- Είδος Tαινίας: Παιδική, Κωμωδία, Κινούμενα Σχέδια
- Ηθοποιοί: Brendan Fraser, Jenna Elfman, Timothy Dalton, Bill Goldberg, Heather Locklear, Joan Cusack, Steve Martin
- Σκηνοθεσία: Joe Dante
- Σενάριο: Larry Doyle
- Ημερομηνία κυκλοφορίας: 9 Νοεμβρίου 2003
- Σύνθεση, Εκτέλεση και Παραγωγή Μουσικής: Jerry Goldsmith, The Hollywood Studio Symphony
- Η κυκλοφορία του δίσκου έγινε από την εταιρεία παραγωγής Varese Sarabande Records το 2003 και είναι συνολικής διαρκείας 37 λεπτά
- Προϋπολογισμός: 80 εκατομμύρια δολάρια
- Box office: 68.5 εκατομμύρια δολάρια
Σημείωση: Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με τη μουσική της ταινίας Looney Tunes: Back in Action (2003).
Σε μια καριέρα με χρονικό εύρος που υπερβαίνει τα 45 χρόνια και περιλαμβάνει πάνω από 200 ταινίες και αμέτρητες ώρες τηλεοπτικής μουσικής, ο Jerry Goldsmith υπήρξε μία από τις ηγετικές φιγούρες της μουσικής του τελευταίου μισού αιώνα και επηρέασε καθοριστικά, όχι μόνο τους συνθέτες της γενιάς του, αλλά κυρίως όλους τους μετέπειτα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ανέπτυξε στενές φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις με αρκετούς σκηνοθέτες, ένας από τους οποίους ήταν και ο Joe Dante.
Ο πιο γνωστός καρπός της συνεργασίας τους, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ήταν οι δύο ταινίες Gremlins τη δεκαετία του ’80. Η ταινία “Looney Tunes: Back In Action” (2003) ήταν η δέκατη συνεργασία του Jerry Goldsmith με τον Dante. Και έμελλε να είναι και η τελευταία. Όχι μόνο συνεργασία τους, αλλά και το τελευταίο soundtrack που έγραψε ο συνθέτης, πριν φύγει από τη ζωή, 8 μήνες μετά την έξοδο της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αμερικής.
Οι ταινίες με cartoons ανήκουν σε ένα ασυνήθιστο μουσικό είδος. Στην ταινία “Looney Tunes: Back In Action” αργά ή γρήγορα παρελαύνουν όλα τα γνωστά cartoons, ενώ παράλληλα το κινούμενο σχέδιο γίνεται ένα με τη ζωντανή δράση (φυσικούς χώρους και ηθοποιούς). Η μουσική που χρειάζεται μια τέτοια ταινία δε μπορεί παρά να είναι καρτουνίστικη και με τον όρο αυτό υποδηλώνεται ο απόλυτος συγχρονισμός μουσικής και εικόνας. Η μουσική πρέπει να ακολουθεί τις σκηνές με μαθηματική ακρίβεια, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κινηματογραφικό είδος.
Αυτός είναι ο βασικός λόγος που η καρτουνίστικη μουσική έχει συνεχείς αλλαγές, απότομες διακυμάνσεις και γρήγορους ρυθμούς. Το συνεχές σταμάτα-ξεκίνα είναι επομένως αναμενόμενο και ίσως να είναι ένας σημαντικός λόγος για να κουράσει κάποιον αυτό το στυλ της μουσικής. Ο παράγοντας που δρα εξισορροπητικά είναι η όχι ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια του CD. Ταυτόχρονα, η ζωντάνια και η ενέργειά της την κάνουν πραγματικά διασκεδαστική.
Το γεγονός ότι στα 37 λεπτά της διάρκειας του soundtrack παρελαύνουν πάμπολλα μουσικά είδη, αυτό είναι ενδεικτικό για τη μουσική ποικιλία που το χαρακτηρίζει. Παράλληλα, η ενορχήστρωση είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος της καρτουνίστικης μουσικής. Ορχήστρα, ηλεκτρονικοί πειραματισμοί, φωνητικά και κάποια επιπλέον όργανα, επιστρετεύονται για να καλύψουν μουσικά τις περιπέτειες του Bugs Bunny και του Daffy Duck.
Λόγω της φύσης της, η καρτουνίστικη μουσική δε διακρίνεται για τα θέματά της. Στη θέση τους, υπάρχουν πολλά μοτίβα που ξεπετάγονται εδώ κι εκεί, δίνοντας μουσική συντροφία σε χαρακτήρες, καταστάσεις ή τοποθεσίες της ταινίας. Οι διαθέσεις της μουσικής απλώνονται σε ένα τεράστιο εύρος μεταπτώσεων. Τη μία στιγμή μπορεί να είναι συγκινητική και την άλλη κωμική, τη μία περιπετειώδης και την άλλη ρομαντική κτλ. Στο κομμάτι “Another Take” (#3) έχουμε ένα δακρύβρεχτο σόλο βιολιού καθώς ο Duffy Duck εκλιπαρεί τους αδερφούς Warner να μην τον απολύσουν από το studio.
Στο “Area 52” (#11) ακούμε μια απόμακρη γυναικεία φωνή με ατμόσφαιρα φουτουριστικά κωμική, ενώ παράλληλα η ορχήστρα αναλώνεται σε διάφορες χιουμοριστικές γκριμάτσες. Η δράση είναι πανταχού παρούσα στο soundtrack, ωστόσο ξεχωρίζει ιδιαίτερα σε δύο κομμάτια, τα “The Bad Guys” (#8) και “Car Trouble” (#9). Εδώ ο Jerry Goldsmith γράφει συναρπαστική μουσική με γουέστερν καταβολές, συνδυάζοντας μια κιθάρα με μια ορχήστρα που δε σταματά πουθενά.
Οι πρωταγωνιστές (ηθοποιοί και cartoons) βρίσκονται στο Las Vegas και εκεί έχουν μια απροσδόκητη συνάντηση με τον Yosemite Sam. Τότε ξεκινάει ένα ανελέητο κυνηγητό στους δρόμους του Las Vegas, κατά το οποίο χρησιμοποιήθηκε μόνο το μισό από το κομμάτι “Car Trouble” (#9), αφού το υπόλοιπο αντικαταστάθηκε από κάποιο τραγούδι.
Από τη μουσική δε λείπουν και οι αστείες νύξεις του συνθέτη που παραπέμπουν σε άλλες δουλειές του. Παράδειγμα αποτελεί το κομμάτι “Out of the Bag” (#5) όπου για τους παρατηρητικούς σκάει μύτη το θέμα των gremlins. Μια ηλεκτρική κιθάρα και μια σφυρίχτρα στο “We ’ve Got Company” (#13) ανανεώνουν τα ακούσματα και δίνουν μια άλλη γεύση στην περιπέτεια και τις αστείες στιγμές της μουσικής.
Στο κομμάτι “Paris Street” (#15) μεταφερόμαστε αστραπιαία στο ερωτικό Παρίσι. Ένα ακορντεόν πρωταγωνιστεί σε μία άκρως παριζιάνικη και άκρως τρυφερή μελωδία. Ταραχώδεις κόρνες αναγγέλουν την εμφάνιση του Tasmanian Devil στο “Tasmanian Devil” (#17), ενώ η μουσική γίνεται απολαυστικά εξωτική όταν η πλοκή μεταφέρεται στην Αφρική και ο συνθέτης επιστρατεύει κάθε λογής κρουστά στα κομμάτια “Tasmanian Devil” (#17) και “Jungle Scene” (#18).
Στο CD υπάρχει και ένα κρυμμένο κομμάτι – κάτι σαν bonus έκπληξη – που βρίσκεται στο “Merry Go Round Broke Down” (#21), το οποίο δεν έχει 16 δευτερόλεπτα διάρκεια, αλλά στην πραγματικότητα 56. Πρόκειται για μερικά φωνητικά που ακούστηκαν στην ταινία στη σκηνή “Walmart”, καθώς οι πρωταγωνιστές περιπλανιούνται στην έρημο.
Trivia
- O σκηνοθέτης Joe Dante γράφει στο σημείωμά του: “Looney Tunes: Back in Action marks my tenth collaboration with the fabulous Jerry Goldsmith, and it’s been one of the finest. Knitting together the various strands of manic cartoonish action with the emotional demands of live-action storytelling is no easy feat, and Jerry employed a panoply of diverse instrumentation to produce a rollicking score full of memorable themes that can accurately be described as both Looney and Tuneful, and which also functions as something of an homage to the classic work of Carl Stalling and Raymond Scott. The music works brilliantly for the movie, but it’s also a great listen on its own. I hope you have as much fun listening to it as I did on the scoring stage.”
- Όποτε ξεκινούσε να γύριζει μια ταινία o Joe Dante, o πρώτος που φρόντιζε εγκαίρως να δεσμεύσει ήταν ο Jerry Goldsmith. Πολλές φορές, στα γυρίσματα, τύχαινε μια σκήνη να μη βγει τόσο καλά όσο θα ήθελε, τον παρηγορούσε, όμως, ότι στα χέρια του Jerry Goldsmith θα γινόταν πολύ καλύτερη. ‘Never mind, Jerry will save it later’ συνήθιζε να λέει ο σκηνοθέτης.
- Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Jerry Goldsmith έδινε μια άνιση μάχη με τον καρκίνο. Όταν ανέλαβε την ταινία “Looney Tunes: Back In Action” αυτή η μάχη είχε ήδη αρχίσει να χάνεται. Εκτός, όμως, από τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε ο συνθέτης, είχε απέναντί του ένα studio (Warner Bros.) που αρχικά δε τον ήθελε ως συνθέτη της ταινίας (με το σκεπτικό ότι αν η ταινία είχε πολλά ροκ τραγούδια θα γινόταν ενδεχομένως πιο εμπορική). Εκτός αυτού, όμως, υπήρχε ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα: οι ασταμάτητες αλλαγές στο μοντάζ, που έκαναν άκρως δύσκολο το ντύσιμο της ταινίας, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι η ταινία συνδύαζε ζωντανή δράση και κινούμενα σχέδια.
Παρά τα όποια σοβαρά προβλήματα και για όσο διάστημα είχε δυνάμεις, ο Jerry Goldsmith ανταποκρίθηκε στο καθήκον του με υπερβάλλοντα επαγγελματισμό. Δυστυχώς, δε μπόρεσε να ολοκληρώσει τη μουσική της ταινίας. Θα εξομολογηθεί στον Dante ότι δε μπορεί να συγκεντρωθεί για να γράψει μουσική. Και τότε, ένας συνθέτης που για 50 χρόνια έγραφε ασταμάτητα μουσική, ξαφνικά σώπασε. Οι παρτιτούρες του έμειναν κενές.
Για τα τελευταία 15 περίπου λεπτά της ταινίας (ουσιαστικά από τότε που η δράση μεταφέρεται στο διάστημα), τη μουσική έγραψε ο John Debney (Τhe Passion of the Christ), χρησιμοποιώντας όπου ήταν δυνατό τα θέματα του Goldsmith. Αυτός είναι ο λόγος που στο οπισθόφυλλο της συσκευασίας αναγράφεται η φράση “Special Thanks to John Debney”. Στο CD της ταινίας συμπεριλήφθηκε μόνο η μουσική του Jerry Goldsmith.
Tracklist
- Life Story (0:18)
- What’s Up? (1:24)
- Another Take (0:48)
- Dead Duck Walking (3:13)
- Out of the Bag (3:42)
- Blue Monkey (0:54)
- In Style (1:09)
- The Bad Guys (2:57)
- Car Trouble (3:45)
- Thin Air (1:24)
- Area 52 (1:27)
- Hot Pursuit (2:26)
- We’ve Got Company (1:50)
- I’ll Take That (1:29)
- Paris Street (1:21)
- Free Fall (1:15)
- Tasmanian Devil (1:10)
- Jungle Scene (1:40)
- Pressed Duck (3:22)
- Re-Assembled (0:50)
- Merry Go Round Broke Down (0:16)
Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας Looney Tunes: Back in Action (2003).
Διάβασε επίσης: Τι είναι Attraction Marketing (μάρκετινγκ έλξης)