Logic Pro X: Η επιστροφή της λογικής

Logic Pro X: Η επιστροφή της λογικής

Ίσως ένα από τα πιο ευχάριστα πρόσφατα γεγονότα στον κλάδο της μουσικής τεχνολογίας είναι η κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου Logic Pro, που έχει φτάσει αισίως στην δέκατή του έκδοση – εξ’ ου και το λατινικό Χ που συμβολίζει το 10.

Όλο τον χειμώνα κοιτούσαμε τις ανανεωμένες εκδόσεις από άλλα DAW να μάχονται για την πρωτοκυριαρχία. Με προγράμματα όπως τα Cubase, Pro Tools και Logic Pro να συναγωνίζονται για το ποιο θα προσφέρει την καλύτερη και πιο οργανωμένη σειρά εργαλείων για μείξη και mastering, έχουμε έναν υγιή πόλεμο και το μόνο που έχουμε να περιμένουμε είναι το ποιος θα καταφέρει να βγει νικητής για την επόμενη χρονιά — εξάλλου, αυτός ο πόλεμος εκτυλίσσεται άτυπα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο, σχετικό με το Logic Pro άρθρο, η εταιρία που το κυκλοφορεί, η Apple, δίνει έμφαση σε δυο προϊόντα που αφορούν την μουσική επεξεργασία. Το δεύτερο είναι το Garageband, μια πιο “εύκολη” έκδοση του Logic Pro, που έχει δημιουργηθεί από μέλος της ομάδας προγραμματιστών που ήταν υπεύθυνοι για το Logic Pro πριν ακόμη αγοραστεί από την Apple. Εποχές Emagic! Καιρός ήταν λοιπόν να εμφανιστεί νέος μαχητής στον πόλεμο των DAW. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα νέα features του και να δούμε τα υπέρ και τα κατά του σε σχέση με τα υπόλοιπα προγράμματα της αγοράς.

Τι χρειάζεται για να το εγκαταστήσω

Το Logic Pro X μπορείτε να το προμηθευτείτε από το Mac App Store και κοστίζει 179,99€. Η τιμή είναι ίδια και για νέα εγκατάσταση αλλά και για το update. Αυτή τη φορά δεν υπήρχε διαφορά στην τιμή για τις διαφορετικές εκδόσεις. Το πρώτο που θα χρειαστείτε για να το τρέξετε θα είναι ένα Mac με λειτουργικό OS X 10.8.4 και πάνω, ενώ θα χρειαστείτε και κάπου στα 35 GB διαθέσιμου χώρου στο σκληρό σας δίσκο για πλήρη εγκατάσταση — μπορείτε βέβαια να κάνετε την minimum εγκατάσταση που χρειάζεται μόνο 5 GB. Επίσης, η μόνη έκδοση που υπάρχει διαθέσιμη είναι αυτή των 64bit.

Νέο φιλικό περιβάλλον

Το περιβάλλον του Logic έγινε περισσότερο “λογικό” στον τρόπο χρήσης του, με αποτέλεσμα πολλές ενέργειές του να είναι πλέον πιο εύκολες, χωρίς όμως να έχουν εξαφανιστεί και οι πιο σύνθετες λειτουργίες του. Αυτή τη φορά θυμίζει περισσότερο Garageband, και ο λόγος που έγινε έτσι είναι μάλλον γιατί οι προγραμματιστές ήθελαν μια πιο άμεση και εύκολη μετάβαση από Garageband σε περιβάλλον Logic Pro, για τους ήδη χρήστες του πρώτου.

Η έκδοση 10 φαίνεται πως είναι πολύ πιο γρήγορη από την 9, και αυτό μπορεί να φανεί ακόμα και σε ένα Macbook PRO των 2 GB του 2008 — οπότε στην ουσία έχουμε μια βελτίωση στον κώδικα, έτσι ώστε το πρόγραμμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγαλύτερη άνεση από προηγούμενα μοντέλα.

Track Stack

Αν φανταστούμε πως θα υπάρξουν κάποιες φορές που τα tracks μας θα είναι παραπάνω απ’ όσα μπορεί το μυαλό μας να οργανώσει, τότε η λύση βρίσκεται στα Track Stacks. Είναι ένα νέο εργαλείο που μας δίνει την δυνατότητα να ομαδοποιούμε μια σειρά καναλιών και να μπορούμε να ελέγχουμε στοιχεία τους ομαδικά.

Quick Help

Εδώ έχουμε ένα μικρό παραθυράκι που μας δίνει στοιχεία του εργαλείου που χρησιμοποιούμε ή του μέρους επάνω στο arrangement που είμαστε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα χωρίς να χρειαστεί να πάμε προς μεριά Logic Pro Help.

Νέα Instruments και Effects

Σε αυτό τον τομέα πραγματικά έχουμε μια άνθιση. Στην έκδοση 10 εμφανίζονται: ένα νέο Vintage Electric Piano, Analog Synth, Vintage B3, Grand Piano, Drum Machine, Soundscape, Harp και Woodwinds. To μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα δοκιμάσετε ένα προς ένα.

Loops

Μια νέα και ανανεωμένη βιβλιοθήκη από βρόχους που σχετίζονται μουσικά με Electro House, Modern R&B, Chilwave, Hip Hop αλλά και πολλά άλλα είδη. 3600 ήχοι για να τους χρησιμοποιήσετε στην μουσική σας.

Dream Kit Designer

Ανοίγοντας αυτό το plugin μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα από μια μεγάλη γκάμα κρουστών τον συνδυασμό που θέλετε, για να φτιάξετε το δικό σας πρωτότυπο drum set. Βέβαια υπάρχει και η δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα στα presets που προσομοιάζουν νέα αλλά και παλιότερα ηχοχρώματα, που αφορούν διαφορετικά είδη και drum styles.

Καλύτερο Flex;

Στο Logic 9 είχε γίνει εισαγωγή του Flex Time, ενός συστήματος μεταβολής και παραλλαγής του τονικούς ύψους ενός καναλιού. Το νέο Flex Pitch μας παρουσιάζει έναν εντελώς νέο τρόπο επεξεργασίας τονικού ύψους που θυμίζει αρκετά το Melodyne.

Logic Remote

Με το Logic Remote για το iPad σας, μπορείτε να ελέγχετε εξ αποστάσεως το Logic Pro X. Το περιβάλλον του app μας δίνει την δυνατότητα να μεταβάλουμε όλες τις βασικές λειτουργίες του Logic που έχουν να κάνουν με την μείξη του. Από το να ελέγξουμε το start/stop/rec και να αυξομειώσουμε την ένταση κάθε καναλιού μέχρι να μεταβάλουμε αυτοματισμούς και να ελέγξουμε το drum kit ή το virtual fret board μας.

Υπέρ

  • Πιο καθαρό περιβάλλον από τον προκάτοχό του
  • Ευκολότερος τρόπος ελέγχου περιβάλλοντος
  • Πιο σταθερό από ποτέ
  • Stacked Tracks
  • Drummer Kit που μας προσφέρει μια πολύ καλή προσομοίωση κρουστών
  • Τα νέα Retro Synths και B3
  • Το Logic Remote
  • Το ανανεωμένο Flex Time με το Flex Pitch

Κατά

  • Δεν υπάρχει υποστήριξη σε μηχανήματα με 32bit αρχιτεκτονική
  • Η τιμή για install και upgrade είναι η ίδια
Προηγούμενο άρθροΑφιέρωμα στο αμάξι Smart. Η «έξυπνη» ιστορία
Επόμενο άρθροFrancesco Balilla Pratella: Το μανιφέστο των φουτουριστών μουσικών
Στέλιος Θεοδωρίδης
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος, αφού δεν κατόρθωσα να γίνω τρανός και σπουδαίος μέσα στην κοινωνία. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ