ΑρχικήΕπιστήμηLaser για Πρεσβυωπία. Είναι αποτελεσματική ή όχι

Laser για Πρεσβυωπία. Είναι αποτελεσματική ή όχι

Η πρεσβυωπία, σε αντίθεση με τις άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες, είναι ένα εξελικτικό πρόβλημα που εμφανίζεται ανεξαιρέτως σε όλα τα άτομα, προοδευτικά μετά την ηλικία των 40 – 45 ετών. Η πρεσβυωπία, η οποία εμφανίζεται εντονότερα σε όσους πάσχουν από μυωπία ή υπερμετρωπία, οφείλεται στο γεγονός ότι με την πάροδο των χρόνων ο φακός του ματιού χάνει την ελαστικότητά του, με συνέπεια την αδυναμία προσαρμογής και εστίασης στις κοντινές αποστάσεις.

Με απλά λόγια η πρεσβυωπία είναι αντίθετη της μυωπίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μύωπες όταν φθάσουν σε πρεσβυωπική ηλικία μπορούν να διαβάζουν χωρίς τη χρήση γυαλιών, αν η μυωπία τους είναι μικρή ή μειώνουν τους βαθμούς των μυωπικών γυαλιών τους, αν η μυωπία τους είναι μεγάλη. Αυτή η σχέση πρεσβυωπίας – μυωπίας ήταν μέχρι πρότινος η αιτία για την οποία οι χειρούργοι οφθαλμίατροι απέφευγαν την διόρθωση της πρεσβυωπίας, γιατί γνώριζαν ότι βελτίωση της κοντινής όρασης, θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε απώλεια της καλής μακρινής όρασης.

Διόρθωση Πρεσβυωπίας

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας είναι η χρήση πολυεστιακών γυαλιών. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολυεστιακοί φακοί επαφής, αν και γενικώς θεωρούνται δύσχρηστοι λόγω της ξηροφθαλμίας που παρουσιάζεται στα άτομα προχωρημένης ηλικίας.

Μία σχετικά απλή και παλαιά μέθοδος «αντιμετώπισης» της πρεσβυωπίας είναι η «μονόπλευρη μυωπική διόρθωση» ή Monovision. Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, είτε με τη χρήση φακού επαφής, είτε με την εφαρμογή laser, το ένα μάτι να γίνεται ελαφρώς μυωπικό έχοντας τη δυνατότητα να βλέπει καλά κοντά, ενώ το άλλο μάτι βλέπει καλά μακριά. Κατά αυτό τον τρόπο, η συνολική όραση κρίνεται ικανοποιητική και επιτυγχάνεται απεξάρτηση από κάθε είδους βοηθητικά γυαλιά για τα περισσότερα άτομα που εφαρμόζουν τη μέθοδο Monovision.

Τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη της τεχνολογίας διαθλαστικών επεμβάσεων έχουν αναπτυχθεί νέες μέθοδοι διόρθωσης της πρεσβυωπίας, όπως η Θερμοκερατοπλαστική με χρήση ραδιοσυχνοτήτων, η χειρουργική ένθεση Πολυεστιακών ενδοφακών στη θέση του αφαιρούμενου φυσικού φακού ή Ενδοκερατοειδικών φακών και κυρίως η πολλά υποσχόμενη διαθλαστική εγχείρηση Presby Lasik με τη χρήση Femtosecond Laser, για τη δημιουργία ομόκεντρων κύκλων στον κερατοειδή οι οποίοι δίνουν χαρακτηριστικά πολυεστιακότητας στον οφθαλμό, επιτρέποντας την εστίαση σε κοντινή απόσταση χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά η μακρινή όραση.

Οι νέες αυτές μέθοδοι ήδη εφαρμόζονται με ενθαρρυντικά αποτελέσματα και βελτιώνονται μέρα με τη μέρα. Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου και εξατομικευμένης επέμβασης διόρθωσης της πρεσβυωπίας γίνεται από τον χειρούργο οφθαλμίατρο μετά τον Προεγχειρηριτικό έλεγχο. Δυστυχώς όμως, η Διαθλαστική χειρουργική δεν έχει φθάσει ακόμα στο σημείο για πλήρη διόρθωση της πρεσβυωπίας, αν και θεωρείται πολύ πιθανό ότι με την τελειοποίηση της Presby Lasik πέσει και το τελευταίο «κάστρο» της διαθλαστικής χειρουργικής: η πρεσβυωπία.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπείας με λέιζερ για την πρεσβυωπία, αλλά οι πιο συνηθισμένοι είναι οι εξής:

LASIK

Η LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis) είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος θεραπείας με λέιζερ για τη διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί ένα femtosecond laser για να δημιουργήσει μια πολύ μικρή τομή στον κερατοειδή. Στη συνέχεια, ένα Excimer laser χρησιμοποιείται για την αλλαγή του σχήματος του κερατοειδούς.

Η επέμβαση LASIK γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία. Ο οφθαλμίατρος χρησιμοποιεί ένα femtosecond laser για να δημιουργήσει μια πολύ μικρή τομή στον κερατοειδή, η οποία είναι περίπου το ένα πέμπτο του πάχους του κερατοειδούς. Η τομή αυτή επιτρέπει στον οφθαλμίατρο να δημιουργήσει ένα κρημνό στον κερατοειδή, ο οποίος σηκώνεται και στη συνέχεια μετακινείται προς τα πάνω.

Αφού δημιουργηθεί ο κρημνός, ο οφθαλμίατρος χρησιμοποιεί ένα Excimer laser για να αφαιρέσει ένα λεπτό στρώμα ιστού από τον κερατοειδή. Το πάχος του ιστού που αφαιρείται εξαρτάται από την ποσότητα της διόρθωσης που απαιτείται.

Μετά την αφαίρεση του ιστού, ο κρημνός επανατοποθετείται και “στρώνεται” προσεκτικά στην αρχική του θέση. Η επέμβαση LASIK συνήθως διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά ανά μάτι.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση LASIK συνήθως βιώνουν κάποια ενόχληση και πόνο μετά την επέμβαση. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής.

Η όραση των ασθενών που υποβάλλονται σε επέμβαση LASIK συνήθως βελτιώνεται σημαντικά μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες για να φτάσει η όραση στο τελικό της αποτέλεσμα.

Η επέμβαση LASIK είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία. Ωστόσο, όπως και κάθε χειρουργική επέμβαση, ενέχει ορισμένους κινδύνους, όπως η ξηροφθαλμία, η φωτοευαισθησία και η θολή όραση.

Η επέμβαση LASIK είναι μια καλή επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν να απαλλαγούν από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν οφθαλμίατρο για να μάθετε αν είστε κατάλληλος υποψήφιος για τη διαδικασία.

Πλεονεκτήματα

 • Βελτίωση της όρασης: Η LASIK μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την όραση, συχνά εξαλείφοντας την ανάγκη για γυαλιά ή φακούς επαφής.
 • Γρήγορη ανάρρωση: Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σχετικά γρήγορα μετά την επέμβαση, συνήθως εντός 24 ωρών.
 • Δυνατότητα διόρθωσης πολλών προβλημάτων όρασης: Η LASIK μπορεί να διορθώσει προβλήματα όρασης, όπως μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό, συχνά σε μία μόνο επέμβαση.
 • Άνεση: Οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζουν λίγη ή καθόλου διαφυγή και διαστρέβλωση της όρασης μετά την επέμβαση.

Μειονεκτήματα

 • Δυσχέρεια αναίρεσης: Η LASIK είναι μια μόνιμη διαδικασία, και δεν μπορεί να αναιρεθεί αναίρεσης της αναδιαμόρφωσης του κρημνού.
 • Δυνητικά επεισοδιακά συμπτώματα: Μερικοί ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίσουν επιπλοκές όπως ξηρότητα των ματιών, φωτοευαισθησία ή ζαλάδες μετά την επέμβαση.
 • Απαιτεί εξετάσεις και αξιολογήσεις: Πριν από την LASIK, απαιτούνται αρκετές εξετάσεις για να εξακριβωθεί αν είστε κατάλληλος υποψήφιος, και αυτό μπορεί να απαιτήσει χρόνο και πόρους.
 • Κόστος: Η LASIK μπορεί να είναι δαπανηρή και δεν καλύπτεται από την υγειονομική ασφάλιση σε πολλές περιπτώσεις.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η επιτυχία και οι επιπλοκές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον ασθενή, την εμπειρία του γιατρού και τη συμμόρφωση του ασθενή με τις οδηγίες μετά την επέμβαση. Συνεννοηθείτε πάντα με τον γιατρό σας για να λάβετε τις καλύτερες πληροφορίες σχετικά με την επιλογή της LASIK.

PresbyMAX

Η PresbyMAX είναι μια μέθοδος θεραπείας με λέιζερ για την πρεσβυωπία που χρησιμοποιεί ένα Excimer laser για να δημιουργήσει τρία διαφορετικά πεδία εστίασης στον κερατοειδή, ένα για κοντινή, ένα για μεσαία και ένα για μακρινή όραση.

Η μέθοδος αυτή είναι παρόμοια με την PresbyLASIK, αλλά δημιουργεί τρία πεδία εστίασης αντί για δύο. Αυτό επιτρέπει στους ασθενείς να έχουν καλύτερη όραση σε όλες τις αποστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της κοντινής, της μεσαίας και της μακρινής.

Η PresbyMAX είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία. Ωστόσο, όπως και κάθε χειρουργική επέμβαση, ενέχει ορισμένους κινδύνους, όπως η ξηροφθαλμία, η φωτοευαισθησία και η θολή όραση.

Η PresbyMAX είναι μια καλή επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν να απαλλαγούν από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν οφθαλμίατρο για να μάθετε αν είστε κατάλληλος υποψήφιος για τη διαδικασία. τελευταία χρόνια, καθώς προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων μεθόδων.

Πλεονεκτήματα

 • Βελτίωση της πρεσβυωπίας: Η επέμβαση PresbyMAX επιτρέπει στους ασθενείς να διορθώσουν την πρεσβυωπία, επιτρέποντάς τους να διακρίνουν και κοντινά αντικείμενα με σαφήνεια.
 • Δυνατότητα προσαρμογής: Οι γιατροί μπορούν να προσαρμόσουν την επέμβαση PresbyMAX στις ατομικές ανάγκες του ασθενούς για βελτιωμένα αποτελέσματα.

Μειονεκτήματα

Δεν είναι κατάλληλη για όλους: Η επέμβαση PresbyMAX δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς και η καταλληλότητα πρέπει να κρίνεται από τον γιατρό.

 • Ενδεχόμενες επιπλοκές: Όπως και με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών, όπως αυξημένη φωτοευαισθησία, ξηρότητα των ματιών, και αντικειμενική ζαλάδα.
 • Κόστος: Οι επεμβάσεις με λέιζερ PresbyMAX είναι σχετικά ακριβές.

Όπως και με κάθε ιατρική επέμβαση, είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό σας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της επέμβασης PresbyMAX στην περίπτωση σας, καθώς και να λάβετε υπόψη τις ατομικές σας ανάγκες και προτιμήσεις.

SMILE

Η SMILE (Small Incision Lenticule Extraction) είναι μια μέθοδος θεραπείας με λέιζερ για τη διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί ένα femtosecond laser για να δημιουργήσει μια μικρή λωρίδα ιστού στον κερατοειδή. Στη συνέχεια, ο ιστός αφαιρείται με μια μικρή συσκευή.

Η επέμβαση SMILE γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία. Ο οφθαλμίατρος χρησιμοποιεί ένα femtosecond laser για να δημιουργήσει μια μικρή λωρίδα ιστού στον κερατοειδή, η οποία είναι περίπου το ένα δέκατο του πάχους του κερατοειδούς. Η λωρίδα αυτή ονομάζεται lenticule.

Αφού δημιουργηθεί η lenticule, ο οφθαλμίατρος χρησιμοποιεί μια μικρή συσκευή, που ονομάζεται femtosecond laser microkeratome, για να αφαιρέσει τη lenticule από τον κερατοειδή. Η lenticule αφαιρείται μέσω μιας μικρής τομής στον κερατοειδή, η οποία είναι περίπου 2-3 χιλιοστά.

Η επέμβαση SMILE συνήθως διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά ανά μάτι.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση SMILE συνήθως βιώνουν κάποια ενόχληση και πόνο μετά την επέμβαση. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής.

Η όραση των ασθενών που υποβάλλονται σε επέμβαση SMILE συνήθως βελτιώνεται σημαντικά μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να φτάσει η όραση στο τελικό της αποτέλεσμα.

Η επέμβαση SMILE είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία. Ωστόσο, όπως και κάθε χειρουργική επέμβαση, ενέχει ορισμένους κινδύνους, όπως η ξηροφθαλμία, η φωτοευαισθησία και η θολή όραση.

Η επέμβαση SMILE είναι μια καλή επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν να απαλλαγούν από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν οφθαλμίατρο για να μάθετε αν είστε κατάλληλος υποψήφιος για τη διαδικασία.

Πλεονεκτήματα

 • Ελάχιστος πόνος και ανάρρωση: Οι ασθενείς αναφέρουν συνήθως ελάχιστο πόνο και γρήγορη ανάρρωση μετά την επέμβαση SMILE.
 • Ελάχιστος κίνδυνος ξηρότητας των ματιών: Σε σύγκριση με άλλες επεμβάσεις με λέιζερ, η SMILE έχει λιγότερο κίνδυνο εμφάνισης ξηρότητας των ματιών.
 • Ελάχιστες επιπλοκές: Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν λιγότερες επιπλοκές, όπως φωτοευαισθησία και αντικειμενική ζαλάδα, σε σύγκριση με άλλες μεθόδους.

Μειονεκτήματα

 • Ελάχιστη εμπειρία: Η τεχνολογία SMILE είναι σχετικά νέα, οπότε ορισμένοι γιατροί ενδέχεται να μην έχουν την ίδια εμπειρία με άλλες παραδοσιακές μεθόδους.
 • Μη κατάλληλη για ορισμένες περιπτώσεις: Η επέμβαση SMILE ενδέχεται να μην είναι κατάλληλη για ασθενείς με πολύ υψηλή πρεσβυωπία ή άλλες σπάνιες περιπτώσεις.
 • Δυνητικά υψηλό κόστος: Η SMILE μπορεί να είναι δαπανηρή σε ορισμένες περιοχές και δεν καλύπτεται από την υγειονομική ασφάλιση σε πολλές περιπτώσεις.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η επιλογή της επέμβασης SMILE θα πρέπει να γίνεται μετά από διεξοδική συζήτηση και αξιολόγηση με τον γιατρό σας. Η ατομική σας κατάσταση και ανάγκες θα καθορίσουν εάν αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη για εσάς.

PresbyLASIK

Η PresbyLASIK είναι μια μέθοδος θεραπείας με λέιζερ για την πρεσβυωπία που χρησιμοποιεί ένα Excimer laser για να δημιουργήσει δύο διαφορετικά πεδία εστίασης στον κερατοειδή, ένα για κοντινή και ένα για μακρινή όραση.

Η μέθοδος αυτή είναι παρόμοια με την LASIK, αλλά δημιουργεί δύο διαφορετικά πεδία εστίασης αντί για ένα. Αυτό επιτρέπει στους ασθενείς να έχουν καλύτερη όραση σε κοντινή και μακρινή απόσταση.

Η PresbyLASIK είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία. Ωστόσο, όπως και κάθε χειρουργική επέμβαση, ενέχει ορισμένους κινδύνους, όπως η ξηροφθαλμία, η φωτοευαισθησία και η θολή όραση.

Η PresbyLASIK είναι μια καλή επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν να απαλλαγούν από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής για την πρεσβυωπία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν οφθαλμίατρο για να μάθετε αν είστε κατάλληλος υποψήφιος για τη διαδικασία.

Πλεονεκτήματα

 • Διόρθωση πολλών προβλημάτων όρασης: Η επέμβαση PresbyLASIK μπορεί να διορθώσει την πρεσβυωπία, την υπερμετρωπία και τη μυωπία, παρέχοντας πολυεπίπεδη διόρθωση της όρασης.
 • Βελτίωση της πρεσβυωπίας: Οι ασθενείς μπορούν να ανακτήσουν την ικανότητα να διακρίνουν κοντινά και μακρινά αντικείμενα, ακόμη και χωρίς γυαλιά.

Μειονεκτήματα

 • Κόστος: Οι επεμβάσεις PresbyLASIK θεωρούνται ακριβές και δυστυχώς η συγκεκριμένη επέμβαση ενδεχομένως να μην καλύπτεται από το ασφαλιστικό σας ταμείο
 • Δυνατή εμφάνιση επιπλοκών: Όπως και με άλλες επεμβάσεις με λέιζερ, υπάρχει δυνατότητα εμφάνισης επιπλοκών όπως ξηρότητα των ματιών, φωτοευαισθησία και αντικειμενική ζαλάδα.
 • Ενδεχόμενη ανάγκη για επαναληπτικές επεμβάσεις: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να απαιτηθεί επαναληπτική επέμβαση για βελτιωμένα αποτελέσματα.

Πριν αποφασίσετε για την επέμβαση PresbyLASIK, πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, καθώς και να λάβετε υπόψη την ατομική σας κατάσταση και ανάγκες.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166