«Να αναλάβει ο καθένας την στήλη κάποιου άλλου για μια εβδομάδα. Θα γίνει χαμός, θα έχει πολύ πλάκα».
Δεν θυμάμαι ποιός ήταν που το πέταξε πρώτος, ίσως η Γεωργία, μα και οι υπόλοιποι δέχτηκαν την ιδέα θετικά. Η σκέψη έμεινε στο συρτάρι και κάθε μέρα ευχόμουν να μην ταράξουν την ησυχία της. Έλα όμως που τελευταία είχε αρχίσει να αναφέρεται όλο και περισσότερο στις μαζώξεις μας (πραγματικές και virtual) και εγώ δεν έβρισκα κάποιον να συμμαχήσει μαζί μου κατά της ιδέας! Όταν μάλιστα αποφασίστηκε πλειοψηφικά ότι οι συντάκτες θα επιλέγονταν από τον “ιδιοκτήτη” της κάθε στήλης, εκεί είναι που φρίκαρα τελείως. Όχι, ψέμματα, φρίκαρα λίγο. Γιατί τελείως φρίκαρα όταν ένας χαμογελαστός Στέλιος (πολύ επικίνδυνος και εκρηκτικός συνδυασμός, προτιμώ τον Σάκη με αλυσοπρίονο στο χέρι να με κοιτά με γουρλωτά μάτια) μου είπε κοφτά: “θα κάνεις το Photoshop“. Θα κάνω τι;!
Και για να βάλω την κατάσταση στις πραγματικές της διαστάσεις, να πω μερικά πράγματα για μένα. Ακολουθεί ένα μικρό “Μανιφέστο” το οποίο δεν έχει σχέση με την στήλη και μπορεί όποιος θέλει να το προσπεράσει -συνιστώμενη ενέργεια- πηγαίνοντας κατευθείαν στην σημερινή ανάλυση του εργαλείου Liquify.
Το μανιφεστο μου στη φωτογραφία
Τραβάω φωτογραφίες με φιλμ. Είμαι από τους τύπους που κλείνονται στα σκοτάδια για να εμφανίσουν ένα φιλμάκι 36 στάσεων με τον κίνδυνο αν κάτι πάει στραβά να “χαθούν” οι πολύτιμες εικόνες μου για πάντα! Μοναδική εξαίρεση αποτελούν κάποιες συναυλίες, όπου δανείζομαι καμμιά ψηφιακή DSLR από την Αλεξάνδρα, γιατί τα 1600άρια φιλμ είναι πανάκριβα και δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ.
Επίσης, θεωρώ πως η έλευση της ψηφιακής φωτογραφίας (και συνεπώς και της ψηφιακής επεξεργασίας) μπορεί να έφερε πλήθος ευκολιών και λύσεων σε διάφορα θέματα που υπήρχαν, όμως το τίμημα της ευκολίας ήταν η αποβλάκωση των χρηστών. Ο καθένας shootάρει ό,τι να’ ναι και όπως να’ ναι, χωρίς να καδράρει καν! Γεμίζει τον σκληρό του δίσκο με άθλιες φωτογραφίες τις οποίες ξόδεψε 4 ώρες να τραβήξει. Κατόπιν, ξοδεύει άλλες 4 ώρες ξεδιαλέγοντας τι πραγματικά έχει νόημα να σωθεί (δέκα φωτογραφίες από τις χίλιες, δηλαδή). Δε θα μιλήσω για χρόνο που αναλώνεται σε επεξεργασία αφού τον ίδιο χρόνο ξοδεύει ένας τελειομανής σε σκοτεινό θάλαμο ή μπροστά στο μόνιτορ του υπολογιστή του.
Το φαινόμενο αυτό (το αποκαλώ “spam photography“) δεν υπήρχε πριν την έλευση της ψηφιακής. Και προσοχή, δεν μιλάω για άτομα που πειραματίζονται ξέροντας ακριβώς τι θέλουν να κάνουν (και αναγκαστικά πρέπει να ξοδέψουν χρόνο για να βρουν το ζητούμενο), αλλά για άσχετους που νομίζουν ότι μια ακριβή μηχανή θα τους κάνει φωτογράφους, αφού υπάρχει το μαγικό πρόγραμμα με το οποίο θα καλύψουν κάθε μαλακία τους. Ως εκ τούτου, μισώ το Photoshop, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί γεμίζει τα κενά μυαλά μερικών (είναι πολλοί βασικά) με την λανθασμένη εντύπωση ότι είναι “φωτογράφοι”, αχρηστεύοντας την αξία της διαδικασίας λήψης. Ξαφνικά, ο Bresson και η “αποφασιστική στιγμή” του, μηδενίζονται, γίνονται παρωχημένη αντίληψη που θυσιάζονται στο βωμό της προόδου.
Κατά τα άλλα, το Photoshop είναι ένα δημιούργημα ευφυών προγραμματιστών και ένα πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια όσων κάτσουν να ασχοληθούν μαζί του για να το μάθουν. Εγώ απλά δεν είχα την διάθεση (λόγω των προαναφερθένων ηλιθίων), τον χρόνο και την ανάγκη να ασχοληθώ μαζί του. Βασικά, δεν είχα καν το πρόγραμμα στον υπολογιστή μου, τι να λέμε τώρα! Από την μία έχω τον Σάββα να με έχει πείσει για την σημαντικότητα του (βλέποντας την δουλειά του, όχι ότι κάτσαμε να αντιπαρατεθούμε), από την άλλη όμως… κλασσικός Στέλιος!
Σημείωση Μανιφέστου: μην κάνετε τον κόπο να αρχίσετε να αφήνετε σχόλια επιχειρηματολογώντας υπέρ ή κατά της ψηφιακής. Το θέμα μας είναι το εργαλείο Liquify και ακολουθεί παρακάτω. Όπως και εσείς, έτσι και εγώ, έχω την άποψη μου που διαμορφώθηκε μετά από χρόνια ενασχόλησης. Δεν περιμένω κανένα να μου υποδείξει τί θα πρέπει να σκεφτώ ή αν είμαι λάθος. Εδώ τα έγραψα γιατί μπορώ, όπως μπορώ και να αγνοήσω άσχετα σχόλια!
Liquify Tool
Τουλάχιστον, το θέμα που μου ανατέθηκε είναι απλό, κατανοητό και διασκεδαστικό! Σε αυτό ήταν επιεικής ο βασικός συντάκτης της στήλης, ευτυχώς! Ευτυχώς για όσους προσπαθούν να μάθουν κάτι από την ιστοσελίδα μας δηλαδή. Σε κάτι πιο προχωρημένο θα γινόταν ένας μικροπανικός ανακριβειών και λοιπών μπερδεμάτων. Ίσως ξεχνάγατε όσα μάθατε!
Ξεκινάμε λοιπόν. Τί είναι αυτό το εργαλείο ακριβώς; Είναι ένα εργαλείο με το οποίο μπορεί κάποιος να παραμορφώσει μια εικόνα έτσι ώστε αυτή να θυμίζει καρικατούρα ή τον γνωστό πίνακα του Dali.
Για τις ανάγκες του σημερινού “μαθήματος” θα χρησιμοποιήσω το Photoshop 2020 (version 21.0.2) (state of the art ο άσχετος, έτσι;) και το πορτραίτο του Αμερικάνου Προέδρου που υποσχέθηκε μια πραγματική αλλαγή, η οποία όμως δεν ήταν παρά ένα επικοινωνιακό κόλπο για να κερδίσει την εύνοια της μεγαλύτερης μερίδας των ψηφοφόρων (“πλειοψηφία” το λένε στην υποτιθέμενη δημοκρατία μας. Παρακαλώ μην το συγχέετε με την έννοια της απόλυτης πλειοψηφίας!). Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Pete Souza και μπορεί κάποιος να την κατεβάσει δωρεάν από εδώ.
Όπως έγραψα παραπάνω, το εργαλείο Liquify είναι απλό, κατανοητό και διασκεδαστικό.
Απλό: όλη η δουλειά γίνεται σε ένα ειδικό, αυτόνομο παράθυρο διαλόγου, το οποίο ανοίγουμε επιλέγοντας από το κεντρικό μενού το Filter >Liquify. Προφανώς και πρέπει να έχουμε φορτώσει την υπό επεξεργασία εικόνα μας!
Κατανοητό: Στο περιβάλλον εργασίας μας λοιπόν, θα δούμε ότι στο αριστερό κομμάτι της οθόνης βρίσκεται μια κατακόρυφη εργαλειοθήκη.
Από πάνω προς τα κάτω, τα εργαλεία αυτά είναι τα:
- Forward Warp Tool
- Reconstruct Tool
- Twirl Clockwise/counterclockwise Tool
- Pucker Tool
- Bloat Tool
- Push Left/Right Tool
- Mirror Tool
- Turbulence Tool
- Freeze Mask Tool
- Thaw Mask Tool
Warp: με αυτό το εργαλείο, “τραβάμε” τα pixel προς μια κατεύθυνση. Ανάλογα με το πάχος της “βούρτσας” μας, μικρότερη ή μεγαλύτερη ομάδα pixel θα μετακινηθεί. Προφανώς και υπάρχει η σχετική αλλοίωση πάνω από ότι περνάει.
Reconstruct: εφόσον στο περιβάλλον αυτό δεν μπορούν να δημιουργηθούν layers και οι αναιρέσεις γίνονται μόνο με Undos (CTRL+Z για ένα βήμα πίσω, CTRL+ALT+Z για περισσότερα), το Reconstruct αναλαμβάνει να επαναφέρει “μαγικά” το κομμάτι της εικόνας που περνάμε με αυτή την “βούρτσα”. Όσο περισσότερο επιμένουμε, τόσο θα αναιρείται οποιαδήποτε ενέργεια έχει υποστεί η περιοχή εφαρμογής, εώς ότου γίνει όπως ήταν όταν φορτώθηκε η εικόνα. Επιλέγοντας το εργαλείο αυτό, υπάρχουν κάποιες επιπλέον επιλογές στο αντίστοιχο πεδίο στα δεξιά της οθόνης. Αν θέλεις απλά να επαναφέρεις την εικόνα σου στην αρχική της μορφή, κράτα πατημένο το ALT και περίμενε να αλλάξει το πλήκτρο Cancel, πάνω δεξιά, σε Reset, οπότε και πάτα το!
Twirl: πατώντας το πλήκτρο του ποντικιού πάνω από μια περιοχή, τα pixelάκια θα αρχίσουν να στριφογυρίζουν τραγουδώντας “γύρω-γύρω όλοι, στη μέση το ζαηκλόνι, χέρια πόδια στη γραμμή, όλοι γράφουνε στο φριτζ“. Κρατώντας το πλήκτρο ALT κατά τη χρήση του εργαλείου αλλάζεις τη φορά (από δεξιά προς τα αριστερά αντί για το φυσιολογικό που είναι από αριστερά προς δεξιά)
Pucker: όταν χρησιμοποιούμε το εργαλείο αυτό, τα επιλεγμένα pixel συστέλονται και μαζεύονται στο κέντρο της “βούρτσας”. Στην ουσία, σμικρύνει το χαρακτηριστικό που θέλουμε.
Bloat: ακριβώς το αντίθετο με το Pucker γίνεται εδώ. Δηλαδή τα pixel διαστέλονται/απομακρύνονται από το κέντρο. Στην ουσία, μεγενθύνει κάτι που θέλουμε. Ιδανικό για να φουσκώνεις μύτες!
Push: με αυτό το εργαλείο σπρώχνεις τα pixel από μια μεριά στην άλλη. Κρατώντας το πλήκτρο ALT κατά τη χρήση του εργαλείου αλλάζεις τη φορά (από δεξιά προς τα αριστερά αντί για το φυσιολογικό που είναι από αριστερά προς δεξιά).
Mirror: ανάθεμα με και αν κατάλαβα πως διάολο λειτουργεί αυτό το πράγμα! Μου θύμισε μια κρυστάλλινη σφαίρα που αντιστρέφει τις εικόνες, όμως πρέπει να το κινήσεις κρατώντας το πλήκτρο του ποντικιού (drag), δεν κάνεις απλά κλικ.
Turbulence: μοιάζει λίγο με το Warp χωρίς όμως να μεταφέρει τα pixel. Τρέχα γύρευε…
Freeze / Thaw: στην περίπτωση που θέλουμε να πειράξουμε κάποια περιοχή που συνορεύει με μια άλλη που ήδη δουλέψαμε ή δεν θέλουμε να πειραχτεί κατά λάθος, μπορούμε να εφαρμόσουμε μια “μάσκα” η οποία θα προστατεύει την επιθυμητή περιοχή. Περισσότερες επιλογές για το “μασκάρισμα” υπάρχουν στο αντίστοιχο πεδίο στα δεξιά της οθόνης. Το Freeze εφαρμόζει την “μάσκα”, ενώ το Thaw την αφαιρεί σταδιακά!
Δεν είναι όμως μόνο η εργαλειοθήκη που επιρρεάζει την εικόνα μας. Πρέπει να μπορούμε να ορίσουμε τις τιμές διαφόρων μεταβλητών κάθε εργαλείου. Αυτό γίνεται με το πεδίο που βρίσκεται στο δεξί κομμάτι της οθόνης και έχει τίτλο Tool Options (επιλογές εργαλείου) και φαίνονται παρακάτω.
Νομίζω ότι οποιοσδήποτε χειρίζεται το πρόγραμμα θα έχει αρκετή νοημοσύνη για να κατανοήσει τι ακριβώς είναι οι παραπάνω επιλογές!
Διασκεδαστικό: και τώρα, αρχίζει η φιέστα της δημιουργικότητας! Δεν υπάρχει μπούσουλας, απλά αφήστε την φαντασία να καλπάσει. Όταν τελειώσετε, πατήστε ΟΚ πάνω δεξιά και επιστρέφετε στα γνώριμα του Photoshop. Εκεί, σώζετε με το όνομα που θέλετε.
Ελπίζω να ήμουν κατατοπιστικός και χρήσιμος για όσους χρησιμοποιούν την στήλη για να μάθουν μερικά κολπάκια. (Μαν, δεν φταίω εγώ για τις απώλειες, ας μην μου έδινες την σκυτάλη!).
Όπως έχει τονίσει και ο Σάββας άπειρες φορές (και λίγες είναι), αν δεν δοκιμάσετε μόνοι σας κάθε επιλογή, αν δεν “τριφτείτε” δουλεύοντας μερικές εικόνες, δεν πρόκειται να κατανοήσετε πλήρως τις δυσκολίες και τις δυνατότητες κάθε λειτουργίας. Αυτά από τον Αλέξανδρο. Καλή συνέχεια με ένα τραγουδάκι από μένα για εσάς…