ΑρχικήΑπόψειςΜηχανικοί Χωρίς Σύνορα, μη Κυβερνητική Οργάνωση με χαρακτήρα μη κερδοσκοπικό

Μηχανικοί Χωρίς Σύνορα, μη Κυβερνητική Οργάνωση με χαρακτήρα μη κερδοσκοπικό

Σε μία χώρα που βρίσκεται σε οικονομική ύφεση και δημοσιονομική κατάρρευση, υπάρχουν άνθρωποι που κρατούν ζωντανή τη φλόγα του εθελοντισμού. Λόγος γίνεται για τους Μηχανικούς Χωρίς Σύνορα, ΜΧΣ, μια μη Κυβερνητική Οργάνωση με χαρακτήρα μη κερδοσκοπικό. Αντίστοιχες οργανώσεις υπάρχουν και σ’άλλες χώρες στον κόσμο.

Σκοπός της οργάνωσης, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα τους, είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας σε περιοχές με μεγάλης έκτασης φυσικές και ανθρωπολογικές καταστροφές, καθώς και σε μη ανεπτυγμένες περιοχές. Με άλλα λόγια, οι Μηχανικοί Χωρίς Σύνορα είναι μια ομάδα ανθρώπων που πέρα από την ενασχόλησή τους με την τεχνολογία είναι ευαισθητοποιημένοι πάνω σε προβλήματα που αφορούν τον ίδιο τον άνθρωπο.

Οι Έλληνες Μηχανικοί Χωρίς Σύνορα, υπηρετούν τον άνθρωπο και την φύση, με δράσεις σε κοινωνίες, όπου το κράτος αδυνατεί να κατασκευάσει τα απαραίτητα έργα υποδομής και δίκτυα κοινής ωφελείας (στέγαση, ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία, άρδευση, φράγματα κ.ά.), σε περιοχές, όπου έχουν σημειωθεί σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, περιβαλλοντικές καταστροφές, ηφαιστειακές εκρήξεις, τυφώνες, τεχνολογικά ατυχήματα, εμπόλεμες συρράξεις, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα όπου ο ανθρώπινος παράγοντας, με τη ρύπανση του περιβάλλοντος, απειλεί την ίδια τη ζωή και την επιβίωση του πλανήτη (φαινόμενο θερμοκηπίου, καταστροφές όξινης βροχής, μείωση στοιβάδας όζοντας κ.ά.).

Το ελληνικό τμήμα ξεκίνησε τη δράση του πριν από 13 χρόνια στο μεγάλο, φονικό σεισμό του 1999 στην Αθήνα, όπου πραγματοποιούσαν αυτοψίες στα κτίρια του λεκανοπεδίου. Σύντομα όμως άρχισαν να επεκτείνουν τις δράσεις τους σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο καθώς η ανάγκη για προσφορά δεν περιορίζεται σε γεωγραφικά σύνορα.

Ο κατάλογος των ολοκληρωμένων έργων της οργάνωσης περιέχει έργα όπως την αντιμετώπιση λειψυδρίας στο Πράσινο Ακρωτήριο, το πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας σε αγροτική περιοχή της δυτικής Βεγγάλης στην Ινδία και την κατασκευή σπιτιού μητρότητας στην περιοχή των Καλλάσα στο Πακιστάν. Ακόμη τα μέλη μπορούν να είναι περήφανα για το έργο κατασκευή κτιρίου πολλαπλών χρήσεων στη νότια Αιθιοπία και για το φράγμα Damte Αιθιοπίας. Τέλος, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες για υδροηλεκτρικά έργα μικρών σταθμών και στην Ελλάδα καθώς και έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι πόροι της οργάνωσης για την υλοποίηση των έργων συγκεντρώνονται από χορηγίες, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες τοπικών φορέων. Τα μέλη της οργάνωσης δραστηριοποιούνται αφιλοκερδώς και αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι πόροι ολοένα και περισσότερο μειώνονται αντίθετα με το ενδιαφέρον των μελών που αυξάνεται αντιστρόφως ανάλογα.

Σήμερα στην οργάνωση συμμετέχουν πολυάριθμα μέλη ,μηχανικοί και μη, άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν πράξη την ελπίδα που τρέφουμε όλοι μας για έναν καλύτερο κόσμο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Dreamgirls: Music From the Motion Picture

Smokin’ Aces (soundtrack)

The Good German (soundtrack)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166