Ουάου, και πολύ τίτλος. Περίπλοκος. Ας απλοποιήσουμε λίγο τα πράγματα. Ας εξηγήσω που το πάω, για αρχή.
Μόλις χτες, ο Τάσος μου έλεγε πως πολλοί φίλοι του τον ρωτάνε πως ακριβώς να κάνουν resize εικόνες τους για να τις ανεβάσουν στο MySpace (ο κατεξοχήν χώρος ανταλλαγής απόψεων, προσκλήσεων σε συναυλίες και DIY web-posters για τους μουσικούς). Αυτό περιλαμβάνεται στις δικές μου εμπειρίες, επί χίλια.
Άπειρες φορές θα με ρωτήσουν “πως θα μικρύνω δηλαδή αυτή την εικόνα;“, ενώ αν είχα κι από ένα ευρώ για κάθε φορά που ο μαστρο-Τάδε μου έστειλε με email τις ψηφιακές του φωτογραφίες όπως βγήκαν από την κάμερα (δηλαδή 5 ολόκληρα MB ανά εικόνα, συνήθως γεμισμένα από γατάκια και μπλε ουρανούς) τώρα θα σας έγραφα από επτάστερο ξενοδοχείο. Όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί με την πιο απλή λύση: το Image Size.
Τι είναι το Image Size; Εντολή του Photoshop. Και τι κάνει; Αναλαμβάνει να μεγαλώσει-μικρύνει μια εικόνα, ώστε να “μας κάνει” η εικόνα για μια συγκεκριμένη χρήση. Θα καλύψω σε γρήγορα, ακριβείας κουνγκ-φου Ελληνικά δύο χρήσεις: το web και την εκτύπωση σε 10χ15 χαρτί, μιας και πολύς κόσμος απολαμβάνει τις φωτογραφίες του τυπωμένες σε αυτό το μέγεθος.
Μέγεθος εικόνων για web
Οπότε, έχεις την εικόνα σου έτοιμη, τα πάντα περασμένα όπως ακριβώς τα θέλεις. Και πρέπει να την ανεβάσεις στο Facebook για να διαφημίσεις αυτή τη συναυλία σου στο μπαράκι της γειτονιάς. Ή πρέπει να την στείλεις με email στον Κώστα, για να δει με τα ίδια του τα ματάκια πόσο όμορφη είναι η γάτα σου. Ή πρέπει να τη μοιράσεις στο MySpace μπας και ασχοληθεί ο λαός μαζί σου — και προφανώς το αξίζεις. Ξέχνα τα resize μέσω browser, τις ετοιματζίδικες λύσεις μέσω ιστοσελίδων, και τις όποιες πατέντες. Άνοιξε το Photoshop και πάμε.
Η εντολή για το Image Size είναι Image > Image Size ή ως shortcut πληκτρολογίου: ALT+CTRL+I.
Αυτό μας οδηγεί στο pop-up του Photoshop (ένα γκρίζο τετράγωνο με ορισμένα σημεία προς επιλογή-συμπλήρωση) της εντολής Image Size. Μοιάζει λίγο ακαταλαβίστικο, αλλά έτσι κι αλλιώς χρειαζόμαστε μόνο 3 από τις τιμές που βλέπουμε, οπότε χαλάρωσε.
Για αρχή, πάμε στη τελευταία τιμή κάτω-κάτω, ονόματι Resolution. Εφόσον μοιραζόμαστε εικόνα μας στο web, το resolution πρέπει να είναι 72. Μη ρωτάς γιατί. 72, ακριβώς. Οπότε πειράζουμε την όποια τιμή σε 72. Ακριβώς. Αμέσως μετά, πάμε στις πρώτες 2 τιμές, κάτω από τον πίνακα Pixel Dimensions ονόματι Width και Height, στα ελληνικά ‘πλάτος’ και ‘ύψος’. Αυτό είναι και το μπόι — το μέγεθος, της εικόνας μας. Τι βάζουμε; Αναλόγως. Πριν φρικάρεις — δες ποιά τιμή από τις δύο είναι μεγαλύτερη. Στη δική μου περίπτωση είναι το width, καθώς η φωτογραφία μου είναι οριζόντια. Ωραία. Αλλάζω την μεγαλύτερη τιμή σε ‘800′ και το Photoshop, μαγικά, αλλάζει και την τιμή Height στο σωστό νούμερο†.
Ναι, τελειώσαμε. Αποθηκεύουμε την εικόνα [κατά προτίμηση σε κάποιο τύπο αρχείου για web με File > Save for Web & Devices ή CTRL+ALT+SHIFT+S] και την μοιραζόμαστε σε μια ανάλυση που α) θα είναι η “σωστή” για το web και β) θα διατηρήσει το μέγεθος της εικόνας σε kilobytes χαμηλό, οπότε θα την μοιραζόμαστε / ανεβάζουμε / κατεβάζουμε πιο εύκολα!
Μέγεθος εικόνων για εκτύπωση σε 10×15 χαρτί
Μετά τον πανικό των δύο προηγουμένων παραγράφων, αυτό θα σου φανεί παιχνιδάκι. Ακολουθείς ότι ακριβώς ακολούθησες και πριν, με μια διαφορά: αντί να βάλεις ‘72‘ στο resolution, βάζεις ‘300‘. Αντί να πειράξεις τις τιμές στο Pixel Dimensions, πειράζεις αυτές στο Document Size, βάζοντας ως μεγαλύτερη τιμή τα 15 cm. Το Photoshop, φυσικά, αλλάζει την άλλη τιμή αυτόματα†.
Τώρα μπορείς να αποθηκεύσεις την εικόνα και να την δώσεις στο φωτογραφείο της γειτονιάς σου. Ο φωτογράφος θα είναι πολύ πιο ευτυχισμένος που δεν θα χρειαστεί να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή στο αρχείο σου, και εσύ θα είσαι αρκετά πιο σίγουρος πως η τυπωμένη εικόνα που θα πάρεις στα χέρια σου θα είναι σωστή.
Σημείωση: Το Photoshop αλλάζει τις τιμές αυτόματα, όταν το ‘Constrain proportions’ είνα τικαρισμένο. Συνήθως είναι. Αν δεν είναι, απλά τίκαρε το πριν ξεκινήσεις το resize.