ΑρχικήΨυχαγωγίαGamesLord of Arcana (video game)

Lord of Arcana (video game)

Λίγο πριν την κυκλοφορία των Final Fantasy Dissidia 012 και Parasite Eve: The 3rd Birthday για το PSP, η Square Enix θέλησε να κατευνάσει την ανυπομονησία μας, προσφέροντας, δια χειρός της Access Games, ένα υβρίδιο action και RPG στοιχείων, ονόματι Lord of Arcana. Καταφέρνει όμως ο συγκεκριμένος τίτλος να προσφέρει ένα όμορφο πρελούδιο πριν την κυκλοφορία των προαναφερθέντων τίτλων; Η απάντηση κρύβεται μέσα σε ένα αυστηρό “ίσως”…

Τα γεγονότα του Lord of Arcana διαδραματίζονται στο Horodyn, έναν κόσμο που περιμένει καρτερικά έναν ήρωα που θα κατακτήσει τη δύναμη ενός αρχαίου πετραδιού και θα τον ελευθερώσει από τα πλάσματα που έχουν κατακλύσει κάθε περιοχή αυτού του ειδυλλιακού τόπου.

Το πετράδι αυτό, καθώς και τα θραύσματά του, ονομάζεται Arcana και εμπεριέχει πανίσχυρες μαγικές δυνάμεις, ικανές να κάνουν κάποιον ακόμα και θεό. Για να αποκτήσει κάποιος τις δυνάμεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τους Guardians που προστατεύουν το Arcana, κάτι που θα αποδειχτεί μία ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία.

Όπως εύλογα παρατηρεί κανείς, το σενάριο δεν είναι το απόλυτο χαρακτηριστικό του τίτλου αλλά, συνήθως, σε αντίστοιχες κυκλοφορίες η υπόθεση λαμβάνει δευτερεύοντα ρόλο και, ουσιαστικά, κύριο ρόλο διακατέχει η ακατάπαυστη δράση και η αναζήτηση καλύτερου οπλισμού, μαγικών αλλά και λείας.

Για αυτό το λόγο, εξάλλου, ο συγκεκριμένος τίτλος, εκ πρώτης όψης τουλάχιστον, επιθυμεί να κερδίσει μία θέση στη βιβλιοθήκη όλων όσων λάτρεψαν τα Monster Hunter, Phantasy Star Portable, God Eater αλλά και Bounty Hounds, δανειζόμενο στοιχεία από όλα και προσθέτοντας μέσα στη συνταγή μία δόση από τη σειρά Final Fantasy (!).

Ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει την εμφάνιση του ήρωα όπως επιθυμεί και, στη συνέχεια, καλείται να επιλέξει το όπλο που θα χρησιμοποιεί στις μάχες. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα να εισάγει κανείς το χαρακτήρα που δημιούργησε παίζοντας το demo του Lord of Arcana, χωρίς να αναγκαστεί να χάσει την πρόοδο του.

Η Access Games καλωσορίζει τους παίκτες στον κόσμο του τίτλου μέσα από ένα tutorial mode, το οποίο ξεκινάει με ένα ιδιαίτερα γενναιόδωρο level 45 για τον ήρωα ή την ηρωίδα και με όλες σχεδόν τις δυνάμεις και τα μαγικά “ξεκλειδωμένα”, πριν καταλήξουν εκ νέου στο level 1 όταν το mode αυτό ολοκληρωθεί… Στο σημείο αυτό, ο τίτλος δείχνει το δύσπεπτο gameplay που τον διακατέχει.

Για να εξελιχθεί ο χαρακτήρας θα χρειαστεί να περάσουν πάρα πολλές ώρες (και το τονίζουμε: πάρα πολλές!) για να αρχίζουν να γίνονται διαθέσιμα τα combos, οι ειδικές επιθέσεις καθώς και η χρήση της μαγείας. Ίσως, το tutorial αυτό να προστέθηκε στο τέλος, αφού είχε ολοκληρωθεί ο τίτλος, με σκοπό να δείξουν οι δημιουργοί του τις χάρες που προσφέρει από το level 45 και πάνω…

Ο παίκτης μπορεί να αναλαμβάνει side quests, τα οποία αφορούν συνήθως στην εύρεση κάποιου αντικειμένου ή στην εξόντωση κάποιου τεράστιου boss, προκειμένου να συλλέξει πολύτιμους πόντους εμπειρίας για να αναβαθμίσει της δυνατότητες του ήρωα.

Δυστυχώς, η ποικιλία και η πρωτοτυπία των εχθρών τείνει να απουσιάζει, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το να νικήσει κανείς ένα υπέρμετρο boss θα αποδειχτεί χρονοβόρος άθλος καθότι θα χρειαστούν πολλά χτυπήματα και πολύς χρόνος πριν τελικά πέσει ηττημένος στο έδαφος. Οι εχθροί εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο σε κάθε dungeon και αρκεί να έρθει ο ήρωας σε επαφή μαζί τους προκειμένου να ξεκινήσει το battle sequence, με τρόπο όμοιο όπως μας έχουν συνηθίσει τίτλοι της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Πατώντας το L1, ο στόχος «κλειδώνει» και ο παίκτης μπορεί να εξαπολύσει ισχυρά χτυπήματα, τεχνικές αλλά και ξόρκια στον εχθρό ενώ μπορεί να απολαύσει και ειδικές τελειωτικές επιθέσεις, οι οποίες είναι εντυπωσιακές και ξυπνούν από το λήθαργο της γραμμικότητας. Δυστυχώς, η ροή των γεγονότων και των αποστολών είναι αρκετά επαναλαμβανόμενη, στερώντας από τον τίτλο την όποια πρωτοτυπία και αναγκάζοντας τους παίκτες που θα επενδύσουν στην κυκλοφορία αυτή να ενδώσουν στη γραμμικότητά του.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που συνάντησε το Texnologia.Net είναι η λειτουργία της κάμερας… Ο σταυρός κατευθύνσεων προσφέρεται για τη ρύθμισή της, κάτι που θα χρειαστεί πολύ περισσότερες φορές από όσες θα έπρεπε, αναγκάζοντας τον καθένα σε κάθε του βήμα να κάνει και τις ανάλογες ρυθμίσεις κάμερα προκειμένου να τη φέρει στο σωστό σημείο.

Οι ειδικές κινήσεις αλλά και τα πνεύματα που κρύβονται μέσα σε μαγικές κάρτες, θυμίζουν έντονα τη σειρά Final Fantasy, η οποία δείχνει να έχει επηρεάσει τόσο λειτουργικά όσο και συναισθηματικά τους δημιουργούς του Lord of Arcana. Το Texnologia.Net έμεινε άναυδο όταν πραγματοποίησε μία ισχυρή επίθεση με τη βοήθεια του… Bahamut! Γενικά, το gameplay του εν λόγω τίτλου, θα «γονατίσει» τους παίκτες μέχρι να φανερώσει τις χάρες του αλλά και μέχρι, τελικά, να τους αποζημιώσει.

Επιπλέον, υπάρχει και η δυνατότητα για multiplayer mode 4 παικτών, σε offline όμως επίπεδο, χωρίς να προσφέρει κάτι ξεχωριστό ή ουσιώδες: ουσιαστικά, δεν παρέχεται ολοκληρωμένη co-op εμπειρία, αφού αν ένας παίκτης επιλέξει να λάβει μέρος σε μία μάχη μόνος του, οι υπόλοιποι θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί. Αν το multiplayer τμήμα του τίτλου ήταν online, η εμπειρία θα ήταν αναμφίβολα ανώτερη…

Σχετικά με τον τεχνικό τομέα, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα: όμορφα γραφικά και εκπληκτικές τοποθεσίες είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το Lord of Arcana. Αν και κάποιες τοποθεσίες δείχνουν ρηχές και «άψυχες», στο σύνολο τους ικανοποιούν τον παίκτη. Τα ειδικά εφέ στις τελειωτικές επιθέσεις αλλά και στη χρήση μαγείας είναι εξαιρετικά και κάνουν τον τίτλο να υπερτερεί και να ξεχωρίζει από τους αντίστοιχους της κατηγορίας του.

Στα ίδια επίπεδα κινείται και ο ήχος, προσφέροντας ικανοποιητικές ηχητικές απολήξεις επιθέσεων αλλά και όμορφα μουσικά θέματα όπου, και εδώ, η σειρά Final Fantasy δανείζει δύο από τους σημαντικότερους συνθέτες της για να ντύσουν μουσικά τον τίτλο: τους Nobuo Uematsu και Hitoshi Sakimoto. Θα θέλαμε περισσότερα voice overs αλλά δεν μπορούμε να μη δεχτούμε το γεγονός ότι το προσφερόμενο soundtrack είναι πάρα πολύ καλό.

Εν κατακλείδι, δεν έχουμε να κάνουμε απαραίτητα με έναν κακό τίτλο και σίγουρα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στη συλλογή κάθε επίδοξου «hunter», υπό την προϋπόθεση όμως να προσπεράσει τα έντονα προβλήματα που μαστίζουν το gameplay. Θα χρειαστεί να αφιερώσει κανείς πάρα πολλές ώρες μέχρι να ανακαλύψει κάποιες από τις αρετές που προσφέρει το Lord of Arcana αλλά, στο τέλος, δεν θα μετανιώσει για το μεγάλο ταξίδι που αποφάσισε να κάνει.

Όσοι παίκτες αρέσκονται στις δύσκολες μάχες, στην ακατάπαυστη αναζήτηση λείας και καλύτερου εξοπλισμού, στην ανελέητη σφαγή τεράτων και δεν μπορούν να περιμένουν τις επερχόμενες κυκλοφορίες της Square Enix για το φορητό σύστημα της Sony, αξίζει να δώσουν μία μικρή ευκαιρία στον τίτλο αυτό. Οι υπόλοιποι ας το προσπεράσουν.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166