Λίγα στοιχεία για την παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς

Αρκετές φορές κατά το παρελθόν έχει συναφθεί εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, όμως άλλες τόσες τερματίστηκε άδοξα, κυρίως από την μεριά της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς (και όχι μόνο), η οποία είχε πάρει υπό την κατοχή της Λωρίδα της Γάζας από την Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος έχει δηλώσει πάρα πολλές φορές ευθαρσώς ότι δεν είχε καμία πρόθεση να μπαίνει στη διαδικασία της εκεχειρίας, αλλά το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να δημιουργηθεί το παλαιστινιακό κράτος

Η πολύνεκρη επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Γάζας το Σάββατο και οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις υπό τη γενική ονομασία «Συμπαγές Μολύβι» μαζί με τις επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών εδαφών δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα φάση ανάφλεξης στην περιοχή, ενώ δε χρειάζεται να αναφερθεί ότι έχουν παγώσει οι όποιες διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη για την επίτευξη ειρήνευσης.

Ας δούμε κάποια στοιχεία γύρω από την ισλαμική οργάνωση Χαμάς

Το όνομα «Χαμάς» αποτελεί ακρωνύμιο του «Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης» και στα αραβικά σημαίνει «ζήλος». Επισήμως έχει ως σκοπό την καταστροφή του Ισραήλ και την ίδρυση στη θέση του ενός ισλαμικού κράτους. Ωστόσο, η οργάνωση έχει πει πως δέχεται τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που κατέλαβαν οι ισραηλινές δυνάμεις μετά τον πόλεμο του 1967 και σε αντάλλαγμα παρέχει μια μακράς διαρκείας εκεχειρία.

Έχει απορρίψει επανειλημμένα τις απαιτήσεις του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων κρατών να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να αφοπλιστεί. Από την πλευρά τους, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ στοχεύουν στην απομόνωση της οργάνωσης.

Το κίνημα της Χαμάς διαθέτει χιλιάδες ρουκέτες μικρού βεληνεκούς και καλά εξοπλισμένο, υλικά και ψυχολογικά, έμψυχο δυναμικό, με το οποίο μάχεται εναντίον του Ισραήλ. Πιστεύεται δε ότι διαθέτει επίσης αποθέματα σε μεγαλύτερου βεληνεκούς πυραύλους Γκραντ, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν ισραηλινά εδάφη σε απόσταση μέχρι 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας.

Διαθέτει επίσης αριθμό φορητών εκτοξευτών πυραύλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αεράμυνα εναντίον αργών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Ωστόσο, εκεί που η Χαμάς υστερεί σημαντικά έναντι του Ισραήλ είναι στην άμυνα εναντίον των μαχητικών αεροσκαφών του Ισραήλ, τα οποία θεωρούνται τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά στην περιοχή.

Η αστυνομική δύναμη της Χαμάς εμφανίστηκε στους δρόμους της Γάζας για πρώτη φορά το Μάιο του 2006 και από τα 6.000 μέλη που μετρούσε αρχικά, σήμερα υπολογίζεται ότι έχει περίπου 13.000. Η αστυνομία της Χαμάς αποτελούσε τον κύριο στόχο των τελευταίων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Η μεγαλύτερη ανάπτυξης της δύναμης της Χαμάς σημειώθηκε από τον Ιούνιο του 2007, όταν η οργάνωση κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας και έδειξε ότι διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για την πληρωμή μισθού στα μέλη της. Ο σκληρός πυρήνας αποτελείται από μέλη του ένοπλου τμήματος της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Ιζ ελ-Ντιμ αλ-Κασάμ, ενώ συμπεριλαμβάνονται και μέλη συμμαχικών παραστρατιωτικών τμημάτων, όπως είναι οι Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης.

Στον εξοπλισμό της Χαμάς συμπεριλαμβάνονται αλεξίσφαιρα γιλέκα, τυφέκια σκόπευσης, χειροβομβίδες και αντιαρματικά όπλα, τα οποία είτε κατασκευάζονται στα Παλαιστινιακά Εδάφη είτε περνούν λαθραία από την Αίγυπτο μέσω τούνελ που έχουν φτιαχτεί ειδικά για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές και ισραηλινές υπηρεσίες, οι μονάδες της Χαμάς χρηματοδοτούνται και εκπαιδεύονται από το Ιράν. Επίσης, η οργάνωση φέρεται να έχει κατασκευάσει ειδικά οχυρωμένες αποθήκες, παρόμοιες με εκείνες της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Ήδη από το βράδυ του Σαββάτου, ο εξόριστος στη Δαμασκό ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ έχει απευθύνει έκκληση στους συντρόφους του για τον ξεσηκωμό τους σε μια νέα «ιντιφάντα» που θα περιλαμβάνει νέο κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον του Ισραήλ.

Καθώς η Γάζα έχει σφυροκοπηθεί ανελέητα από τους Ισραηλινούς, το πιθανότερο είναι η Χαμάς να στραφεί για υποστήριξη στη Δυτική Όχθη, όμως οι εκεί υποστηρικτές της φέρονται αποκλεισμένοι τόσο από τις ισραηλινές δυνάμεις όσο και από δυνάμεις ασφαλείας φίλα προσκείμενες στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Εξάλλου, αξιωματούχοι ασφαλείας του ισραηλινού κράτους ισχυρίζονται ότι το τείχος που έχει υψώσει το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη καθιστά δύσκολη την εκκίνηση από εκεί επιθέσεων αυτοκτονίας.

Πίνακας περιεχομένων

Χρονολόγιο

1987

Ιδρύεται η Χαμάς κατά την πρώτη «ιντιφάντα» (=ξεσηκωμός)

1993

Η Χαμάς απορρίπτει τις ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) του Γιασέρ Αραφάτ.

1996

Ο Γιασέρ Αραφάτ εκλέγεται πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής. Η Φατάχ κερδίζει τις 68 από τις 88 έδρες στο κοινοβούλιο, όμως η Χαμάς μποϊκοτάρει τις εκλογές.

2000

Ξεκινά η δεύτερη «ιντιφάντα», μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

2004

Πεθαίνει στο Παρίσι ο Γιασέρ Αραφάτ. Τον διαδέχεται στην προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής ο Μαχμούντ Αμπάς.

2005

Ο Μαχμούντ Αμπάς και ο Ισραηλινός ηγέτης Αριέλ Σαρόν κηρύσσουν παύση πυρός. Ο Αμπάς κερδίζει την υποστήριξη της Χαμάς που κατά το μάλλον τηρεί την ανακωχή. Το Ισραήλ τερματίζει μετά από 38 χρόνια την κατοχή της Γάζας.

2006

Η Χαμάς κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στα Παλαιστινιακά Εδάφη, παίρνοντας 74 έδρες επί συνόλου 132. Η Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς παίρνει 45 έδρες.

2007

Οι ισλαμιστές της Χαμάς επικρατούν στη σύντομη εμφύλια διαμάχη στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον πιστών στον Αμπάς δυνάμεων της Φατάχ. Παράλληλα, ο Αμπάς καθαιρεί την κυβέρνηση της Χαμάς και εγκαθιδρύει τη δική του στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.