Με αυτό το άρθρο θα κλείσουμε τον κύκλο με τις μίνι-παρουσιάσεις από sequencers. Σας προτρέπω όμως να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τα άρθρα του Beep! όπως κάνατε μέχρι τώρα.
Θα αρχίσω με τα ίδια λόγια που χρησιμοποίησα και στο προηγούμενο άρθρο που είχε σχέση με τα sequencers: η επιλογή των εργαλείων με τα οποία θα δημιουργήσει μουσική ο οποιοσδήποτε συνθέτης είναι καθαρά θέμα δικό του και κανενός άλλου.
Ήρθε ένας ακόμα αντίπαλός που λέτε, για του νέους μουσικούς που ψάχνονται και θέλουν το κάτι φρέσκο, εύκολο και πολλά υποσχόμενο.
Ο λόγος για το νέο παιδί της PreSonus, που κατ’ εμέ είναι απο τις πολύ καλές εταιρίες ήχου. Studio One λέγεται το πρώτο sequencer της εταιρίας και απ’ ότι μας λέει στα διαφημιστικά της video, είναι ένα πακέτο που έχει τα πάντα μέσα.
Τα πάντα; Ποιά είναι τα πάντα; Ας δούμε σιγά-σιγά τι έχει να μας προσφέρει το πρόγραμμα και μπορούμε να αποφασίσουμε και μόνοι μας αν όντως προσφέρει τόσα όσα λέει και αν όντως μπορεί να είναι το sequencer που θα μας κλέψει την καρδιά, όπως η Ταιβανέζα το προηγούμενο καλοκαίρι — και τώρα ακόμα δεν μπορούμε να την ξεχάσουμε και έχουμε μάθει να μιλάμε σπαστά την γλώσσα της…
Αρχίζοντας απο την εισαγωγική οθόνη, παρατηρούμε ένα πανέμορφο περιβάλλον, που μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε setup το sequencer, μέχρι το να διαβάσουμε τα νέα της εταιρίας όσον αφορά νέες εκδώσεις και features του Studio One.
Record
Έχουμε ένα πολύ όμορφο και ελκυστικό περιβάλλον για να δουλέψουμε και φαίνεται πως οι προγραμματιστές ασχολήθηκαν εκτενέστερα με το θέμα της εμφάνισης. Οπότε εδώ έχουμε και εμφάνιση και λειτουργικότητα σε ένα εύκολο περιβάλλον. Το θέμα της ηχογράφησης είναι παρόμοιο με αυτό που βλέπουμε σε όλα τα sequencers. Τίποτα διαφορετικό. Παρακάτω θα δούμε, πως μπορούμε να εισάγουμε μια λούπα αλλά και να ηχογραφήσουμε.
Music
Όλοι πλέον γνωρίζουμε το τι μπορείς να κάνεις με ένα sequencer και ειδικά το τι μπορείς να κάνεις με κάποιο που είναι νέο στην πιάτσα. Αν θέλεις, μπορείς να διαβάσεις παλιότερα, σχετικά άρθρα μου από τα προτεινόμενα στο τέλος του άρθρου. Εκεί που θα ήθελα να κοντοσταθώ -γιατί με φαγουρίζει η πλάτη μου- είναι για το θέμα της νέας μόδας όσον αφορά το “floating point“. Νέος ντόρος και νέος λόγος να ξενυχτάνε οι προγραμματιστές παρόμοιων εταιριών ώστε το sequencer τους να υποστηρίζει περισσότερα bit floating point απ΄ότι τα άλλα.
Εδώ στο βιντεάκι μας δείχνει την εξής μαγκιά: το Studio One μπορεί να αλλάζει μεταξύ 32 και 64 bit floating point. Ωραία. Ναι αλλα τι είναι; Είναι με λίγα λόγια ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται σε κάθε sequencer στην τελική του έξοδο για να μπορεί να δώσει “χώρο” σε όλη την μίξη ώστε να μην “μπουκώνει” όταν έχουμε βάλει αρκετά κανάλια στο project μας. Όσα ποιο πολλά bit, τόσο ποιο πολύ χώρο έχουμε στο master out της κονσόλας του sequencer, για να μην εμφανίζεται το φαινόμενο του digital peak — και να μην έχουμε clipping.
MIDI
Το Studio One έχει μια πολύ καλή σχέση με το MIDI. Όπως βλέπουμε, μπορούμε να μετατρέψουμε σε αυτοματισμό οτιδήποτε υπάρχει μέσα στο πρόγραμμα με δυο απλά βηματάκια που μας τα εξηγεί το βιντεο. Αυτό είναι ένα πολύ καλο feature για τον performer ή για κάποιον που αισθάνεται πιο άνετα με το να μεταφέρει κάποιες λειτουργίες στο ποτενσιόμετρο ενός keyboard που έχει δίπλα απο το mouse του.
Master
Ωραία, θα πρέπει κάποια στηγμή να ξεκινήσω και μια σειρά απο άρθρα για το τι είναι το mastering… Πραγματικά, όταν βλέπω να βγαίνουν προγράμματα που έχουν ενσωματομένες μέσα τους λειτουργίες που απαιτούν κάτι περισσότερο απο μερικά plug-ins και τις διαφημίζουν ως κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας, δυο πράγματα μου έρχονται στο μυαλό: άνθρωποι που η δουλειά τους είναι το mastering να τραβάνε τα μαλλιά τους και φοιτητές σε κωλοσχολές να καυχιούνται οτι “masterάρανε το album τους και τα σπάσανε“. Παρ’ ολ΄αυτά, ακολουθεί και ένα δευτερο βίντεο που μας εξηγεί ο Jim Odon, Product Manager, για το mastering στο Studio One.
Release
Αφού έχουμε κάνει και το τελευταίο φινίρισμα στα κομμάτια μας και τα έχουμε masterάρει, είμαστε έτοιμοι να ασχοληθούμε και με τις τελευταίες πινελιές και να κάνουμε το release των tracks μας σε digital distributors όπως στο iTunes. Αυτό μπορώ να παραδεχτώ οτι είναι ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό του προγράμματος.
Συνοψίζοντας
Το Studio One είναι ένα αρκετά συμπαθητικό πρόγραμμα και θα ήθελα να δω να εξελίσσεται παραπάνω, όπως επίσης θα ήθελα να δω το να παρατάει την λογική “λίγο απ’ όλα” και να σταματήσει αυτή η κοροϊδία με το mastering. Το demo πάντως το κατέβασα και έπαιξα μαζί του, και σας προτείνω να κάνετε το ίδιο και να ακούσω και μια δεύτερη γνώμη για το αν σας άρεσε η όχι. Ευκολο και λειτουργικό είναι, αυτό του το δίνω. Επίσης σαν πρώτο μάθημα δείτε το παρακάτω βίντεο.