ΑρχικήΕπιστήμηLaser για Πρεσβυωπία. Είναι αποτελεσματική ή όχι

Laser για Πρεσβυωπία. Είναι αποτελεσματική ή όχι

Η πρεσβυωπία, σε αντίθεση με τις άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες, είναι ένα εξελικτικό πρόβλημα που εμφανίζεται ανεξαιρέτως σε όλα τα άτομα, προοδευτικά μετά την ηλικία των 40 – 45 ετών. Η πρεσβυωπία, η οποία εμφανίζεται εντονότερα σε όσους πάσχουν από μυωπία ή υπερμετρωπία, οφείλεται στο γεγονός ότι με την πάροδο των χρόνων ο φακός του ματιού χάνει την ελαστικότητά του, με συνέπεια την αδυναμία προσαρμογής και εστίασης στις κοντινές αποστάσεις.

Με απλά λόγια η πρεσβυωπία είναι αντίθετη της μυωπίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μύωπες όταν φθάσουν σε πρεσβυωπική ηλικία μπορούν να διαβάζουν χωρίς τη χρήση γυαλιών, αν η μυωπία τους είναι μικρή ή μειώνουν τους βαθμούς των μυωπικών γυαλιών τους, αν η μυωπία τους είναι μεγάλη. Αυτή η σχέση πρεσβυωπίας – μυωπίας ήταν μέχρι πρότινος η αιτία για την οποία οι χειρούργοι οφθαλμίατροι απέφευγαν την διόρθωση της πρεσβυωπίας, γιατί γνώριζαν ότι βελτίωση της κοντινής όρασης, θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε απώλεια της καλής μακρινής όρασης.

Διόρθωση Πρεσβυωπίας

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας είναι η χρήση πολυεστιακών γυαλιών. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολυεστιακοί φακοί επαφής, αν και γενικώς θεωρούνται δύσχρηστοι λόγω της ξηροφθαλμίας που παρουσιάζεται στα άτομα προχωρημένης ηλικίας.

Μία σχετικά απλή και παλαιά μέθοδος «αντιμετώπισης» της πρεσβυωπίας είναι η «μονόπλευρη μυωπική διόρθωση» ή Monovision. Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, είτε με τη χρήση φακού επαφής, είτε με την εφαρμογή laser, το ένα μάτι να γίνεται ελαφρώς μυωπικό έχοντας τη δυνατότητα να βλέπει καλά κοντά, ενώ το άλλο μάτι βλέπει καλά μακριά. Κατά αυτό τον τρόπο, η συνολική όραση κρίνεται ικανοποιητική και επιτυγχάνεται απεξάρτηση από κάθε είδους βοηθητικά γυαλιά για τα περισσότερα άτομα που εφαρμόζουν τη μέθοδο Monovision.

Τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη της τεχνολογίας διαθλαστικών επεμβάσεων έχουν αναπτυχθεί νέες μέθοδοι διόρθωσης της πρεσβυωπίας, όπως η Θερμοκερατοπλαστική με χρήση ραδιοσυχνοτήτων, η χειρουργική ένθεση Πολυεστιακών ενδοφακών στη θέση του αφαιρούμενου φυσικού φακού ή Ενδοκερατοειδικών φακών και κυρίως η πολλά υποσχόμενη διαθλαστική εγχείρηση Presby Lasik με τη χρήση Femtosecond Laser, για τη δημιουργία ομόκεντρων κύκλων στον κερατοειδή οι οποίοι δίνουν χαρακτηριστικά πολυεστιακότητας στον οφθαλμό, επιτρέποντας την εστίαση σε κοντινή απόσταση χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά η μακρινή όραση.

Οι νέες αυτές μέθοδοι ήδη εφαρμόζονται με ενθαρρυντικά αποτελέσματα και βελτιώνονται μέρα με τη μέρα. Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου και εξατομικευμένης επέμβασης διόρθωσης της πρεσβυωπίας γίνεται από τον χειρούργο οφθαλμίατρο μετά τον Προεγχειρηριτικό έλεγχο. Δυστυχώς όμως, η Διαθλαστική χειρουργική δεν έχει φθάσει ακόμα στο σημείο για πλήρη διόρθωση της πρεσβυωπίας, αν και θεωρείται πολύ πιθανό ότι με την τελειοποίηση της Presby Lasik πέσει και το τελευταίο «κάστρο» της διαθλαστικής χειρουργικής: η πρεσβυωπία.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166