξύ 20 και 80 εκατοστών, ενώ σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 90 εκατοστά. Επίσης φυτρώνει σε μεσογειακές χώρες, στα Βαλκάνια, όπως και στη νοτιανατολική Ασία, στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166