Μια φορά κι έναν καιρό το να βάλετε τις λέξεις “Linux” και “υποστήριξη” στην ίδια πρόταση έμοιαζε τουλάχιστον υπερβολικό – αν όχι φαιδρό. Σήμερα το Linux έχει “εισβάλλει” στο χώρο των business applications.
Το Linux έγινε πιο φιλικό στον αρχάριο χρήστη
Μεταξύ των Ελλήνων χρηστών του Linux, που αποτελούν τους “σταθερούς πυλώνες του συγκεκριμένου λειτουργικού συστήματος για τη χώρα μας”, κυκλοφορούν διάφορα ανέκδοτα για δύο από τα αγαπημένα θέματα συζήτησης στις τεχνολογικές κοινότητες, που αφορούν στο δημοφιλές “εναλλακτικό” λειτουργικό: την υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας και την υποστήριξη συσκευών hardware.
Hardware
Η αλήθεια είναι, ότι εκείνα τα “πέτρινα” χρόνια το KDE και το Gnome δεν ήταν ούτε καν σκέψεις στο μυαλό των μελλοντικών προγραμματιστών τους. Την ίδια εποχή τα στελέχη μεγάλων κατασκευαστών δεν είχαν καν ακουστά για το Linux. Οπότε κάποιος βρίσκονταν συχνά παντελώς ξεκρέμαστος, όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της υποστήριξης. Πολλές κάρτες οθόνης, συσκευές IDE, εν ολίγοις πολλά υποσυστήματα και περιφερειακά των PCs δεν υποστηρίζονταν από το Linux.
Με άλλα λόγια δε δούλευαν με αυτό το λειτουργικό. Ουκ ολίγοι είχαν βρεθεί να εγκαθιστούν Linux για να βρεθούν αργότερα με τα περισσότερα εκ των υποσυστημάτων του υπολογιστή τους να μην το υποστηρίζουν. Στην περίπτωση αυτή η λύση ήταν η αναζήτηση κάποιων οδηγών από την απύθμενη δεξαμενή των χρηστών Linux με γνώσεις προγραμματισμού. Και αν δεν υπήρχε κάτι ανάλογο… σύντομα θα εμφανιζόταν.
Σήμερα το Linux είναι ένα αναγνωρισμένο λειτουργικό σύστημα, με πάμπολλες επαγγελματικές εφαρμογές (ήδη φαίνεται να υπερισχύει των αντίστοιχων προϊόντων της Microsoft στην αγορά των web application servers) και τεράστια εγκατεστημένη βάση. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, πάνω από είκοσι εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο τρέχουν Linux. Οι μεγάλες εταιρείες του χώρου έχουν ήδη στραφεί στο Linux και στις δυνατότητες που προσφέρει σε servers κάθε είδους. Η ΙΒΜ είναι μία από αυτές, που διαθέτει ένα μεγάλο μέρος της τεράστιας γκάμμας των προϊόντων της (hardware και software) για την πλατφόρμα του “πιγκουΐνου”.
Η Compaq, με μία πλήρη σειρά Linux-based servers, ακολουθεί κατά πόδας. Και ο κατάλογος συνεχίζεται. Οι λύσεις που προσφέρουν οι εταιρείες σε Linux, έχουν μία σειρά πλεονεκτημάτων. Το Linux είναι, πέραν του hype που το συνοδεύει, ένα λειτουργικό σύστημα Unix, δηλαδή ένα πανίσχυρο, σταθερότατο και με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης λειτουργικό σύστημα. Ως εκ τούτου είναι ιδανικό για απαιτητικές εργασίες, ειδικά σε servers.
Μία εφαρμογή που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, είναι τα Linux clusters, όπου απλά PCs, ή/και άλλα workstations μετατρέπονται – συνδεόμενα και εργαζόμενα κάτω από Linux – σε πανίσχυρους υπολογιστές. Μάλιστα, τα hyper clusters (ή super clusters ή Beowulf) που είναι η κορωνίδα της αρχιτεκτονικής αυτής, έχουν φθάσει να συναγωνίζονται σε υπολογιστική ισχύ τα ακριβότερα supercomputers της αγοράς! Η λύση αυτή έχει το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους, τόσο λόγω της σύνδεσης φθηνών προσωπικών υπολογιστών και workstations όσο και λόγω του ότι τρέχουν Linux, ένα λειτουργικό που είναι ουσιαστικά δωρεάν.
Υποστήριξη
Το ενδιαφέρον της “κορυφής” δεν προκλήθηκε αυτοστιγμεί, ούτε είναι όψιμο. Απλώς ο χώρος του Linux έχει “ψωμί”. Ελάχιστες είναι για παράδειγμα οι συσκευές hardware, που δεν υποστηρίζονται πλέον από το Linux. Και για αυτές είναι θέμα χρόνου, καθώς θα φροντίσει, είτε κάποιος από τους εκατοντάδες προγραμματιστές που συνεισφέρουν αφιλοκερδώς στο Linux, είτε κάποια από τις εταιρείες διανομής.
Οι κάποτε μικρές λίστες hardware compatibility, που εξέδιδε η κοινότητα των χρηστών Linux, έχουν αποκτήσει μέγεθος διδακτορικής διατριβής. Μάλιστα, κάποιες από τις εταιρείες που προσφέρουν διανομές Linux, έχουν δικές τους λίστες συμβατότητας, όπου φαίνεται, ότι όλες οι σχετικά δημοφιλείς συσκευές hardware υποστηρίζονται από το λειτουργικό.
Το Linux έχει κάνει τεράστια βήματα και στο θέμα της τεχνικής υποστήριξης, καθώς οι χιλιάδες ερασιτέχνες του χώρου – κυρίως από τα τμήματα των πανεπιστημίων που ασχολούνται με την επιστήμη των υπολογιστών – επανδρώνουν πλέον τις εταιρείες software και τους integrators.
Στη χώρα μας η εξέλιξη έχει “καθυστερήσει” λίγο, αλλά σιγά-σιγά οι εταιρείες αρχίζουν να εμπιστεύονται το Linux για πολλές “ευαίσθητες” εφαρμογές, ενώ η “ασθένεια” των Linux-based web servers φαίνεται να είναι μεταδοτική και στην Ελλάδα. Οσο για την …πονεμένη ιστορία της υποστήριξης ελληνικών στο Linux, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο σχετικό πληροφοριακό πλαίσιο “το Linux μιλάει και ελληνικά”.
Πληροφορίες
Εδώ και πολλά χρόνια οι χρήστες ταλαιπωρούνται με την υποστήριξη της γλώσσας μας στο ανοιχτό λειτουργικό. Έχουν γραφτεί αμέτρητα How to για το μεγάλο αυτό θέμα, κυκλοφορούν δεκάδες λύσεις στα newsgroups (κάποιες τεκμηριωμένες, οι περισσότερες εμπειρικές, στη βάση του “trial and error”) και όλοι έχουν κάτι να πουν για το θέμα. Εδώ και μερικά χρόνια υπάρχουν εταιρείες, που έχουν αναλάβει να διαθέτουν επίσημα το Linux και στη χώρα μας. Η Syntax αντιπροσωπεύει τη πολύ γνωστή μεταξύ του ευρύ κοινού διανομή, τη Red Hat.
Εκτός από όλα τα “καλούδια” που υπάρχουν και στην original διανομή, το πακέτο που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά περιλαμβάνει και πλήρη ελληνική υποστήριξη κατά την εγκατάσταση, ενώ και η εγκατάσταση των ελληνικών γίνεται “παιχνίδι” με τα ενσωματωμένα εργαλεία που διαθέτει. Σύντομα θα πρέπει να αναμένεται η νεώτερη έκδοση του. Η έκδοση της Red Hat διαθέτει όλα τα ενσωματωμένα εργαλεία της δημοφιλούς διανομής και φυσικά το απλοποιημένο πρόγραμμα εγκατάστασης.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα (προμήθεια των Professional editions των πακέτων για παράδειγμα) είναι δωρεάν για κάποιο διάστημα από κάποιες προγραμματίστριες εταιρείες, συνήθως έως τρεις μήνες. Φυσικά, οι εκδόσεις αντιστοιχούν στις original διανομές των εταιρειών και περιέχουν: ένα μεγάλο πλούτο εφαρμογών, συνοδευτικών, software, εργαλείων, utilities, desktop environments, browsers, σουίτες γραφείου και οτιδήποτε άλλο έχει ανάγκη κάθε χρήστης για να κάνει τη δουλειά του αποδοτικά και γρήγορα.